Prosím o vysvetlenie Prerušenie tepelného mostu = úspora energie.

Prosím vysvetlite mi - Prerušenie tepelného mostu = úspora energie?
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som teda odbornik ale z toho co mam tu na MS nacitane tak podla mna - ano aj. Ale hlavne sa vyhnete plesniam, vlhnutiu stien atd.
Odpovedať
@rebecca363 Ide o to , že sme pre 4r zateplili bytový dom a teraz ideme pristavovať loggie. Ide sa to robit chemickým ukotvením ( neviem či som to správne napísala ) niečoho a vznikne tam tepelný most? Nebute to znamenať tepelný únik?
Odpovedať
Profilova fotka
@delonko pokiaľ sa také ukotvenie urobí správne, tepelný most môže byť zanedbateľný.....teda únik tepla tiež zanedbateľný.....ale o tom že sa to urobí správne by som aspoň trochu pochyboval :)
Odpovedať
@eagleowl veď to...pochybujem a riadne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@delonko tak si treba nechať poslať výkresy a popis ako to bude vyzerať....a z toho by to malo byť jasné
Odpovedať
@delonko vaša otázka čo sa týka tých loggií je veľmi špecifická a odpovedá sa na ňu veľmi ťažko bez nejakých podkladov (detailov ukotvenia, alebo rezov cez tu novú loggiu)... avšak ano, cez tepelný most unika teplo. V interieri je povrchová teplota na stene napriklad nižšia ako pri normálnom stave a to je spôsobené u väčšiny prípadov zmenou materiálu (napr. betón a pórobetón), alebo vzniká pri nedostatočnom zateplení na rohu obvodovej steny a podobne. Pri rozličných materiáloch je to spôsobené tým, že napríklad betón a pórobeton-kvadra Ytong majú veľmi odlišnú tepelnú vodivosť a to znamená že v mieste kde máte v obvodovej konštrukcii betón, kôli nosným prvkom, sa vám pri nedostatočnom zateplení môže zrážať voda a keď sa povrchová teplota v tomto mieste dostane pod rosný bod, ktorý udáva norma (13,1°C ak sa nemýlim), tak je tam riziko vzniku plesní, a to je ten horší problém. Toľko v skratke k tepelným mostom :)
Odpovedať
@michal472 rosny bod neudava norma , ale kombinacia - teplota vzduchu , vlhkost vzduchu a teplota povrchu ;-) @delonko vzorova tabulka https://lnk.sk/uvNW, kde na osi X- horny riadok mate vlhkost vzduchu , na osi Y lavy stlpec je teplota vzduchu a v strede tabulky su hodnoty - pri akej teplote vznikne rosny bod na povrchu predmetu. Napriklad ak mame vonku 25 stupnov a vlhkost 50% , nacapujeme pivo ktore ma 7 stupnov , zvnikne nam rosny bod na povrchu pohara (pohar sa orosi), kedze hodnota rosneho bodu je 13,85 stupna a nizsie :-) Tepelny most je sklo pohara . Ak by sme pouzili termosku , ktora odizoluje studene pivo od vonkajsieho vzduchu , chlad z piva neprejde na povrch termosky (odstraneny tepleny most) , teplota povrchu termosky bude vyssia ako 13,85 stupna , rosa sa na povrchu termosky nevytvory. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@delonko kedze je to bytovka predpokladam ze je tam do 10 cm izolacie, ak je to tak, tepelny most tam sice bude, ale nebude velmi vyrazny oproti ostatnej konstrukcia a "vdaka" malej izolacii ten tepelny most nebude problem
Odpovedať
@michal472 ďakujem pekne
Odpovedať
@romanc ano máš pravdu, ale tak či tak som myslel normovú povrchovú teplotu 13,1 °C, podľa ktorej sa posudzuje konštrukcia pri tepelnotechnickom posúdení z hľadiska rizika vzniku plesní, len som to zle pomenoval. A aby posudzovaná konštrukcia vyhovela norme, ktorá zrejme zaručuje, že sa nebudú tvorť plesne, tak musí byť povrchová teplota vyššia ako tých 13,1 °C.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?