Prosim o radu ohladne vystavby NED domceka

Prosim o radu...som uplny amater...len vas tu citam a studujem a preto sa pytam.. Riesime individualny projekt domu, orientacia JV a JZ...inak sa nam natocit neda, takto je orientovany pozemok. Dom poschodovy 8.6 x 9.7 m plus veranda 2siroka-nad nou terasa, valbova strecha sklon 17'. Skladba stienYtong p2-400 300mm a 20 Eps.. Stracha a zaklady este nemame ujasnene izolacie...prosim o radu Okna samozrejme izolacne trojsklo, velke terasove 2.5 x 2.6 m na JZ ...2.5 x 2.3 m na JV a ostatne v izbach na poschodi klasickej velkosti plus dve francuzske na JZ Kurenie elektricke podlahove s odporovymi kablami, Caleo Krbove kachle ako alternatíva a doplnok kurenia. Rekuperacne vetranie - na poschodi by sme chceli potrubie dat pod strechu na povalu a na prizemi by sme chceli vetranie riesit rekuperaciou takou bez potrubia, neviem ako sa to spravne vola ( iba sa vyvrtaju diery na privod a odvod vzduchu) ..poraďte ci je to dobre riešenie Na strechu fotovoltaiku na ohrev TUV a spotrebicov. Je mozme v takomto dome dosiahnut energ.triedu A1 popripade aj PD? Co preto este urobit, alebo urobit inak... Nakolko projet este nie je celkom hotovy...da sa upravovat Dakujem vsetkym za kazdu radu..
Odpovedať
1
2
@kattikka nepises aku velku FVE chces. S plne elektrifikovanym domom bude problem s primarnou energiou.
Odpovedať
@dominik_boksansky hmm...to je tazka otazka...na ktoru odpovedat zatiaľ neviem... Co by ste odporucil?
Odpovedať
@dominik_boksansky nerozumiem ako to myslis
Odpovedať
@kattikka v prvom rade to nechat prepocitat. Bez detailov to nepojde. FVE bez dotacie je navratna za viac nez 15 rokov co je nenavratne. Ak splnis dnesne podmienky na vystavbu domov neoplati sa investovat do nejakych doplnkovych kureni. Ked je moznost lacno priviest plyn mozno volit klasicky plynovy kotol a nic viac - vec vyriesena. Hrubky izolacii su taktiez na posudeni no bez typu domu a detailov sa to neda povedat. V kazdom pripade sa na izolaciach setrit neoplati.
Odpovedať
@shark013 splnit podmienku primarnej energie od 1. 1. 2016 len s elektrinou je dost obtiazne.
Odpovedať
@dominik_boksansky ja na izolacii ani setrit nechcem...preto si pytam radu ako izolovat a co urobit preto aby splnal aspon A1..mne o navratnost financii nejde...predsa staviam dom, v ktorom budem byvat možno do konca zivota a nepotrebujem financnu navratnost, ale iba male...co najmensie mesacne platby za energie..a kachle chceme ako sekundarnu vypomoc v case "ukrutnych" 😊 mrazov a na pohody pri praskajucom dreve
Odpovedať
@kattikka hod sem aspon podorys. Takto z brucha asi nikto nic mudre nenapise :)
Odpovedať
@dominik_boksansky ale FVE a rekup. by tomu mohlo pomoct, ci?
Odpovedať
@kattikka neches radsej miesto fve co ti moc nepomoze tepelne cerpadlo?
Odpovedať
@kattikka @dominik_boksansky podorys prizemia a poschodia
Odpovedať
@sysell preco by fve nepomohlo ? A cerpadlo...hm...neznasame rusne hluchove veci...😕 a co viem...tak to poriadne huci...to by som sa necitila v pohode..viem, mozno blby argument...ale ja naozaj neznesiem rusive elementy
Odpovedať
@kattikka ved tam mas technicku miestnost, daj to tam ak by ti uz strasne vadil nejaky hluk daj si na stenu zvukovu izolaciu, veverim ze vy si nieco pocut. Inak chladnicka ti nevadi? Rekuperacia ti nevadi? Vsetko to vydava hluk.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell chladnicka bude v technickej...preto je hned pri kuchyni 😊...a ano vadi mi hluk.. vsetkych zariadeni.....ale podla mna tc huci isto viac ako chladnicka..ale to je jedno..manzel tc nechce...chce stoj co stoj elekt.kurenie...kvoli roznym veciam...regulacia v kazdej miestnosti, rychly nabeh, jemne temperovanie..atd
Odpovedať
@sysell v com je to tepelné cerpadlo take dobre, ze ho vela ludi presadzuje? To nefunguje na elektrike? Ci ako je to zapojene? Vobec netusim..
Odpovedať
@kattikka fak plri tammer pd co chces je podstatny nejaky nabeh kurenia, ak chces rozne teploty a regulaciu kazdej miestnksti prosim, len aby ste to ozaj vyuzivali, ono jedna vec su teoreticke plany a predstavy a druha realita. Mozno ste ale ozaj divny, vid chladnicka v technickej je skor na vysetrenje ci nemas nejaku neurozu alebo co, to myslim vazne. Zelam vela stastia s dierami v stene s ventilatormi co nehucia. Keby si aspon isla k nkekomu popocuvat aky hluk robi tc.
Odpovedať
@kattikka tc zere mozno o tretinu alebo viac menej pri rovnakom tepelnom vykone ako elekfrika, je fo ako chladnicka odobera teplo zo zeme, alebo vzduchu a pod a dodava ho do domu. Setri to vyrazne energiu. Keby som nemal plyn asi riesimtfc aj ked mam vyhrady, ina moznost neni.
Odpovedať
@sysell laskavo neurazaj...nauc sa najprv pisat, aby ti ludia rozumeli...ten zaciatok vety je vazne divny...teraz byvame v panelaku, kde pocut aj to, ze si niekto prdne v susedskom byte...necuduj sa preto, ze túžime po absolutnom tichu, kde si mozes citat knihu bez rusenia...ja neviem aky robi tc hluk...len som o tom citala, ja nie som proti tc...len som napisala, ze manzel by chcel el.kur. a ze ake ma tc vyhody, kedze to nepoznam... co sa tyka regulacii teploty...ma vyznam kurit na 22st aj izbu, kde nebudem cely den a pridem tam len vecer spať ? Tam mi staci 18st...a v obyvacke alebo v pracovni, kde budem travit cas, chcem komfort - teplo 22st..to ti zmysel nedava?aj takto sa da setrit energiou A co sa chladnicky tyka, ber to s nadsaskou...vsak som tam dala aj smajlik...ide aj o prakticku vec...naco ju mat v kuchyni, kde je teplo, ked moze byt v menej vykurovanej tech.miestnosti - setri energiu...atd atd
Odpovedať
@kattikka neurazam, keby mi vadila chkadnicka fakt zajdem za doktorom ze ci nemam daku poruchu, dnes psychiater je bezna vec, kazdy druhy ma problem... Ak si v panelaku su tvoje obavy asi zvytocne, vsak tam kazdy dupe, splachuje hulaka a zraju chces uplne ticho? Nelrehanas? Regulovat teplotu v miestnosti sa da aj pri teplovodnom vsetko to ale nieco stoji. Berem argument ceny a jednoduchej regulacie hluk ale nie. Vsak,si to daj spocitat ak ti to vyda daj si elektriku...
Odpovedať
@sysell mne chladnicka nevadi..uz som to pisala...to bol for...v tech.bude uplne z ineho dovodu, aj to som pisala...a neprehanam...tuzim po tichu, preto chceme ist do domu. .ja som vyrastala od malicka v dome, v panelaku byvam 2 roky a stacilo..je to katastrofa Vsak ja si pytam rady a nie odsudzovanie...to ze argumentujem a pytam sa - toto je diskusia, ak si zastanca tc...presvec ma o nom..a este raz pisem...nie som proti tc, len ho nepoznam, tak mam obavy...to je cele...a spocitat si dame určite, len by som chcela vediet, co vsetko urobit (izolácie atd) preto, aby nam to takto vyslo ako chceme . ..ci sa to da alebo nie
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka S elektrickými odporovými drôtmi neskolauduješ. Sám ich mám - skvelá vec. Kolaudoval som vlani. Ale sú tam tie prepočty s primárnou energiou, ktorá je od 1.1.2016 limitovaná. TČ je síce tiež poháňané elektrinou, ale z 1 kW elektriny máš dnes bežne 5-6 kW tepla. To je viac ako 500 %-tná účinnosť.
Odpovedať
@leonardom fiiiha to som netusila ani nahodou..inak, pre odporové droty sme sa rozhodli kvoli tomu, ze sme najprv chceli montovany dom, kde bolo toto kurenie sucastou...bola som u kamosa, ktory to v tom montovanom domceku ma a chvali si...a ma A1..ale to bude kvoli monovanej stavbe, ci?
Odpovedať
@kattikka neviem presne ako je to s primarnou energiou ani ma to nezaujima, nech ti to prijektant vypocita keby si mala fve a pod. Ja by som dal ale tc aj ked je drahe, neverim zivotnosti a bezporuchivej prevadzke ale je najlepsie co by sa dalo dat. Ozelel by som regula ie jednotlivych miestnosti a pod. Straty a naklady na kurenie budu aj tak male ze by som na to kaslal.
Odpovedať
Riešite tu všeličo ... a z akého materiálu bude stavba - lebo tam sú cifry tepelného odporu všelijaké a skutočnosť v realite iná.
Odpovedať
@maya170 v uvodnom prispevku som všetko opisala
Odpovedať
@kattikka :-) to 20 Eps mi vizualne uslo, vidim iba EPS :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka pokial kamos nema pasivny dom, alebo FVE na streche, s cisto elektrikou sa do A1 nezmesti.
Odpovedať
@majkoj ani pri montovanom drevodome?
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka to nema s tym ci je montovany, alebo nie, nic spolocne :)
Odpovedať
@majkoj stale nerozumiem preco...vsak ak mas vynikajuce tepelnoizolacne vlastnosti domu, tak ja ozaj nevidim dovod, preco by nemohol mat A1 aj s elekt.kurenim...bez Fve..ak potreba vykurovania sa znizi na minimum...tak splni podmienky, ci nie ?
Odpovedať
@kattikka a nemusi mat pasivny dom..staci ak sa bude priblizovat hranici PD
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?