Proím pomôžte ohľadom zateplenia domu

Profilova fotka
Ahojte...obraciam sa na vas skusenejsich s niekolkymi otazkami. Urcite uz boli v diskusiach preberane, nieco som si aj precitala, ale nejako sa v tom neviem vyznat a vo svojom okoli nemam nikoho, kto by vedel poradit. Koli velmi nestastnej udalosti v rodine sme prisli k rozostavanemu domu, na ktory sa moji pribuzni budu pozerat uz len z nebicka. My sme stavat nikdy nechceli, vobec sa v tom nevyzname a citime sa uplne strateni. Dom je v stadiu hrubej stavby, ma strechu aj okna, omietky vnutri, podlahove kurenie (kurit sa bude plynom) a nedavno zaliate podlahy. Bol postaveny z tehly Porotherm 38Ti, co je, ako som sa docitala, nejaka tehla, co lepsie drzi teplo. Je dvojpodlazny (prizemie+podkrovie), pricom ma pultovu strechu (Bramac). Je postaveny v blizkosti Bratislavy, v teplej, slnecnej, i ked v zime veternej oblasti (vietor podla slov miestnych fuka hlavne zo severozapadnej, severnej a severovychodnej strany). Ak si podorys predstavime ako stvorec, jeden cip domu je presne sever (a teda kazdy cip je jedna svetova strana) - lepsie je to asi vidno na podoryse prizemia, je to ten cip v kupelni. Dom sme sa rozhodli dokoncit. ako by sme ho mali zateplit? My sme si tak nejako naivne predstavovali, ze si zvolime hrubku polystyrenu a je to, ale ako tak citam, nie je to take jednoduche, ak sa chceme vyhnut plesniam v dome a nemat privelke ucty za kurenie. Podla projektu by mal byt dom zatepleny 5cm polystyrenu, co sa mi zda malo... uvazujeme o 20cm zo severozapadnej a severovychodnej strany (strana s vchodom do domu a strana, kde je schodisko - na oboch nie je vlastne okno do obytnej meistnosti, ak neratam okno v kuchyni na prizemi) a tie zvysne dve strany, kde je najviac okien, 12cm (viac nam tam nevyjde koli oknam - tam nam to povedali v stavebnej firme, ktora tuto stavbu realizovala). Bude taketo zateplenie ucinne? Nebude sposobovat plesne? Este mi bol odporuceny nejaky "sivy polystyren" a nobasil... je niektory z nich vyhodnejsi pre tuto konkretnu situaciu? Dalsia moja otazka je, ako treba zateplit strechu v takom to dome? Opat mam pocit, ze navrhovane zateplenie nie je najadekvatnejsie (projekt je 10 rokov stary). Velmi pekne dakujem za vsetky rady a nazory.
Odpovedať
...odpor tejto tehly je 3,40 m2K/W – treba dať na stenu EPS, alebo vlnu s minimálne takým istým odporom a viac....Pri EPS je to min. 15 cm...a prečo by ste nemohli dať viac kvôli oknám?
Odpovedať
Profilova fotka
@box neviem presne, ale je to koli tomu, ze niektore z tych okien su rohove a pri stavbe musel stavebnik povedat, ake hrube bude zateplenie a podla toho tam nieco urobili. Fakt sa v tom nevyznam, aj nam to vysvetlovali, ale vobec si to nepamatam, kedze tomu nerozumiem, akurat viem, ze povedali, ze max. 12cm na tej strane. Takze polystyren nie? Vobec o nom nemame uvazovat?
Odpovedať
...ja osobne by som dal grafitový EPS, kt. má lepšie tepelno-izolačné vlkastnosti ako obyčajný (biely EPS), tam pri hrúbke 12 cm vychádza odpor približne 4 m2K/W – pri takom odpore nehrozia plesne....Ale je drahší :)
Odpovedať
Profilova fotka
@box Dakujem za rady, pozriem sa na to skusim este co to nastudovat. Uvitam aj dalsie tipy a rady.
Odpovedať
@simsalabim ak je fakt 12cm maximum izolacie, ktora sa moze dat, tak dajte 12cm siveho EPS na cely dom, ma cca o 30% lepsi tepelny odpor ako biely EPS. Taketo riesenie by malo byt dostatocne nato, aby sa netvorili plesne. ;-)
Odpovedať
@simsalabim Dobrý den. Zateplení dvou stěn 12 cm je jasné, protože na to jsou ta rohová okna tak usazena. Větší tloušťka EPS by zakryla rámy a to by tedy opravdu vypadalo divně, až blbě. Nicméně po jednoduchém výpočtu to klidně můžete zateplit 12 cm bílého EPS a nějaká kondenzace nehrozí a bilance zkondenzované a odpařitelné vody je více, než dobrá. Takže jedinný problém je, co nejvíce snížit tepelné ztráty domu jako celku. Můj návrh je ty dvě stěny u rohových oken ( obývací pokoj s balkonovými dveřmi a stěna s knem do kuchyně ) zateplit šedým EPS Neoflor a pod. Je opravdu lepší, ale není to 30, ale tak kolem 17%. Ostatní, z cenových důvodů zateplit bílým EPS tloušťky co největší. Ale pozor na zakončení pod tou pultovou střechou, aby to nějak vypadalo. Samozřejmě, že byste měli zateplení stěn protáhnout pod zem a zmenšit tím tepelný most, který je škodlivý a pro podlahové topení obzvlášť. Tam by se to realizovalo pomocí XPS, perimetrem a pod. Prostě nějaký extrudovaný soklový polystyren. O té střeše nevím žádné informace, tak střelím od pasu, dejte tam 30 - 40 cm minerální vlny, nebo tam nechte něco nafoukat. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva takze ak by nam to financne nevychadzalo na tych 20cm na severnych stenach, tak plesne nehrozia, ak ostaneme pri 12cm aj tam? Samozrejme, budeme sa snazit dom zateplit co najviac, len som v stadiu zistovania, kde je ta hranica unosnosti - aka je najuzsia mozna sirka zateplenia...uvidim, ako nas pustia financie. No urcite sa budem snazit zateplit, ako sa len najviac da. A co sa tyka casu zateplenia - je lepsie dom zateplit hned po dokonceni (planujeme to na cca jun - sme tlaceni bankou), alebo je lepsie pockat par mesiacov a spravit do napr. v septembri? Alebo o rok? @petogen dakujem za odpoved, uz sme pevne rozhodnuti pre tych 12cm na stranach s rohovymi oknami...uvidime, co s tymi ostatnymi stenami.
Odpovedať
@simsalabim Dobrý den. Pouze informace : Cena zateplovacího systému se skládá z několika položek. Jedinný rozdíl je v ceně slabého a silného EPS a v ceně kratších a delších talířových hmoždinek. Když to převedu do abslutních čísel, tak 15 cm zateplovák bude za 1.000 Kč/m2 ( cca 40 Euro ) a 20 centimetrový za 1.070 Kč/m2 (cca 43 Eura ). Takže tam nic moc neušetříte. A kdy zateplovat ? je jasné, že by na průběh prací, zejména natahování stěrky, včetně finální vrstvy nemělo intenzivně pražit slunce. Při použití šedého EPS je předepsáno zastínění, případně to udělat ve stínu a při nejmenší možné teplotě. Mě to dělali brzy ráno, než na stěnu svítilo slunce. Ale to by ti fasádníci měli vědět. Takže je to možno dělat skoro kdykoliv, lepší a jednodušší je to na jaře a na podzim. Prázdiny nejsou zrovna moc vhodné. S pozdravem Laďa
Odpovedať
zateplenie 12cm EPS sedym vyjde orientacne na 16€/m2 material, 12,50€/m2 robota + nejake to lesenie a profily. Zateplenie 12cm vatou vyjde na cca 20€/m2 material. Oproti sedemu EPS ma nizsi tepelny odpor. Ako pise ladajaskva, je treba dat pozor na priame slnko pri zateplovani tym sedym EPS. Zateplovat sa da kedykolvek ked nie su mrazy.
Odpovedať
Po prečítaní tvojej otázky som sa konečne odhodlal k opätovnému naštudovaniu si celého problému vlhkosti a vzniku plesní a pri tej príležitosti som si to naprogramoval v exceli pre budúcnosť a výpočet(v interiéri 20°C a 50% vlhkosť, v ext. -15 a 84%) ukázal očakávané, že plánovaných 5cm polystyrénu by bol efektívny recept na vlhké steny. Pri 12cm bieleho je to tesnotka (nerátal som odparovanie, ale nejaké tam bude, takže by to v konečnom dôsledku malo byť ok), pri 12cm šedého to vychádza viac než dobre. Ostatné steny by som pod 20 nešiel. A úprimne si to s tými oknami celkom predstaviť neviem, jediné čo môže (podľa mňa, s týmto nemám moc skúseností) vadiť na okne, i rohovom, hrúbke polystyrénu je šírka parapetu, ktorý sa dá vymeniť s minimálnymi nákladmi, takže by som si to skúšal overiť u iných odborníkov a hľadal riešenie ako aj tam dať aspoň tých 20cm, keďže ako už spomínal Laďa, cena za m2 fasády je do obrovskej miery tvorená cenou za prácu, stierku... ktoré sa s hrúbkou izolácie nemenia a úspora energie ti zvýšené náklady vráti veľmi rýchlo. Samozrejme sa oplatí doriešiť detaily, viď Laďa, jednak kvôli úniku tepla a takisto kvôli lineárnym tepelným mostom, čo by opäť znamenalo kondenzáciu, následne plesne.
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj @joe13 Dakujem za nazory :-) Velmi nam to pomaha. Uz si aj co to studujeme, aj na zaklade sprav, ktore mi prisli do internej posty. Este sa chcem opytat ako uplny laik - nebude problematicke skombinovat oba typy EPS? Napr. ked dame na severne steny 20cm obycajneho bieleho a na tie zvysne, koli lepsim vlastnostiam, ten sivy? NEbude to robit nejaku sarapatu? Zatepelovat nam urcite bude firma, takze na praci neusetrime...zatial citame, prepocitavame to vsetko na eura a intenzivne rozmyslame.....
Odpovedať
@simsalabim K tomu zatepleniu. Zisti si zhruba ako sa to ma robit, pozerajte sa firme na prsty ako to robia. Prestuduj si : comu sa vyhnut http://goo.gl/qCNLM hlavne to placanie lepidla do spar EPS je nepripustne, spravne zalozenie startovacej listy, ziadne lepenie "na buchty".. ako nie : http://goo.gl/NFxbb Zateplenie sokla http://goo.gl/jxyZY http://goo.gl/qSwFW detaily okien http://goo.gl/fBxZe Je to samostatna kapitola na dlho, ale pozor na to, ako to urobia okolo okien. Hlavne ostenie, styk izolacie ostenia s ramom okna a parapety. Urcite zateplite aj sokel aj stenu naraz (ak sa da)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@simsalabim Však teda dajte všade sivý. Na tú severnú nie 20 cm bieleho, ale 16-18 šedého. Cenovo sa to vyrovná, tepelnoizolačná vlastnosť približne rovnaká.
Odpovedať
@simsalabim Kombinovať polystyrén s polystyrénom určite problém nie je. S obidvoma sa pracuje úplne rovnako, takže nevidím dôvod prečo nekombinovať. @blacksr cenník ISOVER: GREYWALL 100 má odpor R=3 a stojí 9,52€/m2 EPS F70 120 má odpor R=3,15 a stojí 8,57€/m2 Takže cenovo sa to nevyrovná. Nič proti šedému polystyrénu, ale pomer cena/výkon stále hovorí v prospech bieleho, takže ak nie je problém s väčšou hrúbkou steny, išiel by som do bieleho.
Odpovedať
@geroj OK.
Odpovedať
@blacksr to len pre info, bez urážky :)
Odpovedať
@geroj No, závisí to od toho, za akú cenu zoženú šedý EPS. Niekto nedávno písal, že šedý kúpil za 50 € kubík. Biely sa dá za 40-45 €kubík. Šedý EPS zo SH Por Žilina stojí 71 € kubík v cenníku. Snáď sa dá na 50 € dostať... Uvažujem s cenami s DPH. Každopádne pri cene šedého 95 € za kubík máte pravdu.
Odpovedať
@blacksr tak iste. Toto je pomer od jedného výrobcu a predpokladám, že iní výrobcovia budú mať na oba typy polystyrénu podobný pomer, teda ak niekde zoženú lacnejšie šedý, zoženú tam lacnejšie aj biely a budeme na tom istom. Treba si ale dať pozor aj tie Rká a urobiť si jednoduchý výpočet pomeru 1R/€, pretože nie je polystyrén ako polystyrén a farba nie je vždy smerodatná. Aj bieleho polystyrénu je niekoľko typov s odlišnými vlastnosťami a už som videl niekde aj "vylepšený" šedý, ktorý má ešte lepší odpor. A iste sú aj firmy, ktoré ponúkajú superlacno a supernekvalitne :) Keby to bol môj dom a mám možnosť výhodne kúpiť šedý, dám ho tam predsa len 20cm :)
Odpovedať
@geroj Áno, ide najmä o objemovú hmotnosť, čo by som sledovala u lacného EPS - na skúšku kúpiť a odvážiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @geroj @kanvor Dakujem, dakujem :-) Poctivo studujeme, do jari/leta je so zateplenim este cas, ale naozaj moc vitam a ocenujem kazdy jeden nazor aj radu. Ako absolutnym laikom nam to moc pomaha.
Odpovedať
teraz v zime sa da sedy zohnat aj za tych 50€/m3, v dobrej kvalite tepeny odpor 10cm sedeho je R=3,125
Odpovedať
Profilova fotka
@simsalabim Ak mas kde dat EPS kupuj teraz.. Ak ti postoji, to je len dobre, este sa viac ustali.. Niekde som cital, ze je dobre ked EPS postoji, nedavat cerstvy.. cca 6 tyzdnov tusim. On trosku strati hmotnost po upeceni.. Ale cena je teraz najlepsia.. Lepsiu nebudes mat..
Odpovedať
hlavne aby sedy nenechal na slniecku vypekat, s tym je dobre si nastudovat sposob montaze a skladovania od vyrobcu pre sedy EPS. biely mozes kludne nechat aj vonku (ak sa ti nevypari niekde za plot ;-) )
Odpovedať
Ahojte, nastava cas kedy sa musim definitvne rozhodnut pre hrubku zateplenia. Bol som rozhodnuty pre neopor 12 alebo 14 cm, lenze vcera mi povedali ze tam je nejaky iny postup montovania ako pri klasickom EPS. Viez ze musi byt zakryty aby nanho nepalilo slnko ale o inych postupoch, ktore by predrazili izolaciu som nepocul. Chcel by som vas poprosit o prepocet aka hrubka EPS by mala ist na moj domcek, aby to bolo primerane. Ak by bolo mozne nejaku konkretnu odpoved, bol by som rad. Skladba domu: Bungalov Alfa 107 zvacseny na 10x14,5 -porotherm 38 profi -zaklady zateplene 10cm -podlaha 12cm neopor, podlahove kurenie zaliate betonom -dreveny strop 33 cm vlna na to OSB dosky, zospodu sadrokarton -okna 3-sklo salamander blue evo - krb este neurobeny ale bude -kondenzacny kotol vaillant ecoBIG plus Dakujem pekne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?