Problém z kondenzom nad zatepleným podkrovým

zdravím všetkých viete mi poradiť pred týždnom som si všimol mokrú čiaru na kartone v podkroví po demontáži som zistil obrovskú vlhkosť respektíve mokrosť nad izoláciou mokrá bola izolácia a primrznutá ku strešnej folii podkrovná izba je ešte neobývaná ale vykurovaná a cca 2 mesiace malovaná jupolom , strešná folia je bramac resistant pro plus 140 , hrúbka 380 mm 180mm medzi krokvami v šťite je izolácia až 580 mm nakolko sme nad klieštiny dali 200mm nobasilu . mokrosť sa objavila až po začatí vykurovania v podstate sa už aj malovalo v tom čase . Na strešnej folii som si všimol neprelepené spoje v mieste kde je folia preložená cez seba cca tak 200mm može biť toto problém alebo tá malovka ?? od spodku je táká hliníková folia parobrzda . Chcem ešte naviac urobiť vetracie otvory v šťíte strechy cca 80mm oproti sebe má to zmysel ??
Odpovedať
@julkopodrc Nema to zmysel. Mate dieravu parozabranu a prenika tam vnutorna vlhkost, ktora sa tam zraza. Predpokladam, ze ste natiahli na izolaciu parozabranu a potom ju prevrtali milionom srobov spolu s SDK.
Odpovedať
@julkopodrc sú dve možnosti: 1. Parozabrana nefunguje. Čo spoje parozabrany? Sú poprelepovane? 2. Zatekajuca strecha
Odpovedať
Profilova fotka
Pise ze.primrznuta k stresnej folii mne to evokuje ze parozabrana tam nieje dobre uroben ani by som sa necudoval uz som sa stym stretol ze nebola parozabrana vobec pod izolaciou.. zial aj taki odpornici su tu.
Odpovedať
Profilova fotka
@julkopodrc opraviť sa to jednoducho nedá, pokladajme strop za paroprieustný , trochu pomôžu vetracie otvory v šítoch, ale nie 80 mm ale 500 mmm
Odpovedať
pozdravujem všetkých v prvom rade chcem poďakovať za odpovede a ochotu 8-) takže neviem aká značka je tá parozábrana myslím že knauf je to taká ako keby hliniková bola, Robil mi ju kamarát aj zateplenie druhú vrstvu krížom nakolko medzi krokvy už bola založená spoje izolácie sa prelepili hlinikovou páskov a nechal sa aj presach na foliach ktorý sa orezal až po montáži kartonu šrobky sa použili vhodnéj dlžky aby sa nepoškodila parozábrana bol som pritom nakolko som mu pomáhal lebo to robil popri robote a bolo času na všetko, ale neviem vylúčiť že sa nejaká dierka nespravila .Len to podkrovie je zatial neobyvané čiže vlhkosť mohla biť len z malovania alebo zo spodnej časti domu alebo z múrov za kartonovou stenou. ináč dom má dole steny z kombinácie válkov a tehál čiže stará skladba a podla merača vlhkosťi sú steny suché a dole je tiež sadrový záklop a schody ešte niesu urobené čiže ani otvor do podkrovia nieje vlchkosť vzduchu je na úrovni 42 až 48 percent tak kde mám ešte hladať chybičku ???
Odpovedať
@julkopodrc ak sa použili také skrutky, aby neporušili parozábranu, znamená to, že medzi SDK a parozábranou je medzera a nie sú teda o seba opreté. V takomto prípade sa na 99% rozlepili spoje parozábrany
Odpovedať
@julkopodrc podľa toho čo popisuješ sa ti môže ochladzovať parozábrana (aj keby bola funkčná a neporušená) a na nej kondenzuje vlhkosť, ktorá steká po profiloch. Pri tak hrubej izolácii sa lokálne porušenie parozábrany nemusí vždy prejaviť (viď. difúzne otvorené k-cie) aj keď pri tak nízkych teplotách aké máme teraz je to viac ako pravdepodobné. Ja by som vsadil na porušenie zateplenia alebo tepelný most.
Odpovedať
@julkopodrc ta poistna folia ma aku paropriepustnost? Pri takejto skladbe strechy sa odporuca minimalne 1300 g/m2. (Nasiel som tej tvojej Bramac, ekvivalent sd=0.02 m ~ z tohto to neviem urcit)
Odpovedať
@sucky1 priepustnosť pár 1400g/m2/24h sd-0,02 m takto je v technickom liste takže je to asi Ok ale v štíte je tá folia tiež uzavreta čiže nemá prerušenie čo neviem či je dobre ale minimálne to vylučuje zatekanie od štítu .teraz navrtaávam vetracie otvory do steny pod štitom aby som prevetral priestor nad izoláciou .
Odpovedať
@slavoslav po profiloch nesteka kondenz nakolko spodná vrstva vaty bola celá suchá , ale po strešnej folii po vnútornej strane stekala a na jednom mieste pretiekla cez vatu a kvapkala na foliu a tam to aj premoklo a aj parozábrana bola celá suchá po odkrytí až na to jedno miesto pretečenia v najnižšom bode čiže styk šikminy a rovnej steny sdk . ALe nemože biť problém to že parozábrana končí nie na murovanej stene ,ale na sdk čo je pred sadená rovná stena a tam idú aj rozvody kúrenie za sdk majster mi tvrdí že aj spoza sdk predsadenej steny sa má odvetrávať cez strechu a aj čiastočne cez stenu murovanú len nakolko je stena izolovaná z vonka tak je odvetranie slabé. Tak sa to vetrá cez srtechu a po dalšie za predsadenou stenou nieje izolovanie nakolko je 180mm izolacia z vonkajšej strane múru. Je to takto ok??
Odpovedať
Profilova fotka
@julkopodrc ako som napísal už v otázke.... problém je nedodržanie parotesnej roviny... všetká vlhkosť prechádzajúca cez SDK predstenu kondenzuje vo vate...bol to majster profík :-D treba to opraviť
Odpovedať
@julkopodrc parozábrana musí oddeliť vzduch interiéru od vzduchu v izolante, aby sa tam nedostala vlhkosť z interiéru, izolant ak sa má odvetrávať, tak na jeho vonkajšej strane, strešná fólia plní funkciu proti zatekaniu vody do izolantu a prípadne prepúšťa vyparenú vlhkosť z izolantu (hlavne v kontaktnom systéme. Ak porušíš ktorúkoľvek z týchto troch zásad je problém. Odvetranie vzduchu spoza SDK si zrejme majster mýli s odvetraním predsadeného obkladu steny. Parozábrana má byť spojená so stenou pokiaľ ten detail nevymyslel niekto lepšie:-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?