Pristup ku kominovemu otvoru na povale po izolacii

Zdravim, potrebujem poradit ako riesit pristup ku kominu na povale po izolacii. Komin sa chodi raz do roka cistit a to je jediny cas kedy tam treba prejst. Izolacia bude realizovana mineralnou vlnou. Aky je najvhodnejsi sposob? Je v poriadku z daneho miesta mineralnu vlnu dvihat (treba na to "chodbicku" asi 6 m dlhu a 1 m siroku). Uvazoval som nad vybudovanim mostika drevenej konstrukcie nad izolaciou ale nepride mi to cenovo a casovo efektivne alebo prakticke. TIez som uvazoval, ze by som tam dal nejaku pochodznu izolaciu (existuje nieco taketo? V podstate ze by to namiesto roliek mineralnej vaty boli akesi dosky, po ktorych sa da raz za rok prejst...) ? Vdaka vopred za vsetky rady.
Odpovedať
@cupcake335 ja by som si urobil dreveny rost/mostik. nevidim na tom nic "cenovo a casovo efektivne alebo neprakticke". Je to hotove raz dva a navzdy vyrieseny problem pristupu. Nezmysel mi naopak pride odpratavat minimalne raz rocne mineralnu vlnu.
Odpovedať
cim menej sa bude stou vlnou hybat, tym lepsie ja som tiez za mostik ... 2 osb dosky, par hranolov a done ...
Odpovedať
A co tak pochodzna mineralna vlna co sa predava v doskach? Ze na ten usek by sa dala ta namiesto roliek mineralnej vlny?
Odpovedať
@milan_ @shadowmilan Vdaka za odpovede, neni to hotove raz dva. Nie som tesar a nevlastnim ani len vrtacku alebo akekolvek nastroje aby som vedel rezat a spajat hranoly a dosky 🙂 takze je to nepomerna investicia oproti zvysku izolacie mineralnou vlnou, ktora je pomerne jednoducha a rezat sa da nozikom. Preto uvazujem o nejakej pochodznej izolacii - iba na ten sektor 6x2 metre, z oboch stran by bola spojena a ciastocne prekryta mineralnou vlnou a vsetko v 2 vrstvach, len neviem najst, ze ktora z tych dosiek s mineralnou vlnou taka je. Pamatam si, ze som niekde videl take dosky z mineralnej vlny, po ktorych sa dalo chodit. V kazdom pripade ide vsak o nepomernu cenu k zvysku celej instalacie mineralnej vlny, hlavne kvoli tomu ze sa tam chodi raz za rok, niekedy raz za 2 roky, preto hladam nejake optimalne riesenie. Vacsina izolacie z mineralnej vlny je uz polozena, zvysok viem dokoncit po vyrieseni tohto sektora.
Odpovedať
Profilova fotka
@cupcake335 jedna možnosť je kúpiť toto https://www.isover.sk/produkty/isover... a druhá si to vyrobiť (treba ale použiť pevný podlahový EPS )
Odpovedať
tak ono potrebujes len aku vrtacku ...zvysok ti narezu na mieru a len to zosrobujes fasadny mozes pouzit ale musis aj tak riesit medzeru na vetranie
Odpovedať
@eagleowl @shadowmilan Vdaka za odpovede. Polyform EPS 100 S v 2 vrstvach by som dal na seba. Pod tym je betonovy strop + na nom parozabrana (prerusena tam, kde sa stresna konsutrkcia styka so stropom). Nad tym vzduch, takze odvetrane to je - alebo tomu rozumiem zle? Ma byt medzera na vetranie aj niekde inde? Mineralnu vlnu by som ulozil tesne vedla toho a druhu vrstvu tak aby sa prekryvala s okrajmi prvej vrstvy toho EPS. Nacrtol som sposob ulozenia aky mam na mysli v Sketchup 3D v obrazkoch v prilohe. Po prepocte na metre to vsak vychadza drahe. Je mozne ze s hranolmi + OSB doskami by som sa zmestil pod 100 eur? Tento "mostik" ma mat asi 50 cm vysku a 6-7 m dlzku a na konci ma byt "zakruta" ku kominu, kedze je otvor na nom z odvratenej strany. Akurat ze neviem ako by ta konstrukcia mala vyzerat, aby uniesla 1 cloveka raz za rok a aby sa podlahy dotykala na co najmenej miestach (teda aby neprerusovala izolaciu na viac miestach ako je nevyhnutne)
Odpovedať
Profilova fotka
@cupcake335 "Nad tym vzduch, takze odvetrane to je"......kde je vzduch...aké odvetrané ??....nerozumiem.... Poukladaj na seba 2 dosky 25cm hrubý EPS obyčajný fasádny (na chodenie raz za rok po OSB položenej z vrchu to bude bez problému).....a na to polož OSB dosku 20mm.....potrebuješ teda cca 12 dosiek EPS = 6m na výšku 50cm a 50cm šírku....na to cca 5ks OSB ....lacnejšie to moc nejde.....
Odpovedať
@cupcake335 da sa to urobit aj tak ako si to nakreslil, funkcne to bude. PS sam o sebe ta udrzi, ale ak chces mat este pokoj na dusi, poloz na to dosku (OSB alebo obycajnu fosnu) a bude to v pohode. mostik za 100 eur by bol luxusny 🙂 a na taku konstrukciu nemusis byt tesar, vrtacka, vruty, kladivo klince, nejaky ten uholnik a je to, raz dva.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?