Pri zateplení sokla ide IPA pod či nad polystyrén?

Ahojte. Chcem sa opytat aky je teraz postup prac, ak mam hrubu stavbu hotovu. Chcel by som zateplit sokel, teda vlastne DT - cka. Aby som ich mohol zasypat hlinou. Pod polystyren ide IPA alebo sa dava nad polystyren? Pripadne aky polystyren tam mam dat, hrubka bude 8cm. Za normalne odpovede dakujem.
Odpovedať
@sedrik89 Ak dáte XPS, netreba ho nijako hydroizolovať. Ak je ale v projekte drenáž, urobte ju popod XPS. Ak chcete ušetriť, môžete použiť aj podlahový EPS, ale ten treba chrániť pred vlhkosťou: naspodu určite drenáž a po bokoch hydroizolácia. Ale je to prácnejšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@blacksr hydroizolacia myslis nopovka?
Odpovedať
Profilova fotka
aby bola izolácia EPS účinná, musela by byť na všetkých stranách, to vyjde lacnejšie XPS. Nopovka nie je izolácia. Teoreticky by mohla byť, ale zhotovenie izolácie pomocou nop fólie pokladám za pracnejšie ako inými materiálmi.
Odpovedať
Ahoj, neviem co presne chces odizolovat IPO-u. Pokial oba odhaleny sokel nad terenom proti odskakujucej vode od aut a podobne, tak IPU by som tam nedaval iba XPS ktore je vhodne aj do spodnych stavieb kedze je vodeodolne, dolezite je sa vsak vyhrat sa aj v spojoch. Ak planujes sokel zhrnat zeminou a aspon cast bude v zemi odporucam dat aj IPU. Asfaltove pasy musis natavit na murivo az tak mozes polozit XPS pretoze ti inak zhori. Dalsie riesenie ne Nopova folia ktora netavi a ta sa dava z vonkajsej strany, bublinky sa pritlacia na XPS a prihrnie sa hlinou.
Odpovedať
Možes pod Perimeter alebo Xps natriet asfaltovu hydroizolaciu nemusis lepit IPU a nato penou prilepit ten polystyren
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte oživujem tému... Som v podobnom stave hrubá stavba hotová ide sa na hydroizoláciu mám v pláne použiť perimeter v dvoch vrstvách aby sa prekryli. To znamená že na DT nemusím dávať žiadnu hydroizoláciu môžem rovno lepiť perimeter ? A potom čo ? Perimeter teda ošetriť tekutou hydroizoláciou a stačí zasypať štrkom ? Ďakujem
Odpovedať
@shadow39 Na čo chceš hydroizolovať DTčka?
Odpovedať
@shadow39 Ahoj. Co blbneš. K čemu by tam ta hydroizolace měla být ? Naprosto vyhozené prachy. Také 2 vrstvy perimetru jsou zbytečné. Co to má vyřešit ? Pokud bys použil řešení pomocí EPS, tak ta drenáž musí končit v kanalizaci. Jinak je tam na nic. :-D
Odpovedať
@shadow39 Pozri si nejaké návody na nete ako zateplit sokel. Stačí ti natrieť tekutou hydroizolacoiu prvé dva rady obv. múrov a nacapit na sokel perimeter alebo xps. Dávaj ten drsný keby si sa rozhodol že budeš lepiť na sokel obkladovy kameň atď. Xps nech nekončí vo výške kde je položená prvá rada muriva ale nech je nad spojom hydroizolacie pod murivom.Pri fasadnej izolácií nepouzi štartovaciu listu ale fasádny priamo poloz na xps sokla a použi komprimacnu pásku hr. 3-4mm / medzi xps a fasadnym pol./
Odpovedať
@blackomt @blacksr zdravim, spytam sa pivnica komplet olepena hydroizolaciou (ipa V4-60) az pod murivo, ako s.e sa bavili chcem lepit xps 120x60 na vysku tak ze 90cm pod uroven hliny a 30nad. Otazka akym pur lepidlom to lepit? Ktore nereagyje pri xpa a ipe? A staci pur nanieste po celom obvode tabule a na diagonaly? A len pritlacit a vyrovnat podla vodovahy? A nasledne dalsiu tabulu len prikladat vedla prvej alebo davat husenicu aj na bok tabule aby sa zlepili vedla seba? A este mala otazka tam kde bude vjazd do garaze nedavat na sokel ziadne xps?
Odpovedať
Aha ok no všade som videl že tam dávaju ipu na DT ... nebol som si istý... V podstate aj tak prvý rad a spoj medzi DT a dekou a porobetonom bude nad úrovnou terenu... A čí by ste lepili ten perimeter ale styrodur ? je lepšia pena na to určená alebo stavebne lepidlo.. ?
Odpovedať
Daj Ipu potom izolaciu alebo len izolaciu styrodur ja som lepil penou
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Profilova fotka
@cvoky8 Ahoj, prosim ta cim si nakoniec lepil xps k hydroizolacii? daval si pur penu aj medzi jednotlive tabule? Diky moc
Odpovedať
@sallo lepidlo od Baumitu starcontact Nasledne som ak ostali medzeri dopenoval nizkoexpanznou penou
Odpovedať
@sedrik89 - xps priamo penou na dt, nopovka tam nemá zmysel, já som dal výstupkami von a len preto aby sa pri vyrovnávání terénu nepoškodil xps..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?