Pouzitie pur peny na mokry povrch

Zateploval som sokel s XPS a Insta stikom (dakujem za inspiraciu @mirom113) no cakal som az kym bude lepsie pocasie aby boli debniace tvarnice pekne preschnute. Uplne ma odrovnali robosi na susednej stavbe, ked lepili pur penou polystyren na fasadu, steny premocene po dvoch dnoch dazdov a stale cely den mierne prsi, ked som im vravel, ze by mali mat suchy povrch iba sa zasmiali, ze pur pene to nevadi...Cakal som zbytocne ja alebo to robosi s kvalitou flakaju?
Odpovedať
@janyke veci sa majú nasledovne: povrch musí byť suchy ale pred aplikáciou peny sa odporúča povrch navlhčiť. Ak prilepíš čokoľvek (s nasiakavosťou 2-5%) na mokrú stenu, vlhkosť takto zabudovaná sa musí postupne odpariť, aj sa odparí, len závisí na teplote, vlhkosti a prípadných ďalších vrstvách, ktore stihneš ešte dolepiť, ako dlho to bude trvať. Takže v tomto prípade si na tom lepšie ako sused :-) ak na to nenahodí omietky z oboch strán a ešte príde slnečné počasie bez dažďov, tak aj jemu to môže celkom dobre uschnúť, ale asi by som na jeho mieste radšej veľa vetral a kúril:-)
Odpovedať
@slavoslav No na PUR pene od Dena Bravena Thermokleber bolo tuším napísané, že v prípade zaprášeného povrchu treba ten prejsť jemne mokrým (penetrákom) valčekom. Treba počkať cca 2-3 hod aby to uschlo a až potom lepiť. Ja som to tiež tak robil, a polystyrén stále pevne drží na stene. Na premočené steny by sa nemalo lepiť. Iné je keď to je jemne vlhké. Vtedy to trošku zhoršuje vlastnosti peny ale mala by držať stále dobre.
Odpovedať
Takze povedzme, ze na mokre steny je to este v pohode lebo sa vlhkost ma kam odparit pri zakladoch by to bolo diskutabilnejsie? Vzdy som videl a pocul lepit pur penou iba na suchy povrch (odmasteny a dokonale ocisteny od prachu) ale na premocene tvarnice je pre mna novinka. Myslel som, ze je to 100% "suchy" proces...
Odpovedať
Tie steny su nie vlhke ale ako kyblom oliate - premocene podla mna do tretiny tvarnice...
Odpovedať
@janyke No tam to bude držať pravdepodobne slabo. Povedz majiteľovi nech skúsi odtrhnúť zo steny jednu tabuľu, či to pôjde. Ono keď PUR pena dobre drží skôr zlomíš ten EPS ako celý ho zo steny strhneš. Ja som to skúšal na svojom dome, lebo pravdu povediac na začiatku som sa bál peny. Na začiatku som to dal na úplne suchý povrch ale bol prašný, EPS sa mi celý odlepil keď som sa oň oprel. Bál som sa že to bude zlé. Ale keď som steny pretrel s jednoduchým penetrákom a tak nalepil EPS, drží ako čert. Ten EPS neodtrhneš celý zo steny, len po kúskoch.
Odpovedať
@janyke určite na takto mokré povrchy nie, ale vlhčiť podklad sa odporúča lebo to zlepšuje vytvrdzovanie (chemickú reakciu) peny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?