Pouzita nespravne parozabranna folia v podkrovy

Dobry den. Poprosil by som o radu. Pred desiatimy rokmi som nadstavoval rodinny dom s tym, ze tam bude aj podkrovie. To je doteraz neobyvane. Chcel by som to teraz zateplit. Problem je v tom, ze som pouzil nespravnu foliu. Ta folia je od firmy TRIAL. V tej dobe som nevedel co tam davam. Teraz uz viem, ze je to zle. Co mi v stavebninach predali, tom som tam dal. Pritom som hovoril, ked som to kupoval, ze tam bude podkrovie. Tak neviem co teraz. Bud tam medzi foliou a izolaciou necham 3 cm volne miesto, alebo tam z vnutra vlozim este jednu foliu ktora tam patri. Len neviem ked by som aj vkladal poriadnu foliu, ci ma tu staru vyrezat, alebo ju tam mozem nechat. Skladba strechy od vonka. Plech Rova, stresne laty+kontra laty 5 cm, Trial folia. Krokvy su 19 cm vysoke. Dakujem za rady.
Odpovedať
1
2
@roman109 Prepacte, Paropriepustna folia, neie parozabranna.
Odpovedať
@roman109 v com je ta TRIAL folia zla? folia pod krytinou ma byt hlavne ako poistna hydroizolacia, parozabranu mas dat z interieru, potom tepelna izolacia, poistna hydroizolacia latovanie a krytina...foliu mozes mat dotykovu alebo bezdotykovu, pokial mas dotykovu tak mozes izolaciu prirazit az k folii, ak bezdotykovu tak nechat medzeru...alebo sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway nemýlite sa, len jeden pojem "Poistná hydroiziolácia" stráca pod plechom zmysel, takže nič ztoho, čo sa dodržiava v skladbe ako píšete neplatí. Pod plechom netreba nič riešiť, napchať izoláciu naplno.
Odpovedať
@jan45 a čo kondenz?? nebude mu ju znehodnocovať?
Odpovedať
@jan45 tiez som si vsimol, ze sa jedna o plech, no co napr. v pripade horuceho dna a nahlej burky? Nevznikne na vnutornej strane plechu pri nahlom schladeni kondenz, ktory v pripade bez folie odkvapka do vaty? alebo je to zanedbatelne mnozstvo?
Odpovedať
Profilova fotka
@skorecova kondenz je zaklínadlo. Plechová krytina je prakticky paronpriepustná a kondenz nastáva na nej. Ak pokladáme fóliu za poistnú hydroizoláciu, ktorá má túto kondenzovanú vodu odvádzať, mala by mať určité vlastnosti, al eti efirma TRIAL nezabezpečuje, fóliu len predávajú. Po čase sa väčšina fólií pod plechom rozpadne, takže je jedno, či ju pritlačí alebo nei. No a najdôležitešie je, že plechová krytina potrebuje dôkladné odvetranie, ak nie je , tak fólia to nezachráni. Zachrániť ešte môže niečo dovrá parozábrana v interiéri, resp. pod tepelnou izoláciou stým že pod plechom zostane medzera vytvorená latami a odvetraná v hrebeni.
Odpovedať
@roman109 trial moze mat svoje logo na hocakej folii. viete typ? gramaz?
Odpovedať
@marek_norway Zle som napisal. Paropriepustna ale nekontaktna. Tiez som rozmyslal tak, ze nakolko je 19 cm vysoka krokva, dal by som tam 16 cm izolaciu medzi krokvy a potom pozdlzne. len neviem aku znacku. ale asi od isover.
Odpovedať
Profilova fotka
@marek_norway pri letnej búrke klesne teplota, ale málokedy pod rosný bod, naviac priestor pod plechom je nahriaty na 60-80°C, kým vychladne, už je znovu slnečno.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman109 nie som prívrženec tohoto riešenia. Pod plechom je účinnejšie ako pod škridlou, ale nemá zvukoizolčnú schopnosť. Za účinnejšie pokladám vkladanie PC dosiek,
Odpovedať
@skorecova Neviem uz co konkretne to je. To uz je desat rokov co som to robil. Len viem to, ze je nekontaktna. Strechu som robil v decembri. a plech mi prisiel az v januari. Celu zimu to bolo len vo folii. A samozrejme bolo vela snehu. Ale folia to prezila v pohode, akurat na jar ked sa sneh topil vsade kde sa folia dotykala niecoho tak pretekala. kde bola volna tam bola sucha. mam priznany krov a tam kde sa opiera o tatransky profil, tam to tieklo.
Odpovedať
@jan45 co su to pc dosky?
Odpovedať
Článok sa načítava...
No keďže je folia nekontaktná s tepelnou izoláciou tak my sme to riešili nasponkovanim zelenej sieťoviny, materiál ako napríklad vrecia na zemiaky (podotýkam materiál, nie konkrétne že tam máte dávať mechy) a vytvorí sa medzera medzi izoláciou a nekontaktnou fóliou.
Odpovedať
@rastototh Tiez som mal na mysli dat tam o 3 cm tensiu izolaciu aby tam vznikla medzera.
Odpovedať
Ale dajte tam tú sieťovinu a krížom cez krovky chcete aj tak davat ešte jednu vrstvu izolácie, lebo 16 cm je málo tak krížom na krovky nabiť latovanie 5cm a koncova hrúbka izolácie bude 21 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@roman109 spravedlňujem sa PS- polystyrén
Odpovedať
@roman109 isover ci knauf...kvalita rovnaka, cenovo je knauf lepsi.
Odpovedať
@skorecova Pozor na tepelný odpor.... . Ide o to či músíte šetriť s miestom na podkrový či nemusíte.
Odpovedať
@jan45 Po čase sa väčšina fólií pod plechom rozpadne, takže je jedno, či ju pritlačí alebo nei. To je fak alebo domienka. Vie my to potvrdiť viac majstrov?
Odpovedať
@leo136 tie igelitove skoro všetky sa rozpadnu...aj pod škridlou.
Odpovedať
@skorecova ja mám plech zo skritým šrobubením ( presne kvôly tomu aby po čase som čím viac obmedzil zatekanie ) , a kúpil som si takú lepšiu foliu ale nie igelitovú skôr mi pride ako textilná z jednej strany. skúsim niečo najsť: skôr takáto je tiež zlá?
Odpovedať
Ono bude asi najlepsie, ked tam medzi krokvy vlozim paropriepustnu foliu taku ako tam patri. Potom medzi krokvy 16 cm izolaciu a pozdlzne mam plan este 10 cm. to bude 26 cm spolu izolacie. zostane tam aj 3 cm medzera medzi tou foliou co som tam dal a tou co tam patri. Co vy na to?
Odpovedať
Este by som sa chcel vsetkym podakovat za vase rady. :-)
Odpovedať
@roman109 a naco tam chces davat paropriepustnu foliu? z vaty ti vlhkost hore nepojde, pokial sa ti dostane do vaty, tak mas problem, preto ta parozabrana z interieru...26cm je malo, v dnesnej dobe 40+, nejde o zimu, ale v lete sa pocas horucich dni v podkrovi uvaris...
Odpovedať
@marek_norway Hovoris ze sa nemam zatazovat dalsou foliou. Tak tam mam dat jednoducho len vatu. Ale dam tam teda medzi krokvy 16 cm a vznikne tam 3 cm medzera medzi vatou a tou nekontaktnou foliou co uz je tam. A potom pozdlzne teda viac. To je pravda s tym teplom. Ten plech riadne ohrieva. V lete je tam teraz teplo. Aka je najlepsia vata. Isover alebo co? Mozes mi poradit co konkretne mam pouzit? Je toho na vyber vela a akosi sa v tom neviem zorientovat. Dik za radu.
Odpovedať
@roman109 niekde som cital take pravidlo, ze ked ma vata lambdu napr. 0,40 tak by si mal dat 40 cm, ak 0,34 tak staci 34cm..do sikmin by som volil pevnejsiu doskovu vatu, nebude ti zliezat pomedzi krokvy ako makka rolkova vata a lahsie dosiahnes tu medzeru medzi foliou pod krytinou a vatou..znacka uplne jedno aka, hlavne co najviac...alebo ak mas penazi nazvys tak fukanu izolaciu alebo striekanu, mne sa ale tieto riesenia nepacia, aj ked maju svoje vyhody...je to na tebe, vata je najlacnejsia no najpracnejsia...
Odpovedať
@roman109 a foliu urcite nedavaj, zbytocnost, tu daj az pod vatu z interieru, no hlavne parozabrannu!!! foliu a vyhraj sa s nou...
Odpovedať
@marek_norway Dik za rady. To uz viem teraz kde a aka ma ist. Skoda ze vtedy som to nevedel, ze existuju tie paropsriepustne dva druhy. A pri tom som v stavebninach hovoril, ked som ju kupoval, ze budem robit podkrovie. Ale co uz, netreba plakat nad rozliatym mliekom, ale pokracovat.
Odpovedať
@roman109 To nebolo ani setrenie, ale nevedomost. Pri tej investicii, co som tam dal kupit poriadnu foliu nebol rozdiel velky. Pri investicii 1 200 000 korun este vtedy nebolo problem dat tusim okolo 3000 korun viac za to co tam ma byt. Nadavam sam na seba, ze som si to poriadne nezistil.
Odpovedať
@roman109 este raz, tam nezalezi na tom ci ta folia je paropriepustna alebo parozabranna, pod plechom by nemusela byt ziadna ako pisal @jan45 , takze plakat nemusis, pokial ta folia co tam je, je vodeodolna tak je to plus, pokial nie nic sa nedeje..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?