Porotherm vs Ytong ?

Ktorý stavebný prvok si vybrať ?( Plánujeme 30 stena + 15 cm polystyren ) Viete sa podeliť o skúsenosti a ktorý si vybrať? Výhody - Nevýhody? Realizácia následných omietok, zateplenia, atď ? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@neuschwanstein fuha, dost si nas zaskocil, je to pomerne nova a neobvykla tema, bude dost narocne najst odpoved..
Odpovedať
Profilova fotka
@neuschwanstein Máš tu aspoň 10 diskusií na túto tému. 8-) A aj tak Ti žiadna z nich nedá odpoveď, lebo ako tehla, tak aj tvárnica majú isté výhody a aj nevýhody. To je ako s oknami, komínmi, kotlami.... - alebo aj tým známym "konfliktom": benzín versus nafta.
Odpovedať
@neuschwanstein ak ti ide iba o cenu, tak porfix, ak chces presnejsi system, tak ytong, ak chces vacsie systemove moznosti, tak ytong
Odpovedať
Tehla ?))
Odpovedať
@neuschwanstein za humnamy mas tehelnu Leier, kde je zimna akcia na 30cm tehlu za 67centov ks a ty ides stavat s najdrahsej tehly na svete a blizkej galaxii, a to iste porobeton v KE mas v na kazdom rohu stavebniny s polskym porobetonom a ty sebe opat vyberes najdrahsiu vec na svete, ty musis byt iny gurman :-D :-D :-D
Odpovedať
@ignacza a ak chces kvalitu, tak tehla ;) Nedrzi vodu roky po vyrobe, mensia rozmerova odchylka, lahsia na manipulaciu, lahsia na robenie rozvodov... A teraz tu kopec "porbetonakov" napise, ze nemam pravdu a je to uuuuplne opacne ;)
Odpovedať
@kavar mozno preto, ze cena tehly/tvarnice je v podstate zanedbatelna.... Mna dom vyde na ca 140k€ a tak ci tehla/tvarnica na dom vydu 6000€ alebo 5000 ci 7000 je uuuplne jedno... Som zastanca toho, ze sa neoplati setrit na tom, co uz nemozes vymenit....
Odpovedať
Ja zasa zastávam teoriu pevnosti. Mne na dome naprojektovala projektantka 40 ytong, a keď som sa jej pýtal prečo, že dom je úzky / starý dom kompletná rekonšktukcia/ povedala že tak, že ona to tak, jediný rozumný dôvod mi nedala, som sa nastval a urobil som to z 25 tehly a 17,5. Zateplenie som dal 15 uhlikový poliš, Tak že ak mi niekto povie že tvarnica ako ytong alebo porfix je in, tak sa len smejem, ak si spočítaš plusy a mínusy tak len tehla. Mne šlo o priestor, dom máme len 5 m široký no 15 m dlhý, výška je 9 metrov celková, tak že potreboval som priestor a získal som 120m/2 obytnej a dalších 100 užitkovej. Ide aj o váhu a pevnosť, ta že tvarnice nie, iba tehla,
Odpovedať
@ignacza no neviem no... Pevnostne ti vyhovie asi vsetko.... Tehla Porotherm 38 Ti ma unosnost nejakych 90 ton... Jedna tehla... Kolko ich je v jednom pase... To nebudes mat nikdy take zatazenie... Nechce sa mi to pocitat, ale nech 20 cm tehla ma 40 ton... Zase unesie vsetko.... Myslim, ze pevnostne vyhovie cokolvek ;)
Odpovedať
@ivantausk daj este nejaku rozpravku o tehle, lebo prvy diel o lahsom robeni rozvodov bol super!
Odpovedať
@stowasser uz si robil rozvody do tehly? Ja som uz robil a je to jednoducha a cista roboticka. Tak elektrikar aj vodar co mi budu robit na mojom dome mi tiez povedali, ze sa im to lepsie robi do tehly. Jednoduche zarezanie vyrezavackou a len vylamujes vylamovatkom ci srobovakom.
Odpovedať
@stowasser no a co sa ti este nepacilo? 1. Je tehla o rovnakom rozmere/pevnosti lahsia? Ano je... 2. Zbavuje sa tehla daleko rychlejsie vody ako porobeton? Ano zbavuje... 3. Su tehly stalejsie v rozmeroch? Ano su... 4. A o tom do coho sa lahsie robia rozvody, to treba nechat rozhodnut tych, co to dennodenne robia a maju na to vybavenie, ktore je na to urcene. Ja som mal doteraz najlepsie referencie prave na tehlu. Robil som do tehly a je to uplna pohodicka a rychlost. Je pravda, ze do porobetonu som to nerobil, ale stanovisko majstrov mi bohate staci ;)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk aka je vyhoda toho, ze je lahsia? Mozno by bola na mieste otazka je tehla deravejsia a zabezpeci sa omnoho tazsie vzduchotesnost? Ano :). Ci sa tehla rychlejsie zbavuje vody taktiez nepokladam za vyhodu. Ako pises na rozvody pri tehle potrebne kvalitne naradie. Ukaz vsak kolko majstrov taketo naradie ma. Ti co maju, tak si nechaju za pracu aj pekne zaplatit. Na murovanie porobetonu najdem murara na kazdom rohu. Rozmery? Da sa pribrusit bez problemov. Pri tehle a roznych tvarovkach je murovanie komplikovanejsie. Jednoducho tehla ma viac nevyhod ako vyhod. @neuschwanstein este tisicky lietaju, kedze je to iba hruba stavba :). Vtip je v tom, ze ytong je mozno len v presnosti lepsi oproti inym typom porobetonu. Aj to je pochybne. Do tehly by som nesiel.
Odpovedať
@ivantausk z vasej argumentacie mi je jasne, ze s robenim rozvodov mate minimalne skusenosti. Okrem toho kazdy majster vam povie, co vam vidi na ociach, aj auto pochvali, aj to, ako domaca dobre uvarila parky a caj. Skusim vam dat jednoduchy priklad, v com je dalsi priepastny rozdiel medzi tehlou a porobetonom- z porobetonu si obycajnou pilkou vyrezete akykolvek presny kus. Z tehly to vacsinou vyzera inak, ale ved majster pur pena to zakryje. Tazko sa argumentuje ludom, ktori maju svoju pravdu a ziju v nejakom paralelnom svete svojich dogiem.
Odpovedať
@ivantausk Su tehly nasiakavejsie? Ano Horsie sa cokolvek kotvi do dieravej tehly? Ano Je tehla narocnejsia na vnutorne omietky? Ano Izoluje tehla horsie v smere crepu? Ano Vidis, tiez dokazem napisat milion nepodstatnych dovodov, presne ako ty.
Odpovedať
robil som s ytongom, porfixom aj tehlou a zeby bol ytong presny, resp. presnejsi ako ostatne?kazda tvarnica + - 5 mm ci na sirku alebo vysku
Odpovedať
@dominik_boksansky hmotnost, ked mas ulozit 6000 tehal je podstatne tak pre toho co ju uklada ako aj pre celkovu hmotnost dimu. Vzduchotesnost je horsia u tehly avsak zateplenie a vnutorne omietky problem vyroesia. Majster, ktory nema potrebne vybavenie nieje majster... Stoji to 400€ aj s vysavacom.
Odpovedať
@stowasser minimalne, ale mam. Je to jednoduche, presne a rychle. To mi bohate staci ;). Vsak ukaz fotky ako si ty robil, ked mas lepsie skusenosti ;)
Odpovedať
@danculd ano, mas pravdu. Avsak tehla je za dva dni na slnku sucha... Porobeton do dvoch rokov .... No, kolko vlhkosti ti zostane este od vyroby v stene a to uz zateplis aj das vnutorne omietky. Este sa zastavim pri izolacnych schopnostiach. Ano, mas pravdu, ze v smere crepu ma nizsiu izolacnu schopnost ako v kolmom nan... Ale aj tak lepsiu ako porobeton ;)
Odpovedať
@ivantausk boze to je ***, kaviarove tousty... :-p
Odpovedať
@ivantausk ja nepisem o 1.000,- eurovom rozdiely, ale o dvojnasobnom cize tvojich 6.000 vs. 3.000,- ty si z matematiky asi tiez v skole vynikal,
Odpovedať
@kavar no dobre, tak 3000 eur za to co si das ty a ja som si radsej dal tehlu ;) tak by na dim nevysiel 140k.ale 137k a bol by z porobetonu ;)
Odpovedať
@14054 prosim, skus lepsie popisat "to" :)
Odpovedať
@ivantausk akurat je problem v tom, ze necitas pozorne ja som prave porovnaval tehlu Porothem vs. Leier a este taka malickost ak porovnas tehlu Leier vs. Ytong tak si dovolim tvrdit ze Leier vyhrava dokonca 3x cize tri domy s tehly Leier voci jednemu z Ytongu,
Odpovedať
@ivantausk vůl ( kastrovaný samec tura domácího). Som márne predpokladal, že na tú scénu si pamätá každý. Jedno, pre mňa asi najpodstatnejšie tu nezaznelo, a to, či to bude murovat svojpomoc, či firma. Ak sam, tak nie je o čom. Zbytok tu už bol spomenutý a tie tvoje dôvody by som bral s rezervou, predsa len dni s wienebergerom už boli ;-)
Odpovedať
@14054 no, ja tu scenu poznam, len keby si dal aj dake tie argumenty a nie len to, co si napisal. ;) Vies, on sa tu nieco pytal a vacsina ludi len pise ako ty bez akehokolvek argumentu... Zase si to napisal viac menej tak isto... Ci bude stavat firma ci svojpomoc... Keby si napisal co v ktorom pripade a hlavne preco... Lebo podla teba je lahsie z porov ked svojpomoc a tehla ked firma, ci sa mylim? Ak sa nemylim, tak to mozes vysvetlit? ;)
Odpovedať
@ivantausk hmotnost muriva pre celkovu hmotnost domu je zanedbatelna. Dlzka murovania cca tyzden, 25-30 cm tvarnica nie je tazka ;-) murovat z cohokolvek hrubsieho je v dnesnej dobe zla volba.
Odpovedať
@ivantausk ale veď prečo tak píšu? Lebo podobných ak nie istých diskusii je tu už dost, stačí nájsť, prečítať a vybrať si. Nie nemylis sa.
Odpovedať
@14054 a preco by si volil tehlu, keby ti stavala firma? ;)
Odpovedať
@ricir ja som tiez robil s ytong aj porfix, ale porfix je extremne krivy. predstav si stranu A B C a D - obldiznik, porfix strana A a C by mala mat 500mm a strana B a D 300mm u mna bolo bezne, ze strana A mala 501mm a strana C 498mm, co je asymetria o rovne 3mm oboch stran, povies si ze ved to nic, 3mm, lenze potom je dana tvarnica ulozena bud "vyosena von" alebo ak je v rovine so stenou, tak je tam "fuga" na kratsej strane. keby fotim kazdy pripad, ktory takto nastal (mam to aj videozdokumentovane, pre lepsiu 3D hlbku obrazu), tak kumulativne stravim 2-3 dni len fotenim... a to nehovorim o pripadoch, ale foto sa mi hladat uz nechce, ale mozem keby niekto chce, ked PERO-DRAZKA do seba tak nezapada, ze tvarnica je vysunuta 3mm von zo stavby, tj. drazka na uz polozenej a nalepenej tvarnici je pevne usadena v priestore. A pero na novej tvarnici, ktoru sa chystam polozit do tejto drazky je tak mimo liniu tychto perodrazko casti, ze nepusti ma ju usadit do roviny.. cize trci 3mm von z fasady... cize pero na tejto tvarnici PORFIX je usadena znacne mimo svoje miesto, kedze tam je tak ci tak vola/medzera 2-3mm z kazdej strany, je umenie to pero dat az tak nakrivo.. a za takuto tvarnici sa porfix nehanbi pytat 2,2eur... odhadujem ze takto kripelskych tvarnic je od vyroby v porfixe asi 2-3% - aj viac, ale toto pocitam tie najextremnejsie, cize take 3 a viac milimetrove nepresnosti..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?