Poradte ako zlepsit energeticku triedu domu z B na A

Vcera nam doniesol projektat individualny projekt RD, ktory sme si sami navrhli. Ide o NED, drevostavbu. Energeticka trieda podla projektu vychadza B, vraj kvôli tomu, ze ide o velku plochu domu a jeho clenitost. Viete poradit, na co by sme sa mali zamerat pri stavbe, aby sme dosiahli energeticku triedu A?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mokuska2 Nikde nevidiet projekt tazko radit. Samozrejme clenitost je znacnym minusom. velka plocha je praveze vyhodou ak ide o poschodovy dom. Ak bungalov tak samozrejme velka plocha nebude vyhodou... Je tam dalsich x veci ale bez projektu tazko hladat mozne vylepsenia.
Odpovedať
@mokuska2 mozno sa mylim, ale energeticka trieda A sa da dosiahnut jedine dodavkou tepla/teplej vody z obnovitelnych, alebo eko zdrojov. Napr tepelne cerpadlo, FVA, solarny kolektor, rekuperacia,...
Odpovedať
Hej, skúste projekt, bez toho sa tu asi nikto nepohne ... Vo všeobecnosti majú v dosahovaní vyšších energetických tried navrch poschodové domy, nakoľko majú pri rovnakej úžitkovej ploche o polovicu menšie ochladzovacie plochy (polovičná strecha, polovičné základy). Členitosť domu tak isto, ak staváte jednoduchú kocku / obdĺžnik, je to opätovne lepšie (čo do energetickej triedy a náročnosti výstavby tj aj ceny) ... Potom treba riešiť len riadne zateplenie základov / podlahy, riadne zateplenie strechy a navýšiť hrúbku izolácie na stenách ... Okná trojsklo, s dobrými parametrami a ste vybavený :) A čko sa dá samozrejme dosiahnuť snáď v každom bežnom projekte, je to však otázka nákladov. Pri poschodových a jednoduchých domoch vynaložíte na túto triedu oveľa menej nákladov. Ale ako som písal na začiatku, hodte sem projekt.
Odpovedať
@mokuska2 Lahko nestavajte clenite a rozlahne, nie sme pri mori aby sa tu stavali rozlahle bungalovy so sklenenymi stenami.
Odpovedať
@mokuska2 Nerozumiem, ako mozete mat projekt na NED a pritom ener. trieda B.. http://jaspi.justice.gov.sk/jaspidd/v... Podla tejto tabulky sa u RD hodnoti zo vsetkych kapitol len kurenie (pod 42 kwh/m2), TUV (pod 12) a celkova dodana energia (ich sucet, teda pod 54 kwh/m2). V sucte (ak mate ozaj NED) to musi byt pod 50 pri NED. Cize bud vam malo chyba pri kureni alebo skor pri TUV do tych limitov. V opacnom pripade plati ze kazdy NED je automaticky Acko.. (NED je 15-50 kWh/m2) To TUV je lahko prekrocit totiz :-) 4 - clenna rodina, klasika elektricky bojler 3000 kWh/rocne /100m2 a hned ste na 30kWh/m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkristian presne tak to bolo povedane i mne. Mozes zateplit ako chces a aj okna mozes mat minimalne, ale ak nemas niektoru z tychto pre nas predrazenych hraciek A nedostanes.
Odpovedať
@matorado my sme prijektantovi zadali, ze chceme NED dom, ale vysiel do triedy B, co sme aj sami prekvapeni....
Odpovedať
@mokuska2 Ako sa ohrieva tepla voda? Aka plocha domu? Kolko ludi v dome?
Odpovedať
prikladam foto projektu. dom je jednopodlazny a je velky, resp, rozlahly, aj clenity. Ak som spravne pochopila, tak solar, ktory planujeme dat na ohrev TUV, by mohol trosku pomoct, a mozno by sme mali uvazovat nad nejakym tepelnym cerpadlom...
Odpovedať
@matorado ohrev vody platnujeme solar v kombinacii s bojlerom (projektant do projektu solar nedal, neviem preco, ajked sme mu to hovorili, ale celkovo bola s nim tazsia komunikacia...), plocha domu 154 m2, 4 ludia. V obyvacke budeme kurit aj krbom.
Odpovedať
@mokuska2 Takze je to jasne. Ak je dom po stranke kurenia projektovany ako NED, pismenko vam urcite kazi priprava TUV. Pri priamoohreve potrebujes na 4 ludi rocne tak 3000-4000 kWh energie, co ked vydelis 154m2, vychadza dobre cez limit (12 kWh/m2). So solarom alebo tepelnym cerpadlom budete v Acku.
Odpovedať
@mokuska2 No clenity moc neni ani sklaneny len je obrovsky, inak mam rad sklady a som zastanca miestnosti an bordel ale tu je toho hadam aj dost, 3 sklady + 3 metrove WC? to si uz radsej hadam pristavte garaz. A tiez chajda jak prasa a len jedna kupelna bez sprchy ... hmmm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mokuska2 musi byt montovany? treba dobre sledovat, ako sa montusiky predavaju. Dnes sa murovany da postavit za 6 mesiacov. Solar na TUV netreba, bojler s teplenym cerpadlom usetri rovnako elektrinu, a stoji 1200 eur. Teplo od krbu sa do izieb nedostane, takze treba usporny zdroj kurenia, plyn alebo tepelne cerpadlo /vtedy sa pouzije aj na TUV/.
Odpovedať
@sysell jeden sklad je spajza, druhy sklad je sklad na bicykle a pod., lebo garaz nemame a nie je ju kam dat, lebo je uzky pozemok. treti sklad je pracovna s uloznym priestorom na sezónne veci, lebo nemame satniky. WC ma 3 m2, lebo je tam aj sprcha, preto je v kupelni iba vana. Dom je velky, alebo ako pises obrovsky, ale zodpoveda nasim potrebam. Nechceli sme dopadnut ako svagor, ktory si kupil dom 90m2, vraj im staci a teraz pristavuje k nemu, lebo zistil, ze nemaju kam davat veci a je im maly....
Odpovedať
@peto99 drevodom bude, lebo si ho sami vieme postavit (mame stolarsku dielnu). dakujem za radu na bojler s tepelnym cerpadlom, budeme o tom uvazovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado trik je v tom, ze vyhlaska 364/2012 hovori: (14) Horná hranica energetickej triedy B pre všetky ukazovatele určuje nízkoenergetickú úroveň výstavby, horná hranica energetickej triedy A pre jednotlivé ukazovatele a súčasne horná hranica energetickej triedy A1 pre globálny ukazovateľ určujú ultranízkoenergetickú úroveň výstavby. Horná hranica energetickej triedy A0 pre globálny ukazovateľ určuje úroveň výstavby budov s takmer nulovou potrebou energie. cize na Slovensku je Bckovy dom nizkoenergeticky :) @mokuska2 ja som riesil podobny problem, pri tak clenitom dome s tak zlym faktorom tvaru je jednoduchsie zateplenie urobit len do miery kym je efektivne a zbytok poriesit technikou napriklad TC, peletkami, FVE podla preferencii a financnych moznosti.
Odpovedať
@mokuska2 a postavit priecky je problem? tesarskej roboty je dost aj na murovanom dome. Drevodomy su velky problem pri naslednom predaji, akokolvek mozu byt dobre postavene.
Odpovedať
@matorado "To TUV je lahko prekrocit totiz emoticon 4 - clenna rodina, klasika elektricky bojler 3000 kWh/rocne /100m2 a hned ste na 30kWh/m2." to je nejake divne, to sa tak pocita? co to ma spolocne s energetickou triedou domu? ved to mozu vyjst uplne absurdity ako ze 300m2 bungalov je trieda A a 80m2 poschodovy trieda B, aj ked tam zije ten isty pocet osob.
Odpovedať
@ultrarecall Divne to je. A hlavne - je to uplne zbytocne..
Odpovedať
@peto99 mozno nie je pre niekoho, kto to vie robit. Ci by to vedel moj manzel, to ti povedat neviem, lebo to este nerobil. Ale ze tie priecky postavi z dreva, to viem, ze to urcite dokaze. Niekto inklinuje k murovanym stavbam, niekto k drevosostavbam, my patrime k tym druhym.
Odpovedať
@mokuska2 postavit montovany dom dobre, je bez skusenosti velke riziko. Murovany je viac blbuvzdorny. Montovany neodporucam. Kto si neda poradit na zaciatku, robi chybu.
Odpovedať
@peto99 ten projektant co nam robil projekt tieto domy stavia, on nam urobi vyrobne vykresy (za to mu platime extra) a bude nam robit dozor na stavbe co sa tyka konstrukcie a skladby, takze sa neobavam, ze by sme tu pohoreli. A boli sme uz pozriet viacere stavby, takze manzel tym ze je z fachu vie o co ide.
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 a ake hodnty vlastne vypocital projektant ? skus pozriet nieco ako potreba tepla na vykurovanie, potreba energie na vykurovanie, potreba energie na TUV. @ultrarecall potreba TUV sa pri vypocte odvija od vztaznej plochy, nie od obyvatelov.
Odpovedať
@majkoj stupen potreby tepla na vykurovanie 61,48 %, merná potreba tepla na vykurovanie 64,94 kWh/m2
Odpovedať
Profilova fotka
@mokuska2 no tak to potom na diskusiu o TUV zabudni, lebo to nie je pricina :). Aby bol dom v A kategorii na vykurovanie muselo by to cislo byt pod 42kWh/m2/rok. A to cislo je potreba energie, cize v tom je takpovediac ucinnost zdroja. Cize v skutocnoti by muselo byt este mensie. A to si pri tak clenitom dome neviem predstavit s rozumnymi nakladmi. Ak vsak pouzijes npr. TC z potreby tepla 65kWh/m2/rok vznikne potreba energie 24 kWh/m2/rok a to uz Acko bude. Ale to samozrejme stoji peniaze, ale myslim, ze menej ako keby si sa snazila ten dom lepsie zateplit.
Odpovedať
@mokuska2 Mozes rovno celu temu zmazat, lebo rovno v druhej vete pises, ze mate naprojektovany NED a pritom nemate.. :-) A pan projektant nech si predplati Urob si sam, lebo aj v takom slabikari sa docita, co to je vlastne NED, ked to nevie.. A preco ta vlastne to pismenko tak fascinuje? @majkoj "potreba TUV sa pri vypocte odvija od vztaznej plochy, nie od obyvatelov" To vazne?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado samozrejme, vsak je to logicke ak mas mat nejaky vypovedajuci udaj, ktory umozni porovnavat domy, co je jeho cielom. Rovnako mas npr definovane aj vnutorne zisky. To aproximacia, vo vseobecnosti cim vacsi dom tym viac ludi. Nemozes pri dome s 99m2 pocitat s 3 ludmi a nejakou spotrebou a pri 100m so 4, inak by to bolo netransparentne. Cielom tych vypoctov nie je vypocitat realnu presnu buducu potrebu domu. Cielom je vytvori parameter, ktorym sa budu objektivne dat hodnotit domy a ich konstrukcia.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado http://www.sksi.sk/buxus/docs/vyhlask... strana 2482 :)
Odpovedať
@majkoj Ma zmysel co pises. Lenze ako potom mozes pocitat TUV s kWh/m2, ked si vlastne z tych m2 vychadzal.. Ved to je nejake zacyklovane, nie??? :-| Tak potom pri tom pismenkovani mohli rovno povedat, ze bud budete mat solar/TC, alebo to Acko nebude a hotovo. To co si mi poslal? 10 kWh/m2 pre rodinne domy? No do kelu. Dnes a zajtra sa zase nekupem.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nic nie je zacyklene, npr u mna potreba tepla na kurenie je 35 kWh/m2/rok. Mam TC takze z toho bude potreba energie 18 kWh/m2/rok (koeficient si nevsimat, lebo norma prikazuje pocitat so stratami z akumulacky co je totalna hovadina :) ). Kedze na TUV pouzivam tiez TC je potreba energie na TV 11 kWh/m2/rok. Cize dokopy je to celkova potreba energie 30kWh/m2m/rok (30 z 29 vzniklo zaokruhlenim). Cize kategoria A. Kedze zdrojom je elektrina s koeficientom primarnej energie 2,7 bude pre moj dom treba vyrobit 30*2,7 = 81kWh/m2/rok, to je udaj primarnej energie cize kategoria A1. Realita somozrejme bude ina, hlavne preto ze moje TC nebude mat trapny fakto z normy :). Kedze tento rok predpokladam, ze miniem cca 900kWh/m2/rok bude realna potreba energie na kurenie 900/136 = 6,6kWh/m2/rok. Cuduj sa svete tolko nema vela PD :-p. Ale po 2020 by som ten dom neskolaudoval :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?