Pomer izolacie v streche nad/pod parozabranou

Som vo faze robenia SDK konstrukcie samonosneho stropu, do ktorej chcem vkladat izolaciu mimo ineho kvoli poziarnej odolnosti. Parozabrana je nad touto konstrukciou, cize bude oddelovat dve vrstvy izolacie. Viete mi niekto vypocitat, ci mam spravne vymysleny pomer izolacii pod/nad parozabranou aby v nej nedochadzalo ku kondenzacii? Ide o taketo izolacie: Nad parozabranou 36cm Isover UNIROL PROFI (lambda=0,033) Pod parozabranou 6cm Knauf MPS (lambda=0,035)
Odpovedať
1
2
@gashtaan tazko rozumiet umyslu. Parozabrana je predsa protipoziarna, aspon ta bezna aluminiova.
Odpovedať
@peto99 parozábrana nie je protipožirna - nemá požiarnu odolnosť, ak tak tak má triedu reakcie na oheň (stupeň horľavosti) Hrúbka izolácie pod parozábranov môže byť. max 1/5 nad parozábranou kôli kondenzácii
Odpovedať
@peto99 ked nevies o com, je lepsie byt ticho.
Odpovedať
@andiablo hej hej, plati take pravidlo 1:5, ale aj tak by to chcelo vypocet, hlavne ked tu mam vlny s roznymi lambdami.
Odpovedať
@gashtaan ako pises pravidlo hovori 1:5 az 1:4,5 .Ja som daval v sikminach 34cm unirol plus,parozabranu a pod nu este 8cm tej istej izolacie. V strope je 36 cm,parozabrana a pod nou opat 8cm. Zatial s tym nie je problem,dufam ze to tak aj ostane:-)
Odpovedať
@gashtaan Mozes o tomto sposobe prekladania dvoch izolacii spolu s parozabranou napisat viac, alebo aspon nejaky link? Viem o tom, ze by sa mali izolacie davat krizom na seba ale oddelovat parozabranou, to pocujem prvykrat...Budes pod prvu vrstvu vlny davat tiez parozabranu? Nebude vadit parozabrane ked sa bude dotykat izolacie?
Odpovedať
@janyke odborny clanok som teraz narychlo nenasiel, ale pise sa kade tade na nete o tom: http://www.jjj.sk/sk/Produkty/Izolaci... http://urobsisam.zoznam.sk/dom/zatepl... Bezne sa to robi, ze sa zatepli strecha medzi krokvami, prekryje parozabranou a ked sa robi SDK rost, hodi sa na neho este jedna tensia vrstva izolacie - a tato spodna vrstva by nemala byt hrubsia ako cca 1:4.5-1:5 tej vrstvy nad parozabranou kvoli tomu, aby na mieste parozabrany nebola teplota rosneho bodu a nezrazala sa tam vlhkost. Viem, ze tu na MS su borci, ktori to vedia vypocitat presnejsie, tak dufam, ze sa mi tu niekto ozve :)
Odpovedať
@rasto7764 tak drzim palce :) Ja som bol rozhodnuty dat len 6cm pre istotu, ale mozno by to znieslo aj 8cm, neviem. Existuje na to software, ktory vypocita kde sa bude nachadzat rosny bod, ale nemam take "na sklade".
Odpovedať
@blacksr prosim, ty sa k tomu urcite budes vediet fundovane vyjadrit :)
Odpovedať
@gashtaan no vychadza mi to na 1:4,25 v sikminach a 1:4,5 v strope. Nie je to idealne riesenieno nechcel som znizovat pochodznu povalu a taktiez strop na poschodi. Hadam sa nic strasne neudeje a ak ano tak sa potvrdzuje ze sa clovek uci na vlastnych chybach:-D ....aj ked by som nerad...
Odpovedať
@rasto7764 ved toto, ja uz som sa tolkokrat poucil, ze stacilo... ked budem stavat dalsi dom, uz budem mudrejsi :) Teraz v lete som prerabal zateplenie strechy, lebo mi prefukovalo cez izolaciu az k parozabrane, tak som to videl na vlastne oci ako sa nej moze zrazat vlhkost... o to horsie, ze vcera ako tu fucal 90 km/h vietor, videl som ako sa parozabrana zase pohybovala, zase tu izolaciu prefuklo :\ Je to urcite lepsie ako to bolo, ale ked bude fucat ked bude vonku -10 a ja dam este pod parozabranu izolaciu, neviem neviem ako to dopadne...
Odpovedať
@majkoj prosim, ty mas tieto veci v malicku... neporadis?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan - skus si to nasimulovat... http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... Mozno by som uvazoval o difuznom otvoreni konstrukcie tak, aby vlhkost mohla ist "von". Urcite by som medzi spodnou vrstvou MPS a parozabranou nechal medzeru na odvetranie, alebo aspon nejak predumal to, aby sa z daneho priestoru mohla vlhkost dostat prec. Napriklad pouzitim membrany 3M™ PROPORE, alebo nejakeho prevetravania.
Odpovedať
@mgx priebeh teplot som si uz pozeral, ale neviem ako to aplikovat na tuto situaciu... Neviem ci ta chapem, ty mi radis urobit prevetravanie medzi parozabranou a SDK podhladom? Ved to je somarina. Tento priestor na strane interieru urcite nebudem ochladzovat prevetravanim.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan - nechapem ako ho "ochladis", ked spravis prevetravanie do interieru. Skratka, vnutorny priestor v SDK podhlade musis nechat difuzne otvoreny... ak sa chapeme spravne, tak skladba v smere interier->exterier je asi takato: 1. SDK 2. protipoziarna izolacia (nobasil). 3. nosna konstrukcia (beton?) 4. parozabrana. 5. izolacia unirol profi. tzn. ze priestor medzi 1-3 musis bud prevetrat do interieru alebo difuzne otvorit tak, aby ti paronepriepustnost v smere interier->exterier postupne klesal. Hodnoty si najdes v st.tabulkach. Myslim ze kondenzacia by prebehla az pri -10c, co u teba asi nehrozi. Asi by som to spravil tak, ze by som SDK podhlad uzavrel a po tyzdnoch skontroloval, ako to vnutri vyzera (s vlhkomerom).
Odpovedať
@mgx nepochopili sme sa spravne, v tej skladbe co si popisoval nie je ziadna nosna konstrukcia... skladba je 1. SDK, 2. nobasil, 3. vzduchova medzera, 4. parozabrana, 5. unirol medzi stresnymi nosnikmi. Pozri si moj fotoalbum, prave robim SDK konstrukciu, do nej bude vopchaty ten nobasil. Ten nobasil musi byt suvisla vrstva, nemozem tam spravit nejake prevetravanie, potom to nebude mat protipoziarny ucinok. Ako si vypocital tu kondenzaciu pri tych -10? Ja poznam len klasicky Mollierov diagram na vypocet rosneho bodu, ale toto asi iny pripad?
Odpovedať
Profilova fotka
OK, tu mas vypocet. 0 vychadza vo vrtve 5-unirol co je OK (je to nad parozabranou). Vzduchovu medzeru som vynechal, ale mozes si ju tam doplnit a znehnut to este raz. -10C som len odhadol podla BA (navrhova teplota), program dava -13c. http://ulozto.cz/xovDjora/prostup-tep... Uzi v zdravi :)
Odpovedať
@mgx dik, ja tento web poznam, nahadzal som si tam udaje uz aj sam este predtym ako som vytvoril tuto diskusiu.... stale ale nerozumiem, ako mi to ma napovedat, ci mi este pred parozabranou nedojde ku kondenzacii vlhkosti? S cim mam pocitat? Ked mam v interieri 23 stupnov a 50% vlhkost, mozem pocitat s tym, ze na parozabrane sa mi bude zrazat vlhkost az v pripade, ze by v tom priestore medzi parozabranou a SDK rostom bola teplota okolo 12 stupnov? To je klasicky vypocet rosneho bodu vo vzduchu, ale pochybujem, ze je to na tuto situaciu aplikovatelne.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan - prepac, toto nie je idealne miesto na ucenie zakladov termodynamiky. Skratka, ked sa pozries do prilozeneho suboru, tak zistis ze na parozabrane bude pri navrhovej teplote interieru 21c a teplote exterieru -13c teplota teplota 18.94C. Co asi nie su idealne podmienky pre kondenzaciu. Samozrejme, vypoctu verit nemusis a mozes si to dat prepocitat a vysvetlit hocijakemu cloveku, ktory robi TZB alebo kuknut toto. http://www.svf.stuba.sk/docs//web_kat... Tvoj pripad je uplne klasicka situacia, ziadna vynimka :)
Odpovedať
@mgx vypoctu ani neverim, lebo ked vidim, co si tam nahadzal do vypoctu, zda sa, ze si tam nahadzal bez rozmyslu hodnoty co ti pod ruku prisli... ked som tam hadzal materialy, ktore tam patria, cisla su o inom. V pripade, ze by som do SDK konstrukcie dal 8cm vlny namiesto 6, uz to podla mna nevychadza moc pozitivne. Ale co ja mozem vediet, ked nepoznam zaklady termodynamiky :\
Odpovedať
@mgx a hej, je mi jasne, ze toto je uplne klasicka situacia a ziadna vynimka... preto som myslel, ze to pre sikovneho cloveka bude minuta casu potvrdit mi, ci je tato skladba spravna. Kazdopadne, vazne som v zivote nevidel, ze by niekto tento priestor pod parozabranou odvetraval... pritom je to bezne hodit na SDK rost dalsiu izolaciu. To to vsetci robia zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan najlepsie by to bolo hodit do programu, @praoteccech ma myslim plnu verziu tepla 20xx ...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan nie je to výpočet pre jednoplášťovú stenu? Strop má iný priebeh. Teoreticky po každej vzduchovej vrstve by sa mal započítať prestup tepla, nie je odovzdávané vodivosťou ale sálaním. Ale je to zanedbateľné. Ak je nad stropom strecha, treba započítať priestor ako nevykurovanú miestnosť. Prievzdušnosť je nevýhodou minerálnej izolácie, plne sa uplatní len v uzavretých konštrukciách.
Odpovedať
@majkoj diky za navedenie :) skusam ten program, ked som tam nahadzal tuto skladbu strechy, do cca 10cm MPS vlny mi vypocet este vyhodi, ze v konstrukcii nedochadza ku kondenzacii vodnej pary, od 11cm uz ano. Druha vec, ci som tam nahadzal udaje spravne :)
Odpovedať
@jan45 aha ano, zabudol som to prepnut na strechu... ale priebeh teploty to moc nemeni, o ten mi islo.
Odpovedať
@gashtaan Ahoj. Klidně ten výpočet mohu udělat. Nicméně výsledek bude takový, že ke kondenzaci nebude docházet. Já píši z cizího počítače, takže to nyní udělat nemohu. U toho hodnocení nestačí pouze průběh teploty, ale také se musí zohlednit průběh vlhkosti. Stoprocentně platí pravidlo, že poměr tloušťky izolace pod parozábranou a nad parozábranou může být v poměru 1 : 4 a naprostou jistotu i pro obrovské teplotní rozdíly interiér/exteriér dá poměr izolace 1 : 5. Stačí si nakreslit průběh teploty pouze v izolaci a ten je lineární. Čili na parozábraně umístěné třeba v jedné sedmině tloušťky izolace, což je poměr 6 cm pod a 36 cm nad parozábranou ( tazatelův případ ) bude teplota při výpočtových teplotách 20/ -15°C ( gradient 35°) teplota 20°C. A na tak teplém povrchu toho moc nezkondenzuje. ;-)
Odpovedať
@praoteccech pocital som priebeh teplot pre vypoctove teploty 23/-13, vyslo mi, ze na parozabrane bude 15.6°C v priade 6cm vlny, 14.4°C v pripade 8cm vlny.... to uz nie je tak teply povrch. Ty mi pises, ze tam bude 20 stupov, to je asi nejaky preklep? V tom programe Teplo2014 som nahadzal vnutornu vlhkost 60%, vonkajsiu 80%, tepoty 23/-13, od 11cm vlny pod parozabranou mi v protokole vyskocilo, ze tam bude dochadzat ku kondenzacii vodnej pary. V tom pripade by aj 8cm bolo este s rezervou, no ja mam strach z toho, ze pri silnych vetroch mi prefukuje strechu az k parozabrane, co jej teplotu este znizuje... nerad by som to podcenil.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan v zime (výpočtová teplota) nie je vonku vlhkosť 80% pri -13st.
Odpovedať
@jan45 tak je mi jasne, ze pri -13 by bola vonku ovela nizsia vlhkost, ale proste som tam chcel hodit nejake extremne podmienky :)
Odpovedať
Skusil som do Tepla prihodit aj vzduchovu medzeru medzi parozabranou a SDK, ked som znizil exterierovu teplotu na -15 (co je asi najmenej co si pamatam, ze som tu na juhu zazil), tak mi vypocet vyhodil, ze pri 8cm vlny uz bude v konstrukcii dochadzat ku kondenzacii vodnej pary.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?