Polystyrén v kúpeľni a kuchyni na strope

Ahojte, mate reálnu skúsenosť z polystyrénom z vnútra na strope?prerabam mame starý dom ročník 1955+- a v izbách som znižoval strop 15kou polystyrénom na tanieriky uchytil zaklebroval zasietkival zapucoval NVRkou... Všetko je bez problémov, teraz idem robiť kuchyňu a kúpeľňu ale tam sa bojím aby to nezačalo po čase plesniviet skrz vedsinu vlhkosť a preto sa pýtam ci to niekto robil ako ja aa reálne viacročné skúsenosti ako sa taký strop chová po viacerých rokoch... Za každú skúsenosť vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@rockefeller Takúto skladbu som ešte nerobil.Ale ak to doteraz neplesnivelo,tak to nemôže ani po zateplení, zvlášť keď budeš dávať polystyrén z vnútornej strany.Bude to ako pokrývka na hrniec.Z vnútornej strany mokrá a z vonkajšej / u teba na pôvodnom strope/ suchá. Takže musíš iba zabezpečiť vetranie v kúpeľni a kuchyni.
Odpovedať
otec daval do kuchyne a zatial po 15tich rokoch ziadna plesen a dom je este stara nepalena tehla.
Odpovedať
Nechápem prečo dávať niečo čo patrí von do vnútra?
Odpovedať
@rockefeller neviem, este kuchyna podla mna ako tak v pohode ale do kupelni by som sa to osobne bal davat
Odpovedať
Profilova fotka
@rockefeller - ak zabezpecis difuznu otvorenost skladby smerom von tak s tym nie je vobec problem. Tzn. skladba smerom z dnu von-> SDK (zeleny)/parozabrana/EPS/strop. Pozor si treba dat hlavne na parozabranu, musi to byt urobene naozaj dobre-> tzn. bez dier. Hlavne problemy tohto detailu su prilepenie bokov, prelepenie a hlavne bodove svetla. Treba pouzit zapuzdrene a elektrinu tahat az pod parozabranou. Alebo to poctivo pretmelit, pripadne parozabranu zdvojit. Bolo by dobre, ak by bol "nulovy" bod v strope, ale to sa da vypocitat. Prinajhorsom pri nepochodznych stropoch sa da pridat vata z vonku (staci polozit). Ak je vrch pochodny, treba si to nechat prepocitat (PHPP)
Odpovedať
@tominohorvath A co tak sa spytat francuzov, kde je v oblube vnutorne zateplenie? 😄
Odpovedať
@rockefeller zásadou je, že v smere z dnu von, musia byť radené materiály, ktorých difúzny odpor t.j. odpor proti prenikaniu vodných pár klesá. Vtedy nič nehrozí aj ak je zatepľovanie z vnútornej strany. Je to t.z.v. difúzne otvorená konštrukcia, kde nemusí byť ani parozábrana. Niekto tu spomenul Francúzov. Áno, aj betón ak je bez najjemnejšej frakcie, tak je viacej paropriepustný ako je polystyrén, ktorý je potom možné dávať z dnu. Obyčajne sa difúzne otvorené skladby vyskytujú veľmi zriedkavo, lebo sa v nich nachádza materiál napr. OSB dosky, hutný betón, strešná hydroizolácia......, ktoré sú paronepriepustnejšie ako zateplenie. Tam je potom treba dávať primerané parozábrany z vnútornej strany, ale hlavne v takýchto prípadoch je treba realizovať výpočet na kondenzáciu vodných pár v celoročnej bilancii, ktorý určí správnosť riešenia. V tvojom prípade by som rozhodne nedoporučoval zatepľovať z dnu, resp. treba výpočet. Ak si to tak robil v izbách, tak sa treba pozrieť pod polystyrén, lebo tam už je v zime chladno a tam obyčajne dochádza ku kondenzácii a ku plesniveniu, nie na polystyréne z dnu, kde je povrch teplý.
Odpovedať
@milan_vt vnútorné zateplenie a polystyrén do vnútra je rozdiel. Skôr som videl v GB. Ale tam robili iné kktn. Porobeton do zakl.pasov.
Odpovedať
@rockefeller mne zateplovali zvnútra pred 12 rokmi (dom postavený 1948), polystyren 10 cm vo všetkých obytných miestnostiach vrátane kuchyne a kúpelne. Nič mi neplesnivie. Základ v je pravidelne vetrať, v zime riadne kúriť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rockefeller ahoj , mám to tak spravené v starom cca 60 ročnom dome presne tak ako ty. 15cm eps .3 izby a kúpeľňa a žiadny problém.tak veselo do roboty.
Odpovedať
Ďakujem pekne za poznámky a skúsenosti k veci... Pekný deň 😉
Odpovedať
@tominohorvath v dome sú vysoké stropy a polystyrénom za prvé znížim výšku stropu, z menším objem vykuroveného priestoru a zabráni úniku tepla hore cez strop... Robím to u mami, ktorá má obmedzené financie a polystyrén mam za výrobnú cenu a komplet to viem sám spraviť bez pomoci. Na sadrokartón by som si sám netrúfol a potreboval by som ho nejako doniesť nakúpiť Udečka Cdcka vatu parozabranu a zaplatiť za to niekomu... Teda preto...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx takto: myslím, že ak by tam aj vznikala nejaká vlhkosť skôr by som ju chcel nechať unikát von cez strop ako ju zadržiavať parozabranou ako pri vate a sadrokartóne... Druhá vec je ze na povali vraj nikdy nemrzlo ale to prikladám k tomu, že všetko teplo utekalo hore cez strop a preto tam nemrzlo... Teda, keď teraz zateplim strop tak na povale teoreticky mrznut bude a môže vzniknúť rosny bod niekde v strope a bude musieť zatepliť aj povalu zhora aby som ten rosny bod vytiahol vyzsie do toho polystyrénu. Tak by strop vyzeral od spodku , že polystyrén, dosky, škvara, dosky, polystyrén a napr. OSB dosky aby sa tam dalo normálne chodiť.
Odpovedať
@michal_brezansky ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@rockefeller vymyslas vymyslene, navyse nerozumies zakladom stavebnej fyziky. OSB nakonci byt nemozu, lebo je to parobrzda. Ak to chces mat pochodzne, tak to musis urobit tak, ze pod OSB je vzduchova medzera, ktora je odvetrana. Ako to spravis je na tebe, napriklad na drevenom roste s odvetranim. Ale parozabrana uplne naspodku je zaklad. Sadrokarton je totalne lahka vec, pozri si 2-3 videa, pripadne stiahni pdf sadrokarton zvladneme sami a hor sa do prace :). Na strop je dobre mat bud zdvihak, alebo aby ste boli aspon 2ja.
Odpovedať
@kntsz ahoj, chápem rôzne priepustnosťi materiálov ale vypočítať si ich neviem preto ak bude nejaký problém z rosnym bodom niekde v strope bude musieť zaizolovať aj z vrchu poval... Zloženie stropu je odspodu NVRka, sieťka kleber 15cm polystyrén prichytený na tanierikoch,potom nejaká malta nejakéasi banbusové prutie -neviem ako to nazvať ptm dosky, škvara opäť dosky malta a poter...
Odpovedať
@janci77 ďakujem za skúsenosť
Odpovedať
@igorkoo ďakujem pekne, ste ma posmelili 🙂
Odpovedať
@mgx nič nevymyšlam, pýtam sa na reálne skúsenosti a áno nemám stavebnú školu a nerozumiem sa stavebnej fyzike a áno máš pravdu že OSB je paronepriepustna tam som rozmýšľal, že by som ich pokladal z malou diletačnou škarou a pred pokládku by som do OSB dosiek porobil malé diery aby sa prípadná veľkosť mohla odvetrať...nerozumiem tej parozabrane zospodu... Je rozumnejšie zachytávať páru parozabranou pod polystyrénom? A teda sa prípadná vlhkosť vypáli pri kúrení?mal som za to že rozumnejšie je nechať vlhkosť ujsť cez strop ale asi som sa teda mýlil...
Odpovedať
@rockefeller polystyrén musíš osietkovat a omietnuté buď stierkou,alebo pucovkou. Čiže €+ alebo máš aj lepidlo, sieťku,stierky za výrobné náklady? Za totálna blbosť. Nechcem ťa uraziť, ale keď na niečo nemám tak to nerobím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?