Môže sa použiť polystyrén ako izolácia stropu?

Dobry vecer. Rad by som tu predlozil moju dilemu, nad ktorou sa dlhsi cas zamyslam. Planujeme s manzelkou zateplenie stropu starsieho rodinneho domu. Skladba je palach s vrchnou asi 3 cm vrstvou skvary. Chcel by som zhora polozit nejaku izolaciu. A tu zacina moja dilema. Vsade sa pise len o zatepleni vatou, pripadne o zatepleni perforovanym polystyrenom s integrovanou pochodznou castou. Nerozumiem vsak, preco by som nemohol zateplyt strop napriklad sedym polystyrenom grey wall. Pokial sa jedna len o argument, ze vata ,,dycha,, tak nerozumiem ako moze dychat, ked je zaizolovana v spodnej vrstve parozabranou - polyetylenom? Nerozumiem, ake rizika mozu vzniknut pri zatepleni polystyrenom, ked ,podla mojho usudku, je polystyren rovnako dobra parozabrana ako polyetylen. Dakujem pekne za reakcie.
Odpovedať
@majko_ide ahoj. Vata v rolkách je pomerne lacná (v pomere cena/výkon/objemová hmotnosť)a do stropu ide zdôvodou lepšieho útlmu hluku z vonku niež EPS.. Zvuko-izolačne vlastnosti Rw EPS =0db! to znamená že budeš dnu počuť každú dažďovú kvapku na streche :-p.. s EPS sa izolujú monolitické/betónové stropy čo majú lepšiu akustiku 8-).. .. k tomu dýchaniu :-) EPS je parobrzda, nie parozábrana..|-|
Odpovedať
@majko_ide Môžeš tam poukladať aj sivý EPS, len je približne 2,5-krát drahší ako mäkká vata
Odpovedať
EPS sa používa na zateplenie "fasády" pri kontaktných zat.systemoch.
Odpovedať
@majko_ide eps je biedny zvukovy izolant, preto sa dava na monoliticke stropy
Odpovedať
ahoj. dik za rady. s tou zvukovou izolaciou to nevidim az tak zle, lebo teraz mame len vzduchovu medzeru a hluk zvonku ma nejako neobtazuje. O tom ze vata je lacnejsia som tiez nie velmi presvedceny, lebo ked porovnavam mineralnu vlnu s polystyrenom s rovnakou lambdou, cena je porovnatelna. naviac pri mineralke mam naklady s foliou a s pochodznou vrstvou, kedze polystyren je do urcitej miery sam o sebe pochodzny. To ci je EPS parozabrana alebo parobrzda - tomu nerozumiem. Pokial viem, parobrzda dokaze prepustat vlhkost z teplejsej strany na studensiu, co by bolo v mojom pripade vyhodou, nie? jedine co ma zatial od EPS odradza je jeho vysoka horlavost, co v kombinacii s palachom nie je najidealnejsie. ...
Odpovedať
@majko_ide ano, rozumieš tomu o.k. EPS nezabráni, iba spomalí prestup pár, preto treba vypočítať rosný bod stropnej skladby.. =-), aby nedochádzalo ku hromadeniu a kondenzácii pár na rozhraní stropu pod EPS.! so katastrofánymi následkami obzvlašť pri staršom dome..:-(.
Odpovedať
@majko_ide tak ja som dal na 117m2 vlnu o hrubke 60 cm.. Cena 1300€, 0.039... 170g parozabrana 136€, dosky ako pochodzna podlaha na povali nejakych 30€. Sedy EPS vide isto drahsie...
Odpovedať
@majko_ide > Rovnaka cena za polystyren a vatu ? 10 cm polystyren lambda 0.39 m2 je za 4,49. 10 cm vata lambda 0.39 m2 je 1,93. Pozerane v tom istom obchode. Neviem ci mas taky lacny polystyren alebo taku drahu vatu ked ceny mas takmer rovnake.
Odpovedať
@megdesign > maz dobre, ked si mal o co opriet dosky. Ja som na povalu daval len 40 cm vaty. Ale kedze na povale som mal dosky, na tom skvaru a betonovy poter a toto vsetko sa mi nechcelo vyhadzovat, tak som robil nieco take ako isover stepcross, takze mna stalo podstatne viacej tie blbosti okola aby povala bola pochodzia.
Odpovedať
ja som pozeral grey wall lambda 0,031 za 972 euri a v porovnani isover premium lambda 0,032 ma vychadza 868,68 eura v tom istom obchode - plus si musim napocitat 100 eur za foliu a dalsie výdavky na poriesenie pochodznosti, co pri EPS neriesim. Takze su to pre mna porovnatelne sumy...
Odpovedať
a este k tej paropriepustnosti.... ked mi folia zabrani prestup par do izolacie, tak mi ta para zrejme zostane v strope - kedze mam, ako som pisal, palach - cize nad obytnou castou je najskôr dutina a az potom parotesna folia bude. Co s tymto potom? Kde bude odchadzat ta para zo stropu?
Odpovedať
@majko_ide Ak máš strop so vzduchovou dutinou, nesmieš dať z hornej strany parozábranu ani EPS, lebo ti strop zhnije! Môžeš dať len vatu bez fólií, aby para voľne prestupovala. Ak chceš dať navrch EPS, musíš dať parozábranu pod strop, resp. pod nosné hranoly stropu. Cenovo je najvýhodnejšia mäkká vata, napr. 2x 200mm Nobasil Classic 040. Netreba dávať žiadne fólie pod ani nad vatu. Nad to si spravíš zo strešných lát konštrukciu a na tú položíš obyčajné drevené dosky a môžeš tam aj tancovať...
Odpovedať
Článok sa načítava...
súhlas s jakino a ešte doplním, pochvodznú časť nad vatou urobiť z drevených dosiek(nie OSB=parobrzda ]-() a nabiť ich tak, aby sa zospodu nedotýkali vaty! (2-3cm medzera) a medzi doskami vynechať fugy na voľný prechod pár :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino predpokladajme, ze projektant zazil rozum a izolacia je navrhnuta tak, ze pod parozabranou nebude rosny bod, z coho konkretne zhnije ten strop ? A preco nezhnije stena baraku s parozabranou ? :)
Odpovedať
@majkoj nakoľko sa jedná o rekonštrukciu starého domu, predpokladám, že sa mu nebude dať dobre zaizolovať vrch steny, kde sú zastrčené stropné hranoly a tam vznikne tepelný most, ktorý by ešte zvrchu prikryla parozábrana. Takže to tam začne rosiť a postupne od kraja plesnivieť a hniť. A druhej otázke nerozumiem. Akú stenu máš na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
ja planujem dodatocne tiez zateplit strop s EPS aby som mohol po nom chodit, a este nasledne som premyslal zakryt to OSB doskou s medzerami....ziadna folia ani nic nikde ale ja mam manzartku ktore vo vnutri nesiaha po okraj strechy, tam uz je zateplenie sikmin vatou myslite ze to je zly napad? ze by tam az tolko vznikala vlhkost ktora by nemala kam ist? ci?
Odpovedať
@y2k ktorú časť chceš takto zatepliť? Betónový strop prízemia, či drevený strop manzardky?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino: asi by bolo lepsie spravit obrazok :-) dreveny strop manzardky, nad tym je este miesto - povala ale to som nezateploval, sikminy som zateplil len po vysku manzardky a tak jej strop, zvrchu, chcem este takto "uzavriet" EPSkom
Odpovedať
@y2k a dal si alebo dáš pod strop manzardky parozábranu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino: nedal som a teraz uz nedam...strop je tramovy, zasypany, a na tom poter...zeby cez to sla nejaka vlhkost?
Odpovedať
@y2k Tak určite na to nedávaj EPS. Daj vatu
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino: dovod? ako budem chodit po vate?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ak tam bude tepelny most, tak sa tam voda vyzraza bez ohladu na to ci je nad tym parozabrana.
Odpovedať
@y2k Aby ti nehnil strop @majkoj to je síce pravda, ale cez vatu sa v lete tá vlhkosť odparí a cez parozábranu nie. Rosný bod sa neráta preto, aby sa vlhkosť v obvodovej konštrukcii nezrazila, ale aby sa jej cez zimu zrazilo menej, ako sa jej cez leto dokáže odpariť ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino: nehnil strop? myslis tie tramy co su v nom?a beton alebo teda poter je paropriepustny?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino rosny bod sa rata aby sa tam nic nezrazalo. Ak ked nevychadza, tak tak aby sa vyparilo viac ako sa vyzraza :). A vlkost nerespektuje jednosmerku :), vypari sa inym smerom ako je parozabrana.
Odpovedať
@y2k áno tie trámy v ňom. EPS mä 2x väčší difúzny odpor ako betón, takže 30 cm EPS má 12x väčší difúzny odpor ako 5 cm betón... Navyše zateplením stropu stúpne teplota vzduchu v ňom v mrazoch o cca 10°C a tým rapídne stúpne absolútna vlhkosť vzduchu a teda sa značne zvýši riziko kondenzácie vody na tepelnom moste, napr. v rohu, alebo v špáre medzi dvomi doskami EPS
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino: takze co? mam to nechat tak ako to je nech teplo unika stropom?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino podla tvojej teorie musim mat totalne mokre steny :). Zvysenim teploty absolutna vlhkost nestupne, kedze teplotou absolutne mnozstvo vody nestupa.
Odpovedať
@y2k daj tam mäkkú vatu a nad vatou sprav rošt zo strešných lát a na ne daj dosky, po ktorých budeš chodiť. Ja to tak mám tiež spravené @majkoj nepresne som sa vyjadril, myslel som to tak, že 25°C vzduch s ideálnou vlhkosťou 40-60% obsahuje omnoho viac vody, ako 15°C vzduch s vlhkosťou 40-60%
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?