Pleseň v RD - len v 1 izbe. Kde je asi chyba?

Profilova fotka
Zdravím, strecháči, potrebujem poradiť ohľadom 30 ročného rodičovského domu. (pivnica, 1. NP, 2NP.) Dočasne bývame u rodičov a v našej spálni na prízemí sa neuveriteľne rýchlo začala rozmáhať pleseň. Nejaké zásadné veci k tomu: cca pred 5 rokmi sme menili okná za plastové a dom sa celý zateplil polystyrénom hrúbky 5 cm. Dom (ani matka si už presne nepamätá) sa staval vraj aj z troch materiálov- tehla, kvádre (asi 40 cm) a na spodu "nejaké panely". Zateplenie sme si robili sami - rodina, a nikomu sa ani len nesnívalo že by mal rátať niečo ako rosný bod a podobne. Proste sa kúpilo EPS, zateplilo a prišli majstri urobiť vonkajšiu fasádu. Po čase sme si v tejto našej terajšej spálni začali všímať obrovské mokré mapy. Nábytok sa všetok odsunul a nejak sme si to "vykúrili". Keď sme sa s manželom do tejto izby sťahovali, mapy už boli preč, ale omietka sa ľúbila z tých miest olupovať, tak ju otec natrel nejakým špeciálnym náterom na to určeným. Kedže riešime vlastné bývanie, nerobili sme v spálni žiadnu rekonštrukciu, takže aj podlaha ostala úplne pôvodná - linoleum a máme koberec (čiže žiadna fólia spod plávačky, ktorá by to ešte viac "dusila"). Minulý rok sa nám naspodu stien v izbe (ale len od vonkajších stien) začala robiť čierna pleseň. Vystriekali sme savom. No hlavným problémom sa nám stala tá stena, kde boli predtým mokré mapy (severná strana domu). Ako tak sme vždy vystriekali savom, no tohto roku, najmä cez leto sa to tak brutálne zhoršilo - stena splesnivela do svojej polovice. Potom smerom hore už len vidieť akoby mokré fliačky, ktoré sa tiahnu až po strop. Teda problémy začali po rekonštrukcii domu, ale tieto posledné 3 -4 mesiace to malo brutálny spád. (Viď foto) Myslím, že nejaký, aj drahší odvlhčovač vzduchu nepomôže, ale čo robiť? Bude treba robiť nejaký radikálny zásah do stavby, tipu podrezanie muriva? Viete mi tu niekto poradiť, čo bude asi treba podniknúť? Už som si spísala nejaké kontakty na firmy, ktoré riešia vlhnutie domov, ale rada by som si vypočula aj Vaše názory. V prílohe posielam aj fotky postihnutej steny. PS: navyše čakáme dieťa a už teraz viem, že v tejto izbe kvôli jeho zdraviu s ním existovať nemôžem. Ale zmena miestnosti problém s vlhnutím pravdaže neriešii,
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte dodám: na tej oranžovej stene ešte 5 mesiacov dozadu žiadna pleseň nebola. A mali sme tam posteľ, ktorú sme ale nemali na nej nalepenú, bola nejakých 20 cm od nej. Čiernu pleseň a mierne opadávanie omietky sme riešili savom len na kúsku tej bielej steny. A teraz to vyzerá takto príšerne. Už som na nervy. Nábytok už máme samozrejme poodťahovaný.
Odpovedať
Ja sice nie som stavbar, ale toto som uz videl - v nasom dome (bytovy dom kde mame byt), v suterene. Bolo to sposobene zlou izolaciou odspodu. Podrezali sa mury, odizolovalo sa to a postupne to vyschlo. Podla obrazkov to vyzera presne tak isto.
Odpovedať
Ono ten problem tam bol zjavne od zateplenia (vid prve mapy), ale kedze bola izba neobyvana, tak sa pri kureni stihala vlhkost vyrovnavat (=schnut, preto tie mapy). Lenze ak tam ste teraz dvaja, tak ludia vyprodukuju dost vlhkosti a uz sa to nestiha. Treba si skusit najst nejakeho odbornika v okoli, co to na mieste preskuma a zhodnoti. Ak su plesne len od spodu, tak je to urcite vzlinajuca vlhkost. Ta ale moze mat milion pricin. Napriklad, ak je pod izbou pivnica a ostatne konstrukcie su v poriadku, staci ju prevetravat (t.j. ak ma okno, tak ho otvorit aj v zime na vetracku). Ak je polystyren len nad zemou, co je dost pravdepodobne, kedze ste to robili sami, tak je urcite nutne zateplit aj zaklady pomocou XPS - vznika tam tepelny most. Moze byt, ze je to vzlinajuca vlhkost sposobena dazdami - bolo dazdive leto a ak mate zaklady hole (len omietka na sokli) tak je to dost pravdepodobna pricina. Riesenim by bola drenaz a nopovka a samozrejme ta spominana izolacia sokla. Podrezanie sa da v urcitych pripadoch nahradit chemickou injektazou, ta je menej invazivna. Ale ako vravim, musi to na mieste posudit odbornik, urcite to neskusajte svojpomocne. Sice mozte mat stastie a vyriesit problem hned, ale mozte mat aj smolu, vyriesi sa to az na treti pokus a pritom vyhodite peniaze na nieco, co netreba. Akutne moze pomoc prekurovanie tej steny, ale bude to prevadzkovo drahe. Kupte trebarz v tescu, hornbachu a pod take male 500-700W konvektory, alebo olejove a rozostavte ich na exponovane miesta. Po preschnuti potom mozu ist mozno na 1/4 vykonu, zo zaciatku naplno aby stena preschla. Sam som podobne skusil u svokry a pomohlo to nudzovo (bohuzial aj trvalo, na rekonstrukciu nie su peniaze). Ja som vtedy kupil v tescu dva olejove za dakych 18e/kus a v hornbachu vo vypredaji konvektory za 8e/kus. Je to uz tusim tretia zima a plesne na exponovanych miestach prakticky zmizli - ale opakujem, to je len docasne nudzove riesenie, co moze (ale nemusi) pomoct!
Odpovedať
nemate nahodou na tej strane,do zeme -do trativodu ,pustenu vodu zo strechy? urcite to ide zo zeme, treba podrezat mury, ako to tu uz spominali.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka jedna vec je ista... predtym ako cokolvek zacnete riesit , zavolajte si na to niekoho,pripadne aj kludne viacerych .. treba zistit pricinu vlhnutia a tu odstranit... tu vam nikto presne neporadi, kedze nema dostatok info... a riesit to susicmi je neriesenie problemu...
Odpovedať
skús hodiť fotku z vonkajšej strany na tomto mieste. Máte zaizolované aj základy. Lebo sú experti, ktorí zateplia, ale krásny kachličkový (nezateplený) sokel tam nechajú... :-( nejde stenou kúrenie, voda? celkom nechápem, vy ste v pivnici? Ak nie, tá fľaky nemá?
Odpovedať
Profilova fotka
Nechcem sa hrať na múdreho musel by som to vidieť v reále ale som si takmer istý čo ste urobili zle.Neodrezali ste omietku vo výške vodorovnej hydroizolácie a malovali ste primalexom na staré farby.
Odpovedať
Profilova fotka
Pod našou spálňou je pivnica - presnejšie kotolňa. tá je v poriadku, ale tiež tam máme aj odloženého dreva, treba pozrieť či aj za ním je tá stena ok. Okno tam je otvorené celoročne. No - ten sokel od problémovej severnej steny. Tam, ako ste mnohí odhadovali, žiadne XPS nie je. Zateplené je až od sokla. Takže tiež zvažujeme tú možnosť, či sa to nenapraví nopovou fóliou a zateplením sokla (z tejto strany je iba omietka, inak okolo celého domu máme kachličky. Chcela som odfotiť aj tú severnú stenu z vonka. Teraz je už tma. Je pravda, že tento rok nám tá fasáda začala černať po celej šírke- ale od vrchu. (dom je typu kocka - teda s rovnou strechou). Trativod na odvod vody nemáme, na to máme v zemi potrubie okolo domu a ním je odvádzaná voda z rýn do šachty. Voda - potrubie - tou severnou stranou nejde. Z tej strany sme od hranice so susedovým pozemkom 1,5 až 2,5 m a máme tam vysadené aj dve jablonky. Otec sa domnieva, či korene stromov nemohli pod zemou poškodiť ipu. Zajtra chce nejakú časť odkopať a pozrieť sa na to, tak uvidíme, či budeme múdrejší. Ale určite si musíme zavolať odborníka, lebo však čo my - laici. Susedia, ktorí majú takmer rovnakí projekt domu ako my, už tento problém riešili asi 8 rokov dozadu (vtedy ale nemali ešte vymenené okná, ani zateplené). Teraz mi matka spomínala, že tiež im v rovnakej izbe vznikala pleseň. Odkopávali a vymieňali nopovú fóliu a po celej šírke severnej steny dali zvonka nejaké plastové čudo - vyzerá to otrasne, ale zrejme im to všetko pomohlo. Pán Mesároš - áno, je to tak, aj sme maľovali primalexom na staré farby.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Dobrý deň všetkým mám problém a neviete mi niekto poradiť popri dome od suseda sme mali okapový chodník. Asi aj máme neviem lebo sused nám ho zasypal zeminou asi 30cm a dal si tam trávu a odvtedy nám vlhne sokel može to byť tým no on tvrdí že nie?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?