Parozábrana v drevenej chate

Zdravím Vás ! Chcem sa opýtat,staviam drevenú chatu,mám postavenú konštrukciu,z vonku obitú zatial osb doskami na ktorú pojdu rošty a obklad,dal som tam vatu 15cm,podla hrubky hranolov,zvnutra pojdu ešte osb dosky na to rošt a naň vnutorny obklad,chcem sa spytat či dat parozabranu priamo na izolaciu alebo stači dat na tu osb dosku z vnutornej strany? Vďaka za odpoved a opsravedlnujem sa ak som založil zbytočnu tému.
Odpovedať
Je to v podstate jedno lebo OSBdoska je tiez parozabrana. Ja by som to dal asi radsej z vnutra. Coho sa vsak obavam je to ze si tam dal OSBdosku aj z vonkajsej strany. Vela aj novych domov sa tak stavia ale NIE JE to dobre riesenie. Moze sa tam kondenzovat voda. Difuzny odpor stav. konstrukcii musi KLESAT smerom zvnutra von.
Odpovedať
Profilova fotka
Lepsie by bolo, dat kvoli tesnejsej interierovej strany na otvorenu izolaciu parozabranu, na to uz len rost a obklad, bez OSB dosky, vôbec nemusite davat z vnutornej strany OSB a potom na to rost a potom este obklad... Parozabrana lepsie splni funkciu, ako OSB, lebo tam by ste musel prelepovat skary, lebo OSB na ploche ma nejaku parotesnost, ale spoje uz nie... okrem toho, ako tu bolo spravne povedane, mal by ste rovnake hodnoty SD dosiek z vnutra aj zvonka, dokonca z vonkajsej strany sa pouzivaju niekedy odolnejsie OSB voci vode s impregnaciou a tym s vyssim difuznym odporom... co by bolo este horsie...preto by som volil urcite zo strany int. parozabranu s SD cca 100 a bez OSB dosiek...
Odpovedať
hmm..OSB je parobrzda a potrebuje prelepiť spoje. Vyžaduje si to tiež klesajúci odpor voči vodným parám smerom von. tzv difúzne otvorená konštrukcia. Inak je lepšie dať fóliu na OSB, lebo ju bude možné lepšie popreliepať. Pod OSB by bola ako rešeto ;-) Ja akurát za seba- ak je difuzny odpor OK, tak by som sa pokúsil o DO, tak popreliepať OSB.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
dobrý deň prajem, vidím, že sa vyznáte,mohli by ste ´prosím aj mne poradiť? máme starý dom, robili sme komplet nový strop...postup neviem ako sa robil, tak to teraz opíšem tak trochu neodborne:-) stojím v obývačke a pozerám sa hore na strop.... vidím sadrokartón....:-) no a nad ním je parozábrana,nad ňou zateplenie( tá vlna knauf či čo ) nad ňou paropriepustná, a nad ňou osb dosky... to sme už na povale, nezateplenej, neobývanej, kde sú nadomnou už len škridly.... no a ide vlastne o to, že ked sme menili strešnú krytinu, samozrejme začalo nenormálne liať ako z krhly a strop komplet pretiekol.... na niektorých miestach sme karton dali dole a aj parozábranu sme narezali.... dva dni odtiaľ kvapkala voda.... nechali sme to zatiaľ tak, riešili sme iné veci... čo ma ale prekvapilo bolo, že aj teraz približne po 3 týždňoch čo sme pretiekli, sa začali tvoriť niekde mokré flaky, ja som tam narezala kartón a vyvalilo sa na mňa asi vedro vody.....skadiaľ sa tá voda tam zobrala? mohla sa zadržovať v izolácii? alebo kde? čo by ste nám odporučili, čo máme teraz robiť? dakujem za každú odpoveď. @stefan_zamestnanec @drasnican1 @raymon88 @raymon88
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?