Parozabrana - treba ci nie?

Ahojte, potreboval by som poradit. Budem znizovat stropy sadrokartonom a chcel by som vediet ci je parozabrana absolutna nevyhnutnost v mojom pripade. Nad sadrokartonom bude 15-20cm mineralna vata, nad tym je 25 cm hruby betonovy miako strop. a nad tym neobyvane zateplene podkrovie ktore ma 20cm mineralnu vatu medzi krokvami s parozabranou. Zateplenie chcem dat pod ten miako strop a nie nad nakolko svetlost podkrovia je 1.65m keby tam dam este 20cm je nepochodne a neviem tam nic ulozit. Prikladam aj obrazok na lepsiu predstavu zlzoenia. Vopred dakujem za vsetky odpovede.
Odpovedať
@kal4din parozabrana má za úlohu zadržať vlhkosť z interiéru aby sa nedostala do izolácie aby neznehodnotila izoláciu. Paropriepustna ide zase zvrchu a chráni izoláciu pred vlhkosťou z exteriéru resp pred pretečenim strechy a pod.
Odpovedať
@bitmanik tak paropriepustnu som tam neplanoval davat :) resp co ta krovu tyka tak pod krytinou je paropriepustna pod tym vata a pod tym parozaprana. to je spravny. otazka moja bola ohladne parozabrany pod betonovym stropom a ci ma vyznam. Parozabrana sa dava aby tam nesla vlhkost a nekondenzovala tam ak spravne chapem. Preto sa pytam ci ak je ten neobytny krov nad tym zaizolovany ci je nutne ju davat nad sadrokraton - ci by dochadzalo v takomto pripade tiez ku kondenzovaniu na tom betonovom strope - ten tepelny rozdiel tam nebude az taky ci? chapem to zle?
Odpovedať
@kal4din aký máš dôvod na to, aby si znížil strop, čím sa obierieš o objem vzduchu na dýchanie a o akumulačnú schopnosť stropu?
Odpovedať
Ja by som ju tam dal. Mozu tam byt dost velke teplotne rozdiely a radsej to teraz spravit poriadne ako potom rozoberať strop.
Odpovedať
Čím teplejší vzduch tým, viac vodných pár na seba naviaže. Teplo stúpa smerom hore. Prejde cez SDK, cez spoje SDK do minerálnej vlny. Nad vlnou budeš mať betónový strop ktorý ochladí vzduch a vznikne ti tam rosný bod. Na tom mieste vodné pary znovu skondenzujú a začnú stekať späť cez vlnu na SDK. Budeš tam mať plesne. Parozábrau daj nad SDK a aj pod betón, pretože betón dokáže prepustiť vlhkosť do vlny, kt. na seba naviazal.
Odpovedať
Profilova fotka
@kal4din Neviem prečo si sa rozhodol zateplenie takto rozdeliť ale zateplovať z vnútra a ešte minerálnou vlnou je to najhoršie čo môžeš vymyslieť a bez parozábrany by to bola čistá samovražda. Ak nieje iná možnosť aspoň vymeň vlnu za polystyrén ale najlepšie by bolo to zatepliť z vrchnej strany, dať tam 30 cm izolantu aj keď ti to uberie s tej svetlej výšky podkrovia, radšej by som mal pohodu v obytnej časti domu ako uprednostniť miesto na skladovanie vecí v ktorom je už aj tak malá výška aby sa dalo inak využiť.
Odpovedať
@kal4din určite daj parozábranu nad SDK,
Odpovedať
@jakino, @matrosko rozhodol som sa tak preto lebo pod stropom je vedena elektroinstalacia a rekuperacia a strop by som znizoval tak ci tak nakolko chcem bodovky, led pasy a tak. Momentalna svetlost uz po poteroch je 2.85 cize ak stratim este dalsich 20-25 cm kvoli znizeniu a zatepleniu bude to stale ok myslim. @peter977 zaujimavy nazor to ma ani nenapadlo, kazdopadne neviem ako by som to tam teraz pod strop dal kvoli rekuperacii a elektrosinstalacii. Pomohlo by predist tomu prepustaniu vlkosti z betonu do rekuperaciu z vrchu tak ze by sa dala nad betonovy strop parozabrana a 5cm polystyrenu? to by som este obetoval. dakujem vsetkym za nazory, tu foliu nad sadrokarton dam, to ze ju tam nedam nebolo ani tak z financneho hladiska iba kvoli komplikacii prace ale ked nad tym tak rozmyslam mozno potom tahanie kablu k bodovkam bude stale ok. Ak mate skusenosti este otazka - kabel sa vyvedie na jednom mieste z parozabrany a potom ku kazdej bodovke uz pod parozabranou? Dakujem
Odpovedať
@kal4din v tom prípade parozábranu medzi SDK a izoláciu treba dať, ale riadne si si to skomplikoval tými prestupmi cez ňu a aj bodovkami, pre ktoré budeš musieť vytvárať nad parozábranou parotesné kapsy. Tá parozábrana pod betónom je hlúposť, prípadná vlhkosť z betónu sa odparí na povalu, nie do vaty
Odpovedať
Diky za dalsie pripomienky. Tie bodovky nastastie nejdu uplne vsade :) co sa ich ale tyka treba kastliky ked bude parozabrana nad nosnymi CD profilmi? vid obrazok - v tom priapde by tam mal byt nejaky priestor medzi SDK a foliou, cize by ostala neporusena v miestach bodovky a ja by som mohol este medzi sdk a foliou tahat k bodovkam kabel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?