Parozabrana na betonový strop Bungalov

Chcem sa spýtať či bude potrebné dať medzi ŽB dosku hrúbka 150mm a 500mm EPS 150S vložiť PE Parozábranu. Cez ŽB strop budú realizované otvori na rekuperáciu a tam to budem musieť uzavrieť určite len mi ide o to či to natiahnuť na celú plochu ŽB dosky a ako to vlastne pri krajoch domu ukončiť.
Odpovedať
1
2
@mpfnordy NIE
Odpovedať
@blackomt a podla coho usudzujete ze nie :-)
Odpovedať
lebo beton sam je parozabrana
Odpovedať
@tom329 ale napr potom na otvori ktore budu na reku musim dat parozabranu z vrchuu ci ani tam nie ? To jr vlastne uz narusenie konstrukcie
Odpovedať
jasne, kazdy otvor musi byt utesneny, ak chces ist do posivu pozri nejake albumy ako sa to robi, zacni pri albume abobo
Odpovedať
@tom329 Tu práve ide o to že som ešte nanašiel niekoho kto to takto riešil tak hľadám info aby som časom neľutoval, že som ju tam nedal.
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy nepotrebuješ parozabranou. ESP je nenasiakavý. Keby dávaš vatu tak áno
Odpovedať
@mpfnordy Pozri album jozopan. On to tak ma spravene.
Odpovedať
Profilova fotka
@tom329 beton parozabrana nieje. @mpfnordy vsetko zavisi od toho co bude este na tom eps, najlepsie je to prepocitat.
Odpovedať
@majkoj No na tom EPS už nič nebude. Vzduchová medzera a potom už len strecha. Možno cez stred budú dosky poukladane aby to bolo ak tak pochôzne. Jozopan čo mal on to nedával ale sa mi vidí, že vraveli mu že to tam malo byť idem si to pozrieť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy prestupy by som utesnil (z interiérovej strany) paronepriepustnou páskou. Aj prípadný prechod inštalácie...zvlášť "husí krk" cez strechu treba utesniť tak aby nemohol vzduch prúdiť z interiéru pod strechu....treba to utesniť aj okolo kábla.
Odpovedať
@eagleowl A z vrchnej strany by si už nedával vôbec nič ? len pur pena okolo vývodu na rekuperaciu napr v izbe a potom rovno nato EPS ? Inak čo som robil ale inde do každého husieho krku sa davala sklená vata pri ukončeni na začiatok aj na koniec. Samozrejme aj elektro bude ťahané po vrchu ale to budem všetko vrtať takže diera bude tak max 12mm široká. Ešte uvažujem nad inštaláciou rovno v betonovej plotni keď sa bude šalovať aby sa to rovno tam poťahalo uvidím ako budem na tom s časom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj pokiaľ by niekto staval dom zo železobetónovou stenou 150mm myslíš že má zmysel niečo počítať či by náhodou nemal použiť parozábranu ? To je podľa mňa určite celkom zbytočné. (Okrem toho betón má napr. vyšší difúzny odpor ako tehla a nie sú v ňom ani žiadne špáry )
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy zdola butyl kaučkukovú pásku a z vrchu by som nedal nič....ale ak by si dal pásku aj z vrchu dosky tak nič nepokazíš....len to zdupľuješ. Vata v krkoch stačí lebo zabráni prechodu vzduchu a je to malý priemer ale logicky by som tam dal určite pásku lebo cez vatu para prechádza veselo. Ten Eps tam chceš len voľne položiť ? v nejakých vrstvách či ako?
Odpovedať
@eagleowl Ano presne 3 vrstvy EPS 200 + 200 + 100 mm a tam kde sa bude prekrývať potrubie zo vzduhotechniky bude posilnené ešte + 200mm uvidím ako spravím možno posledna vrstva bude ešte 50mm XPS aby sa dalo po tom v pohode chodiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy a dôvod nepoužitia vaty je nepochôdznosť alebo iné dôvody ??
Odpovedať
@eagleowl presne tak ale aj zateplenie stropu bude prepojene so zateplenim stien pojde aj popod pomurnicu aj ponad komplet cela bude obalena a kombinacia vaty a eps neviem ako by sa to robilo ale urcite aj to by sa dalo spravit.
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy no nepoznám detaily a nie som na to odborník ale myslím že rezať na mieru EPS a v nepresnostiach kade čo vypeňovať asi nebude lacnejšie ani menej pracné ako vata. Vytvoril by som si lavičky k potrebným miestam pod strechou a robil to ostatné z vaty. Na tú stačí nôž a presnosť do +1cm :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mpfnordy kombinácia materiálov nie je problém( má to tak napr. isover stepcross).
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl ale pokial na eps hore das npr osb, situacia sa moze rapidne zmenit :), bavime sa o streche nie o stene...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vychádzam z toho že to nechce (ako aj potvrdil) zabedniť....načo aj veď to EPS je pochôdzne. (Naviac....ani tú 150S by som tam nedával....veď to sú celkom vyhodené peniaze....podľa mňa stačí 100ka.)
Odpovedať
@mpfnordy dať na ten strop EPS je ekonomický nezmysel. Cenovo najlepšie vychádza rolovaná vata s lambdou 0,04 a nad to pódium z dosiek. Mám to tak aj ja. A zabaliť pomúrnice do EPS je ďalší nezmysel. To by som nespravil ani keby boli z dokonale vysušeného dreva, nieto ešte zo surového
Odpovedať
@jakino tak to mam v projekte ktory som si dal spracovat cisto na zateplenie stavby no ale urcite je nieco na tom pravdy co vravis ze vlhkost dreva musi niekde odist mozno to necham z vrchu nad pomurnicou otvorene. Inak vies to cenovo preratat aky je tam rodziel ? Ucinnost napr 500mm eps je porovnatelne s vatou hrubky 500mm ?
Odpovedať
@mpfnordy ja som dal rovno do projektu spravit tak ze podlahovy polystyren pojde iba tam kde bude odkladaci priestor a inde pojde vata ktora vychadza pri rovnakej hrubke a lamde 2,5x lacnejsie ako polystyren
Odpovedať
@mpfnordy EPS 150 S má o 15% lepšie izolačné vlastnosti a je 3x drahší ako vata s lambdou 0,04. Pri strope s plochou 100 m2 bude stáť pol metra vaty okolo 1100€ a EPS 150 S okolo 3500€. Aby si dosiahol rovnaký tepelný odpor ako pol metra EPS 150 S, potrebuješ 575 mm vaty a tá by stála okolo 1300€ pri 100 m2
Odpovedať
@mpfnordy Parozábranu TREBA údajne preto že skondenzovaná voda pod fóliou sa na jar odparuje a tlak trhá spoje fólie. Realizuje sa to asfaltovým náterom betónu z vrchu a nalepením asfaltových pásov pomocou horáka. Na to sa ukladá polystyrén, fólia a štrk. Akú návratnosť má 50 cm EPS? Nestačí 30 cm?
Odpovedať
Obycajny lacny polystyren vyjde troskae lacnejsie ako vata a bude bohate postacovat a tam kde je potreba chodit sa daju na polystyren prilepit hranolceky z dreva alebo tvrdsi polystyren narezany na ,,hranolceky,, a na to osb doska alebo ina doska ,ze vznikne medzera a je to menej pracne ako vyrabat ,,podium,, keby tam bola min.vata
Odpovedať
@dodik13 nože mi pošli kontakt na toho dodávateľa, čo dodáva lacnejší polystyrén ako 22 € za m3
Odpovedať
@jakino To je určite dobrý postreh a určite nad tým budem uvažovať nakoľko ako aj bolo písane tam kde by som nechcel pochôznu plochu úplne by stačila ta vata a ušetrene cca. 2500€ niesu určite na zahodenie. Čo som si sám počítal tak podľa aktuálnej ceny by mi trebalo cca 4 200€ len ako píšeš na ten EPS 150 S
Odpovedať
@jakino obycajny lacny polystyren z stavebnin typujem,ze asi z polska dovazany ked som naposledy kupoval a verim,ze parametre mal take iste alebo trochu lepsie od lacnej shit rolovanej vaty :-D Ze aj tak se da :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?