Parozábrana a izolácia v dvojpodlažnom dome

Profilova fotka
Rekonštruujeme 2-podlažný dom a zobytniť plánujeme zatiaľ len prízemie. Ako by bolo najlepšie zatepliť strop nad prízemím? (Strop je tvorený drevenými trámami so vzduchovou medzerou a drevenými záklopmi.) Položiť parozábranu a minerálnu vlnu zhora (na podlahu podkrovia)? Alebo dať parozábranu pod sadrokartón, keďže strop nad prízemím budeme znižovať o 10-12cm? A ako dať parozábranu v priestore schodiska? Keď budeme dodatočne zobytňovať podkrovie a zatepľovať strechu (strechu máme novú, zatiaľ bez izolácie), nebude vadiť, že parozábrana bude na obidvoch podlažiach - aj nad prízemím aj pod strechou? Som v tomto laik, preto toľko otázok. Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
parozábrana vo vnútri objektu aj keď ďalšie podlažie nebude obývané, nesplní funkciu, takže je zbytočná. A pri plochej streche ak nie je na výstupe z interiéru tiež.
Odpovedať
@katkajurko2 neviem v akom casovom horizonte planujete dat dokopy aj podkrovie, ale navrhol by som riesit zateplenie strechy hned v prvom stadiu. Aj ked nebudete podkrovie este obyvat, staci ho temperovat. Nemusite robit robotu navyse so zateplenim stropu nad 1.NP a potom zase neskor podkrovie a s tym aj spojene peniaze. Urobte tepelnoizolacnu obalku domu ako celok. Ak sa rozhodnete predsa len na 2krat, tak treba riesit aj detaily po obvode - aby nevznikali tepelne mosty a pod. Ak mate v plane obyvat podkrovie az niekedy velmi neskoro (co ja viem 15 rokov), tak pouvazujte nad zmenou projektu a nestavajte 2 podlazny, pripadne velky dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Dakujem za radu. A nema vyznam parozabrana ani nad kupelnou, ktora je na prizemi? .... a strechu mame valbovu, nie je rovna.
Odpovedať
@katkajurko2 Parozábrana je nutná vždy na takej montovanej konštrukcii, ktorá susedí s chladným priestorom, či už ide o nevykurovanú susednú miestnosť alebo o vonkajšok. Ak sa nad kúpeľňou bude kúriť, netreba parozábranu. Ak susedí s nevykurovanou miestnosťou alebo povalou, parozábrana je nutná, pretože ak by sme nechali vstúpiť paru do tejto konštrukcie, niekde v nej klesne teplota pod teplotu rosného bodu. Čiže by vnútri v strope dochádzalo k vlhnutiu. A pokiaľ je strop netesný, o to viac je parozábrana nutná - bude tým pádom tvoriť vzduchotesnú rovinu. Parozábrana musí byť vždy na teplej strane stropu, šikminy, montovanej izolačnej steny!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ak by sme povalu nevykurovali, stacilo by teda dat parozabranu iba nad kupelnu? napr. pod sadrokarton, kedze budeme na prizemi znizovat stropy? Ak by sme vsak na povale zateplili strechu + dali parozabranu a povalu len temperovali stacilo by to? Nemuseli by sme potom davat parozabranu nad kupelnu na prizemi?
Odpovedať
@katkajurko2 Neviem, na akú teplotu by sa temperovalo... ide o to, že ak bude teplota vnútri stropu napr. 15°C a v dutine rel. vlhkosť 60-70%, tak je riziko. Ja by som tam tú parozábranu dala, veď jej cena 0,80 €/m2... ako lacná zábezpeka. Taktiež kvôli vzduchotesnosti. A pokým by sa urobilo podkrovie, položila by som na strop prízemia 40 cm vlny.
Odpovedať
@katkajurko2 Bývala som v dome, kde sa znížil strop a nadala sa parozábrana. Stalo sa to, že para prešla cez popraskané spoje masívne do dutiny, tam v jej hornej chladnej časti skondenzovala a stekala na SDK a po obvode cez spoje so stenou... a pleseň...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr takze radsej dat parozabranu vsade? alebo len nad tu kupelku?
Odpovedať
@katkajurko2 ja by som v takomto prípade dala všade - lebo ten strop potrebujete vzducho- i parotesný celý ona sa stane zbytočnou po tom, čo začnete vykurovať aj hore, samozrejme
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem.Takze dat parozabranu pod sadrokarton a na podlahu povaly len rozprestriet mineralu vlnu? Netreba pod nu uz nic davat?
Odpovedať
@katkajurko2 Parozábrana by sa mohla dať aj zhora na strop pod vlnu, ale musela by sa nejako prilepiť po okrajoch kvôli vzduchotesnosti. Stále by to bola teplá strana konštrukcie, pretože vlna by bola až nad ňou. Podľa mňa sa to ale ľahšie, spoľahlivejšie bude utesňovať v SDK podhľade. Ešte zvážte, či budete potom dávať v podkroví aj potery s kročajovou izoláciou. Ak nie a ostal by tam tento pôvodný záklop + naň by prišiel nový, tak by bolo fajn vyplniť vlnou aj medzery medzi trámami, aby sa lepšie tlmil zvuk. Muselo by sa to urobiť už teraz, nech neni dvojaká robota. Premyslite si to, vzhľadom na budúcnosť. Pokládka poteru ale závisí od statických možností, keďže je ťažký. Konzultujte už teraz so statikom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ako sa riesi umiestnenie bodovych svetiel, ci dalsich prvkov(stropny drziak na projektor...) na stropnom SDK. Ak je parozabrana hned nad SDK, tak kazda skrutka, klinec ci diera na bodove svetlo tuto zabranu narusi...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?