Oddeliť spodnu vrstvu polystyrénu od zvyšku nejakou fóliou?

Ahojte, idem zatepliť a rozhodujem sa či nedať medzi spodný rad polystyrénu (rozhodol som sa pre podlahový namiesto XPS) a grafitový fasádny polystyrén nejakú izoláciu - napr. nejakú tenkú fóliu. Len aby som zabránil prípadnému stúpaniu vlhkosti. Nerád by som sa tu dostal do debaty štýlom "že tam mal ísť jednoznačne XPS". Idem mi o to, či tam niečo dať. A čo by postačovalo. Ďakujem za vaše konštruktívne názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Netreba tam nič dávať. Podlahový polystyrén nemá UV filter.Na priamom slnku sa rozpadne na prach. Radšej použite klasický fasádny polystyrén alebo perimeter.
Odpovedať
@bohanic celé zle. Ten izolant musí byť nenasiakavý, čiže XPS alebo perimeter. Zle si sa rozhodol. medzi ne netreba nič dávať, snáď možno penu aby tam neprúdil vzduch.
Odpovedať
Fasadny sa takisto vplyvom UV rozpada.
Odpovedať
@bohanic Nebude ziadny problem,sam to mam takto uz 6 rokov,akurat nan treba naniest aspon lepidlo a sietku,abz sa casom vplyvom UV nedrolil.
Odpovedať
@slavoslav stále je to vec názoru. Nerad by som debatoval na tému preco som pouzil EPS. Dosť som si o tomto naštudoval, prepočítaval... Aj XPS je nasiakavy. Napr. STYRODUR 2800 0,7% PERIMETER 3% EPS 100 S 5% Čiže porovnanie medzi EPS a perimetrom je relatívne totožné. A o čo ide v prípade zateplenia ... Úspora nákladov na vykurovanie v porovnaní s nákladmi na to vynaloženými. Aj keď mi eps navlhne 5%, tak stále bude mať lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako STYRODUR v rovnakej hrúbke.
Odpovedať
@bohanic Tak potom tu vystáva otázka na čo sa vlastne pýtaš :) Medzi XPS. Styrodur a fasádny EPS sa nedáva nič špeciálne, žiadna separačná fólia alebo lišta ... Nič také nekáže ani samotný výrobca. Ak si stotožnený s tým, že podlahový EPS je takmer rovnaký, tak tam tiež nič nedaj a vybavené, nie ?
Odpovedať
@bohanic aj tu drenaz už máš vyriešenú?
Odpovedať
@miroslav33 Drenaz už ano, ale polystyrén ešte nie. Drenaz ešte viem upraviť keby niečo. Medzi drenaz a polystyrén ešte pôjde nopovka.
Odpovedať
@lubk0 pýtam sa lebo si nie som istý. A ako som písal neriešim otázku XPS/PERIMETER EPS .. ale či medzi spodný 1. a 2. rád niečo dať. Podľa tvojej odpovede nič. Vďaka za názor. Koľko krát tu ľudia mali dobré nápady, vylepšenia, na ktoré výrobcovia nepoukazuju. Preto chodím na MS, čerpať nápady, vychytávky...
Odpovedať
@dusan72 samozrejme že tam pôjde lepidlo a sieťka. Ešte aj nopovka. A čo si myslíš o tomto separovať 1. a 2. rád polystyrénu niečim, napr. fóliou. Keďže to tak máš, budem rád aj za ďalšie postrehy, ktoré by mi pomohli. Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
@bohanic foliu nereba davat. EPS je minimalne nasiakavy. Tu drenaz a nopovku mas koli comu?
Odpovedať
@bohanic Pises: "Aj keď mi eps navlhne 5%, tak stále bude mať lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako STYRODUR v rovnakej hrúbke." Preco by mal mat EPS lepsie tepelnoizolacne vlastnosti ako styrodur? Bezny EPS 70F ma lambdu 39, sivy 31, styrodur 31-32, podlahovy 34? tak trosku nerozumiem ako to myslis. ci sa niekde mylim?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Hodnota R pri hrúbke 20 CM STYRODUR 2800 - 3,7 EPS 100 S - 5,55 Vychádzam z údajov výrobcu ISOVER, ktorý tieto údaje na prehľadné na svojej stránke.
Odpovedať
@bohanic To ideš robiť svojpomocne? Zvyčajne sa zateplenie robí nasledovne (aj mne tak robili): V určitej výške (napr. 0,5 m nad budúcim terénom) sa pripevní o stenu zakladacia lišta. Od nej hore sa potom lepí EPS, či už biely alebo šedý. Pod tou zakladacou lištou sa po nalepení horného EPS a omietnutí fasády nalepí XPS doska alebo perimeter. Nie EPS, či už fasádny alebo podlahový. Dôvod je ten, že XPS doska je oveľa tvrdšia a znesie prípadne ťukance, ktoré sa vyskytnú pri používaní domu. Si predstav, že budeš mať syna a v 3 rokoch mu napadne okopávať sokel. Ak tam bude XPS, ten tie kopance možno ustojí. Ak tam bude EPS, tak ti narobí priehlbiny na fasáde. Ten spodok, ako som už spomenul vyššie, sa volá sokel domu. Zvyčajne ten XPS je tenší o cca 5 cm, aby bol na spodku odskok. Je to z dôvodu, aby voda stekajúca po fasáde netiekla po sokli k základom, ale odkvapla práve na hrane tej zakladacej lišty. Sokel sa navyše omieta inou omietkou - odolnejšou, než je omietka na dome, alebo sa obkladá nejakým obkladom. Zase preto, aby to bolo odolnejšie voči mechanickému poškodeniu - pôjdeš napr. fúrikom a narazíš do steny. Pri tvojom nápade máš dieru vo fasáde hneď. Sokel sa ešte robí z iného materiálu (zvyčajne tmavší) aj preto, lebo pri daždi ti oprská stenu - na bielej fasáde to bude bordelu a bordelu. Ak dáš sokel šedý, tak to nebude vidno. Zakladaciu lištu aj ten sokel vidno na priloženom obrázku. Takže späť k tvojim otázkam - môžeš dať na spodok aj EPS, ale vystavuješ sa riziku, že to bude náchylnejšie na poškodenie. - medzi prvý rad a druhý je zbytočné dávať nejakú fóliu. Ak chceš, daj si ju, ale nemá to žiadnu funkciu. Normálne je medzi tými dvomi radmi tá zakladacia lišta, ale neplní funkciu nejakej hydrozábrany. Dávam ti aj pár fotiek, aby si mal predstavu, čo ideš robiť. A doporučujem najprv si pozrieť viac videí o zateplení, aby si si nenarobil viac škody ako osohu ušetrením pár EUR za prácu tých, ktorí to vedia.
Odpovedať
@bohanic A ešte - tam, kde je pri stene zemina, sa robí okapový chodník, aby pri daždi nefŕkalo na stenu.
Odpovedať
@chrobak7 vďaka za ďalšie pripomienky.
Odpovedať
@bohanic Ja medzi tym nemam nic,na sokli je sietka a marmolit,vlhkost to netaha.Polystyren je malo,da sa povedat ze takmer uplne nenasiakavy.
Odpovedať
@bohanic neviem ako si došiel k nasledovnej interpretácii "Hodnota R pri hrúbke 20 CM STYRODUR 2800 - 3,7 EPS 100 S - 5,55" ale ak by to bola pravda tak tvoj styrodur by mal lambdu 0,06. XPS má ale od 0,03-0,038, ale C2800 sa pohybuje skôr v rozmedzí 0,032-0,036. EPS100S má lambdu 0,036. Z toho vyplýva že tebou uvedené rozdiely tepelného odporu nedostaneš ani keby si bol aký diletant. Kiež by to bolo tak jednoduché ako si si vymyslel. máš predstavu aký vplyv na vodivosť má 4,3% nasiaknutie (pomôcka: nie je to lineárna závislosť), a vieš si predstaviť mieru degradácie štruktúry pri stovkách zmrazovacích cyklov?
Odpovedať
Zakladacia lišta - cele zle ... tepelný most po celom obvode domu, nič viac ..
Odpovedať
A co kebyze sa pouzije priamo na beton s/bez hydroizolacie podlahovy EPS povedzme 10 cm a na to sa nalepi 5 cm XPS kvoli mechanickej odolnosti? Tak by bol v kontakte s okolitym povrchom XPS a nie EPS...
Odpovedať
@chrobak7 Ahoj.Aku to mas znacku dlazby na terase ktoru nemas nadekrytu.A inac to je 9obrazok kde mas lavicku mas to paradne.A ci ju ides nadekryt alebo ju nehas taku otvorenu.A mozes aj cenu napis my do posty.Diky.
Odpovedať
@marek_norway A to už má aký význam? Ušetríš 50 €?
Odpovedať
@slavoslav https://www.isover.sk/produkty/styrod... https://www.isover.sk/produkty/isover...
Odpovedať
@chrobak7 neviem, este som nezacal stavat, no co tu citam tak xps je niekolkonasobne drahsi ako eps tak by to bolo asi viac ako 50 eur, ci?
Odpovedať
@marek_norway presne tak, EPS 20cm je cca za 11€ a STYRODUR 20cm za 33€ m2
Odpovedať
@bohanic isover hmmm... ked pises, ze to maju na stranke vypisane pekne a prehladne, tak si vsimni, ze podla nich ma 160tka odpor 4.2 a 200vka 3.7. Zalezi aky styrodur kupis. Su aj take s lambdou 0.033 0.038 atd. 100S ma 0.036 takze co sa tyka tepelneho odporu tak je to skoro vsetko na jedno kopyto. A inak styrodur 200 som kupoval po 23e/m tusim. Treba vediet zohnat...
Odpovedať
@marek_norway @bohanic Ak sa ti s tým chce piplať, že lepiť 2 vrstvy na seba, tak prečo nie. Neviem, aké by to mohlo mať nevýhody - okrem toho času a prácnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@bohanic keby som ja chcel ušetriť tak to skúsim tak že okolo základu a na sokel dám XPS...možno aj do väčšej hĺbky ako je v nákrese ale v podlahe nepoužijem 20cm podlahového EPS.....lebo ak je 20cm na stene tak v podlahe to je asi priveľa. A to budú trochu iné metre :-) (to by mal samozrejme riešiť projekt a slušný výpočet) Zakladaciu lištu by som na sokel určite nedával....max. plastovú okapničku (Najväčšiu úsporu človek väčšinou dosiahne na stavbe tým že si niečo sám spraví.)
Odpovedať
@petka456 Ak myslíš tú zadnú terasu s bielou dlažbou, tak to je dlažba Premac Linea farba Mix: https://www.premac.sk/zahradne-a-tera... Hrúbku má 4 cm a je ukladaná do lôžka z makadamu. Cenu si nepamätám, ale nie je problém si pozrieť ceny u predajcov. Tá terasa nebude prekrytá, ani to neplánujem. Prístrešok mám na druhej, prednej terase, tam je dlažba Novabell Myspace farba Cognac o hrúbke 20 mm. tá je uložená na plastové terče. Bližšie si ju aj postup ukladania môžeš pozrieť na mojom fotoblogu.
Odpovedať
@bohanic čerpaj z viacerých zdrojov a skús iných výrobcov. Veď podľa tej tabuľky o 4cm tenší izolant má lepšie izolačné vlastnosti - čítaj, počítaj, rozmýšľaj...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?