Nesprávne zateplenie podlahy - studená podlaha - čo s tým?

Ahoj strecháči. Potrebujem poradiť. Stavali sme - mladí, bez skúseností a svojpomocne a má to/ a asi aj bude mať následky. Na základovú dosku sme dávali izoláciu proti vlhkosti (neviem presne ako sa to volá odborne, ale taký čierny izolačný papier sme rolovali), potom tvrdený podlahový polystyrén a klasický cementový poter - robený svojpomocne. Problém bude asi v tom, že sme dali iba 5 cm toho polystyrénu a teraz máme v zime podlahu dosť studenú, keďže máme centrálne vykurovanie pomocou kondenzačného kotla. Už som tu čítala kadečo o tepelných stratách, tepelných mostoch a pod., ale vôbec tomu nerozumiem a tepelnú stratu nášho domu nepoznám. Ako som sa tu tiež teraz dočítala, zistila som že nad polystyrénom nemáme žiadnu fóliu, čo môže spôsobiť rozožieranie polystyrénu (chemická reakcia pri vysychaní betónu). Ako vážne to je? Je to zásadná chyba? To je tak otázka trošku pomimo, ale tiež by ma zaujímala odpoveď, keďže to všetko spolu súvisí. Prosím skúste poradiť čo by sa s tou podlahou dalo robiť, aby bola teplejšia. Do búrania sa mi ani náhodou nechce a peňazí tiež nie je nazvyš. Stavať sme začali v roku 2008 a bývame tam od roku 2010. Na kúrenie minieme cca 49 Eur mesačne s tým, že kotlom vykurujeme asi 85 m2 plochy a ohrievame ním aj teplú vodu, keďže ide o čisto prietokový kotol. Ďakujem veľmi pekne za rady.
Odpovedať
@sisi1986 ak nie je podlahovka, na dlazdice alebo laminat dat koberec. Ako je zatepleny sokel? Alebo nie je vobec? Ak by tam aj bolo viac polystyrenu, nebol by v teplote podlahy zasadny rozdiel. Sokel je takisto dolezity. Najteplejsia podlaha je korok alebo vinyl, potom drevo. Burat by sa mi nechcelo, ziadna tragedia to nie je. Okrem toho by pridanim EPS klesli okenne parapety a svetla vyska domu. 5 EPS je v norme /mohlo byt trochu viac/. Zeby beton rozozral EPS neviem, ale niektore asfaltove izolacie pod EPS mozu.
Odpovedať
http://www.starstyle.sk/sk/e-109693-t...
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986
Odpovedať
ďakujem. Koberce by som nechcela, je to nepraktické a máme psa :). Na sokli máme tiež 5 cm polystyrénu (preto polystrén, lebo nám vystal). Dom máme 50 cm nad úrovňou zeme (dve tvárnice). O tom betóne a polystytérne som to čítala tuto na fóte. Snáď sa nám to nezmení na prach :). Rozmýšľam ešte nad infa fóliami kvôli temperácii podlahy, ale netuším akú majú životnosť, ak sú priamo pod plávačkou. Čo na to hovoríš? A tiež to nie je najlacnejšia záležitosť (o tom bude silno uvažovať pri výmene podlahy). Klasickú podlahovku si už nemôžem dať (terqz už ľutujem, že som si ju nedala hneď), lebo nemôžem ísť vyššie hlavne kvôli balkónovým a vchodovým dverám. Dvere v dome by sa ešte dali dať vyššie. bolo by to síce prácne, Čo hovoríš na tú infra fóliu?
Odpovedať
Ak je to naozaj tak studene myslim ze najviac by sa to dalo zateplit tak ze sa da prec ˝plavacka˝ a nasledne sa urobi dreveny rost nie moc vysoky a polozia sa OSB dosky. Na to spat plavacka alebo naj koberec alebo lino. Do rostu sa samozrejme moze dat vata ale tiez nemusi. Smozrejme treba pocitat s tym ze sa podlaha zdvihne cca 5cm minimalne.
Odpovedať
@gashtaan niečo podobné už mám a neznášam papuče :), preto mi je zima na nohy :D, potrebujem riešenie mimo papúč
Odpovedať
@leonardom vdaka, potrebujem niečo originálnejšie a daný model nie je môj štýl :D
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986 v com je problem? v studenej podlahe ci vo vyske nakladov? na studenu podlahu ti pomozu dobre ponozky a papuce s korkovou podrazkou... ak ti vadi vyska nakladov tam to bude zlozitejsie...ale burat nechces..ani sa ti nedivim... ak uz byvate 5r a teraz to riesit asi az taky zasadny problem to nebude... pri podlahe v rohoch sa vam v zime nekondenzuje voda? ako mate zatepleny dom? steny, strecha? predpokladam ze mate radiatory...
Odpovedať
@17juraj17 ďakujem, ale toto asi neprichádza do úvahy, nemám na to. 5 cm - vchodové a balkonové dvere to neumožnia.
Odpovedať
@sisi1986 ak sa zmestia infrafolie, tak mozno OK. Ani to by som nerobil. Beton by som nerozbijal, 5 cm EPS je este v norme, a velky zazrak by nenastal. EPS tam vydrzi dlhe roky. Hlavny problem je laminat, ten je iba o chlp teplejsi ako dlazba. Vymenil by som za vinyl, alebo by som prilepil vinyl iba zhora, taky ten klasicky panelakovy, len krajsi. Musim opravit zadanie temy: podlaha je zateplena spravne a studena podlaha je kvoli niecomu inemu. Mozno aj slabo kurite, tych 45 Eur mesacne je podozrivo malo. Kolko je vnutri stupnov?
Odpovedať
@sisi1986 Ano pridavali sme to naraz :) uz som si vsimol . Ale dobra firma to vie skratit , aj aj. Mozno by sa stacilo len spytat u predajcu /vyrobcu.
Odpovedať
@richard71 problém je v studenej podlahe. Výška nákladov nie je až taká strašná, ak si to to prerátam na návratnosť nákladov, ktoré by som vrazila do extra izolácií. Ľutujem jediné - tú podlahu. Máme malé dieťa a vadí mi to hlavne kvôli tomu. Dom extra zateplený nemáme (nechceli sme, je to novostavba a zastávame názor, že dom musí najprv poriadne preschnúť - možno je to blbosť, ja neviem), ale máme 40 HELUZ STI, na tom vápenno-cementovú omietku, na tom flexilepidlo a silikonovú farbu, strecha je sedlová, ale máme klasický sadrokarton a nad ním ISOVER výška asi 32 cm (viem, že nám ukladali dve vrstvy, ale nie som si presne istá, ale takto to nejako bude). V dome je pekne teplo, rýchlo sa zohreje, len tá prašivá podlaha, Tú by som nejak potrebovala prehriať. Kondenz pri podlahe dole v rohoch som si zatiaľ nevšimla, to sa môže stať? z čoho? :-( Mala som iba pleseň v hore v rohu, ale to iba vtedy, keď som v zime sušila vnútri extrémne množstvo mokrého prádla. Tento problém ihneď ustal po zakúpení sušičky na bielizeň. V spálni tiež, ale to je kvôli zvlhčovanie vzduchu - malý máva laryngitídy, takže som musela zvlhčovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto99 @sisi1986 sorry ale povedat ze 5cm je podlaha zateplena spravne je dost odvazne tvrdenie ... ved ano..mozno kuria malo, resp. kurenie nestaci vykryvat tepelne straty domu.. aky iny dovod studenej podlahy moze byt? predpokladam ze okna maju... k tym kobercom..koberec nevyriesi chybajucu tepelnu izolaciu v podlahe ! aj koberec moze byt studeny ak je ochladzovany...to si myslite ze nejaky koberec o hrubke 1-2 cm je odspodu neprijemne studeny a zhora kde chodite prijemne teply? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986 Nezober to v zlom, ale tak trochu si si vymyslela celý tento "problém" . Ešte do revolúcie sa do podláh nedávalo zhola nič - žiadna tepelná izolácia. Priam "kozmickou" technológiou bola v tom čase škvára. A ľudia žili a nekomentovali. Ja som staval v roku 1997/98 a takisto som dával 5 cm (nobasilu) ako Ty. Dnes tam býva syn - a normálne funguje aj s malými deťmi. Ja som si postavil nový dom a do podláh som už dával 16 cm. A mám elektrické podlahové kúrenie. Ale mimo vykurovacej sezóny musíme natvrdo nosiť minimálne ponožky, avšak radšej papuče, aby zem nechladila... Lepšie sa obujte - a ide sa ďalej... ;-)
Odpovedať
@peto99 min. 21 °c vždy, keď sme doma. Ale väčšinou je to 21,5°C. Keď sme v robote, regulujeme termostat na 18 °C a kým príde domov, zase vykúri na požadovanú teplotu. Kúrime menej možno aj preto, že máme vnútornú výšku 2,5 m. Volili sme to tak aj kvôli úspore.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986 dom este nemate zateplny? pises ze byvate od 2010 co je 5 rokov... mrzi ma tvoja situacia uz aj koli dietatu, ktore sa hra vacsinou na zemi, ale tu podlahu proste tazko zohrejes...aj keby ste zacali poriadne kurit.iste stupne aj teplota podlahy..je to nieco podobne ako ked mas v izbe teplo v zime a okenna tabula je predsa studena ..teda studensia ako vzduch v miestnosti... jasne ze to zavisi od izolacnych vlastnosti skla... proste princip.. pre dieta by som dal na zem take penove dosky neviem presne ako sa to vola, ale urcite lepsie izoluju ako koberec..... aspon v chladnom pocasi
Odpovedať
@sisi1986 @richard71 stale sa tocime dookola. 5 cm EPS je este stale dnesna NORMA /mohlo byt viac, ale pocit studenej podlahy to nevyriesi/, a keby boli podlahy studene kvoli tomu, tak by ich malo vela ludi s touto hrubkou. Dom je postaveny dobre, nic netreba prerabat. Treba viac kurit, lebo podlahy sa nahrievaju od vnutorneho vzduchu. Detom dat do izby koberec a obuvat papuce. Neriesit zbytocnosti, ak bude stale problem, ZMENIT podlahovu krytinu na vinyl, korok, drevo. 21,5 je zufalo malo, ani sa nedivim, ze ti je zima. My mame viac EPS v podlahe, ale zato pod 23,5 ani nekurime. Plyn je lacny, preco nekuris poriadne?
Odpovedať
@leonardom neznášam papuče, chodím bez papúč aj v zime a je mi zima na nohy, už to pochopte a nejaký problém tam určite bude, lebo ak idem k niekomu inému na návštevu, tiež nemá podlahovku, má tak isto laminátovú podlahu ako my a tiež má podlahu teplešiu, je to citeľné na nohy.
Odpovedať
@richard71 vďaka za radu, máme taký koberec, ty ešte asi nemáš deti, že? ... ale dieťa je proste dieťa, dám ho na taký koberec a o sekundu je dole a sedí tesne vedľa koberca. Nevyriešila by čiastočne tento problém nejaká infra fólia? Ukladá sa priamo pod laminátovú podlahu a nenaberie veľa cm do výšky, Myslím, že je to max. do 1 cm. Unikalo by príliš veľa tepla smerom dole do zeme? .. chcela by som to iba ako temperáciu, na kúrenie by sme používali ústredné ako máme doteraz, tam nevidím žiaden problém, vduch je v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
@sisi1986 no mam take 22r. dieta :) jasne rozumiem dieta je ako molekula neobsedi... s infa foliu nemam skusenost ale velmi tomu neverim, moj nazor... a co to zateplenie? nemate prehriaty dom? v tychto horucavach.. izolacia pomoze aj v lete nie len v zime. na to mnohi zabudaju..nejde len o navratnost do zateplenia..ale aj o komfort byvania..vidis to sama.. proste ta podlaha bude studena vzdy,...
Odpovedať
@sisi1986 infrafolia pomoze, ale 49 E za teplo platit urcite nebudes. Aby bola podlaha prijemna na pocit musi mat aspon 30 stupnov. Ucty za elektrinu pojdu citelne hore.
Odpovedať
Infra folia myslim ze nejak prevratne nepomoze. Osobne ju nemam ale to co som zistil ze nic moc. Z mojej strany pri 21C by som zahynul to urcite nie je moj standard :-D Ono mozno v tom bude asi problem ako uz bolo nadomnou spomenute ked doma nieste tak podlaha iba chladne pretoze 18 - fu akoze ciste Gronsko a za tu chvilku 21 je asi tiez malo . Takze bud investujes pocastiach do kurenia alebo proste vyprazdnis prasiatko a rozburas to - prip si das elektriku do podlahy ako leonardom.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 mozes mi dat odkaz na tu normu? zaujimalo by ma to...
Odpovedať
@sisi1986 Ked chodis bosa a nekuris podlahou bude tio zima vzdy, vzdy. Zmen navyky a daj si pohodlne slapky, hrubsie ponosky alebo co cches pripadne si dajtre aspon lokalne koberce. Ked mas v izbe 1,5m mad zemou 21°C na podlahe bude manej a to je na nohy zima, ej to jedno aj keby si mala meter izolacie. Na navsteve si mozno kratsie a nevnimas to tak. Alebo este riesenie kup si vinyl, je to na omak asi teplejsie ako laminat.
Odpovedať
@peto99 nám teplota v byte vyhovuje, pre nás je to akurát. Prekurovať by sa nemalo, neradí to ani doktorka kvôli malému. Dokonca pri kúpaní odporúčala iba 22 - 23 stuňov. Ale zase ak nám je zima, prikúrime si. Je to individuálne.
Odpovedať
@sisi1986 Ahoj. Ten problém je neřešitelný. Ono se totiž jedná o běžnou vlastnost materiálů. Každý materiál jinak odnímá teplotu z lidského těla. Příklad : polystyren má malou teplenou jímavost a proto se na dotek zdá, že je teplý. On ale teplý není. Akorát neodejme z těla skoro žádné teplo. U betonu, dlažby a pod. je to přesně naopak. Tyto materiály mají velmi vysokou schopnost odjímat teplo z lidského těly, proto se jeví jako studené. Opravdu pomůže pouze koberec, nebo ty papuče. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech papuce s EPS podrazkou... :)
Odpovedať
ale vďaka za rady všetkým, určite najprv skúsim pernamentne kúriť na viac ako 21,5 °C. Hádam to nejak prežijeme - malý bude behať asi len v boxerkách : D - on sa potí už aj pri 21,5 °D. A potom sa uvidí, čo to urobí. Kolega má infra kúrenie - elektrické, tak som zvedavá. Plánujú minúť na kúreni max. 20 Eur mesačne celkovo na enrgie, tak som zvedavá, či sa im to reálne podarí. Držím im palce, lebo to by bol ozaj dobrý výkon. Búrať sa mi ozaj nechce momentálne, ale keď už sa tak raz rozhodnem, určite pridám izoláciu do podlahy a dám si nejakú eletrickú podlahovku - či už infra alebo hociakú inú. Uvidíme. Ale ak by mal niekto ešte nápad, rada privítam rady alebo skúsenosti.
Odpovedať
@sisi1986 neviem ako by si chcela pridavat izolaciu do podlahy, ked mas uz teraz vysku miestnosti len 2.5m. Tvoj kolega asi nema nezatepleny dom s 5cm EPS v podlahe, ked planuju platit max 20 EUR mesacne :)
Odpovedať
@sisi1986 Ahoj. Ten problém nevyřešíš, ani kdybys to celé vybourala a dala tam metr polystyrenu. Taktéž to nevyřešíš nějakým topením ( vodní podlahovky, elektrické kabaly, rohože a pod. ). Prostě v létě stejně netopíš a tyk to závisí pouze na té tepelné jímavosti. Papuče ( s podrážkou z EPS :-p ), nebo koberec a pod... ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?