Nedostatočná izolácia v podkroví

Zdravím Vás všetkých. Potrebujem poradiť: v skratke,podkrovie mám zateplené 120mm kamenná vlna,naprieč 50mm sklenená vlna. na tom fólia a sadrokartón. V podstate mám už nahrubo dokončené podkrovie,ale až teraz som zistil,že hrúbka izolácie bude nedostatočná. Hlavne v lete,keď bude dochádzať k prehrievaniu pokrovia. Rozoberať to už nechcem,veľmi som sa s tým natrápil,tak hľadám dáke iné možnosti.. ak má niekto podobnú skúsenosť,alebo niečo počul,videl...všetko uvítam. Jeden môj nápad je na jest.SDK nalepiť(pur penou) polystyrén,sieťka plus lepidlo a potom stierka... Desí ma predstava,rozoberať takmer hotovú robotu a začať niekde od stredu :-|
Odpovedať
ach jo... Norma upravuje že izolácia stropu je min 240 mm, alebo 260 mm, už presne neviem.... Ale čo už keď už. Skôr by som sa obával tých tepelných strát. Ale už som videl aj horšie, len 5 cm vaty a miesto fólie len térpapier. Však počkaj do leta a uvidíš či sa ti bude izba (podkrovie) prehrievať. Ja si myslím že pri 170 mm až tak nie... na jeseň daj vedieť ako si dobačoval...
Odpovedať
Dáš klímu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhehorenie dobré riešenie.
Odpovedať
@martin85 no veru,dobačoval som,dám potom vedieť
Odpovedať
@jan45 čo je dobré riešenie? to ako natenko som to dal,alebo to s tým polystyrénom?
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhehorenie ps. So stierkou je podobne riešenie ako drevený obklad.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
takže prehrievalo sa to riadne,keď bolo vonku 34-35 v podkroví bolo 29. Musím to prerobiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@dlhehorenie Dobrý deň. Na tomto linku nájdete tabuľku, v ktorej je možné vidieť výpočet fázového posunu pre rôzne typy izolačných materiálov. http://www.vuno.sk/85/norma--stn-73-0... . Pri výbere tepelnej izolácie je veľmi dôležité všímať si nielen jej súčiniteľ tepelnej vodivosti. Je dôležité pozrieť sa aj na ďalšie parametre tepelnej izolácie ako je napríklad merná tepelná kapacita. Čím vyššiu mernú tepelnú kapacitu tepelná izolácia má, tým lepšie dokáže danú konštrukciu v lete chrániť voči prehrievaniu. V praxi to znamená, že výberom tepelnej izolácie s vysokou mernou tepelnou kapacitou môžeme izoláciu a jej funkciu využívať nielen v zimných mesiacoch, aby sme zabránili únikom tepla a znížili energetickú náročnosť stavby ale i v lete, kedy nám izolácia dokáže zvýšiť komfort bývania tým, že do seba uskladní značné množstvo tepla a nepusti ho ďalej do interiéru. Fázový posun teplotného kmitu vyjadruje čas, za ktorý sa zmena teploty na vonkajšom povrchu konštrukcie prejaví na strane interiéru. O fázovom posune sa dozviete viac aj na blogu p. Ing. arch. Františka Lehotského http://blog.zdravydom.sk/fazovy-posun/.
Odpovedať
@fukanaizolacia Ďakujem pekne za informácie.
Odpovedať
@dlhehorenie Nepoznám nikoho kto by mal bez klímy po pár dňoch horúčav 34-36 stupňov len 25stupňov v podkroví aj keď majú 30cm izoláciu. V dvoch novostavbách (murované) kde som bol teraz cez leto mali podobne 28-29stupňov. Na prízemí ale 25-26 stupňov. Výhoda bola na strane bungalovov, kde teplo sa kumuluje v podstrešnom neobytnom priestore a dole neprejde. :-) Takže žiadna panika.
Odpovedať
@leilak1 Tak sa Vám predstavím. 8-) Bez klímy sme mali aj počas horúčav 22-24°C v podkrovnej spálni, okno na juh. Po 3 týždňoch horúčav, keď aj v noci bola teplota 25°C, sme mali 26-27°C. Izolácia je 40-60 cm.
Odpovedať
@dlhehorenie Nejde len o izoláciu. Treba si uvedomiť aj to, odkiaľ prichádzajú tepelné zisky - okná, spotrebiče, vetranie počas dňa. Kuk môj príspevok vyššie. Ale nemali by sme tam tak príjemne / prijateľne aj počas horúčav, keby som brala do úvahy len tep. izoláciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dlhehorenie Vidím, že ste z Brezna - tam iste nemáte v noci 25°C (ja som zo Záhoria). Takže vhodný režim vetrania, clonenie okien a prípadne aj doloženie izolácie bude riešením. Bez fotiek či nákresov ťažko dospieť k riešeniu.
Odpovedať
@blacksr nejako to chladit hadam musite, ved to nie je snad ani fyzikalne mozne mat 3 tyzdne v dome o tolko nizsiu teplotu ako vonku...
Odpovedať
@blacksr Predstavovať sa mi nemusíš , kto by ta nepoznal. Píšem o bežných novostavbách, ktoré stavia 90% ľudí. A používajú izolácie ktoré sú ako norma odporúčané. Slová nepoznám nikoho - som myslel v okruhu svojich známych, rodiny ktorý stavajú nové domy.... Poznámka - Veľmi moderné čierne strechy , škridla - tam už nikoho netrápi že pod takou škridlou je pekelné teplo ktoré treba riadne odizolovať.
Odpovedať
@blacksr Asi máš pokazená teplomer.... :-D :-D :-D Ale veď napísať či tvrdiť môžeš čokoľvek. Je len na nás, či ti uveríme...
Odpovedať
Profilova fotka
@thodosy Záleží nielen od hrúbky izolácie, ale aj od prevetrávacích medzier. Ja som svojho času (1987!) zatepľoval spálne v podkroví drevenice. Vtedy k tomu veľmi neexistovala literatúra, tak mi 1 známy (technický typ) poradil, aby som si v knižnici požičal brožúrku Sauna svojpomocou. Tak som si to naštudoval a pustil som sa do toho svojpomocou z materiálov, ktoré sa vtedy dali zohnať. Ako tepelnú izoláciu som použil novobanský IZOMÍN o hrúbke 18 milimetrov (!). Ale čaroval som s vrstvami a medzerami. Odhora to bolo takto: plech, latovanie, medzera, asfaltová lepenka (!), pomocný rošt (a teda medzera), izomín a nakoniec súvislá vrstva staniolu. A posledná vrstva bola neomietaná bukasová doska. V lete stačilo podkrovie zľahka pervetrávať - nikdy tam teplo nebolo. A okná neboli výklopné strešné, ale vikiere. Toto je tiež dôležitý moment, lebo klasické strešné okno pôsobí v streche ako šošovka.
Odpovedať
parádne,ďakujem všetkým veľmi pekne za príspevky a za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?