Nasiakne minerálne izolácia stropu bez parozábrany počas realizácie omietok a poteru?

Zdravím, staviam bungalov s trámovým stropom. Chcel by som vedieť, že ak dám izoláciu z minerálne vlny medzi stropné trámy a budem následne robiť omietky a poter, či voda, ktorá sa bude vyparovať, poškodí minerálnu izoláciu. Parozábranu budem dávať až na konštrukciu sadrokartónu, ktorý budem robiť až po omietkach. Izoláciu chcem dávať teraz, aby som mohol v dome kúriť kachľami a pracovať aj v zime. Ide o izolácii Knauf Classic 040, ktorá je hydrofobizovaná. Ďakujem
Odpovedať
Tu vlnu tam ani nedavaj, aspon ju neznicis. Ved ak navlhne, tak bude aj tak nefunkcna. Potery+omietky=to su stovky litrov vody.
Odpovedať
@diedmann ak dáte vlnu, dajte hneď aj parozábranu, aby nedošlo ku kondenzácii vo vlne a hlavne na trámoch, ktoré by chytili pleseň (toto tu riešime každú zimu) potom robte mokré procesy + vetrajte SDK až po vyschnutí
Odpovedať
@diedmann Ahoj. Vlhkost vzduchu není pro minerální vlnu problém. Problém nastane, až se začne topit a bude jiná teplota vzduchu pod izolací a jiná nad izolací. Teplota vzduchu je rozhodující veličina, která určuje, kolik vodní páry může být ve vzduchu. Když zatopíte, bude pod izolací vyšší teplota a teplejší vzduch bude obsahovat vyšší procento vlhkosti, které současně zvýší parciální tlak vodní páry. Protože nad izolací k žádné teplotní změně nedojde, tak tam bude menší parciální tlak vodní páry. To vyvolá difuzi vodní páry přez izolaci. Pokud nebude horní strana dobře odvětrávána, tak hrozí, že na studeném povrchu ( hlavně na dřevě ) bude kondenzovat voda, která následně promočí minerální vlnu. Čili, je potřeba hned po zateplení instalovat parozábranu a můžete v pohodě topit a dělat celou zimu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Presne tak.Vata ako rýchlo nasiakne tak rýchlo aj pri vhodných podmienkach vyschne.Vate vodné pary neublížia .
Odpovedať
@blacksr @praoteccech Ďakujem za odpoveď a radu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?