Musí byť polystyren pod podlahou?

Zdravím, potrebujem poradiť, lebo som v koncoch. V kuchyni som mal drevenú podlahu a pod ňou na jednej poliovici piesok s hlinou a druhá polovica je podpivničená (nevykurovana). Izolácia žiadna len nejaky zdrap IPY. Včera som všetko vyhádzal von s tým že na nepodpivničenú časť zhnutnim štrk, naň dám poter, potom na celú miestnosť IPU, polystyren a poter. Problém je v tom že, deka tej pivnice je moc vysoko a ešte je aj krivá, t.z. pri stene 9cm pod úrovňou podlahy a v strede cca 5,5cm. Takže na ňu polystyren nedám vôbec a neviem či mám dať aspoň na tú druhú časť, alebo nie. Alebo čo by ste s tým spravili vy? Vďaka za skoré odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
Podlahový polystyrén je tepelný podvod. Je to dokonalý nezmysel. Všetko teplo ktoré sa dostane pod akúkolvek vrstvu tepelnej izolácie podlahy sa po vypnutí podlahového kúrenia vráti späť do miestnosti. Skô si zateplite sokel domu min 30 cm pod úroveň terénu min 5 cm hrubým Polystyrénom ,styrodurom alebo perimetrom. Podkladný betón vám stačí 3 cm hrubý,+ hydroizolácia + poter.
Odpovedať
@mesarosanton Uffff, tak to je riadna perla. Akoze celu zimu tam teplo caka a kumuluje sa aby potom dalsieho pol roka kurilo? To si snad robite prcu!
Odpovedať
U babky sme mali pod polovičkou letnej kuchynky pivnicu a tá podlaha tam bola neustále chladná. Pri prerábke sme mali rovnaký problém-deka pivnice bola vysoko. Nakoľko sa tá pivnica nejak extra nepoužívala tak sa v rámci rekonštrukcie vybúrala deka pivnice, zaplnila sa a podlaha sa spravila tak ako v celom dome-základový betón, ipa, polystyrén, podlahové kúrenie, poter.
Odpovedať
Profilova fotka
Daj podkladny beton na to ipu celoplosne aj na pivnicnu deku. Polystyren daj urcite a tam kde sa nezmesti daj aspon taku podlozku s hlinikovou foliou mal som ten isty problem cast v kuchyni a cela kupelka. Zateplil som potom v pivnici strop
Odpovedať
@mesarosanton A to nehovorime o fasadnom zatepleni! Celu zimu kurime a potom sa nam to v lete vracia spat! @thanos Nieje mozne zateplit strop pivnice?
Odpovedať
@mesarosanton ako vtip dobre :)
Odpovedať
@kejsix fasadne zateplenie je este vacsi podvod... nezatepleny dom je obaleny vzduchom a ten je predsa najlepsi izolant!
Odpovedať
@wolodymyr "Podložku s hlinikovou fóliou" Niečo ako býva za radiatormi? Keby dám na tu nepodpivničenú časť napr. 10cm polystyren, nebude časom ta časť viac sadať? Keby dám na vrch keramicku dlažbu, nepraskla by v polovici?
Odpovedať
Profilova fotka
@thanos Ja by som na tvojom mieste strop pivnice vybúral znova ho podšaloval a zalial do roviny zo zvyšnou podlahou v miestnosti a nato izoloval a všetko ostatné, píšeš že pivnica je len pod polovicou miestnosti tak by to ani nemuselo byť toľko práce, a ak ten strop pivnice nespustíš nejak extrémne aj pivnica by mala zostať použiteľná. @mesarosanton podľa tvojho komentára predpokladám že zo stavebníctvom nemáš nič spoločné, tak aby si si nabudúce neurobil podobnú hambu, ostatný amatéry si najskôr zistia aspon základné fakty okolo problému na ktorý chcú reagovať, skús to nabudúce tiež.
Odpovedať
@thanos ak je strop pivnice zdravý betón a dovoľuje to výška pivnice, zateplil by som tú podpivničenú časť izoláciou pod stropom pivnice. A tú druhú polovicu klasicky - platňa, polystyrén, poter.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Viete porovnať vyrátať úsporu tepla pri 0 cm vrstve polystyrénu ,pri 2cm polystyrému pri 10cm polystyrénu v podlahe? nie na strope ani na stenách ale v PODLAHE? Ja som taký vzorec ešte nikde nevidel. Mal som dom z plnej pálenej tehly 350mm.Zateplil som obvodové steny 5 cm hrubým polystyrénom prejavilo sa to na úspore.Potom som zateplil strop 40-60 cm polystyrénu ,veľmi výrazne sa to prejavilo na úspore tepla. Postupne okrem kúpelne ,som zateplil všetky podlahy 5 cm podlahovým polystyrénom a hádajte čo sa stalo s úsporov tepla? Absolútne nič. Ten dom mal rozlohu 114m2 ,vykurovanie radiátormi kotlom Protherm 24 KTW na plyn , mesačne sme 4 členná rodina platili za plyn 45€. Ako som postpune menil podlahy na ich teplote nebolo vôbec cítiť či sú zateplené alebo nie. Nabudúce radšej zoberte teplomer a pomerajte teplotu v dome pri podlahe v 1,2m výške , strope a prozmýšlajte ako je možné že pri podlahe nameriate 15-17 v strede 22 a pre strope 32°C. Mňa žiadny inteligent ani inžinierik čo nedokáže pochopiť ,že vzorec používaný v laboratóriach na výpočet prestupu tepla cez stavebné konštrukcie ,nemôže použiť ten istý na podlahu a strop. Jednoducho preto ,že vo fyzike teplo stúpa hore a nikdy nie dole. Všetko čo sa akýmkoľvek spôsobom dostane dolu vystúpa po vypnutí kúrenia hore.Preto sú straty pri podlahách minimálne a pri stropoch maximálne. 5 cm a viac polystyrénu v podlahe sú preto vyhodené peniaze von oknom.Jediné čo sa oplatí je dať to pri podlahovom kúrení pre rýchlejší nábeh kúrenia. Ten pán na ktorého som reagoval nemá podlahové kúrenie ,preto mu je zbytočné dávať do podlahy akúkoľvek tepelnú izoláciu. Viete aký je rozdiel v tepelnoizolačných vlastnostiach obyčajnej hliny a polystyrénu? Viete aká je stabilná teplota hlineného podložia pod domom? Viete si vyrátať za koľko storočí sa vám vráti tých 5-10 cm polystyrénu ,ktorý má len tak mimochodom 40 ročnú životnosť.Viete aké obrovské poruchy vznikajú na domoch v podlahách kde si polystyrénový fanatici napchali 20-50 cm polystyrénu. Viete ako otrávite dom keď tam napcháte kubíky polystyrénu? Ja som toho v stavebníctve videl už dosť aj podlahový polystyrén po 40 rokoch rozpadnutý na prach . Je mi jedno čo si kto napchá do domu on to bude dýchať.Keď si nabudúce pôjdete kupovať polystyrén s výnimkou austrothermu od slovenskej mafie podnikajúcej s polystyrénom tak si dobre všimnite ,že je takmer všetok vyrobený z recyklátu ktorý má sotva polovičnú životnosť ,ako ten nerecyklovaný. Polystyrén je sám o sebe takmer neškodný .Škodlivé sú stabilizátory UV žiarenia a spomalovače horenia ktoré sa musia do stavebného polystyrénu dávať. To je všetko tvrdá chémia , ktorá sa z toho svinstva odparuje po celý čas jeho životnosti a vy to budete vdychovať.
Odpovedať
@mesarosanton teplo stupa hore,to je pravda.avsak podla mojho laickeho nazoru podlahu zateplit 5cm EPS je trosku smiesne.ja idem izolovat 20cm EPS (8-6-6 ukladany do kriza) a cakam od toho ze podlahovka nebude vykurovat zakladovu dosku a este pocas obdobia ked sa nekuri podlaha nebude salat taky chlad...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mesarosanton Neprejavilo sa Vam to, pretože pri radiatorovom kureni a vhodnom podlozi pod stavbou je ten rozdiel skutocne bezvyznamny. Taktiez s Vami suhlasim, ze prehnane mnozstva eps/xps v podlahach su kontraproduktivne. Teplota zeme pod stavbou sa v zime pohybuje podla podmienok 4-8°C, coz je aj hodnota, s ktorou sa pocitaju TS podlah v ramci projektu, ale to viete. Nicmenej, ak by ste mal stazene podmienky (podklad il, vysoka hladina spodnej vody a podobne) v kombinacii s podlahovym vykurovanim, absenciu izolacie v podlahe by ste urcite pocitili. Suhlasim vsak, ze ovela dolezitejsie je zateplit obvodove murivo a strop. Z vonku posobia ovela nizsie teploty nez spomenutych 4-8°C plus prudenie, takze TS mozu byt kludne radovo vyssie voci podlahe pri rovnakej stavbe. Ale tvrdit, ze pausalne izolacia podlahy nema zmysel je zcestne, pretoze to neplati pre kazdeho za kazdych podmienok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton Ak jediný fyzikálny princíp čo poznáš je že teplo stúpa hore tak to ešte nepoznáš mnoho vzorcov a ťažko ti to vysvetľovať keďže neuznávaš inžiniersky prístup k veci ale radšej máš krčmové argumenty typu " ja to mám doma takto a to je najlepšie". To že niečo vidíš ešte nezaručuje že to aj pochopíš, ja som veľa krát videl počítač ale to neznamená že môžem byť programátor. Kľudne by som ti to aj vysvetlil ale vážne sa mi nechce každú chvíľu niekomu vypisovať ako funguje zateplenie a že to nieje súťaž o to kto dá viac ale že sa to navrhuje za určitým účelom hlavne keď to ten dotyčný nechce pochopiť a nakoniec je s toho len zbytočné spamovanie témy. Takže ty radšej od stavebníctva ruky preč a drž sa svojho remesla, neviem síce čím sa živíš ale podľa mňa by si tiež nemal radosť keby v tvojom obore ľudia neznalí veci rozdávali chybné rady ostatným.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko a ako je to teda s tým eps škodí, neškodí, či sa rozkladá alebo nerozkladá...?
Odpovedať
@marcel714 a kto Vám tak dobre poradil? Ako riesite strechu a plast budovy?
Odpovedať
Profilova fotka
@branoh Tak na toto ti neviem odpovedať lebo som sa tým do teraz nejak nezaoberal, keď si tak vezmeš čo dnes nieje škodlivé, podľa oblasti môžeš mať v dome radón či už vo vode alebo v stavebných materiáloch, z nábytku sa ti môže uvoľňovať formaldehyd, na stabilizáciu plastov pred slnečným žiarením sa používa olovo a o plesniach a rôznych hubách ani nehovorím, čiže ak nájdeš nejaký odborný článok ( myslím naozaj odborný nie z časopisu zem a vek a podobných, hlavne by som sa v ňom hladal či je pod ním uvedený autor a na aké publikácie a výskumy sa odvoláva) ktorý tvrdí že polystyrén je škodlivý kľudne by som tomu veril na druhej strane polystyrén nie je jediný izolačný materiál do podlahy môžeš kľudne použiť vákuovú izoláciu je síce 10 krát drahšia ale ak budeš potom kľudne spať myslím že sa to oplatí. Čo sa týka rozpadania aj sám @mesarosanton písal o tom že do dnešného polystyrénu sa dávajú rôzne stabilizátory a podobne čiže porovnávať dnešný polystyrén a ten s pred 40 rokov asi nebude moc výpovedné.
Odpovedať
@mesarosanton nezabudaj ze zadavatel ma pod tym pivnicu ak chapem spravne. Cize odtial pojde chlad preto u neho eps v podlahe ma vyznam. Ak by nebola pivnica tiez si myslim ze by to boli vyhodene peniaze pri kureni radiatormi.
Odpovedať
@kejsix obvodove steny 30cm heluz+ 20cm grey EPS,strop keramicke miako+30 cm fukana drevovlaknita izolacia steico zell.
Odpovedať
Teplo nestoupá odzdola nahoru, to umí teplý vzduch, páč má jinou hustotu (jako horkovzdušný balón). Teplo se šíří z místa s větším potenciálem do místa s menším potenciálem, což směřuje k rovnováze systému. U podlahy je teplota nižší než u stropu, ale stále vyšší než v podloží. Je tedy logické, že teplem podloží dotujem (což je třeba zaplatit). Podle mě je izolace podlahy nezbytná. Teplotní spád je ale menší než na rozhraní stěna/vzduch. S izolací je tedy třeba zacházet rozumně. Teplota podloží je podle měření v zimě pod zatepleným domem cca 7 až 10°C u kraje stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@thanos ano taku a mne nepraska nic
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?