Minerálna vlna verzus polystyrén

potrebovala by som radu ohľadom zateplovania domu , ktorý má cca 50rokov. neviem sa rozhodnúť či použiť polystyrén, zvažujem skôr možnosť použiť minerálnu vlnu, aké máte skúsenosti?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
s oboma su dobre skusenosti ked sa spravia dobre. mineralna vlna je drahsia a ma lepsi akusticky odpor co ale pri 50rocnom dome asi nebude hlavny aspekt..
Odpovedať
Profilova fotka
Vlna sa používa pretože je nehorľavá na budovách s Výškou 22,5 m a viac je podmienkou kolaudácie. Nevidím dôvod ju dávať na rodinný dom, keďže existuje ovela lcnejšia alternatíva - polystyrén..
Odpovedať
Na steny je vlna predražený luxus a ekobordel.
Odpovedať
Pred nedavnom som videl dokument o vyrobe min. vlny a podla ich tvrdeni, vlakna, ktore clovek vdychne sa do 40 dni v tele rozlozia a teda nie su tak skodlive ako azbest. Moze na tom byt nieco pravdy? Nedokazem si totizto dost dobre predstavit, ako sa moze anorganicke sklo v tele rozlozit. Podla mojho osobneho nazoru tam velky rozdiel oproti azbestu nebude...
Odpovedať
Profilova fotka
@frenky83 kedze je to starsi dom treba si dat pozor na pripadnu vlhkost v stenach a podla toho zvolit.
Odpovedať
@supiiik Azbest je oproti sklenenej vate iba neškodá curová vata.
Odpovedať
@radopp mozes o tom napisat nieco viac, ci prihodit linku? dik.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ja som sice nestudoval rozdiel, ale tu sa nejedna o material ako taky, ale o prach z neho a myslim, ze azbest ma daleko mensie ciastocky v tom je horsi. Vacsie casti dokaze telo z pluc hlienom dostat.
Odpovedať
@spock Mám s tým osobné skúsenosti. Choď sa prejsť vo vnútri domu kde robia s kamennou vlnou a za chvíľu ťa bude hrýzť oblečenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a uz si sa prechadzal po dome kde rezu azbest ? :)
Odpovedať
este jedna podstatna vec vlna je priedusna (na vlhkost) a polystyren nie...treba dat vyratat aku mas skladbu steny...aky efekt chces mat zo zatepelenia...a potom sa rozhodni aj podla financii co si das...
Odpovedať
@majkoj Samozrejme, mali tam fólie na oknách a azbest odsávali rovno na mieste kde ho rezali.Asi vedeli prečo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@drevostavba Aj polystyrén je priedušný, aj keď trochu menej.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a aj ked robili s vlnou tak mali zakryte okna a odsavali, kedze je podla teba daleko horsia ? :)
Odpovedať
@majkoj Väčších vlákien sa telo ťažšie zbaví.
Odpovedať
@frenky83 tu si mozes vyratat aku hrubku potrebujes http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... @radopp nuz ked navrtas diery moze byt aj viac :)
Odpovedať
@drevostavba A čo tak si do vlny dať ventilátor aby bola super prevetraná? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nie, nie je to tak http://www.sichtech.uni-bonn.de/Wob/i...
Odpovedať
Ďakujem Vám všetkým za názory a postrehy, vidím, že diskusia vás zaujala ;-) ide mi v prvom rade o to aby som dom "nezadusila" keď použijem polystyrén. preto sa mi zdá alternatíva použiť minerálnu vlnu na starý dom lepšia( nakoľko je to prírodný materiál , ktorý dýcha) ;-) http://topolcany.dnes24.sk/zateplovan...
Odpovedať
Na margo min.vaty. Ako dýcha vata keď sa na ňu natiahne vrstva lepidla, + napr sili.omietka..... Len som zvedavý :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@frenky83 Nedá mi musím reagovať aj keď neviem ,ako to vysvetlím. Lepšie dýchanie u vaty je len mýtus šírený výrobcom.Respektíve súhlasím s tým ,že vata má lepšiu paropriepustnosť a,ko polystyrén ,ale nie je celkom pravda , že celá skladba steny zo zateplením má o toľko isto lepšiu paropriepustnosť .Voda totižto nedokáže preskočiť z múru do vaty cez vzduchovú medzeru ,ktorá je vytvorená medzi vatou a stenou ,pri lepení fasádnych dosiek.Aj výrobca v tom článku tvrdí (a má pravdu ) že vata má veľmi malý difúzny odpor 2 , v porovnaní s polystyrénom (niekde okolo 50).Na porovnanie obyčajná omietka okolo 16, betón 50.Ale výrobcovia "zateplovákov" nikde neuvádzajú ,aký difúzny odpor má celá skladba zateplenia spolu s múrom.A to sú dve diametrálne odlišné veci. Po druhé ak máte suchý dom poriedne izolovaný voči zemnej vlhkosti tak je jedno, aký zatepľovací systém si s ohľadom na difúzny odpor dáte na steny.Pokiaľ máte porušenú hydroizoláciu tak sa NESMIE zatepľovať ,ani vatou ani polystyrénom.
Odpovedať
Mozno by som hodil do plena mensiu recnicku otazku. Zoberme cisto hypoteticky, ze ten dom s vatou skutocne dycha, co znamena, ze dokaze regulovat (presuvat) vlhkost v dome a teda pri zvysenej vnutornej vlhkosti ju odvedie do exterieru. Podla tejto teorie by teda vata mala byt permanentne vlhka, kedze vlhkost medzi int/exterierom je takmer stale v nerovnovahe. A teraz ta otazka: Aky je vlastne tepelny odpor takto navlhnutej ale dychajucej tepelnej izolacie???
Odpovedať
@supiiik Vata pri kondezácii vody premokne a neizoluje. Prírodné materiály vlhkosť rozvádzajú a nepremočia sa na jednom mieste. Vata to nerobí a pri poruche parozábrany vznikne mokré miesto, v zime s kusom ľadu. Prefukovanie izolácie samozrejme znižuje izolačné schopnosti. Rôzne škáry pri zle založenej vate predstavujú tepelné mosty. Zľahnutá vata izoluje úmerne menej svojej zmenšenej šírke.
Odpovedať
@marmelito Vata pod omietkou dýcha na kyslíkový dlh. :-D
Odpovedať
@radopp To bola recnicka otazka, odpoved som poznal :) Len som chcel, aby sa zastancovia dychajucich stien a min. vaty nad tym zamysleli ;-)
Odpovedať
@supiiik Hlásaš slovo polystyrénovo?
Odpovedať
@radopp EPS na vecne veky a nikdy inak :-D
Odpovedať
Treba si uvedomit ze vlhkost v dome ti druh zateplenia ovplivni len velmi malo. Odvod vlhkosti cez steny je v rozsahu 3-5%. Aj keby to malo byt 10%, pri idealnom zlozeni steny, zvysnych 90% musis odviest inym sposobom (okna, rekuperacia, ...). Takze rozhodujuca je cena a havne kvalita prevedenia. Kedze ide o starsi dom mala by si dat premerat pripadnu vlhkost muriva a skontrolovat kvalitu hydroizolacii. V pripade trvaleho prenikania vlhkosti do muriva moze dojst az k poskodeniu zateplenia a k uplnej strate jeho tepelno-izolacnych vlastnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
A nad zateplením systémom "styrcon" si neuvažovala....? Tvarovo je podobný polystyrénu. Polysturénové guľôčky sú zalisované v cementovej zmesi. Takže je aj paropriepustný. Cenovo je pritom niekde medzi polystyrénom a minerálnou vlnou. http://www.styrcon.sk/menu/styrcon/ Ja budem silno uvažovať o tomto systéme. Ale pozor: ak sa rozhodnem pre nejaké riešenie, tak už beriem celý systém - aby som niečo nepokafral. :-D
Odpovedať
@leonardom hmm. poriadna hovadina. - hrubky od 3 do 9 cm a lambda 0,06 - teda minimalna o 50 % horsia ako vata lebo EPS.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?