Máte skúsenosti so zateplením povaly starého domu?

Dobrý deň Má niekto skúsenosti zo zateplením povaly starého "sedliackeho" domu? Dosky, hlina. Chcel by som dať na to 20 cm sklenej vaty. Otázka je taká, že či tam dať paropriepustnú fóliu a paropriepustnú hliníkovú fóliu. Ak áno, tak kde dať tieto fólie. Ďakujem za Vaše príspevky a rady.
Odpovedať
@valerian Treba presne popísať skladbu stropu.
Odpovedať
tvorba stropu je:dosky, vzduchova medzera, dosky, hlina.
Odpovedať
@valerian A trámy tam nemáš? Čo drží ten strop? Koľko priestoru je medzi tými dvomi vrstvami dosiek? Čo je medzi tými doskami? Hlina je na vrchu tej vrchnej dosky? Prečo je tam hlina? Aká vrstva?
Odpovedať
Ano su tam tramy, vmedzi spodnou vrstvou dosieka vrchnou vrstvou dosiek je asi 10 - 15 cm volny priestor a vrstva hliny je asi 10cm
Odpovedať
@valerian Priznám sa, neviem si to dobre predstaviť. Ale podľa stavu tých dosiek by som urobil nasledovné, ak to nemusí byť pochôdzna povala: - vyhádzať zeminu - na vrchné dosky položiť parozábranu - na to uložiť nejaký izolant - môže byť aj vata. Kľudne aj 40 -50 cm. Pokiaľ sú vrchné dosky zhnité (veď na nich bola zemina), tak tie odstrániť a urobiť nový pný záklop z dosiek a zvyšok ako hore napísané.
Odpovedať
Dakujem za radu
Odpovedať
@valerian len to prosím ťa nerob tak, ako ti to odporučil @chrobak7 lebo ti to celé je.ne na hlavu! Ak dáš na dosky parozábranu, bude sa ti v dreve zrážať voda a drevo zhnije. Žiadne fólie netreba, len na hlinu rozroluj mäkkú vatu. To je všetko. Ak raz budeš robiť stropy v miestnostiach, daj si pod strop parozábranu (pod spodnú vrstvu dosiek)
Odpovedať
Profilova fotka
@valerian ďakujete a neviete za čo, veď je to .s....
Odpovedať
@jan45 rad si precitam aj iny nazor.Skuste dat nieco co by mi pomohlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@valerian záleží, čo chcete mať napovale. To, čo tam je j optimálne z hľadiska pomeru izolácie a akumulácie, treba len doplniť izolačnú vrstvu
Odpovedať
@jakino Len taka otazocka. Hovori ti nieco pojem rosny bod ? Skus mi prezradit, kde ten rosny bod bude v pripade, ak dam na tu hlinu 40 cm vaty a preco by mi mala voda kondenzovat v strope ? @valerian > Mas dve moznosti riesenia. Difuzne otvorene system > skladbu stropu nechas tak ako teraz, len ako zateplovaci material musis dat nieco co ma mensi difuzny odpor ako ta hlina. Vata moze byt, ale nesmies ju potom nicim zaklapat. Napr. ak by si sa rozhodol, ze chces vyuzit povalu ako odkladaci priestor a chcel by si ju zaklopit napr OSB doskami, tak to nemozes. Difuzne uzavrety system > das tam parozabranu a napr. na tu parozabranu das polystyren na ten polozis OSB dosky. Dostanes povalu, ktoru mozes vyuzivat ako odkladaci priestor. V tomto pripade musis dat dostatocny vysku tej izolacie, aby ti rosny bod vysiel niekde do izolacie.
Odpovedať
@asdfr tu to máš vysvetlené: https://m.estav.cz/cz/4789.dodatecna-...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jakino > ten odkaz nic nevysvetluje. Nikde tam nehovoria o hrubke izolacie. Nikde nespominaju objem par a podobne veci. Neriesia tam rosny bod, len sa tam hovori o super parozabrane. Hovoria tam o zaklopoch. Napr. pre Prkenný záklop - citujem "Pokud není ze spodní strany použito nějaké parozábrany či alespoň parobrzdy (v podobě například OSB desek) je i zde v průběhu roku, především v zimě, riziko kondenzace v izolaci. ". Takze oni hovoria, pokial zaklopis a nedas parobrzdu mas problem. Oni nehovoria nic o tom, ze nemozes zaklopit bez parozabrany. Podla teba by napr. nemohol existovat taky system. http://www.isover.sk/produkty/isover-... Ten je priamo urceny na izolacie starsich domov. Pozri sa na skladbu toho systemu. Parozabrana, izolacia, zaklop.
Odpovedať
@jakino Nejake odkazy ohladne zateplenia povali. Montaz parotesky http://forum.tzb-info.cz/137046-zatep... tu ma aj z fotkami krok za krokom http://forum.tzb-info.cz/130616-zatep... V kazdom pripade sa jedna o zaklopenu izolaciu a v kazdom odkaze riesia aj polozenie parozabrany. Presne tej, ktoru si neodporucal. Ked prejdes viacej realizacii, tak vsade pokial zaklapas izolaciu, tak pod izolaciu musi ist parozabrana.
Odpovedať
Nechcem to uzatvarat, chcel som len polozit 20 cm vaty na hlinu a nechat to otvorene. Stredom povaly som chel dat forsnre aby som sa dostal k pripadnym porucham krytiny. Mne ide hlavne o to, ci tam mam dat na vatu paropriepustnu tkaninu a pod vatu paropriepustnu hlinikovu foliu. Alebo tam nedavat ziadnu foliu a rozlozit tam len vatu?
Odpovedať
@valerian > Predpokladam, ze vata ma mensi difuzny odpor ako hlina, takze vsetka para co ti prejde cez tu hlinu vpohode prejde cez vatu. Nemusis davat ziadnu folia. Ja mam na strop robeny takto. Od spodu podbytie, tramy, dosky, skvara, betonovy poter. Na ten poter som rozbalil len vatu a na vatu som dal paropriepustnu foliu. Paropriepustnu foliu som daval len koli tomu, ze mam skridlovu strechu a nemam ziadnu poistnu foliu pod tou skridlou. Otazocka, tu vatu ides davat medzi tramy alebo na cim budes mat tie fosne podobrete ?
Odpovedať
@asdfr - ano vatu idem davat medzi tramy, a fosne podopriem len tam kde bude potrebne. Strechu mam tiez len skridlovu, bez poistnej folie, takze tiez dam asi patopriepustnu foliu na vrch vaty, a hlinikovu foliu davat nebudem.
Odpovedať
@valerian Tá paropriepustná fólia na vrchu vaty nemá význam, lebo keď ti pretečie strecha, voda stečie na túto fóliu. A kam stečie z fólie? Podľa mňa do vaty. Takže pokiaľ nebude táto fólia vyspádovaná a vyvedená mimo povalu, nemá podľa mňa význam vyhadzovať za ňu peniaze. Tá hliníková fólia, ktorá je dnes v móde a nenormálne ruší mobilný signál, má význam len tam, kde je pred touto fóliou z interiérovej strany aspoň 5 cm vzduchová medzera. Ak je z interiérovej strany o ňu niečo opreté, vlastnosť odrážať tepelné žiarenie späť do miestnosti stráca
Odpovedať
@jakino Ta voda sa odpari. Overene. Mam na dome 40 rocnu skridlu a sem tam cez nu kvape. V zime pre istotu nafukalo snehu. Tak isto sa neprasi do vaty.
Odpovedať
@valerian Tie tramy ti vytvoria tepelne mosty. Lepsie by bolo, keby si mal vatu medzi tramy a este jednu vrstvu vaty aj na tramy. Krizom cez tu vatu medzi tramami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?