Malá výška na zateplenie podlahy - možnosti a výpočet tepelných strát

Profilova fotka
Ahojte Kúpil som rozostavaný dom, kde chcem dávať podlahové vodné kúrenie na 130m2, avšak zistil som ze mam len 16 cm na izoláciu, trubky, Anhydrit a dlažbu. Nie som žiadny stavebný inžinier ale po čítaní príspevkov tu na ms vidím 3 mozno 4 moznosti: 1. Posunúť vyššie 1 vonkajšie dvere na terasu, respektíve vyrobit nové o 10 cm kratšie, prerobiť preklady nad dverami - zmenšiť 7 otvorov na interiérové dvere, prerobiť 2 osadené geberit záchody- dat vyššie o 10 cm -táto možnosť je dosť prácna a časovo a finančne narocna 2. Nájsť super duper izoláciu na podlahu co mi v 6 max 7 cm nahradí 15 až 20 cm izoláciu ako eps150. Našiel som link na jednu https://www.dek.cz/produkty/detail/14... neviem ale ci aj táto má dostatočne nízku tep. Vodivosť- 0.022 a dostatočnú tvrdosť 3.nestresovat a dat 6cm Eps 150 a platiť vysoké účty za energie. O koľko by sa to však navýšilo oproti dobre zateplenej podlahe? 4.nedávať podlahové kúrenie, ale stenové? Keby mi niekto vedel k tomuto povedať, alebo vypočítať koľko by ma stála každý z týchto variant na investičných nákladoch a mesačných účtoch za plyn. Dom - bungalov v Lovcici Trubin, okres Žiar nad Hronom je stavaný z ytong 30, plánujem zatepliť aspoň 15cm nobasil smart wall systémom, zatepliť sokel styrodurom a možno ešte dodatočne zatepliť zaklady, okna sú schuco trojsklo, strop chcem zatepliť aspoň 40cm minerálnou vlnou knauff a strechu v sikminach tiež niečo podobné. Momentálna výška od hydroizolacie podlahy po stropné trámy je 280 cm. Tiež chcem dávať centrálnu rekuperaciu, takže asi budem potrebovať 15 cm medzi parozabranou a sadrokartonovým stropom , jedine ze trubky na rekuperaciu by šli až nad to. Ak poznáte nejakého odborníka, rád zaplatím za prepočty a návrhy, vďačný však budem za akékoľvek rady a názory. Ďakujem Vám
Odpovedať
1
2
Anhydrid + dlazba ti zoberie 10cm? Co to bude za dlazbu ... (zamkova :-) Anhydrid nech ma 5cm, dlazba s lepidlom 2cm. Ostava ti 9cm. Tak daj XPS a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@luboschuk Aj podľa mňa tých 160 mm stačí daj 80 mm toho lepšieho izolantu čo si našiel, potom systémová doska a 50-60 mm poteru stačí. Ak by som si ja mal vybrať niektorý systém išiel by som do stenového vykurovania páčia sa mi jeho výhody a to že sa ním dá dobre chladiť aj vykurovať, alebo že znižuje tepelné straty budovy tá nevýhoda že musíš mať voľné steny, nemať na nich obrazy alebo opreté skrine mi nepríde tak strašná ak by takéto vykurovanie bolo len na obvodových stenách.
Odpovedať
Profilova fotka
@quako2 diki za koment . Kúrenár mi tvrdí že mám dať 2 x 3 cm Eps lebo on tam da systémovú dosku s hadom, čiže ja to chápem takto: 2x3cm izolácie, 3 cm systémov z doska, 5 cm Anhydrit, 1 až 2 cm na podlahu s podložkou. A som na 16 cm... Respektíve tam systémová doska nepôjde a vraví mi ze mam dat tri vrstvy Eps po 3 cm.... Stále však to nie je tých 20 cm Eps co sa v súčastnosti dáva, pretože tento dom stal ľadom asi 5 až 6 rokov a bol iste navrhnutý v starších normách
Odpovedať
Profilova fotka
Vedeli by ste mi z týmto nejako pomôcť? Vidím že máte dobré vedomosti a aj skúsenosti. @lenka_21 @jan45 @blacksr
Odpovedať
Profilova fotka
@luboschuk Pokiaľ viem tak podľa platnej tepelnotchnickej normy je požadovaný tepelný odpor podlahy na teréne 2,5 ak by si na izolovanie použil klasický podlahový polystyrén s lambdou 0,034 pri hrúbke 100 mm je odpor 2,9 pri hrúbke 200 mm je odpor 5,9 čiže zato že to niektorý zbytočne preháňajú neznamená že sa to musí, už som počul aj o človeku čo dával do podlahy 280 mm izolácie ale to nieje súťaž kto dá viac, izolácie ktoré presiahnu určité hrúbky sú len vyhodené peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko @quako2 ešte dodám co som našiel od kúrenára, je to 3 cm systémová doska Upozornenia tacker systém s tepelným odporom 0,67...
Odpovedať
@luboschuk A ja budem mat tiez len 6 plus 6 rurky poter 6cm a dlazba.Ja si myslim ze tomam dost.
Odpovedať
@luboschuk daj 10cm izolantu do cca 5cm daj podlahovku bez systemovej dosky (min. hrúbka anhydridu je 35mm) dlažba sa zmestí pri anhydride do 15mm aj menej, ostatných pár cm kľudne vezmi z dverí - do 5cm si to nikto nevšimne, ak nieste doma cez 190cm vysoký.
Odpovedať
@luboschuk keďže Lovčica-Trubín je moja obľúbená obec, prepočítal som ti to ;-) 1. Ak dáš do podlahy 200 mm sivého podlahivého EPS, zaplatíš ročne za únik tepla cez podlahu pri plynovom KK 52€ 2. Ak dáš 100 mm PIR, zaplatíš 74€ 3. Ak dáš 100 mm sivého podlahového EPS, zaplatíš 100€ 4. Stenové a ani iné kúrenie ti nepomôže, lebo poter na izoláciu musíš dať tak či tak Z pohľadu výšky a náročnosti investície a nákladov na 20 rokov ti vychádza optimálne možnosť číslo 3
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko stenové kurenie može byt aj na stene, kde budú obrazy, da sa s tým hadom obísť co treba.... My si ho dávame ako doplnkové ku podlahovke vovacsej miestnosti a na schodisti, kde podlahovká nebude. @luboschuk práve takýchto prípadoch keď je malo miesta sa dáva sucha podlaha napr Creaton- výrobca je v liptovskom Hrádku- ideálne osobná návšteva- povedia Vám výhody atd...tiež sme nad ňou rozmýšľali..... namiesto poteru ide keramika a na to rovno plávajúca podlaha, resp dlažba. Nábeh podlahovky je rýchlejší ako pri potere.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino diki, toto je presne to co som potreboval vedieť. :-) používaš na to nejakú online kalkulačku, aby som si to vedel pre rátať aj pri iných veciach, alebo je to trochu viac zložitejšie? Inak máš dobrý vzťah k Lovcica, kľudne prídi na pohárik 8-) @bambula626 diki za dobrý námet, kuknem na tu firmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@luboschuk Aj suchá podlaha je možnosť ale podľa mňa je tam dosť miesta aj na klasickú ak dáš 100 mm pir izolácie nepoužiješ systémovú dosku, čo je aj tak len polystyrén tak ti bude stačiť poter 50 mm. @jakino Aj mňa by zaujímalo ako si sa dopracoval k tým číslam, lebo podľa mňa to tak jednoduché nebude a je tam potreba viac informácií aby sa to dalo takto presne vyčísliť
Odpovedať
Článok sa načítava...
@luboschuk ako pisu 10 cm izolacie bez systemovej - naco mas vela penazi? A staci to
Odpovedať
@luboschuk tu je online kalkulačka na výpočet lambdy obvodovej konštrukcie: http://m.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoct... Ďalej potrebuješ údaje o vykurovacom období, ktoré pri zateplenom dome trvá v Lovčici 180 dní a priemerná teplota vzduchu je 0°C a zeme 7°C. Vnútornú teplotu som rátal 24°C. Pri plynovom kondenzačnom kotli so sezónnou účinnosťou 93% stojí 1 kWh tepla pri sadzbe D2 od dodávateľa Magna 0,037€. A deň má v Lovčici 24 hodín :-) Do TZB zadáš typ konštrukcie podlaha v styku so zemou, 0,15m železobetónu, 0,1m EPS s lambdou 0,031 a 0,05m betónu (poter). Vyjde ti lambda 0,28. Rozdiel vnútornej a zemnej teploty je 24-7=17°C. Podlahová plocha 130 m2. A už len násobíš 0,28 x 17°C x 180 dní x 24 hod. x 130 m2 x 0,001 kW/W = 2673 kWh za vykurovaciu sezónu. A cena 2673kWh x 0,037€/kWh = 99€ Takto si vieš vyrátať aj steny, okná a strop, len tam už uvažuj s priemernou teplotou vonkajšieho vzduchu 0°C ;-)
Odpovedať
@martosko Ahoj.Dnes som bola na stavbe a merala som vysky na ukladanie polystyrenu a zistila som ze my miestami vychadza iba 9cm polystyrenu.Mne sa to zda malo ale inac to neviem vymysliet.A v kupelni neviem ako to mam dat popod rurky lebo nevychadza my to dat aj na vrch polystyren lebo uz nebudem to mat v jednej rovine.A poter my vychadza 5az 6 cm ale neviem ci my to pod vanou vydrzi keby tie rurky boli iba poterom zaliate a ci aj tam musi byt aspon 1 polystyrenu.Ak vies tak my prosimta porat ako by som to mala dobre ulozit.Za kazdu radu dakujem.
Odpovedať
@sysell Ahoj.Mohol by si my aj ty poradit a napisat tvoj nazor co som pisala martoskovi.dik.
Odpovedať
@petka456 hovoris o odpadovych rurach? Neviembako to mas sravne, ja som dal odpady do stien pozemi sli minimalne, skus dat foto, ja mam 7 cm polystyrenu a zijem..
Odpovedať
@sysell No fotku nemam ale oprobujem ti to popisat ako to myslim.V kupelke mam odpad z vane a vody trochu vyssie a pod to dam 5cm polystaren a na vrch ked chcem dat dalsich 5cm tak to nemam zakrite ked ja by som chcela mat jednu rovinu v celom dome aj v kupelke aj kotolni.a preto sa bojim ze ak ten odpad nebude zakrity polystyrsnom ci my to ten beton nezlomy keby som ho nehala nezakrity a ked sa postavym do vane ci my to po rokoch nepopraska.Ale ak tomu nerozumies tak odfotim a poslem.Dikes.
Odpovedať
@petka456 pod vanou to nevidno moze to byt v podstate hociako, vana stoji na nozickach odpad neni niako zatazny... neviem daj radsej foto potom
Odpovedať
@sysell Tak dobre zajtra ti odim fotto.A potom my poradis.diky.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 S tou fotkou to bude lepšie ale určite čo sa dá ťahať v stenách a do poteru určite sieťovinu a pre istotu by som dal do celého a nie len pod vaňu.
Odpovedať
@jakino Ahoj Mohol by si aj ty mne napisat tvoj nazor co som pisalamartoskovi ak vies ale ked pojdem na chalupu tak otfotim a dam tu ale akosi my to nevychadza a pojdem az v sobotu.u.
Odpovedať
@petka456 čítal som si ten tvoj opis situácie už v pondelok, ale nechápem o čo tam ide, takže radšej nech ti poradí niekto skúsenejší, aby som ti neporadil zle ;-)
Odpovedať
@jakino a este ma napada jedna vec ked prilozim z jednej aj druhej strany k rurkam poly a na vrch ak my vinde 1cm ci by som mohla aj tak to spravit alebo ked nedam na vrch tu jednotku a dam na tie rurky uz iba tu foliu a hady ktore zalejem betonom ci my nebude ten poter po case praskat ked budem po nom chodit lebo tuto zlu vysku mam aj v kotolni a celej kupelke teda aj pod vanou a najviac sa bojim aby my tie rury ktire su v kupelke aj kotolni nepopraskali a nestrelili pod poterom.diky ale asi bude sa my na to prist pozrirt kurenar ale akvies tak my porat.diky.
Odpovedať
Profilova fotka
... A Bernolák sa v hrobe obracia. :-p Sorry, nedalo mi ;-)
Odpovedať
@jankazb keby len on, aj ja sa obraciam a to ani v hrobe nie som.
Odpovedať
@jankazb Sory.Staci my iba napisat ze sa to tak nerobi a nemat sproste pripomienky a odpoved a to plati aj pre gashtaan.Pekny denvam prajem obom ked sa to tak nerobi tak budem hladat iny kompromis aby bolo dobre.Diky.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 nejde o zateplenie, Bernolak sa týka spisovnej slovenciny. Nieco tak zle sa tu casto nevidi.
Odpovedať
@petka456 Poter by nemal prasknúť a rúrky, ktoré budeš zalievať betónom treba obaliť do takej peny, ktorá slúži na izoláciu rúrok. Zabrániš tým nielen prasknutiu rúrky, ale aj pukaniu v betóne. To platí pre rúrky všetkých inštalácií, cez ktoré prúdi nejaké médium, napr. vodovod, plynovod, kúrenie, klíma, kanalizácia, odvod kondenzátu...
Odpovedať
@jankazb Zasa je tu niekto velmi mudry ale ak to nemam tak robit tak len napis ze to sa tak nerobi a koniec.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?