Kúrenie elektrinou - áno alebo nie?

Prajem pekný den, s priateľom sme pred rozhodnutím ci kúpiť alebo nekúpiť novostavbu s elektrickým kúrením. Chcem sa spýtať na reálne náklady tých, ktorí uz takto v dome kúria. Aby sme mali reálne skúsenosti a nie len domnienky realitného makléra. Za každý komentár vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ja kurim elektrikov a oplati sa mi to. No u teba to tak nemusi byt. Daj sem energeticky certifikat alebo realne zlozenie, podlaha, steny, strop, tip kurenia, dodatocny zdroj kurenia. Pozor nie veci z pronektu, ale realne ako to je spravene.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme plne elektrifikovaný dom bez plynu, čiže všetko ide cez elektrinu - kúrenie, ohrev vody, varenie, plus máme ohrev vody v bazéne (15kubikov). Máme murovaný bungalov 130metrov štvorcových, energetický certifikát A+ s podlahovým elektrickým kúrením Raychem v celom dome a klasickým krb v obývačke. Kúrime tak, aby bolo doma na krátky rukáv celý rok :-D :-D Mesačne nás stojí komplet elektrina za všetko 86 eur. Za minulý rok sme mali aj preplatok.
Odpovedať
@alexandrasofia je neskoro som klusny ale ked vidim ako niekto ohrieva tuv, kuri a este ihrieva bazem za 80e mesacne a este ma preplatky je asi radsej cas ist spat
Odpovedať
@sysell prečo? Ja tiež kúrim aj ohrievam TÚV elektrokotlom /nie TC/, žiadne kachle ani krb a platím 120€/mes elektrinu. A to nemám ešte steny vôbec zateplené. A jasné. Nemám bazén. :-)
Odpovedať
@sysell ani mne sa nechce verit,ale preco by si vymyslala. Ale napr. Kamoska kupila novostavbu,kde bola iba elektrika. Majitelia tvrdili,ze maju mesacne zalohy 100€ a ked prislo prve vyuctovanie nedoplatok cez 2 000€ skoro ich prekotilo. Novostavba bola A1. Nastastie uz predali a postavili svoj dom. Nie je novostavba ako novostavba. Prever si vsetko,nech ta necaka taketo prekvapenie. @katkak5
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Nuž, ja Vám môj dom nechcem predať :-D ani nepracujem pre elektrarne, ani nie som žiadny developer, takže nemám jediný dôvod, aby som Vám nehovorila pravdu ;-) ;-) ak chcete, tak Vám pošlem do správy zálohové platby, vyrovnanie, a dokumentáciu k nášmu domu :-) Keď sme dostavali dom a nasťahovali sme sa, prišiel náš zaškoliť pán z Raychemu do ovládania kúrenia, mal so sebou termokameru, aby zistil, ako sú urobené steny a podlahy a preveril, či nie sú žiadne úniky tepla a povedal, že tak dobre urobený dom ešte nevidel :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám bungalov cca 150m2 a všetko mám na elektrinu. Z toho asi 40 m2 len temperujem na 12°C, lebo ich neobývam. V obývačke mám krb, v ktorom kúrim celý deň, v noci ide podlahovka a miniem drevo asi za 200 eur. Mesačné platby za elektrinu sú 66 eur.
Odpovedať
@alexandrasofia super! A kto Vam staval?
Odpovedať
@alexandrasofia @bigjamajko len kolko spotrebujes dreva do krbu? pouzivas ho casto?
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Kúrime každý deň od októbra do apríla, v priemere 3 hodiny denne - od 20:00 do 23:00, keď sme doma cez víkend, tak aj celý deň, túto zimu sme spálili 2,5 kubíka (kupujeme tvrdé drevo tu v dedine za 56eur/kubík).
Odpovedať
Profilova fotka
@bigjamajko Bývame v maďarskej dedinke, takže tu miestna partia stavbárov pod vedením super pani, veľmi šikovní maďarskí chalani, práca im ide od ruky, poradia, sú slušní, neskutočne poriadkumilovní (komplet všetko po sebe vždy upratané, nemali sme problém so žiadnym odpadom či smeťami, nosili so sebou metly, handy), pomohli aj s vecami, s kt. vôbec nemuseli typu keď sme si niečo nosili, trebárs obkladačky, sanitu...hneď skočili, nosili z auta atď. Nehovoriac o tom, že keď sa čokoľvek dialo po dostavaní, okamžite riešili - napr. keď nám vietor odniesol 23.12. škridlu zo strechy, tak dorazili o hodinu, o ďalšiu pozháňali po dedine pasujúcu škridlu a opravili nám, lebo na noc hlásili snehovú kalamitu. A sú aj nesmierne vyťažení prácou a zákazkami tým pádom, lebo teraz nie je šanca, aby nám prišli ešte urobiť nejaké ďalšie veci, kt. by sme chceli (napr. chceme murovaný sprchový kút do záhrady, alebo terasu k bazénu urobiť, plot urobiť...), nie je šanca sa k nim dostať
Odpovedať
Profilova fotka
@katkak5 ide o to ako to všetko bude rozložené a postavené v rámci celého domu, je možné že to bude vychádzať málo, ale aj nemusí je to dosť otázne, záleží od viacerých faktorov, ktoré popísal aj wyrky :) Je tam možnosť ako píše alexandrasofia, dajte si to takto preveriť niekomu, či je to dobre zaizolované všetko, vy to inak neviete zistiť a my tiež nie :/ @alexandrasofia :) super máte riadne dobré, aj málo mi to príde :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katkak5 samozrejme záleží, či je to spravené dobre, ale určite by som sa toho nebál, tiež kúrime elektrikou (DEWI káble) a dokurujeme krbom v najtužších mrazoch a mesačne platíme elektriku cca. 70 EUR (103m2) a viacmenej klasické zateplenie, ktoré je dnes už štandardom...
Odpovedať
@katkak5 ono pytat sa na to kolko kto plati nie je v poriadku. Zalezi to od velkosti domu, orientacie, na kolko sa topi - niekomu staci 21 inemu treba 25 stupnov, kolko sa spotrebuje teplej vody a pod... Ako tu udaval @alexandrasofia tak kazdy den nakladaju do krbu - a potom maju "akoze" super spotrebu. Treba si uvedomit ze 1kg tvrdeho dreva ma vyhrevnost cca 3.5-3.6 kWh/kg. Buk ma cca 600 kg ma kubik.. takze berme 500kg z ukladaneho kubika. Teda 500 * 3.6 je z kubika cca 1800 kWh. Z 2.5 m3 - je to 4500kWh - v prepocte na elektrinu je to cca 500 Eur, teda mesacne 40 Eur navyse... Takze udavat ze za elektrinu pltim "len" ale pritom denno denne palim drevo je zavadzajuce.
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Ako som písala, tak elektrika mesačne je 86 eur a za zimu spálime 2,5kubíka tvrdého dreva, ktoré kupujeme tu u nás v dedine za 56eur/kubík (56x2,5=140eur). Čiže za rok je to plus 140eur za drevo, delene 12 mesiacov je plus navyše k elektrike drevo presne 11,7eura na mesiac. Takže podtrhnuté zrátané náklady na vykurovanie aj celá elektrika dohromady je 97,7eura/mesiac ;-) ;-) čož je pre nás stále v pohode suma a "super spotreba", chceli sme sa dostať do max. výšky 100eur bez nutnosti akéhokoľvek obmedzovania sa "v teplote bývania". Podotýkam, že sme prevažnú väčšinu času počas týždňa doma, čiže nechodíme preč a domov len prespávať, kúri sa celý deň na rovnakú teplotu.
Odpovedať
@alexandrasofia to tu ľudia nepochopia... Ako píšem ja. Zatiaľ ŽIADNE zateplenie stien, kúrime 110m2 v zime na 23,5°C, TUV pre šiestich /4xdetvák/, krb ani kachle NEMÁME, zálohové platby 120€, nedoplatok teraz po zime prišiel 150€, čiže + 12,5€/mes. Prvá zima v dome... To je 132,5€/mes. Po zateplení a "vyschnutí" stavby tiež počítam sumu pod 100€. :-)
Odpovedať
@megdesign no len ty platis 230 nie 89 s preplatkami a bez bazenu.. @alexandrasofia no tak sa dostavame k veci, spalis este 2,5 kubika dreva. Nemam teraz moc casu ale pozrem som na rychlo toto https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... Vychadza mi to potreba TIUV povedzme cca 5900kwh za rok na 3 osoby. DD4 NT cena : 0,0932776€ 5900/0,093 = cca 548€ za rok len za TUV t.j. 45€ mescne + 8€ pausal. Z vlastneho prikladu viem ze sme polatili roky elektriku 80-100€ a to sa TUV ozaj setrilo.Tteraz sa plati za elektriku s min spotrebou povedzme 30€ mesacne len za spotrebice ziadna tuv a pod.Takze ked si pozrem ze spotreba elektriniky v dome je cca 30€ + TUV 40€ + pausal 8 uz sme na cca 80€ bez kurenia. Takze je mozne ze neviem ratat ale skor mi pride ze tu pocuvam rozpravky. realne musiu byt spotreba skor k tym 120€ mesacne. a to musi byt dom s malymi stratami.
Odpovedať
@sysell akých 230???
Odpovedať
@megdesign asi sa pomylil malo byt 130
Odpovedať
Máme drevodom Stilo 3i od BAU Holdingu. Bývame tam od decembra 2017. Kúrenie, ohrev vody, varenie - všetko na elektrinu. Prvé asi 2 mesiace sme platili zálohovú platbu 50 €. Tak nám poradili v SSE. Mne sa to nezdalo a zmenil som to na 80 €. V septembri 2018 bolo vyúčtovanie s nedoplatkom 60 €. Poplatok nám zvýšili na 84 €. Kúrenie som vypínal začiatkom apríla (2018). Počas zimy sme takmer každý deň na také 2-3 hodinky prikurovali aj v piecke,ktorú máme v obývačke. Vo februári nám menili elektromer a hneď urobili aj vyúčtovanie od septembra 2018 do februára 2019, teda za obdobie, kedy sa už aj kúrilo. Nedoplatok 100 €. Som zvedavý, ako to bude pri najbližšom vyúčtovaní.
Odpovedať
@sysell kolko vody a na aku teplotu si ju zohrieval ked si na to pozrel tu: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... ? trouchu si to prehnal. Zohriat denne 150 litrov o 50 stupnov (z 10 na 60) je spotreba cca 2.6MWh za rok. a to si myslim ze 150 litrov 60 stupnvej vody je uz teda dost aj pre domacnost so 4 clenmi.... alebo inak ... je to trochu vyse 200 litrov vody zohriatej z 10 na 45 stupnov
Odpovedať
@baky21 ak by si mal klasicke vyuctovanie od 8/2018 do 8/2019 este by si mal aj preplatok... samozrejme ze v zime je vyssia spotreba... a v lete to zase klesne a vykompenzuje sa to.
Odpovedať
Profilova fotka
Drevodom, vykurovana plocha cca 130m2, elektricke kable caleo, vsetko na elektriku, traja dospeli. Prvy rok bez krbu od 10/2017 do 10/2018 bol mesacne 86e poplatok. Od zimy kurime aj drevom, ale zatial len zvyskami zo stavby. Uvidime na vyuctovanie, ale bude to urcite menej, podla nasho mesacneho odpisu elektromeru.
Odpovedať
@mr79 sak defaultne hodnoty co tam nabehnu same este som ubral mnozstvo vody pre troch ludi na minimim - 0,2m3 na den a z 10 na 55°a t vody v lete zime 10/5
Odpovedať
@virnik27 1440*4= 5760€. Máš také TC, čo má dobré COP za takú cenu? Lebo ja čo som mal ponuky, všetko bolo nad 8000€.
Odpovedať
@megdesign vzduch-voda s dotáciou okolo 5000€ čo som mal teraz ponuky ale treba počítať že s ohrevom vody to bude SCOP cca2,8. Ak odrátam náklady na kotol a bojler tak rozdiel cca 4000€ takže náklady by sa vyrovnali po cca 4,3 roku. Keď zateplíš tak to bude na omnoho dlhšie.
Odpovedať
@jumt veď práve to. Tento rok zateplujem, dotácia sa asi neujde. Pre mňa nezaujímavé. Aspoň nateraz.
Odpovedať
@sysell preco jej neveris tych 86e/mesiac? keby nemala krb, tak si vymysla ... ale ten krb brutalne vela tepla da domu ... preto to moze byt v pohode realne cislo. Svokrovci maju obrovsky dom a dole krb a ten to vyhreje pekne ... ale na m2 maju viac mozno 2,5x ako ona ...
Odpovedať
@virnik27 Neviem odborne posúdiť kvalitu ich práce, čo sa týka postupov a použitých materiálov. Zaujímali by ma však nejaké testy, aby som vedel, koľko tepla z domu uniká. Vo všeobecnosti sme však, až na malé nedostatky, spokojní.
Odpovedať
@mr79 Ja rátam s tým, že od toho februára do septembra nejaký preplatok bude. Ak by nebol, to by bolo veľmi zle. A máš pravdu, keď sa nekúri, je spotreba výrazne nižšia. Každý mesiac si opisujem elektromer.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?