Kotvenie polystyrénu hrúbky 250 mm

Ideme zateplovať rodinný dom murovaný z pórobetónových tvárnic hrúbky 250mm polystyrénom rovnakej hrúbky 250mm. Poradili mi kotviť ho dlhými hmoždinkami alebo vyfrézovať z polystyrénu zátku s priemerom 70mm a použiť kratšiu kotvu a vyfrézovanú zátku dať späť.
Odpovedať
1
2
@milos74 kotvenie vobec nie je nutne pri rodinnych domcekoch. Treba pouzit celoplosne lepenie alebo lepit na PU lepidlo.
Odpovedať
- vyfrezovat znamena "vydbabat" proste zatka Ti nezostane. Da sa kupit freza s primerom 69mm a k tomu zatky 70 mm, ale cele je to tak do 2 cm hlbky. Ak to chces davat hlbsie a pouzit kratsie kotvy tu mas navod: http://www.youtube.com/watch?v=dMl8oX... http://www.youtube.com/watch?v=EvA08S...
Odpovedať
Dakujem. poradili mi kotviť len nárožia akokolo okien proti účinkom vetra. Kde sa dá kúpiť taká vykružovačka ako je na videu?
Odpovedať
@milos74 no kupit to asi nikde nekupis... zohnat nejakeho strojara a dat vyrobit :)
Odpovedať
osobne mam 20 cm EPS neo bez kotvenia lepeny na PU Penu. Zalezi ako vysoky mas dom ale predpokladam ze to nebude ziadna bytovka. Pokial sa obavas robit to bez kotvenia tak tu si pozri na posmelenie: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... Pri lepeni penou lepis aj polystyren o polystyren + o stenu takze tie spoje su fakt pevne.
Odpovedať
Samozrejme že do 8m výšky nemusíš EPS kotviť ale ak sa jedná o náveternú oblasť alebo budeš fasádu kombinovať s obkladovým kameňom(pásikom) tak sa kotvenie jednoznačne odporúča. na večšie hrúbky izolácie je perfektný Ecotwist http://www.youtube.com/watch?v=cpP25w... http://www.sto.cz/132670_CZ a v prípade kombinácie s obkladom je nutné kotviť cez sieťku dlhou hmoždinkou, v tvojom prípade cca 320mm. firmy Fischer alebo Ejot maú štandardne v ponukej
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@milos74 Zohnal si taku vykruzovacku? Mal by som v lete o take nieco zaujem :)
Odpovedať
@stowasser V stavebninách sme objednali malú frézku, ktorá robila zárezy 3cm, potom sme do nich vkladali hmoždinky 30cm a tie 3 cm sme potom vyplnili originál takými polystyrénovými zátkami. Mám murivo YTONG a hmoždinka bola v murive ukotvená 7cm čo v pohode stačilo. Myslím že je to celkom dobrý systém, ke´d sa to takto urobí vôbec ne je vidieť kde sú hmoždinky. Pozri na nete: https://www.google.sk/search?q=fr%C3%...
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/blog/sneko...
Odpovedať
@janvirostko > Rad by som sa pridal do diskusie. Par krat som tu uz cital o tom, ze rodinne domy do vysky 8 metrov nieje potrebne kotvit. Napr. to ma tak spravene @mio alebo @moridlo. Je vsak vyrobca lepidla / peny, ktory toto aj garantuje a uvadza to aj v technickych listoch ? Mozete dat prosim vas nejake typy na konkretne peny / lepidla ? Jedna sa mi o to, ci toto tvrdenie pochadza len so skusenosti, alebo je to overene a podlozene technickymi skuskami vyrobcu. Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@ivli ahoj prosim ta kde sa daju kupit tie hmozdinky neviem to nikde vygooglit dakujem
Odpovedať
@sisiv http://www.sto.sk/31633_SK-Sto_Slovak...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@milos74 Baumit to už má vyriešené kotvami, ktoré idú pod izolant a vôbec sa nevŕta polystyrén... Pozri si tento link: http://urobsisam.topky.sk/stavba-domu... Aj ja ich idem dávať - k 18 cm polystyrénu (baumit open)
Odpovedať
Kde doporucujete objednat soklove hlinikove listy na hrubku izolacie 250mm? Alebo ich vobec nedat? Alebo radsej plastove? Aku hrubku 0,6 alebo radsej 0,95mm? Ja som nasiel tu: http://www.nejstavebniny.cz/zatepleni... za cenu 3,3e/m s DPH. Je niekde aj na Slovensku mozne zohnat to za taku cenu? Vopred dakujem za vase tipy!
Odpovedať
Mame pouzite hmozdinky Baumit Startrack http://www.modrastrecha.sk/blog/cmugo... 30cm izolacie zatial nespadla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser My sme tiez zateplovali 250mm sedym polystyrenom. Robotnici tie startovacie listy aj niekde zohnali (trvalo im to niekolko tyzdnov) a zacali ich davat. Ked prisiel architekt na kontrolnu obhliadku a zbadal tie startovacie listy, dal ich hned vyhodit, lebo ze su zdrojom tepelneho mosta. V pohode to mame zateplene bez toho. V skutocnosti nechapem ich vyznam.
Odpovedať
@stowasser ziadne startovacie listy tam nedavaj je to najvacsia kravina na dome a este aj poriadne predrazena....ja som pouzil ako startovaciu listu trojku XPS
Odpovedať
Sokel uz mam zatepleny 230kou a onedlho budeme zateplovat 250kou. Projektant doporucuje soklovu listu ako ochranu kvoli hlodavcom a zaroven odkvapkacej hrane.
Odpovedať
@stowasser na tu 230 ku by som urcite nedal listu daj rovno EPS na hlodavce nepozeraj tie ked budu chciet tak si cestu najdu.... a na okap pouzi rohovnik nieco taketo ... http://www.celox.sk/files/documents/t...
Odpovedať
@stowasser Tiez som sa naspekuloval, napokon som to spravil tak, ze som dal sokel 200 mm do roviny, a pouzil ho namiesto startovacej listy. Na zateplenie sla potom rohova lista s odkvaplikom, a vybavene. Lepene pur penou Instastik bez kotvenia, na stenu aj polystyreny medzi sebou. Ono sa to potom chova trocha inak, prakticky keby zmizol dom, tak EPS stoji ako samonosna stena. A co sa tyka tepelnych mostov, tak absolutne ciste riesenie. Este ti doporucim, budes potrebovat rezacku polystyrenu, bez nej to nepojde. A urcite vezmi aspon 75percent rozmeru polystyrenu 2x1m. Dobre sa stym robi, a ked budes prelepovat skary, budes rad ze ich je 1/4 oproti normalu :)
Odpovedať
@floydian tak nejak som to myslel.... len sa mi to nechcelo rozpisovat...ja momentalne zateplujem 20tkou sedym tiez lepim na PU instastik inak vymakane lepidlo -.... ja som bral rozmery EPS 50% 2x1m 30% 1x1m ostatok klasiku .... samozrejme rezacka to je vymakany pomocnik
Odpovedať
@doors454 Co sa tyka instastiku, tak velka vyhoda je, ze tuhne ozaj rychlo, druha je ze spoj je ozaj kvalitny. Testoval som takto par vytypovanych pur lepidiel, a co sa tyka pevnosti tak urcite vyhraval, na velmi testnom druhom mieste mi vysiel Titan Styro 753, co sa tyka pevnosti vychadzal cca rovnako (testoval som na porobetone), tam ho predcil Instastik len v dobe tuhnutia. Takze aspon cosi opravilo moju mienku o polskych produktoch. Co sa tyka rezacky, tak si to bez nej neviem uz ani predstavit. Hoci ta moja verzia je "home-made", tak paradne plni ucel. Najvacsia alchemia bola akurat skombinovat hrubku odporoveho drotu voci zdroju. 100 rocna nabijacka na autobaterie bola paradoxne ten spravny vyber. Inac co sa tyka rozmerov polystyrenu, zalezi urcite aj od clenitosti resp. komplikovanosti fasady. Ale inak som zistil, ze z 2x1m odrezem cokolvek aj na viacero krat, a mam taky pocit ze je menej odpadu. Ale to uz su mozno iba sugestivne domnenky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian mozes este napisat ku kombinaciu odporu a hrubky drotu? dik :-)
Odpovedať
@ninaclaudius Ahoj, na rezanie na nabijacku od auta paradne vysiel Kanthal drot hrubky 0.65 mm, po troske kalibracie je dostatocne horuci no neprehrieva sa. Rez je krasne rovny ako z vyroby, a zaroven pekne tenky. Mal som ho zapojeny asi na dlzku 30 cm (rozdiel medzi upinacimi stipcami s privadzanym prudom). Mozno ludia tu s fora prisli na nieco lepsie, no po domacich experimentoch s roznymi zdrojmi a hrubkami Kanthal drotu mi toto vychadza najlepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian dakujem, nie je nad prakticke skusenosti ahoj :-)
Odpovedať
@floydian Ahoj, prosím ťa kde ten odporový drôt môžem zohnať? Ďakujem za info
Odpovedať
@andrejv Cau, ja som ho kupil v TN v obchode MB ELEKTRONIKA. Tak skus pohladat v nejakych obdobnych obchodoch tam v okoli u vas, pripadne aj online sa da mozno zohnat.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez ideme za chvilu zateplovat, 20 cm EPS sedy. tiez dilema kotvit nektovit. pisal som do Austrothermu, ti ze nech pisem na vyrobcov lepidiel, tak som pisal do Baumitu a nizsie je ich odpoved Lepenie grafitového polystyrénu môžete pomocou lepidiel StarContact alebo ProContact resp. môžete použiť aj lepidlo DuoContact. Určite Vám odporúčam grafitový polystyrén kotviť, aby vplyvom prehrievania nedochádzalo k jeho odlepeniu od podkladu. Tiež je výhodné ak sa chráni pri lepení a kotvení, kým nie je nanesená výstužná vrstva pomocou ochranných sietí, aby sa predišlo prehrievaniu spôsobeného vplyvom slnka.
Odpovedať
@silviu :-) zrovna lepidlo bude či v zime, či v lete v stabilnej teplote pri hr. EPS 20-25 cm ako keby sa báli svojich vlastných produktov :-)
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/blog/dev/a...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?