Kompromis

Dobry den. Sestra stavala domcek z ytong lambda 37.5. Problem je v tom ze chce zateplit zaklad (sokel) z vonku. Ale tym vznikne velky skok. Takze asi bude musiet este zateplit aj steny aby to neako vyzeralo. Zatial nieje ziadna omietka. Ale najvacsi problem ze medzi nou u susedom je fakt uzko. A ked tam hodi 15 cm polystyren tak bude este menej priestoru. Je mozne dat vatu max 5cm? Ma to vobec neaky zmysel tych 5cm vaty.
Odpovedať
@xander A to prečo stavali tak blízko hranice pozemku? Dovolil to stav. úrad? Koľko cm je ešte po hranicu? Je tam alebo bude tam aj plot, alebo stena domu bude tvoriť hranicu pozemku? Sokel má byť zapustený pod stenou. Nie je dobré, ak vytŕča zo steny, je tam riziko, že voda zatečie do muriva. Max. môže byť zarovno steny. Takže ak zateplí sokel 5 cm XPS, tak na stenu by mala dať najmenej tých 5 cm EPS. A ak už dáva 5 cm, čo je v podstate aj škoda dávať, tak nech dá 10 cm, čo finančne nie je tak veľký rozdiel v porovnaní s 5 cm EPS a to už sa prejaví aj na zateplení. Snáď tých 10 cm k hranici pozemku ešte nie je veľa. Len nesmiete sa dostať na susedov pozemok.
Odpovedať
Je to uzky pozemok. Na jednej strane mame predpisane 2 m. Lebo suseda nedovolila 1m. Jedna sa o druhu stranu kde je prejazd dozadu do dvora. Susedov stary dom je tesne na hranici pozemku. Ked tam budem hodim foto.
Odpovedať
takto a mate inu moznost ked to mate takto? alebo este hod tu fotku a mozno sa najde este nejake lepsie riesenie, ktore bude trochu efektivnejsie
Odpovedať
@xander som zvedavy na tu fotku ale z tohto co pises mam pocit, ze nemas na vyber a budes to musiet iba tak spravit aby tam bolo miesto aspon nejake...
Odpovedať
Takze tak to vyzera. Kazdy centimeter dobry :)
Odpovedať
A akú hrubku chce dať na sokel? Veď tam nemusí ísť veľká hrúbka a ako vidno nejaký odskok oproti stene tam ma
Odpovedať
@xander Tak potom sa vykašlať na tepelnú izoláciu a z tej strany od suseda na sokel dať iba 3 cm XPS a na stenu max. 3-5 cm EPS. Teda bude to len formálne zateplené, resp. EPS bude len na zarovnanie steny voči soklu. Aj tak sa čudujem, že na zateplenie sa v projekte nemyslelo.
Odpovedať
To vies niekto si stavbu predstavuje ako Hurvinek valku. Ved nejak sa to spraví :) Snazim sa jej pomoct a poradit ale ma vlastnu hlavu. Asi to bude ako som pisal ine neostava. Dakujem. P. S. Ja planujem zacat zo svojim na buduci rok a uz teraz nad kazdym detailom rozmýšľam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?