Kolko XPS na Sokel ?

Profilova fotka
AHojte, chcel by som sa spytat na nazor na 2 veci: (omylom som to vcera zavesil na cesku strechu) 1. aka je funkcia zateplenia sokla XPSkom/styrodurom (myslim okrem tepelnej), preco sa tam nedava fasadny ale tvrdeny ? len aby sa "neokopalo" alebo je menej nasiakavy? 2. do akej vysky by ste mi to odporucali dat pri mojej rekonstrukcii ? (vid obrazok), okolo veczej casti domu je betonovy chodnik ktory neplanujem vyrubavat von, ulozim to na neho, (zo severnej strany nebol, tak som zapustil XPS aj do zeme) dom je z polovicky podpivniceny, "nula" prizemia je z vonku tam kde je prechod z cerveneho sokla na bielu omietku ... hrubku izolacie mam v projekte 15cm, (ale este uvazujem nad 20 , tu fasadnu cast minimalne) pytam sa kvoli tomu ze styrodur 20cm hruby na cely obvod je financne dost nakladne ... rozmyslam ze dam tie tabule nie na stojaka ale nalezato , stacilo by ? a nad to uz potom fasadnym ... nieco dolezite na co nezabudnut ? , moze to lezat na povodnom chodniku ? (na to pojde bud 10cm zemiy alebp novy chodnik dvihnuty o 10cm) @jan45 @antonmesaros @blacksr
Odpovedať
XPS je tvrdený a hlavne nenasiakavý môže sa aj zasypať zeminou.Pri rekonštrukcii stačí dať od pôvodného chodníka 1 ks XPS na ležato /50-60cm/,potom môžeš dať EPS-F hrúbku by som zvolil min 40mm pretože menšiu hrúbku nemožno nakotviť.Na spevnenie sokla je lacnejšia varianta ako XPS 2x armovacia sietka. V prípade že budeš na sokel dávať obklad treba sokel nakotviť cez sietku a následné previesť ešte 1x sietku.Zo zateplením začni -10cm od "nuly",myslím si že 20cm izolant je predimenzovaný.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň. Odporúčam miesto XPS zvoliť EPS perimeter min. 30cm nad upraveny teren vo vašom prípade aby to aj dobre vyzeralo okolo 0,5m nad terén. Dôvodov prečo nie EPS fasádny je viac. Ako tvrdíte nieje tvrdený je makký a nasiakavý. Sokel musí chrániť stavbu voči odstrekujúcej vode z blízkych povrchov, nafúkaného snehu... Určite preto odporúčam EPS perimeter. Ak povrchová úprava soklu bude soklová omietka tak odporúčam použiť perimeter. XPS je tuhý materiál a pri dopadajúcom slnečnom žiarení vzniká veľká tepelná roztažnosť a môže sa stať, že omietka popraská. Perimeter má menšiu tepelnú rozťažnosť a tým je tu menšie riziko popraskania omietky aj pri nedôkladnom prevedení. Čo sa týka hrúbky tak odporúčam 12cm EPS perimeter a 16cm EPS-F. Predpokladám, že to stačí aj keď by to chcelo overenie výpočtom. Pri 12cm zateplenia sokla a 16cm zateplenia steny bude aj tento odskok prijateľný a sokel zateplujete v jednej vrstve. Ak sa dá tak vždy treba zapustiť zateplenia sokla čo najviac pod terén aby sme sa vyhli tepelným mostom a zbytočným únikom tepla.
Odpovedať
@portianko 10 cm XPS, viac nema zmysel. ziadny perimeter, sokel je mechanicky namahany, a nedrzal by kamenny obklad.
Odpovedať
Do akej hĺbky od toho betónového chodníka je pivnica? Ja by som skôr poriadne odizoloval podlahu 0.teho poschodia a strop pivnice a potom by som začal riešiť obvodové múry. Nakoľko nechceš rozbíjať betónový chodník tak neviem aký bude mať význam dať tam to XPS, keďže vlhkosť a chlad ti pôjde popod betónový chodník a zas len pod XPS cez múry . Rozbyť ten chodník a urob to poriadne a budeš mať potom pokoj. Ja by som dal ešte drenážnu rúru okolo domu .
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt pivnica je priblizne este 120cm pod urovnou chodnika, a bude 140 kedze chodnik este dvihnem ..
Odpovedať
@portianko Pivnicu máš vlhkú?? prípadne si spozoroval nejaké tie fľaky alebo plesne?Ten XPS ti v tomto prípade asi pomôže len čiastočne a radšej by som sa opýtal profi ako správne v tomto prípade postupovať,keďže pivnica je v takej hĺbke pod terénom. Ja osobne si myslím,že zbytočne tam budeš dávať to XPS. A ten strom vzadu máš čo? Vŕbu či načo sa to podobá. Daj si pozor aj na koreňovú sústavu tých stromov aby ti nepoškodzovala časom stavbu.
Odpovedať
@portianko Daj tenšie XPS a nopovú fóliu a vyjde ťa to určite lacnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt dom ma vyse 50 rokov, pivnicne mury su suche, to som obhliadal uz pri kupe, ziadne flaky po vode, plesni ani nic nebolo citit, aj teraz , bez kurenia je tam 10C a 60% vlhkost ... ak by to tak aj ostalo tak mi to vyhovuje, len ci tym zasahom zvonku situaciu nezhorsim, o to mi ide .. v podlahe mam ~20cm (viac nez treba, ale vyrovnaval som prechody medzi izbami, takze tak vyslo)
Odpovedať
@portianko pridam sa aj ja ,,, kludne mozes pouzit aj EPS 200 S je lacnejsi ... pre pochybovacov, treba pozriet technicky list napr. od Polyform ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?