Dá sa kombinovať kamenná vlna s minerálnou vatou?

Ahojte Prosím Vás je možné kombinovať tieto dve izolácie v oblasti izolácie strechy? Chcem dať skladbu, 160 medzi krokvy kamennú vlnu, a 180 minerál priečne pod ne. Mám dobrú cenu na Rockwool ale odráza ma to vysoké latovanie pre izoláciu pod krokvami ako majú v montážnom návode. tak by som tam chcel použiť minerál napr. Isover. Navyše sa mi celkom páči že Rockwool neberie do seba vzdušnú vlhkosť tak ako minerál a ak sa náhodou aj fólia pod krytinou poškodí tak je lepšie keď to bude kondenzovať na kamennej ako na minerálnej. Takže prosím Vás o odpoveď je to možné v takejto skladbe spraviť?
Odpovedať
Profilova fotka
Môže sa to kombinovať.
Odpovedať
@vladogas odkial mas info, ze rockwool nevlhne? videl si uz sklenene vlakno navlhnut? vata vlhne, vlakno drzi vodu na povrchu
Odpovedať
@vladogas vzdusnu vlhkost do seba neberie len nieco co ma uzavrete bunky, co vlna/vata rozhodne nie je. Neodporucam sa o takychto veciach rozhodovat podla marketingovych letacikov...
Odpovedať
@gashtaan ono to je trocha inak. Je rozdiel v tom, ci vlhkost vlakno absorbuje do seba a na povrchu je suche. Alebo sa vlhkost drzi na povrchu vlakna, a tym padom prestane vata izolovat. Sklo nic neabsorbuje, voda sa drzi medzi vlaknami. Preto vata neizoluje vlhka. Preto sa hydrofobizuje, lebo namoknuta stoji za h.vno. Drevovlakno, ovcia vlna a celuloza vlhkost absorbuju do vlakna, medzipriestory tak zostavaju suche, az kym sa vlakno nenasyti uplne, co je asi 30 percent objemu. Vata pohlti cca 1 az 2 percenta, zvysok zostava na povrchu. Lacny a podradny matros s masivnou reklamou. To je dovod, preco je do stropu lepsia celuloza a ovca.
Odpovedať
@peto99 tusil som, ze zacnes so svojou obvyklou propagandou, ale ja narazam na (ne)rozdiel medzi kamennu vs sklennou vlnou.
Odpovedať
@gashtaan ak je vobec nejaky?
Odpovedať
@peto99 praveze nie je, ved kamenna = mineralna, vlna = vata, tu uz ide cisto o to, ako zaujimavo je pre laika popisana nenasiakavost tychto vlakien v reklamnych materialoch.
Odpovedať
@gashtaan @peto99 fajn tak čo teda odporúčate? Ak teda neuvažujem správne. Bohužiaľ nie som odborník a môžem čerpať jedine z informácií na stránkach kde som sa dozvedel že kamenná (čadičová) má nasiakovosť 0,5kg/m2/24hod, o minerálnej som sa to nedozvedel, píšu len o krátkodobej a dlhodobej a 24h je neviem aká.
Odpovedať
@vladogas ci rockwool alebo isover, to mas jedno, zober to co ma lepsiu cenu za jednotku R... ale zaklad je spravne odvetranie.
Odpovedať
@vladogas mineralne alebo sklene vlakno ma v nasiakavosti slabe vlastnosti, preto sa izolacia musi hydrofobizovat. Navlhnutiu v otvorenom strope sa ani tak neda uplne zabranit a v extremnych mrazoch moze izolacia premrzat do hlbky. Dalsia nevyhoda je oblubenost pre hlodavce. Ak si rozhodnuty pre vatu, vyber taku aby sa s nou lahko robilo, a daj jej co najviac. Da sa kombinovat lubovolne, ale vynikajucu ochranu pred teplom a navlhnutiu z nej nedostanes nikdy. Pricinu som opisal hore. Aby som teda pokracoval vo svojej obvyklej propagande a vyjadreniu odporu k podradnym lacnym materialom :-D, strop treba zafukat drevovlaknom, celulozou a na sikminy ovcu alebo konope.
Odpovedať
@vladogas hlavne sa zameraj na 100centnu parozabranu a ja by som ani tej neveril a vatu by som v ziadnom pripade neoprel o difuznu foliu,urcite by som riesil odvetranie medzivatou a foliou a nech je aj zo zlata vysokodufuzna neverim uz takejto skladbe...
Odpovedať
@doors454 kedysi nemali v stropoch parozabranu. Vlhkost stupala veselo do slamy na pojde, a odtial von. Pretoze slama dokaze absorbovat 30 percent svojho objemu, dalo sa v nej dokonca spavat v zime, a kvoli nedostatku miesta v dome sa hore diali aj vsakovake vesele veci :-D Vyskusaj si to raz v dnesnej vate ;-) , hoci mysi a kuny sa hore paria jedna radost, co je uplna zahada.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@doors454 difuzne folie su kontaktne a nekontaktne... odvetravat aj medzeru medzi foliou a vlnou je kravina, kedze jedna z dolezitych funkcii tejto folie je zabranit prefukovaniu z odvetravanej medzery cez vlnu v pripade silnejsich vetrov.
Odpovedať
@peto99 kedysi tu slamu ale urcite zhora nakomplet nezadebnili OSB doskami ako niektori experti tuto :)
Odpovedať
@gashtaan vsak ono sa ti vyprava, ked v BA malokedy mrzne pod 10, aj to iba par dni. Skus si predstavit, ako bude vyzerat vlna v kontakte s foliou pri minus 30.
Odpovedať
@gashtaan nerozumiem, slama a seno sa pocas zimy odoberali pre dobytok, a osb dosky vtedy neexeistovali.
Odpovedať
@peto99 myslel som tym, ze ani drviva vacsina tych co maju problemy s vlhnutim vlny by ich nemalo, keby nepodcenili alebo uplne nevynechali jej odvetranie.
Odpovedať
@peto99 az tam zial moja predstavivost nesiaha...
Odpovedať
@gashtaan to mne vysvetlovat nemusis kontaktna a nekontaktna
Odpovedať
@doors454 sa mi aj zdalo ze nie :) No jedna vec je tam nechat medzeru, budis, ale druha vec nechat tu medzeru perfukovat zvonka.
Odpovedať
@gashtaan myslim ze aj tak aj tak je lepsie ako tam tu vatu opret o foliu a vzduchovu medzeru mat nad foliou
Odpovedať
@doors454 lepsie ako lepsie, ja zial nemam ziadnu foliou medzi prevetravanou medzerou a vlnou a staci aby vonku 20m/s pofukovalo a parozabrana vyzera vlny na mori. Na jar po prvej zime som musel zateplenie strechy na kritickych miestach rozobrat a opravit, lebo tam kde ju prefuklo viac, ochladilo parozabranu natolko, ze na nej kondenzovala zospodu voda... nastastie som este nemal hotovy SDK na stropoch. @peto99 podotykam, ze pocas opravy zateplenia som vlnu zo strechy vyberal a bola sucha :) ...ale ako pises, zijem v tropickej casti slovenska.
Odpovedať
@gashtaan samozrejme na takej streche ako ma ty to beriem ale na klasickom acku je to o inom
Odpovedať
@doors454 moze byt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Zdravím ja to teraz riešim tak akú vlnu by ste odporučili kamennú alebo sklenu? A hlavne doskové formáty alebo v roliach? Vraj tie doskové majú lepšiu hustotu v lete sa neprehrievaju a sú stále nemenia svoj tvar tak neviem sa rozhodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrapovic10 ide o to aká je aplikácia....podlaha, priečky dosky.....šikmá strecha dosky alebo rolky....obecne doska je drahšia.....napr. medzi krokvy ak sa už v projekte nepočítalo z rozmerom dosiek bude veľa odpadu -čiže nezmysel.....to že sa dosky neprehrievajú je nezmysel 🙂 ....izolujú rovnako ako rolka a podstatný je tepelný odpor.....tým že dosky sú pevnejšie menej asi "sadajú" no kvalitná rolka tiež nemá prečo sadať ak sa nezaťažuje ...
Odpovedať
@eagleowl zateplenie šikmej strechy no nepočítali sa a áno bolo by veľa odpadu tak potom kúpim v roliach lepší tepelný odpor a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrapovic10 na šikmú strechu podľa možnosti čo najnižšie λ.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?