Je to postačujúce zateplenie?

Zdravím vás všetkých odborníkov. Potreboval by som poradiť ohľadom posúdenia novostavby v ktorej je navrhnuté: podlaha 5cm polystyrén plus nejaká doska na ktorú sa položí podlahové ele. vykurovanie (že vraj tá doska je akoby ďalších 5cm polystyrénu) múry na ktorých je 12cm polystyrénu Na strope je dokopy 28 cm izolácie. Múry su z 30cm tehly. Nerozumiem sa nejak tomu ale som vďačný za akúkoľvek poznámku. Ja mám v pláne dať do podlahy aspoň takých 10cm polystyrenu (v dvoch vrstvách po 5 cm) plus tá doska s s ele. kurením na obvodový plášť aspoň 20cm polystyrénu okná budú 3 sklo a na strop pridám ešte ďalších 10cm izolácie... Ďakujem za vaše odpovede a pripomienky 26. máj o 07:45 • Pošli IP •
Odpovedať
@adino23 kolko ti vypocitali tepelne straty? Ak chces usetrit naklady za kurenie, strop daj 40cm, na mury co najviac eps, 20 cm je velmi v pohode a do podlahy daj viac ako 10, systemovu dosku nedavaj, je zbytocne draha. Daj napr 15cm eps100s a na to obyc PE foliu a trubky podlahove kurenia, ktore prichytis do eps pomocou lacnych umelych hacikov. Mam foto v albume..
Odpovedať
@adino23 tak ako to mas navrhnute je to malo, uz vobec to nie je dostatocne na vykurovanie elektrinou... @lubomird ti radi dobre.
Odpovedať
V parametroch súhlasím s predchádzajúcim príspevkom. A nechápem ako môžu všetci tí titulovaní odborníci navrhovať takéto parametre??? Pracujem v brandži, kde musí človek pravidelne preukazovať odbornú spôsobilosť znalosťou najnovšej technickej legislatívy. Inak príde o odbornosť! V stavebníctve len žasnem akí dinosauri, ktorí zabudli vymrieť navrhujú domy, ktoré sa aktuálne stavajú. A ešte presviedčajú laikov-investorov, že "to stačí". Tí už mali dávno prísť o možnosť projektovať!!! Kto si za 10 rokov kúpi dom s izolačnou vrstvou 5 cm v podlahe, 12 cm v stenách a 28 cm v strope ??? Ako je to možné, že niekto vyštuduje a 30 rokov z toho vegetuje ???? CHORÉ :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@adino23 V podlahe 10 cm stačí teplo nikdy nepôjde dole, a to ktoré sa tam natlačí sa po vypnutí kúrenia vráti späť.Naopak do stropu sa oplatí investovať 28cm je málo.Na stenách je 12 cm tak akurát.Ak chcete pridajte si pár cm navyše ale návratnosť 20 cm polystyrénu na stenách v našich klimatických podmienkach je na hrane.Dá sa ušetriť na ploche zasklenia domu a na kvalitných oknách.
Odpovedať
Pre @lubomird vyratali to na triedu "B" Pre antonmesaros takže kebyže tam dám 15cm na stenu tak aj to može byť v pohode? Ináč ďakujem za odpovede
Odpovedať
@adino23 ano, 15cm na steny je OK.
Odpovedať
@adino23 viac Eps v podlahe ako 10 cm znamena pridat dalsi rad tehal, a efekt je minimalny. Systemovu dosku netreba. Steny 15 , strop 40. Ale velka uspora na vykurovani oproti projektu to nebude, viac zateplenia vsak nedava zmysel.
Odpovedať
@peto99 do podlahy iba tych 10 cm...
Odpovedať
Treba instalovat usporne kurenie: plyn, Tc, drevo. @adino23
Odpovedať
drž sa toho čo si napísal..do podlahy daj min. tých 10cm ale určite EPS tvrdosť S200..príp. aj styrodur v tých dvoch vrstvách po 5 cm je to fajn..my sme na tieto vrstvy pred kladením podlahového kúrenia položili ešte Al fóliu aby "odrážala" teplo od EPS hore do poteru..do strechy treba určite tých 40cm vaty ...u nás je to zatiaľ veľmi fajn..ked prší na plechu nepočujeme skoro nič len taký šum..pekne to tlmí..ale máme aj plné debnenie pod plechom a aj to robí svoje..a zateplenie tých 15 ideme dávať aj my..rozhodujeme sa medzi vatou a neoporom..
Odpovedať
@zuzinka0101 a na co by daval do podlahy drahy eps 200s ked 90% ludi dava 100s a staci to... Vies co to vobec znamena to cislo? A ta folia nema skoro ziadne ucinky... Vidim, ze predajcovia ktori ti predavali boli sikovni :)
Odpovedať
@adino23 ja budem kurit plynom do podlahovky, mur mam 30cm porfix na to pojde 20cm bieleho eps alebo 15cm grafitoveho, v podlahe mam 2x10cm podlahoveho 150S, strop vata 40cm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubomird práveže susedom aj známym predali S100 tvrdosť a susedovi sa unížila podlaha cca 1,5cm a nie je z toho nadšený a nie je jediný ktorý si myslel že kupuje dobre..písala som len to čo som videla..ja osobne som kúpila S 150..viem že styrodur je drahý ale podlaha je dôležitá..stenu opravíš aj strop ale keď ti niečo pracuje pod podlahovým kúrením a dlažbou čo s tým..al foliu som brala od švagra z jeho predajne a keďže sa vždy nejaká pod podlahovku dáva tak sme dali tú..neriešim to..nikto ma neprehováral ani neopláchol sama som zvedavá či bol S150 dobrá voľba..je tam, potery sú urobené.. :-)
Odpovedať
@adino23 myslim ze lepsie riesenie by bola teplovodna podlahovka + elektrokotol v pripade ze sa bude ako zdroj pouzivat el. energia...ja som nedaval systemovu dosku ale na podlahovy eps som dal parozabrannu foliu a na to sa napichali haciky o ktore sa prichytili rurki kurenia
Odpovedať
@antonmesaros To mate odkial, ze teplo nikdy nepojde dole? Pre boha ved to su zaklady fyziky. Teplo sa vzdy siri vsetkymi smermi! Uz si to prestante miesat s teplym vzduchom.
Odpovedať
@danculd Mozno mas pravdu, ale kedze tazko dosiahnes vzduchoprazdno, tak kde je teplo tam je teply vzduch, ci? Nechcem sa hadat...
Odpovedať
@zuzinka0101 Ja mam 100S aj vela znamych a bez najmensieho problemu.. Aspon sa susedovi zvacsila svetlost miestnosti :-D
Odpovedať
V pripade podlahoveho vykurovania sa teplo siri pevnym materialom vsetkymi smermi (resp. cestou najmensieho odporu). Kludne aj do zeme, ak je tam mensi odpor.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd takych bonmotov tu od neho najdes daleko viac :-D. @zuzinka0101 cislo 100 v oznaceni EP znamena silu (v kN) potrebnu na stlacenie o 10 percent. To znamena aby si 10cm 100S stlacila o 1cm, musis na m2 polozit 10 ton ! Ak si dobre pamatam pre 1 percentne stlacenie stale treba 3 tony (nie je to linearne). Takze ak susedom nieco kleslo dovodom je nieco ine ako EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
My mame 14cm podlahu, 10cm mury(porfix 385) a betonovy strop chceme cca 30cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzinka0101 Ja som tiez daval eps 150 kvoli vacsej vrstve ale to ze by susedom klesol eps 100 je skor dovod ze si nedali zalezat pri pokladani.V tomto clanku je viacero dovodov opisanych- http://www.isover.cz/vyvarujte-se-zak...
Odpovedať
@lubomird Rurkami podlahoveho kurenia nahrievas obvykle betonovy/anhydridovy poter a ten nasledne emituje teplo. A toto teplo emituje vsetkymi smermi rovnako. Zjednodusene to znamena, ze na hornej vrstve zohrieva vzduch a ten nasledne priestor a na spodnej vrstve zohrieva podlahovy EPS. A cim menej tam toho EPS budes mat, tym viac tepla bude prechadzat smerom dole.
Odpovedať
ja mám otázku: mám dvojdom, ktorý je oddelený 5 cm polystyrénom plocha domu je 87 m2, s plochou strechou steny sú z ytongu 25 cm, zateplený s polystyrénem 20 cm, strop je asi 20 cm železobetón a na ňom 25 cm polystyrénu a na ňom budú kamene, podlaha betonová doska(hrúbku neviem) a na nej 20 cm polystyren a na nom vodná podlahovka a dlažba. Zaujíma ma ten strop. Je dostatočná tá izolácia? Lebo strop je už zateplený a na ňom položená izolácia. ak by som dal na ňu ešte polystyrén, tak by som musel navýšiť ešte aj atiku a tá je už oplechovaná. Má zmysel to dať rozobrať a dať im to prerobiť? Ak by som dal ďalších 10 cm, o koľko by som znížil tepelnú stratu? či to má vlastne zmysel
Odpovedať
@dufus6 Zmysel to nema v tvojom pripade...
Odpovedať
@jozko07 ta systemova doska s rastrom je sokujuca :O Sudruh co to navrhoval zrejme niekde urobil chybu...
Odpovedať
@gashtaan Strialal za valky do vzduchu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros ach jaj, teplo nepojde dole.... A potom si ludia davaju 10 cm pod podlahovku...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Preto ja dosku nedavam skoda penazi a rurky aspom budu normalne zaliate:)
Odpovedať
@majkoj všetko je možné..toto mi bolo vysvetlené že aká je záťaž na ten EPS..všetko chápem..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?