Je lepšia izolácia strechy alebo izolácia stropu?

Chcela by som sa spýtať, čo je lepšie izolácia stropu alebo strechy. Budeme stavať bungalov a na povale bude len odkladací priestor. Je naozaj potrebné vykurovať priestor medzi strechou a stropom ? Ďakujem
Odpovedať
Toto sa nedá vypočítať, musíte zájsť za odborníkom, aby Vám to nasimuloval v programe (dúfam, že taký existuje). Koľko kam izolácie a aké teploty na povale a aké platby za kúrenie môžete očakávať. Ak nedáte izoláciu medzi krokvy (strecha), bude na povale mrznúť. Tak ako vonku, bude ale pocitovo teplejšie, lebo tam nebude fúkať. Takže kompóty určite nie... Absolútnu vlhkosť tam predpokladám stabilnú, len to striedanie teplôt... to spôsobí, že sa bude meniť vlhkosť relatívna. Ale či môže v lete nad ránom dochádzať ku kondenzácii napr. na predmetoch, to neviem. Povedala by som, že nie, ale nie som si istá. K tej kondenzácii (orosovaniu) určite dochádza pod škridlou a na škridle. Viem, niekedy so šatami je problém - tiež sme v malom domčeku a neviem, kam s tými vecičkami, ktoré sú staršiemu synovi malé a mladšiemu veľké... Vo Vašom dome by sa nedalo využiť miesto v chodbe pod stropom? Vytvoriť police či skrinky s posuvnými dvierkami, vysoké asi 50 cm (od hornej hrany dverí po strop)? Je jednoduchšie štverať sa sem, než na povalu. Okrem toho by bolo treba zadovážiť výlez cez strop a ten dodatočne zvrchu izolovať. Ďalší problém by som videla v netesnosti... Ak bude povala nevyužívaná, bude tesnejšia, izolácie môžete dať koľko chcete, netreba strešný výlez na vetranie, netreba difúznu fóliu lepiť (v prípade úložného priestoru by som lepila - kvôli prachu). Pre prípad opráv strechy - robilo by sa buď zvonku, alebo by sa na povale urobila len taká "lavička" na špalíkoch, aby sa dalo chodiť ponad vlnu. My sme podstrešie surovo a definitívne zavreli.
Odpovedať
Profilova fotka
@naad my máme odizolovaný strop nie strechu ... tie padacie dvere do podkrovia sú tiež izolačné. Presne o toto nám išlo aby sme nevykurovali priestor pod strechou.
Odpovedať
Ahoj blacksr, ďakujem za bohovský nápad (skrinky) . Aj ja si myslím, že najlepšie by bolo to celé "surovo a definitívne zavrieť". Uvidím čo nato mužíček.
Odpovedať
Profilova fotka
@naad @blacksr ešte k tomu chodeniu po izolácii stropu my máme nad minerálnou vlnou na hranoloch nabité v strede kde sa dá postaviť osb dosky :)
Odpovedať
@blacksr, ako nad tým stropom/strechou rozmýšľam, tak by sme si mohli dať pultovú strechu, čo je lacnejšie ako sedlová. Strop by sme zaizolovali aj peniažky by sme usporili. No nie?
Odpovedať
@donya Áno, takto to robili aj na jednom dome, na ktorého návrhu som sa podieľala. Investor chcel iba 18 cm vlny, čím ostávali tepelné mosty tvorené klieštinami. Pridal ešte ďalších 18 cm a ponad to robí stredom povaly takú lavičku s dosiek, aby sa dalo prejsť, keď bude treba niečo na streche opraviť.
Odpovedať
@naad Áno, aj to je možnosť, ak - sa Vám to páči - to povoľuje územný plán (niekde bývajú obmedzenia na počet podlaží, sklon strechy, orientáciu štítu a podobne) - to si overte na stav. úrade - zvolíte vhodný sklon, aby ste mohli použiť takmer ľubovoľnú krytinu Na konštrukciu môžete použiť priehradové väzníky (podobné našim), ktoré majú na svojich koncoch rozdielnu výšku, a celé ich vyplniť izoláciou - u bungalovu odporúčam aspoň 40 cm.
Odpovedať
opravujem Z dosiek, nie S... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@naad ahoj. my staviame bungalov a izolovať budeme strop, nie strechu. bude menší priestor na vykurovanie, keďže všetko teplo sa udrží v obytnej časti. manžel chce na poval odkladať aj nejaké veci, tak budeme musieť vymyslieť najekú tú konštrukciu lavičiek, či mostíka ponad izoláciu :-|
Odpovedať
ahoj, čím ste izolovali keramický strop, nobasilom či polystyrénom? a akou hrúbkou? diki
Odpovedať
Najlepší je nobasil min.hrúbka 160 mm, optimalna je 160 mm a prekrižiť 40 mm a položiť na to pochôznu podlahu, aby sa dalo chodiť a odkladať napr doskami, OSB doskami a pod.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
čaute všetci chcel by som vás poprosiť o radu ohľadom zateplenia stropného systému PREMAC ( Stropná tvárnica ST20 )Jedná sa o to že by som chcel do otvorov stropnej tvarnice ST20 dat fúkanú izoláciu .V podstate by sa vyplnili tunely ktoré vzniknú pri pospájaní strešného systému Premaco ST20 tvárnic.Tým pádom by som sa vyhol tomu že by sa nedalo používať povalu koli izolácii a tiež by som bol spokojnejši aj čo sa týka protipožiarnych opatrení lebo by tá izolacia nastriekaná v stropnom systeme bola chránená betónom pred prípadným vznietením sa.Tak vám prikladám aj link na foto keby ste si to nevedeli predstvit ako to myslím.Tak komentujte poradte či je to dobrý nápad alebo nie . http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/f...
Odpovedať
Článok sa načítava...
1. Veľa tepelných mostov. 2. Výskyt rosného bodu - mám podozrenie, že to nie je dobre. Nad izoláciou je väčšia hrúbka betónu ako dole (plus tam príde ešte "zálievka", že?), čo znamená, že nad izoláciou to bude menej paropriepustné než pod ňou. Para sa dostane do izolácie ľahšie ako von z nej a niekde v tej konštrukcii sa nachádza rosný bod. Dala by som to prepočítať odborníkovi. Ja by som to takto určite nerobila - kvôli 1. i 2. bodu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak zálievka myslíš že sa zaleje deka to nie iba škáry kde sa spájajú tvárnice a preklad
Odpovedať
@fildy Proste príde tam ešte betónová vrstva, však? Tým sa ešte zväčší difúzny odpor tej hornej vrstvy nad izoláciou.
Odpovedať
Profilova fotka
nie hore už nechcem zalievať .a ako potom zateplit povala sa bude používať len na skladovanie to je bungalow
Odpovedať
@fildy Buď položiť EPS - v pohode sa dá po ňom chodiť aj mať položené veci. Alebo lacnejšia je vlna v roštoch krížom cez seba. Teoreticky sa dá použiť aj zafúkanie do tých dutín, ale zhora alebo zdola treba aj tak dať ešte izoláciu na prekrytie tepelných mostov. Plus poriešiť ten rosný bod, hlavne ak by tam mala prísť celulóza. Odporúčam dať toto riešenie prerátať odborníkovi, ktorý používa program Teplo od fy. Svoboda software alebo iný.
Odpovedať
Profilova fotka
A z dola by sa aká izolácia mohla dať?
Odpovedať
@fildy Najbezpečnejšie by bol SDK s parozábranou a vlnou. To je ale blbosť dávať pod takýto strop - z hľadiska ceny. Alebo nalepiť EPS a SDK - ale zase tak, aby bol v pohode rosný bod i hodnoty R. (Lenže zase prichádzate o svetlú výšku miestnosti.) Ja osobne by som volila položenie lacnej sklenej vlny v 2 vrstvách po cca 12-15 cm a na to drevené dosky nie moc natesno, aby boli prevetrávané. (S vyplnením nosníkov izoláciou.) Určite si dajte prerátať akúkoľvek skladbu (okrem tej s parozábranou - tá je 100%-ne OK).
Odpovedať
Profilova fotka
Vie mi niekto ešte poradiť ?
Odpovedať
Profilova fotka
Je vobec potrebné zatepliť strechu ak povala nebude používaná? Nie je lepším riešením zatepliť strop?
Odpovedať
@fildy áno, strop
Odpovedať
Profilova fotka
A pod krytinu sa potom dáva len tá fólia?
Odpovedať
áno, paropriepustná
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@blacksr no skoda ze tato tema nepokracoval dalej a ze sme sa nieco uzitocne nedozvedeli. Z hladiska velkosti ochladzovacej plochy by malo byt zateplenie stropu resp povaly jednoznacne vyhodnejsie. Dolezite je aby sa izolacia fasady spojila s izolaciou povaly. V takomto pripade ak ideme izolovat povalu tak je mozne urobit tzv. jednoplastovu strechu alebo strechu s obratenou skladbou. Jednoplastova skladba (zdola nahor) vnutorny obklad alebo omietka stropu parozabrana tepelna izolacia mikroventilacna hydroizolacna vrstva hydroizolacia krytina Strecha s obratenou skladbou(zdola nahor) vnutorny obklad alebo omietka stropu betonovy alebo dreveny strop hydroizolacia tep. izolacia povrchova krycia vrstva Len sa mi celkom nezda ze ako sa bude spravat strop ked pod krytinou (medzi krokvami) nebude ziadna izolacia nebude tam moc prefukovat ? Pri pultovej streche si myslim ze toto bude dobra kombinacia.
Odpovedať
Osobne skusenosti: Teraz je jednoduchsie zateplit strop a basta fidly. Ale spytajte sa sama seba (vacsina zien ma k tomu sklony) nebudute tam nic zvlakat a uskladnovat? Podla mna postupom casu urcite ano, lebo aj keby kazdy bungalov ci poschodovy mal este jedno podlazie tak by sa urcite niecim zapratalo. Potom si treba uvedomit ze tento potencionalny skladovaci priestor bude mat teplotne vykyvy aj do 60 C. Otazka je ci skladovane veci to nejako nepoznaci. Ak nie tak nie je o com, ale je na mieste otazka, co by ste robili ak by ste mali k dispozicii vykurovanych par desiatok m2 na skladovanie "zavadzakov".
Odpovedať
@naad Dobrý den. Jestli zaizolovat pouze strop, nebo rovnou ceklou střechu je taková specifická otázka. Musíte si nejdříve odpovědět na otázku, jestli ten prostor na něco využijete a jestli tedy chcete hned na začátku zhruba zdojnásobit investici za tepelnou izolaci. Jedna věc je jakou dosáhnete tepelnou ztrátu domu zateplením pouze stropu a druhá věc je, jakou musíte použít tloušťku izolace, aby se zateplením střechy dodržela ta původní tepelná ztráta. A podle mě je naprosto nejvýhodnější zateplit pouze stropní konstrukci a na zateplení střechy rovnou zapomenout. Jediná vyjímka je situace, kdy tam budou obytné prostory. Skladiště různého haraburdí a odkladiště nepotřebných věcí nemusí být zatepleno. Kolik je zatepleno volně přístupných půdních prostorů v klasické zástavbě ? 0,000000000000000............1 promile ? S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva minule ma celkom zaujalo zateplenie povaly poschodoveho domu. Tj na druhe podlazenie boli poukladane kazetove nosniky a potom to bolo cele obite z vrchu OSB vypln tvorila izolacia asi 40 cm isover lamda 0,036. Najviac ma trapilo ze sice to bolo fajn ale predsa len nie je 40 cm len tak akurat ? nebolo by lepsie napr. zvolit fukanu izolaciu a nato napr. 10 cm hofatex ?
Odpovedať
@fricko Dobrý den. Záleží, kolik je místa a co vlastně potřebujet ve finále dosáhnout. OSB na horní straně ( záklop ) je vždy problém a musí být pod izolací dobrá parozábrana, jinak se dějí věci a kape ze stropu voda. Difuzně otevřená konstrukce ,kde je 40 cm foukané izolace zaklopené 10 cm hofatexu bude asi dražší, ale zase ušetříte za parozábranu :-D . Nicméně, já u velmi dobrých domů považuji izolaci síly 40 cm za dostatečnou. A co se týká té foukané izolace, tak je to pouze jedna z možností. kde ale nejste schopen udělat nic svépomocí. Ideální pro dodatečné zafoukání dutin u starých dřevěných stropů. Já jsem na strop naskládal EPS 70 F bez parozábrany. Požadavek podle výpočtu byl 18 cm, ale nějak jsem se rozjel a a bych do toho ukryl i rozvody rekuperace, tak tam nakonec je 34 cm. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?