Izolovanie povaly, difuzne alebo nepriedušne?

ahojte, potreboval by som radu, popripade napad. chcem zateplit povalu rodinneho domu (z 50 rokov) skladba povaly su dosky, vzduchova medzera(v nej su hranoly), dalšia doska a hlina. v 2 izbach mam už aj zniženy strop, avšak to len pre info. moj napad, hlinu vyhadzat, vrchnu vrstvu dosiek vyhadzat, medzi hranoly dat vatu, aspon 15, zadebnit to osb doskami, a na vrch osb dosky položit ešte jednu vrstvu tvrdenej vaty (18cm). tato skladba by mala byt tzv difuzne otvorena, vodna para putuje smerom nahor bez odporu (teda až na tie 2 izby kde je pod sadro kartonom parozabrana) je toto vyhotovenie spravne? popripade kde by ste navrhovali dat parozabranu alebo poprosim napad ako by som to mohol spravit lepšie? len mi prosim nenavrhujte viac izolacie, mam totižto vlastny les :-N ale nebavi ma mat v dome zimu o 4-5 hodin po tom ako v kotli vyhasne (kurim 2x denne.)
Odpovedať
Profilova fotka
OSB doska je parozábrana.Je nepriedyšná.Je dobré dať nakoniec na sklennú vatu fóliu.
Odpovedať
nebude sa vodna para zrazat na folii a padat spat do vaty? popripade ak zamenim osb dosku za klasice dosky s medzerami, bude to aj v tomto pripade nepriedušne?
Odpovedať
Profilova fotka
vzduchová medzera medzi hradami je lepšia izolácia ako vata, ktorú tam chcete dať. Takže ak je tam nepoužívaný priestor stačí vata položená na hlinu. Fólia ako píše antonmesaros je dobrá.
Odpovedať
chlapi! robíte si z neho srandu? @edyx samozrejme, že para na fólii nad izoláciou v chladnom počasí skondenzuje a natečie do izolácie. Parozábrana musí byť pred rosným bodom, ideálne čo najbližšie interiéru. Ak chceš difúzne otvorenú konštrukciu tak tú paru nesmieš zastavovať (max. spomaliť osb doskou - ale platí čo som uviedol vyššie). Ak chceš dávať fóliu tak pod izoláciu.
Odpovedať
Profilova fotka
OSB doska ma viac charakter parobrzdy, ako parozabrany..parozabrana sa spravne rozumie s vyssou SD hodnotou ako OSB doska..okrem toho su velke rozdiely v OSB doskach a to uz nevravim o vzduchotesnosti, to je este horsie... Neprevetravana vzduchova medzera ma naozaj velmi podobnu vodivost, ako izolacia, takze by sa to dalo vyuzit v konstrukcii...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav to nie je sranda, ale fólia, ktorá chráni vatu, paropriepustná, takže žiadne obavy, všetky tie rozprávky o parozábranách sa môžu vynechať, funguje to trochu ináč. V novej stavbe, je ,noýstvo vody,ktorá sa odparuje, vo vyzretej je min. zdroj vlhkosti.
Odpovedať
@jan45 tak potom si treba ujasniť pojmy lebo "fólia" nie je zákonite paropriepustná, ale môže sa pod tým myslieť aj parozábrana (čo je v podstate PVC fólia, okrem tkaných). Možno ste mysleli správne (lebo od Vás ma taká reakcia fakt prekvapila :-) ) Takže zrekapitulujme pre poriadok: difúzne uzavretá skladba z interiéru smerom von - parozábrana, tepelná izolácia, paropriepustná fólia. S tým množstvom vody s tebou bohužiaľ aj na vlastnej skúsenosti súhlasiť nemôžem, zvlášť ak je zle odvetraná tepelná izolácia. Preto ak je možnosť parozábranu použiť tak to treba v každom prípade urobiť. (už za jeden deň by som nad stropom nazbieral aj pol litra vody a to bola len obývacia izba)
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav bežne takéto strechy boli izolované v minulosti metrom sena alebo slamy, to sa postupne do jari skŕmilo a nebola tam žiadna ani paro priepustná ani nepriepustná fólia, v domoch sa denne varilo nie ako dnes a ku kondenzácii dochádzalo možno na spodnej strane škridle, ale preto boli povaly otvorené aby sa zabránilo aj tomuto. Nikto nechce rešpektovať fakt, že do stavby je zabudovaných niekoľko sto litrov vody a jej odparenie chvíľu trvá. Použitím tesných okien sa tento problém ešte zhoršuje.
Odpovedať
@jan45 veď práve že tam bol minimálne meter slamy (ten tam už dnes nenájdeš), stavby boli deravé ako rešeto a cenu energie nikto neriešil. Na súčasné zmenené podmienky už staré pravidlá prestávajú platiť. Moja osobná skúsenosť ktorú som použil ako referenciu, nie je z novostavby, to je difundovaná prevádzková vlhkosť. V novostavbe by bola aspoň desaťnásobne vyššia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?