Izolácie vzhľadom na bezproblémovosť ich odstránenia.

Dobrý deň, rekonštruujeme starý dom z nepálenej tehly a chceme zaizolovať podlahu povaly. Veľmi pri tejto rekonštrukcií oceňujem, že odpad je čisto ekologický - piliny, hlina, čisté drevo,... takže v zásade nemáme problém so zbavením sa odpadu. Preto by som schcela zaizolovať podlahu povaly niečím, čo v budúcnosti nebude predstavovať pre obyvateľov problém či už pri zbavovaní sa materiálu, alebo pri prestavbe. Veľa izolácií sa tvári, že sú EKO, ale väčšinou mám pocit, že sú len ekologicky vyrobené, alebo sa z nich nič zdraviu škodlivé nevyparuje, ale nakoľko sú EKO pri likvidácii a akým spôspbom je ich možné likvidovať, to už nikde nájsť neviem. To, že sa všetko dá hodiť niekam na skládku, ako riešenie nevnímam, zaujímal by ma proces rozkladu, možnosť spálenia v dome, alebo zakopania v záhrade, či recyklácia, prípadne jednoduchosť pri odstraňovaní izolácie od zvyšku domu. Za každý postreh, nápad či vysvetlenie ďakujem.
Odpovedať
@brb Daj tam slamu. Tú potom môžu tvoji vnuci spáliť alebo zakopať. Len neviem, čo spravia so zvyškom odpadu - krov, krytina, tehly či pórobetón, omietky, EPS,....
Odpovedať
@chrobak7 Áno, nejakému odpadu sa vyhnúť úplne nedá, ale pokiaľ existuje nejaká rozumná možnosť, prečo by sa človek nepokúsil ho zredukovať. Čo sa týka slamy, určite u mňa získa plus za bezproblémové odstránenie.
Odpovedať
Nie slamu, ale seno, to je jemnejsie a lepsie izoluje. kedysi to bol jediny izolant na povalach. ina otazka je uz poziarna bezpecnost :-(
Odpovedať
fukana ovcia vlna, fukana celuloza, slama je tiez dobra alternativa, ale asi lepsia balikovana ako volne lozena uz len kvôli tomu, ze casom sa stane domovom spoluobyvatelov, ktorých prichod asi nebudete oslavovat (plchy, kuny, srsne a osy a mnohe ine mile zvieratka)
Odpovedať
@zita19 Do fúkanej celulózy sa ale ale pridávajú neviem aké prostriedky proti škodcom. Celulóza super, ale čo presne zač sú tie aditíva a ako sa správajú, to už neviem a práve preto si s touto izoláciou lámem hlavu. Na jednej stránke písali, že ide o prímes boritu(?). Na iných sa tvária záhadne a píšu len o aditívach proti plesniam, hmyzu a škodcom.
Odpovedať
Profilova fotka
@brb do podlahy nie je vhodna žiadna z týchto izolácií, pokiaľ nepoužijete živičnú izoláciu a to už môžete použiť aj polystyrén.
Odpovedať
@brb borit je obycajny borax, ktory sa pouziva ako hnojivo tu pouzili nejake lisovane baliky slamy https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a... ako nic o tom viac neviem, len nahodou som to dnes citala
Odpovedať
@jan45 Kvôli čomu si to myslíte? Lebo firmy sa tvária, že s tým problém nie je.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?