Izolácia z ovčej vlny

Profilova fotka
Mozeme si zohnat ovciu vlnu aj od nejakeho lokalneho chovatela oviec? Je to takto dostatocne pouzit ako izolaciu alebo sa to musi este nejako specialne pripravit. Dakujem za kazdy nazor :-)
Odpovedať
@juskovci skúste pogoogliť pána menom Jaroslav ŠPOR alias jardaah - pred niekoľkými rokmi sa vyskytoval na Livingu a tzb-info... on má ovčiu vlnu v dome... treba zadávať po česky
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem dnes uz po druhykrat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@juskovci pokiaľ potrebujete ovčiu vlnu tak Vám ju zariadim koľko len budete chcieť. Tu u nás na Liptove nie je problém. :-) avšak pokiaľ viem, nikde na Slovensku sa vlna neupravuje .najbližšie sa vozí na úpravu do Maďarska. Ale s kolegom pracujeme na tom, aby sme to s ňou rozbehli aj u nás na Slovensku, lenže naša legislatíva , normy a prístup niektorých úradníkov...ach jaaaaaaj.
Odpovedať
Profilova fotka
@juskovci inak izolovať ovčou vlnou som chcel aj ja,ale cena ma odradila :-( ale nevzdávam to a hádam sa podarí to čo zamýšľam,spracovávať ju a dostať do povedomia tu u nás. :-) tak držte palce :-)
Odpovedať
No vlna má od prirodzenia niekoľko vlastností a to hlavne autodezinfekčnosť a nehorľavosť, automatickú premenu difúzneho koeficientu a schopnosť reagovať na vonkajšiu klímu zmenou svojich tepelnoizolačných vlastností ( to sa využíva hlavne pri termoprádle ;-). Nespracovaná má iba tri problémy: - nedá sa zaručiť jej funkčnosť v každom mieste, keďže nie je spracovaná do koberca, ale musí sa natláčať. ideálna ale je do stropov. - Je napádaná ako jediný materiál moľami. Plesne do nej nejdu a ani huby. To sa dá riešiť nejakými fixovanými insekticídmi. - No a asi najpodstatnejšia je, že straaaaaaaááááááááášne smrdí :-D Ale keby som mal prachy, tak už tú izoláciu sám vyrábam. Vlna je asi to najlepšie, čím sa dá zatepliť. (obzvlášť drevostavba ;-)
Odpovedať
offtopic ... som zvedavy, kedy niekoho napadne zateplovat perim :-) nic proti vlne samozrejme, som fanusik slamy hliny vlny dreva atd ...
Odpovedať
Profilova fotka
Tá ovčia vlna je asi najlacnejšia surovina z ovce, voľakedy to bolo naopak. Teraz biznis je predaj jahňaciny do Talianska a tradične z mlieka mliečne výrobky. Ovčia vlna asi ťažko by konkurovala lacným izoláciám na trhu. Keď sme pokrývali drevenicu v Krahuloch, tam som videl ako dávali ovčiu vlnu medzi jednotlivé drevá. Ako drevenica bola s borovice dovezenej z Fínska, ževraj tam je hustejšie drevo. Firma čo to montovala bola pomenovaná podľa fínskeho mesta. Inak strecha zas bola nobasilom zateplená. Inak tá drevenica stála jak 2-3 murované dokopy.
Odpovedať
Profilova fotka
no do interieru som rozmyslala skor prirodne materialy kvoli lepsej regulacii klimy, ide len o zateplenie rostu a instalacnej medzery. zvonku bude asi tiez klasicka mineralna vlna kedze v loterii sme zatial nevyhrali :-D ale aj tak ma ta cena odradza.. skoda ze u nas sa uz nic poriadne nevyraba a vsetko musime rozvazat do okolitych statov a naspat dovazat :-( @poliacik321 @stefan_zamestnanec tak ked sa do tohto pustite palec hore.. potom vam spravim propagaciu :-) @stefan_zamestnanec a ako sa to riesi priemyselne voci tomu zapachu, teda ak to nie je know how :-)
Odpovedať
tak ako píše Štefan, ovčia vlna je ideálny izolant pre difúzne otvorené konštrukcie (nevadí jej vlhkosť pri prestupe pár konštrukciou)
Odpovedať
To co sa deje na Slovensku ohladne oviec je smiesne a smutne zaroven. Mame stado spickovych masovych oviec typu merino, Île de France. Vlna sa vykupuje za smiesne peniaze na spracovanie do Ciech a potom si ju Slovac kupuje superdraho v perinach, ci izolacii. Este horsie je to s jahnacim masom. Slovaci kupuju len hydinu, ci bravcove aj to len najlacnejsi sajz z Polska. Ak nejaka restika potrebuje jahnacinu, ide si ju radsej draho kupit mrazenu do Metra, dovezenu z Noveho Zelandu. Cele zle! Slovenske luky su prazdne, to malo dobytka sa chova v mastaliach na zmeskach a na luky idu EU dotacie pre "ekologicku produkciu".
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado a da sa priamo u vas kupit jahnacina? Preco si slovenski chovatelia nepsracuvaju vlnu sami, nevyuzivaju vsetko, co je z chovu zuzitkovatelene? ja viem, s tymi peniazmi je to des a dotaciami, ale v com je hlavny problem chovatelov?
Odpovedať
@keduska Da sa, jasne, je to ale v Mocenku, pre teba trosku od ruky :-D Na Slovensku uplne skrachoval chov cokoholvek. Sme na 10% urovni produkcie oproti 1990. Pre 300 oviec sa ti neoplati mat spracovanie vlny. Este tak rozrabku masa, ale aj to len vdaka dotaciam. Hlavny problem je dopyt po lacnych potravinach z dovozu. Slovak uz nedokaze konkurovat cenou, jedine kvalitou. A po tej nie je dopyt a kupyschopnost.. To je problem..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matorado na Slovensku nie je nic od ruky, zly postoj. Ano, produkcia hruza, som bola na konferencii, kde zenska vravela, ake mnozstva masa a zeleniny sme produkovali kedysi a ako klesa podiel slovenskych vyrobkov v supermarketoch. Je to des, ale ja verim, ze opat sa ludia vracaju k povodnym kvalitnym potravinam, len to chce cas. A velakrat aj zviditelnenie sa, ako napr. predaj z dvora, online prezentacia. Ja netusim, ze sa v Mocenku da kupit valitne jahnacie, ked mi to google nevyhodi:) Je to este dlhy boj, snad sa vratime k tomu, co nam ozaj slo....
Odpovedať
@juskovci No ja neviem, ako sa to rieši pri izolačnej vlne, ale merino sa ako textilná vlna cyklicky prepiera v siliciach a mydlových orechoch :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
O praní vlny som našiel takýto príspevok jednej češky: http://forum.living.cz/viewtopic.php?... Možno by tento postup (spolu s ošetrením voči moliam) mohol pre "izolačnú vlnu" stačiť.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@juskovci Ahoj, samozrejme je možné zohnať ovčiu vlnu, na Slovensku je vlny dostatok, avšak samotná ovčia vlna musí prejsť niekoľkými procesmi úpravy, aby bola použiteľná ako izolácia. Viem, že tvoj príspevok je starší, ale dovolil som si reagovať, aj v záujme ostatných čitateľov. Venujem sa výrobe ovčej vlny do podoby izolácie, mám za sebou dlhoročný výskum a vývoj, taktiež chránenú technológiu spracovania. V prípade akýchkoľvek otázok mi môžeš napísať správu :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@poliacik321 @juskovci Ahoj, zháňam niekoho, kto spracováva ovčiu vlnu na zateplovanie. Je na Slovensku reálne niekto od koho by sa dala kúpiť už opratá vlna? Skúšam a vymášlam aj sám technologiu ako prať vlnu. Kubíkovú nádrž som natrel na čierno a osadil na vyvýšený podstavec, aby mi ju aspoň trochu slnko ohrialo. Nádobu mám umietnenú blízko studne z ktorej načerpem vodu. Z nádrže si potom už ohriatú vodu púšťam do starej vaničky v ktorej periem vlnu. Voda takto od slnka však nemá dostatočnú teplotu, zatiaľ som to riešil kotlinou v ktorej som si nechal zovrieť vodu a prilieval do vaničky. Na ošetrenie proti moliam mám kúpený prípravok Molant iN10. Kto by mál podobnú skúsenosť rád si predám informácie a skúsenosť. Môj hlavný problém je v tom že nemám na pranie dosť času a chystám sa venovať výrobe drevostavieb, preto by som rád našiel nejakého spracovávatela vlny z lokálnych zdrojov.
Odpovedať
Profilova fotka
@simonabel ja som to už vzdal..teda aspoň zatiaľ. Dúfam,že sa raz k tomu dostanem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@lukas68 dobry den chcem sa spýtat že ked si chcem vyrobyt trocha izolacie z ovčej vlny na moj domček na steny a na zateplenie stropu da sa toaj vyrobit doma alebo je na to potrebne mat stroj za niekolko tisic? dakujem .
Odpovedať
@nikol1316 https://www.naturwool.sk/izolacia-z-o...
Odpovedať
jumt ale ja to o nechcem kupit, ja to chcem vyrobit
Odpovedať
Dobrý deň, ovčiu vlnu je potrebné dôkladne ošetriť proti moliam a tiež niekoľkými výrobnými procesmi spracovať do podoby izolácie a preto nie je možné dlhodobo a kvalitne izolovať dom svojpomocne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@simonabel Dobrý denmojli by ste mi prosím poradiť kde sa dá kúpiť ten prostriedok proti moliam do izolácie z ovčej vlny? Ďakujem
Odpovedať
@anni7887 Najznámejší škodca vlny, ktorého pozná asi každý sú mole, ktoré sa živia aj napr. vlnou. Kedže vlnu praním zbavíme lanolínu, je potrebné ju ošetriť nejakým prostriedkom, ktorý ju ochráni. Zvykne sa na to používať močovina alebo ja som použil Borax (bór ťažený v Turecku), ktorý som rozpustil vo vode (treba dlho miešať) a rozprašovačom som striekal už vypratú a suchú vlnu pred zbalením do vriec. https://www.odruky.sk/blog/item/83-ru...
Odpovedať
Ďakujem za radu :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?