Izolácia sklenou vatou alebo penou - čo je lepšie?

Dobry den co myslite cim je lepsie izolovat strop sklenou vatou alebo striekanou izolaciou-penou co sa tyka vlastnosti co by ste uprednostnili? Je tam cenovy rozdiel to je jasne ale o to nejde . Vdaka za kazdy nazor ☺
Odpovedať
Profilova fotka
za mna plus peny je, ze vytvori jednoliatu izolaciu, co je pri vate len tazko realizovatelne. (nahodil som si vatu, kvoli cene)
Odpovedať
@klaudia154 týchto tem je tu neurekom, stačí pohľadať.
Odpovedať
@klaudia154 pokial ti nevadi vyhodit peniaze za aspon 40cm makkej peny, tak jednoznacne pena.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som dal fukanu izolaciu. Supafil Loft. je lepsia ako sklena vata. Ale mam vaznikovy krov, takze vata by bola nezrealizovatelna
Odpovedať
My to chceme davat na strop nad nim bude niekedy podkrovne mame zatial len predpripravu. Manzel nechce fukanu striekana je vraj lepsia lebo pena by sa teoreticky mala dostat vsade. Nam tam vychadza nejaky rozdiel medzi vatou a penou 500 eur na tych 125 m2 plochy len sa nevieme nejako rozhodnut co si mame vybrat ☺ a co som si precitala nejake diskusie na stranke tak su aj spokojní zakaznici s tymto a aj nie 🤔 hmmm
Odpovedať
@klaudia154 ako písal stefan, takýchto tém je tu neúrekom. Nechce sa mi to znovu písať, tak ti skopírujem to, čo som písal v inej téme: Túto dilemu som mal aj ja. Lákalo ma vyskúšať striekanú izoláciu, keďže sa o tom toľko píše a uvádzajú sa tomu dobré vlastnosti. Tak som si porovnal cenu. Na môj dom mám cenové ponuky na striekanú izoláciu od 3700 do 4200 EUR. Izoláciu vatou mi nacenili na necelých 2000 EUR. Nacenili mi ale rovnakú vrstvu vaty ako peny. Ťažko povedať, o koľko viac izoluje pena, zdroje uvádzajú rôzne hodnoty tepelného odporu. Takže áno, vata je lacnejšia, preto kto bude pozerať len na cenu, tak nech si dá vatu. Ale nie je to ani dvojnásobok ceny a pre dom veľký ako môj (a to už je strecha cez 170 m2) robí rozdiel pod 2000 EUR. To máš ako s bazénom. Kto ho bude chcieť mať murovaný, bude mu jedno, že stojí 5000 EUR, dá si ho spraviť. nebude pozerať na to, že nafukovací o rovnakých rozmeroch stojí iba tretinu. Pri rozhodovaní medzi penou a vatou sa nemôžeš pozerať na to, koľko to stojí. Ak sa raz rozhodneš pre penu, tak sa musíš zmieriť s tým, že je to drahšie. Ja som sa rozhodol pre penu. Nie preto, že by som od toho očakával zázraky, alebo že by som mal úžasný dom, ale chcem to vyskúšať a verím tomu. Nedá sa povedať, či je lepšie jedno alebo druhé. Oba sú štandardné stavebné materiály, tak prečo to nevyskúšať. Odporcov nebudem presviedčať. Zatiaľ som neoľutoval, že som to dal.
Odpovedať
@klaudia154 ten rozdiel 500€ je pri rovnakej hrúbke peny a mäkkej vaty?
Odpovedať
My sme dali striekanu penu. Chodim na tyzdnovky a nemam cas hrat sa s vatou. Ked sme si dali nacenit vatu plus praca, nebol tam uz velky rozdiel a izolacne vlastnosti peny su podla mna niekde inde. Penu nastriekaju do kazdej skary a krasne ju vyplni. Ako uz bolo pisane vyssie, vytvori jednoliatu izolaciu. Myslim, ze aj zivotnost bude vyssia, kto rozoberal vatu v starsom dome, ten vie.. V pripade, ak je nieco zle spravene a vo vate sa vytvori kondenz, straca ucinnost. No a najvacsi rozdiel zbadame v lete vraj. Vata ako tazsi material, moze akumulovat teplo z povaly a taktiez sa znizuje ucinnost izolacie. Ale su to viac menej fakty, ktore mame zistene, popripade nastudovane. Skutocne skusenosti este len pridu, snad budici rok :-)
Odpovedať
@klaudia154 to je prosim Vas rozdiel medzi fukanou a striekanou? Alebo normalne polozenou vatou a striekanou penou? Ak to druhe rad by som vedel tepelny odpor pri hrubke jedneho a druheho. Dakujem
Odpovedať
@jakino A prečo sa čuduješ? Nie každý sa serie z vatou celý týždeň. A keď si to necháš urobiť tak myslíš že to bude zadarmo? To sú tie vaše počty. Pena za pár hodín hotová bez pohnutia prstom, vata len materiál bez ceny práce a potom tie skreslené predstavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dorwin vata je vo väzníkovom krove nerealizovateľná ?....to počujem prvý krát. :-) Myslím že ju nie je žiaden problém uložiť....no vyžaduje to čas a aspoň priemerný zmysel pre presnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@yetd " V pripade, ak je nieco zle spravene a vo vate sa vytvori kondenz, straca ucinnost."...presne to isté platí aj pre penu....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@yetd P.S: predpokladaná životnosť sklenej vaty je rovnaká ako životnosť stavby.
Odpovedať
@eagleowl Až na to že vata za pár rokov už ani z 1/3 nemá takú izolačnú schopnosť na rozdiel od peny ktorá si ju udrží počas celej životnosti.
Odpovedať
@ruren Myslíš? Cim to bude?
Odpovedať
@ruren Jediná výhoda peny je tá že to utesní na 99% . Pri vate treba poriadne urobiť parozabranu a všetko poriadne utesniť . Mal som tú česť vidieť ako parozabranu poriadne neutesnili a neprilepili na múr a pri otvorenom okne bolo cítiť ako prúdi vzduch do obytného priestoru. Takže striekana izolácia má svoje opodstatnenie ak sa nebudeme rozprávať o jej izolačných vlastnostiach.
Odpovedať
Inymi slovami, pena ma jedinu nevyhodu - je drahsia. O zavratne lepsej izolacii ako vata pri rovnakej hrubke tak ako prezentuju vyrobcovia by som si iluziu nerobil, ale rychlost realizacie, vzduchotesnost, atd su v prospech peny. Vatou taku vzduchotesnost nespravi nikto nikdy. Takze otazne je len kolko m3 peny by bolo treba a ci to ste ochotni zaplatit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl jasne ze vata je zrealizovatelna, ale dat ju dobre do kazdeho vyrezu atd. je asi narocnejsie ako tam nafukat izolaciu.
Odpovedať
@chrobak7 "Ťažko povedať, o koľko viac izoluje pena, zdroje uvádzajú rôzne hodnoty tepelného odporu." - chcel si napisat o kolko menej, nie? Co viem, vsetky zdroje uvadzaju lambdu okolo 0.038, ktory zdroj uvadza nieco ine?
Odpovedať
@ruren nuž, ja som si vatu vyťahal na povalu za dve hodky a za deň som ju rozroloval v dvoch vrstvách a aj pódium na štvrť povale som stihol urobiť ešte v ten deň. Tak neviem aký týždeň máš na mysli. A ten blud, že po pár rokoch vata izoluje len 1/3 máš odkiaľ? Js som kúpil 40 cm vaty a aj po pár rokoch jej stále nameriam 46 cm :-D
Odpovedať
@jakino Ty píšeš o vate na podlahe (resp. nad stropom). Prdpokladám, že ruren mal na mysli ukladanie vaty pod strechu - medzi krokvy. to za deň nespravíš.
Odpovedať
@chrobak7 Ale veď on nemá dom, ale perníkovú chalúpku. Ja hovorím o dome a keď sa ti to všetko sype za krk a keď každý záves ti zavadzia a treba ti zaizolovať 200 štvorákov.
Odpovedať
@ruren v perníkovej chalúpke mi to robili odspodu majstri. Sám som to robil zvrchu v murovanom dome. Ale áno, robiť to odspodu nie je nič príjemné :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren "za pár rokov už ani z 1/3 nemá takú izolačnú schopnosť na rozdiel od peny ktorá si ju udrží počas celej životnosti. ".... :-D Tomu snáď ani sám neveríš.... Ak si narážal na to že odfláknutá parozábrana má za následok horšie vlatnosti ....určite....presne to isté platí aj pre penu.
Odpovedať
@eagleowl Tak aby som to upresnil. Za 10 rokov stratí 2/3
Odpovedať
@ruren môžeš to popísať aj fyzikálne, čo sa s tou vatou stane, ak ostane rovnako hrubá?
Odpovedať
@gashtaan Otvoril som si jednú cenovú ponuku a čítam Súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,0365 (W/m.k) Tak že vymeň zdroj.
Odpovedať
@jakino A ostane ti rovnako hrubá? Tie lacné sračky čo tam každý dáva po 10 rokoch sadnú vzniknú medzery a je vo vate prievan.
Odpovedať
@ruren no moja 40 centimetrová má po troch rokoch 46 cm, tak som zvedavý...
Odpovedať
@eagleowl pokial viem tak pena je minimalne nasiakava.. a co sa tyka zivotnosti, rozpraval som sa s ludmi, ktori ju rozoberali a nepocul som nic dobre. Osobnu skusenost vsak nemam.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?