Izolacia okolo tramoveho stropu

Ahojte, chceme sa pomaly pustit do zateplovania stropu. Mame tramovy strop, ktory je polozeny na nosnych muroch. Tramy su 15 cm vysoke. Planovana hrubka izolacie je 45 cm. Kedze sme dali o jednu tvarnicu navyse, tak mame dost priestoru ist so zateplenim aj pod tramy. Chcel by som dat zhruba 15-20 cm pod tramy, 15 cm medzi tramy a 10-15 cm nad tramy. Dokopy teda 45-50cm hrubka. Spekulujeme vsak, na co polozit alebo zavesit vrstvu pod tramami. Ci spravit akoby konstrukciu ako pre sadrokarton a do tej to ulozit, alebo ci existuje nejaky iny sposob. Este ma napadlo, ci nespravit vrstvu pod tramami z polystyrenu. Strop nebude pochodzny, stacil by EPS 70. Nejakych 20 cm. Na ten by sa aj jednoducho davala parozabrana. Potom medzi tramy 15 cm vlny a na tramy dalsich 15 cm vlny. Samozrejme prevazovat. Co by ste mi poradili? Vopred vdaka.
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
Dobrý deň. Ak by ste mali záujem o kvalitné zateplenie skúste si kliknúť na náš web. Venujeme sa už viac ako 20 rokov fúkaným izoláciám. Dlhoročné skúsenosti z nás robia lídra na trhu. V prípade záujmu Vám pomôžeme navrhnúť vhodné technické riešenie Vašej stropnej konštrukcie a vypracovanie nezávetnej cenovej ponuky.
Odpovedať
@fukanaizolacia Dakujem za ochotu. Primarne nam teraz ide o hladanie technickeho riesenia, do coho tu izolaciu osadit. Aby to bolo jednoduche, ekonomicke a ucelne. Urcite vsak vyuzijem Vasu ponuku a pokusim sa dat dokopy podklady, aby ste mohli zodpovedne zhodnotit a navrhnut vhodno technicke riesenie. @all Samozrejme budem rad, ak sa niekto dalsi zapoji do diskusie.
Odpovedať
@blacksr Jarka, alebo niekto iny, co by ste mi odporucili? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak naozaj neplánujete využívať povalu, tak by som to nekomplikoval a všetko hodili medzi trámi a nad trámi (v podstate si ušetríte kopec roboty). Zo spodu však aj tak budete musieť riešiť strop. Ak to bude sadrokartón, tak tam budete mať konštrukciu a medzi ňu môžte rovnako naložiť izoláciu (parozábranu by som však nedal až pod konštrukciu, ale nad ňu nakoľko bude značne prederavená práve uchytením sadrokratónu na parozábranu, to vás však mierne limituje kolko izolácie dáte pod parozábranu, lebo platí približný pomer 4:1 čiže odhadom 8 cm vlny do konštrukcie, 15 cm medzi trámi a 20 cm nad trámi.) Čo sa týka použitia fasádneho polystyrénu do interieru, to by som neodporúčal (požiarne riziko).
Odpovedať
@stevosk To s tym polystyrenom ano, to mi znamy uz povedal, ze to sa neodporuca. Nerozumiem vsak casti, ze kolko izolacie dam pod parozabranu... Lebo medzi izolaciou a samotnym sadrokartonovym stropom este bude medzera min. 10 cm na rozvody vzduchotechniky. Takze ta sadrokartonova konstrukcia by bola dvojurovnova... horna uroven by drzala len izolaciu s parozabranou a dolna uroven by drzala sadrokarton. Asi by som to mal nakreslit, ze co mam na mysli...
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no myslel som to jednoducho, najprv urobíte uchytenie pre tú vlnu medzi trámami (ja som použil silný špagát), potom nahodíte parzábranu (na stenmách pritmelíte, na krokvi zaklincujete, diery a spoje prelepíte páskou), potom urobíte konštrukciu na sadrokartón (úchyty konštrukcie, ktoré idú cez parozábranu pretmelíte), do konštrukcie narvete vlnu (8 cm a necháte si aj miesto na rozvody), zhora naložíte vlnu medzi trámi a nad trámi, naťaháte rozvody do konštrukcie a nakoniec zašroubujete sadrokartón, zatmelíte, vybrúsite a vymaľujte :)
Odpovedať
@stevosk Urobil som jednoduchy nacrt, ako som chcel postupovat... Snad to bude dobre vidno. Ako vidis z nacrtku, parozabranu chcem dat pod najspodnejsiu vrstvu izolacie, teda medzi nu a podpornu konstrukciu. Takto by bola prepichnuta iba v mieste zavesov zo stropu, kde by sa sekundarne prelepila/zatmelila. Zavesy by boli dlhsie a upevnila by sa na ne aj hlavna konstrukcia pre SDK. Vysku finalneho stropu by som si urcil dlzkou zavesov.
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no Nápad je to zaujímavý, avšak neviem si predstaviť ako v tej spleti úchytov a drôtov uchytiť parozábranu bez toho aby bola ako rešeto (treba si prirátať aj to že to robíte nad hlavou).
Odpovedať
@br4no idem to riesit cez krokvove nadstavce, uz sa tu o tom pisalo
Odpovedať
@br4no Úplne najjednoduchšie - keďže strop nebude pochôdzny - je dať vlnu medzi trámy a nad trámy. Parozábranu priamo na trámy zospodu. SDK strop do ľubovoľnej výšky. Ak sa chystá rekuperácia, priestor medzi parozábranou a SDK bude pre rúry. Hlavne dať vlnu aj na pomúrnicu zhora, celú ju obaliť do izolácie, spojiť so zateplením fasády.
Odpovedať
@karol333 O tomto rieseni som nevedel. Hned som si nasiel zodpovedajuce diskusie a prestudoval, dakujem za tip. @blacksr Urcite je to najjednoduchsie riesenie, ako pises. No ostane mi tam potom zbytocne zhruba 30cm medzera medzi tramami a SDK. Sice bude miesta na rozvody rekuperacie az az, ale mohol som si tu jednu tvarnicu navyse asi potom odpustit :-) Chcel som, co najviac aj betonovy veniec obalit do vaty, ale vo finale je to asi zbytocne, aby bol aj z vnutornej bocnej strany zaizolovany, kedze bude zaizolovany zhora a tato izolacia bude napojena okolo pomurnice na vonkajsi polystyren, cim sa zamedzi tepelnemu mostu. Skusim si este ale nakalkulovat, kolko by stalo riesenie posunute od @karol333 a na zaklade toho sa rozhodnem. @all Dakujem vsetkym.
Odpovedať
@br4no ja mam vaznikovy krov takze z hora sa mi neda dat vata na kriz. Tak pojdu 2×20 medzi a 15 na kriz pod parobrzda medzera 15 cm a sadros
Odpovedať
Článok sa načítava...
@karol333 Cize pod parozabranu si dal strmene dlhe 15 cm, ktore drzali CDcka? Lebo ked divam materialy k tym kotvam, tak je tam pisane, ze strmene by mali byt 35 alebo 65 mm dlhe. Co je pre mna malo, lebo rozvody by sa mi tam nezmestili. Myslim, ze je to za jedno, ci je strmen dlhy 35 alebo 150 mm. Ale tak cudzia dobra skusenost cloveka ubezpeci...
Odpovedať
este som nedal idem to tak robit. Ja idem rozvody robit z Poliair flexi trubiek 75mm , takze tie tam dam v pohode :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@br4no Ako si to vyriesil nakoniec dal si vatu z hora alebo si dorabal dake drevene rosty pod tramy?
Odpovedať
@danifedor Zhodou okolnosti som sa prave dnes prihlasil po par tyzdnoch a akurat otazka od teba :) Dal som vatu medzi tramy (15 cm) a potom 3 vrstvy prevazovane nad tramy (po 15 cm), cize dokopy 60 cm.
Odpovedať
@br4no vychadza mi to tiez blbo lebo mi projektant naprojektoval tramy nad urovnou pomurnice, cize ked dam prvu vrstvu vaty (16 cm) medzi tramy musim riesit bud rosty pod co bude drahsia varianta alebo ulozit nad. Neviem ci staci teda ked dam dalsich 20 cm vaty na tramy s tym ze pomurnica bude zaizolovana vatou len zvrchu??? a dalsia izolacia pojde nad urovnou pomurnice ale zvnutra nebude izolovana z boku - nie je to zle riesenie???. Tym padom budem mat medzi izolaciou a sdk cca 30 cm vzduchoprazdno mozno aj viac, nechcem nechavat tak vysoko strop radsej nech tam je ta medzera pojdu tadial rozvody rekuperacie.
Odpovedať
Moze byt vata ulozena tak ze bude teda medzi tramami ktore su na urovni pomurnice, s tym ze bude pomurnica obalena len z vrchu smerom von k fasadnemu eps a dalsia vrstva bude nad urovnou pomurnice aby som nemusel robit drevene rosty pod tramy- kvoli ulozeniu dalsej vaty???? @blacksr
Odpovedať
@danifedor 1. Pod pomúrnicou je bet. veniec => 2. SDK bude spustený koľko cm pod trámy? Bude až pod úrovňou venca? Tuším vzt. rúry majú tadiaľ viesť....? Ak bude SDK spustený nižšie, tak v podhľade zateplite veniec znútra XPSkom. Na pomúrnici zhora si dajte záležať, aby vlna a EPS poriadne k sebe doľahli. Ak veniec tvorí niekde zároveň horné ostenie okna (monolit preklad), tak tam treba aj to ostenie zatepliť, aj zvislú časť pod úrovňou SDK. Je to o detailoch.
Odpovedať
@blacksr Dik, veniec netvori nikde horne ostenie okna, a to.veru este neviem ci bude sdk pod vencom, budem sa pytat ked uz budem vediet presne vysky, stale vsak neviem ako to zateplit, ci dat druhu vrstvu vaty nad/pod tramy tu su foto stropu. Ako je vidno tak aby bola po celom strope rovnaka vrstva bolo by lepsie dat druhu vrstvu pod tramy pretoze nad tramy nevojde rovnako v tych sikminach
Odpovedať
@danifedor Tak použite EPS pod trámy. Nalepí sa na trámy. Alebo vlnu vložte na konštrukciu pre SDK - ona sa bude robiť v každom prípade.
Odpovedať
@blacksr ;-) dik aky eps pouzit hrubka taka ista ako keby bola puzota vata?
Odpovedať
@danifedor biely F, rovnaká hrúbka ako pri vlne, cez IP so poslala tip, ako na to
Odpovedať
@blacksr Dakujem, toto riesenie je asi najvhodnejsie.
Odpovedať
@blacksr v mojom pripade bude teda medzi tramami vata ktora obali pomurnicu a eps nalepim zo spodu tramov vsak? Tym padom urobim rozvody vzduchotechniky asi nad tramami a zaizolujem ich
Odpovedať
@danifedor vzt dajte teda medzi EPS, bude to najlepšie, vzduch sa cestou nebude ochladzovať / ohrievať
Odpovedať
Profilova fotka
...to trosku zbytocne prehanas.50cm...sme na Aljaske? Ja mam 35 a kurim len krbom-je tu na skapanie-aj na prizemi..Dom mam myslim dost objemny-pozri foto v profile.
Odpovedať
@blacksr to budem musiet vyrezat do eps "cesty" kde budu umiestnene tie rozvody ?
Odpovedať
@danifedor najprv rúry, potom EPS a fugy zapeniť Rúry zavesíte na trámy.
Odpovedať
@blacksr folia pojde aj pod vatu a potom aj pod eps ? Ci staci pod eps ktory bude pod vatou nalepeny na tramoch odspodu?
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?