Izolácia nad oknamy - podmietkové exterierove žaluzie

Ahojte chcel by som vás poprosiť o rady a síce. Na začiatku stavby sme neuvažovali nad exteriérovými žaluziami a preto sa ani nezateploval veniec (ďalšia vec že ani statik a projektant nejak spolu nekomunikovali, lebo nebol ani voľný plac dať styrodur medzi strmienkami a šalungom) Teraz sme sa rozhodli že exterierové žaluzie nakoniec dáme. Celý dom sa bude zateplovať "šedým" polystyrénom 22 cm. Obvodové steny máme 29cm Pezinská tehla. Keďže máme nad všetkými oknami, portálmi veniec, bojím sa že tam bude (asi aj bude) tepelný most. vid prvy obrázok Pod exterierove kastliky môžem dať 6 cm zateplenie. Samotné kastlíky maju 15 cm. 1cm zostáva na omietku,... Otazka 1: Aky materiál mám použiť ? Alternatíva a) Styrodur 6 cm , ktorý má súč. tepelnej vodivosti: 0,030 W/m.K resp R = 1,80a cenníková cena za m2 je 8,4€ b) Kingspan Kooltherm® K5 Kontaktní fasádní deska 6 cm, ktorá má súč. tepelnej vodivosti: 0,020 W/m.K resp R = 3 cenníková cena za m2 je 19,38€ c) niečo iné ? ekonomicky prijatelné :) Otázka 2: Má zmysel zatepliť iba hornú stranu okna z vnutornej strany cca 2 resp 3 cm styrodurom ? viď druhy obrazok
Odpovedať
1
2
@onats Ja mám urobenú predprípravu nasledovne. Kastlíky budú mať hrúbku 14 cm. Zateplenie je 15 cm. Izolácia pod kastlíkmi je 4 cm styrodur, na zvyšnom venci je 5 cm. Na kastlíkoch bude ešte zvonku 2 cm styroduru. Takže tvojich 6 cm je viac, ako mám ja, takže si myslím, že by to malo stačiť. Daj styrodur a netreba špekuľovať s lamdbami a koeficientmi. Keby si aj dal alternatívu b), koľko m2 sú tie žalúzia? Cenový rozdiel je minimálny. Otázka 2: Myslím, že nie.
Odpovedať
Niečo podobné sme teraz riešili... Počítaš 1cm na omietku....Ale lepidlo+sieťka+omietka nie je 1cm, a na samotnom plechu ti to bude asi praskať. Asi by som dal radšej konzoly, na to 4cm styrodur, kastlik, a na to 2cm styrodur zakomponovať do toho sivého...Dodržať hlavne pre väzbu aby nepraskalo.
Odpovedať
@chrobak7 AHoj dakujem za názor. Aby som to urpesnil kastlíky maju 14 cm + 2 cm na zaomietanie. Ak som to spraváne pochopil tak ty maš zateplený veniec 5 cm styrodurom + pod kastlik si dal další 4 cm styrodur ? kastlíky maju cca 7 m2
Odpovedať
@tominohorvath Ahoj dakujem za názor Aby som to urpesnil kastlíky maju 14 cm + 2 cm na zaomietanie. Bavil som sa aj s tými co budu montovať zaluzie, dali nasledovný postup. 1. Mám dat 6 cm na veniec nejakého materiálu. 2. Namontuju kastlíky 3. pri zateplovani celeho domu sa da na kastlík 2 cm styroduru. 4. sietka lepidlo omietka
Odpovedať
AHojte páni @majkoj @spiderhst @aphaus @antonmesaros @leonardom môžete sa prosím k tomu vyjadriť ( váš názor si dosť cením !) Ďakujem
Odpovedať
@onats skús pozrieť tu možno ťa niečo inšpiruje. http://www.alutec.sk/produkty/rozmery/
Odpovedať
@onats Nie, pod kastlíkmi je len 4 cm styrodutu, všade inde je 5 cm. Priestor pod kastlíkmi je o 1 cm zapustený, aby sa kastlíky zmestili do 15 cm zateplenia. Na kastlíkoch bude ešte 2 cm styrodur, aby to bolo možné omietnuť. Tí, čo ti navrhli ten hore uvedený postup ti poradili dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, Jedná sa o neštandardný detail, pri výbere tepelnej izolácie odporúčame čo najväčší tepelný odpor a dostatočné prekrytie styku okenného rámu a prekladu tepelnou izoláciu, cca. 5-6 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats Ja osobne by som už pri tej investícii do exteriérových žalúzií nešetril na nesprávnom mieste a radšej by som išiel do izolantu s čo najvyšším tepelným odporom pod ten kastlík. Čiže ja by som siahol skôr po variante B. Ja mám tiež podobný detail pod kastlíkom, lenže ja som nerobil betónové preklady, ale dávali sme originál heluzácke, ktoré sa skladali s 3 samostatných prvkov, pričom 1 z nich vyslovene prerušoval tepelný most. Fakt by som teraz nešpekuloval - byť na Tvojom mieste a riešil by som ten lepší izolant, veď na hentých betónových vencoch si si niečo "usporil".... ;-)
Odpovedať
@onats stavali sme z 25cm porobetonu, preto nebolo miesto na vkladanie eps do venca, zateploval som pod kastlikmo pur panelmi, na kryci plech potom slo xps 2cm. Pur panely na presnu hrubku nam narezala firma z Velkeho Sarisa.
Odpovedať
@onats no co uz s tym teraz? Pokaslali ste to, mali ste urobit v tom nosniku/venci vybratie, teda zuzit ZB prvok aby sa tam mohla dat dostatocna hrubka izolacie. Toto malo byt riesene uz v vo faze projektu. Teraz mas moznost schovat zaluzie pod omietku a tym padom menej izolacie, alebo priznat zaluzie. Uplne alebo ciastocne ich vysunut a dat dostatocne mnozstvo izolacie. Ked chces podomietkove, tak byvat co najuzsi kastlik a pouzit tepelnu izolaciu s co najnizsim suc. tepelnej vodivosti, teda co najvacsi tepelny odpor. Mas priamo v styku s tym rohovym oknom obrovsku maju betnonu, toto je slabe miesto a bolo by vhodne ten detail posudit, aby si vnutri nezacal ten kut presniviet. Standardne by malo byt na ZB aspon 100mm tepelnej izolacie.
Odpovedať
@chrobak7 AHoj dakujem za odpoved., Skusal si to daj aj pod Termokameru ( ted.a ak mas taku moznost) ? mam z toho "paniku" - obrazne povedane :) ci tam nebude tepelny most
Odpovedať
Článok sa načítava...
@aphaus Bude dostatocný ten Styrodur 6 cm , ktorý má súč. tepelnej vodivosti: 0,030 W/m.K ? a co hovorite este na to zateplenie okna vrchnej časti z vnutornej strany 2 resp. 3 cm styroduruom ?
Odpovedať
@leonardom Ahoj dakujem za odpoved ! podla teba je velky rozdiel v tých dvoch materiáloch ? ked jeden ma lambdu 0,030 a druhy 0,020 asi dáme ten drahsí materiál, len cisto pre info ma to zaujima. plus sa chcem opýtat neste na to zateplenie okna vrchnej časti z vnutornej strany 2 resp. 3 cm styroduruom ? vid druhy obrázok. - Má to nejaký význam ?
Odpovedať
,@stowasser Dakujem za info a aj foto ! dával si to aj pod termokameru ? vies mi prosím povedat kde si kupoval tie PUR panely , akú hrubku si dával a aku to ma labmdu pri danej hrubke?
Odpovedať
@spiderhst ako som pisal v projekte to bolo riesene (zateplenie venca) ale projektant a statik moc asi nekomunikovali. lebo v projekte som mal zateplený veniec ale ak sa dala výstuž do vencov tak tam nebol plac pre zateplenie ! ad. 2 neplanovali sme najskor exterierove zaluzie, v tedy by nebol problem, kedže budeme zateplovat 22 cm šedým polyst. Teraz sme sa rozdholi že ich dame. Zvažujeme varianty uvedené v príspevku. Otazka je ci materiál s lambdu 0.020 "spraví" viac uzitku ako výrazne lacjnejsi materiál s lambdou 0.030. Otázka 2. je Ci mi pomoze okna z vnútornej strany ( iba vrchnu cast) dodatočne zatepliť 2 resp. 3 cm styrodurom.
Odpovedať
@onats Kde sa da zohnat Koolthem izolacia? Za mna urcite b) sam to chcem tak robit.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats v mojom fotoblogu je tiez rieseny tento detail. Zvnutra nic nezatepluj.
Odpovedať
@onats hrubku izolacie steny mam o 3cm viac ako ty, daval som tam pur panel hr.9cm, tebe sa zmesti 6cm. Fotku termokamerou som robil v zime pri -20'C a nebol vidno ziaden rozdiel oproti stene, ale ram okna svietil ako divy. Pur dosky som si objednaval vo Velkom Sarisi. http://bfy.tw/BQpB
Odpovedať
Profilova fotka
@onats Čau z vnútra nič nezatepluj bol by to len problém z vonku niečo z čo najväčšími tepelným odporom tu by som nešetril budú potom z toho len plesne a problémy.
Odpovedať
Profilova fotka
@onats Bez teplotechnického posudku je ťažké to odhadnúť, skúste dať posúdiť detail.
Odpovedať
@keldon ahoj troch neskôr Ale stavebniny DEK
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Tiež ideme zatepľovať 20 cm eps a zaujma ma tento detail pod kastlikom nakoľko tam vojde pod iba 4 cm izolacie kastlik ma 14 a naň 2 cm .stačia na železobetónovom preklade pod kastlikom 4 cm alebo to riešiť pridaním hrúbky izolacie ?
Odpovedať
@vlado1992 nemáš čo iné urobiť ako dať tam 4cm izolácie, ideálne čo najlepšie (PIR/PURENIT). Ja som dal XPS, lebo som PIR nezohnal. V zime, ani pri -20 som s tým nemal problém. Pre všetkých, dobudúcna, keď viete, že chcete žalúzie, tak je ideálne riešenie (napr. pri 30cm tehle) mať 25cm preklady z tým, že zvyšných 5 bude izolácia. Teda v konečnom dôsledku tam bude 9cm styrodur. Samozrejme to treba riešiť ešte v štádiu projektu, kedy to posúdi statik, či a ako je to možné.
Odpovedať
@igor256 a koľko si dával pod ten kasel tiež 4 cm ? A máš to na Zb preklade ci na fabrickom?
Odpovedať
@vlado1992 4cm, ako ty. Preklady mám nejaké tie tehlové čo sú 3 ks a medzi nimi asi tiež styrodur. Ja som kúpil hrubú stavbu, takže neviem presne. Železobetónové sú asi na tom trošku horšie. Ten purenit by si mal najlepší...
Odpovedať
@igor256 a keby to dáme na 22 hrúbku fasadny a dám tam 6 cm purenitu pod to nebolo by to lepšie?
Odpovedať
@vlado1992 asi bolo, ale zas neviem do akej miery je to potrebné... Hlavne si zisti, či ten purenit zoženieš. Ja som mal problém, že predávali len celé balenia a tebe treba asi len pár tabúľ. Ale až tak moc som to neriešil.
Odpovedať
@vlado1992 ja som koli tomuto nezvladnutemu detailu (prvy dom 🙂 ) zvysil na 26cm greywall a som vysmiaty. Pod kastliky mi islo tusim 12cm fenolovej peny. Cele zateplenie vratane tohoto problemoveho miesta som si robil sam, aby som si bol isty!
Odpovedať
Som nwdal podomietkove, ale priznane a tak sa mi pekne vojde 5 cm styrodur a budem spoko. Navysovat zateplenie na celom dome o 2 coisla mi pride ako predrazeny zbytocnu neefektivny spas.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?