Izolácia múrov. Aká hrúbka? 25cm? 30cm?

Profilova fotka
Zdravím, potreboval by som tiež poradiť ohľadom hrúbky zateplenia múrov. Dom Bungalov, celý podpivničený. Podlaha 20cm EPS150S ( iba podlahové vykurovanie ) Strop, splolu izolácia cca 68cm. ( 50cm striekaná PUR izolácia a 18cm sypaný EPS) Okná 3-sklo, 3 tesnenia. Sú osadené zarovno z vonkajšou stenou. Múr, 30cm termalica. Akú dať hrúbku izolácie? 25cm? 30cm? EPS chcem dať sivý a lepiť Pur penou. Ďakujem vopred za vaše odpovede :-)
Odpovedať
@miki199 Celkom slusne zatepleny dom. Pri 30cm uz budu okna dost utopene, treba brat na to ohlad
Odpovedať
Profilova fotka
...30 cm...par ludom co maju vyssie ucty za energie to zrejme,,zvedne mandle,,
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 tolko aby boli tepelne straty stenou priblizne rovnake ako straty strechou.
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 mas to slusne zateplene... :) niekto ti navrhoval take hrubky? nenavrhol aj obvodove steny? no ten strop je pekna hrubka..to som este asi ani nevidel...
Odpovedať
@miki199 30cm ale potvrdil by som si to výpočtom.
Odpovedať
ja by som dal 100 cm. :-D. kto da viac? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
to sa chválite alebo sťažujete. 50cm PUR peny a nemáte na slušný výpočet TS a zateplenia? Je to plýtvanie, ten dom nikdy neušetrí energie, ktoré boli vynaložené na výrobu tých zmesí. No a na dôvažok treba napísať čím budete kúriť.
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 Podľa mňa to máš skôr predimenzované... Pravdu majú niektorí chlapci nado mnou - najmä @majkoj - že tie straty by mali byť rovnomerne rozložené... Verím, že pri takto zabednenom dome to máš vyriešené s prevetrávaním (rekuperáciou)... ;-)
Odpovedať
@cubicomp Ze celkom slusne zateplene... Toto sa vymyka nadstandardu a nie ze slusne zateplene.... Kde si vydel 68cm v streche???
Odpovedať
@jan45 V tak zateplneom dome asi ani nebude kurit - sam si vykuri :-D
Odpovedať
Predimenzované? Páni čítajte, tá stavba neni v Komárom, ale na Orave! Keď sa pohrá s vonkajšími špaletami (zošikma zreže polystyrén), okno utopené nebude ani pri 30 cm. Nikto za neho nebude platiť účty. Samozrejme, pri takom zaizolovaní bude väčšina strát vetraním = rekuperácia má pri dimenzovaní strát veľké opodstatnenie.
Odpovedať
@lubomird Máš očy, tak vydíš? Sú tu všelijaké perly, ale toto už je fakt sila :-D :-D :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alfonz_n Ako ma kto vediet, ze je to na Orave? Aj aj keby, si mylis Oravu s Aljaskou sa mi zda, to je sila...
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 poznam pripady (hlavne USA, Kanada, kde je to popularne), kde pri vacsich hrubkach PUR si firma nedala zalezat, urobial to rychlejsie, pena nezreagovala tak ako mala a cely cas z toho isli skarede vypary. Niekde to cele vytrhali, niekde sa vymienala cela strecha :)
Odpovedať
@lubomird 40-50 v streche je uz dnes normalne, takze neviem co sa tu vzrusujes
Odpovedať
@cubicomp ja sa nevzrusujem, musis lepsie citat. Ja som nenapisal na 40-50cm ze je nadstandard, ale ze nadstandard je 68cm. Este dozvie aka je tam lambda. Standard co ludia tu na MS davaju je cca 40cm..
Odpovedať
@lubomird ja mam vlnu 60 cm (4x15cm) pri ploche 180 m2 a lambde 0,035 Ale uz som tu videl zopar albumov - mio23 daval tusim 70m cm a viac (vlnu, aj EPS), dalsi mal tusim 5x15 cm teda 75 cm vlny, @miki199 - mal by si to mat nejak preratane. ak mas velke okna - na sirku cca 2m a viac tak ani pri 30 cm nebudu utopene. duplom ked pred nich das este napr. exterireove zaluzie. - bez rekuperacie ale vsetky tie izolacie su zbytocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Nechválim sa a ani nesťažujem. Pri stavbe ma inšpirovali namjä ľuďia s nickom Mio23, blacksr a aj majkoj. Hrubku izolácie som si navrhoval sám. Izolovanie stropu PUR penou ma vyšlo na 30eur/1m2 na výšku cca 50cm. Niektorí toľko zaplatia za polovičnú výšku. Striekali mi to na 2 krát. Sypaný Eps cca 300eur. Obvodové múry som chcel dať v hrúbe 25cm, ale projektant mi to už nechcel dovoliť kvôli statike. Stavba je na dedine, v nadmorskéj výške 800m. Rekuperáciu nemám, ale dá sa dorobiť kedykoľvek. Aj jan45 písal v téme ohľadne rekuperácie, že pri dome zo 100m2 už nie je navratnosť rekuperácie s finančného hľadiska. Vetrám 2x denne celý dom - prievanom. Kúrim ekohráškom, Teplota v dome stále na 22 stupňov, v spálni menej. Spotreba ekohršku od 20.10.2014 do 10.5.2015 aj s teplou vodou pre 3 osoby bola 2,3 tony a kupujem vrecovany po 182e/1t. A to čistím pec raz za mesiac :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 fuha to stale prekuris nejak vela na to aky je dom malinky... Ak je ten ekohrasok hnedy tak je to 11,5 MWh tepla co je dost (ak je z cierneho uhlia tak nieco neni v poriadku). Ja by som mal byt podla vypoctov pri 2x vacsom dome na polovici tvojej spotreby a to mam podobne hrubky zateplenia ako ty.
Odpovedať
@abobo vsak ale nema este zateplene obvodove murivo...
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 jaj ja pako, vsak to je bez zateplenej fasady :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 prave som si uvedomil, ze naco by sa inac pytal na hrubku zateplenia aku ma dat... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo rozmer domu 8,5 x 16. Kúrim čiernym uhlím, ale je to už aj s teplou úžitkovou vodou. Píšem že čistím pec raz za mesiac. Mala by sa aspoň raz za týžen a tam sú poriadne straty. Veď po mesiaci je na peci 1,5cm sadze.
Odpovedať
Profilova fotka
@miki199 tak potom je spotreba domu este vyssia, ale to je teraz irelevantne, lebo sa este len chystas zateplovat. Osobne si myslim, ze kedze nemas okna predsadene ale zarovno z murivom do viac ako 25 cm by som nesiel. Myslim ze s murivom s U=0,1 si na parametroch pasivneho domu a viac netreba. Mozno by som dokonca uvazoval o 20 cm, ale to zalezi ako moc pojdes s EPS k ramom okna. Cim blizsie pojdes, tym horsie to bude vizerat opticky. Este riesenim by bolo spravit ukos osteni a nadprazia, ale to nie kazdemu esteticky vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?