Hrúbka zateplenia v bytovom dome, normy a zákony

Máme v pláne rekonštrukciu plochej strechy na starom bytovom dome. Staré zateplenie bolo tvorené 10cm minerálnou vlnou, toto sa bude dávať dolu, lebo je nasiaknutá vodou. Každý byt v bytovom dome má vlastné kúrenie už asi 11 rokov. Náš byt je pod strechou, takže tých 11 rokov ohrievame dom zhora, najmä v poslených rokoch, pretože stará tepelná izolácia v mokrom stave nezadrží teplo. Teraz je zatiaľ v pláne po zhodení starej minerálnej vlny doizolovanie polystyrénom - dve vrstvy, dokopy 16cm - podľa normy. Ku definitívnemu rozhodnutiu zatiaľ nedošlo, chcem sa spýtať ako je to s nárokom na zateplenie z hľadiska zákona ? Obávam sa, že spodné byty nebudú z cenových dôvodov súhlasiť s tým polystyrénom a možno budú chcieť tenšiu vrstvu. Hovorí zákon niečo o minimálnom zateplení strechy v prípade rekonštrukcie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@stavepeter je uplne irelevantne, ci spodne byty s tym budu alebo nebudu suhlasit... dolezite je si pozriet zakon 182 (vid tarcha na byte co mate) a tam si podrobne pozriet kedy a ako spolocenstvo hlasuje - na niektore otazky postaci nadpolovicna vacsina pritomnych na hlasovani, na niektore otazky treba suhlas 2/3 vsetkych vlastnikov, na niektore staci viac ako 1/2 vsetkych vlastnikov.... podrobne si to uz nepamatam, kam toto spada... ALe je to o tom, ze co si ako spolocenstvo odhlasujete, to sa bude robit. a ten, kto s tym nesuhlasi, ma v zmysle zakona 2 mesiace na to, aby dal na sud navrh na zrusenie uzneseni zo schodze. osobne - radsej zateplit nad ramec normy a poriadne - prinesie to usporu aj tym pod vami a vacsina tepla aj tak unika strechou.
Odpovedať
Súčasťou projektu zateplenia bytového domu a samozrejme následnej žiadosti o stavebné povolenie alebo ohlásenie stavebných úprav (podľa toho čo bude vyžadovať stavebný úrad) sú minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť alebo energetický posudok. Tzn. projektant Vám má navrhnúť hrúbky izolácii tak, aby budova spĺňala minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť. Tlmočte mu Vaše "problémy" s vlhkosťou a on navrhne najvhodnejšiu skladbu a typ izolácie. Ak sa nemýlim, bytové domy po rekonštrukcii musia spĺňat minimálne energetickú triedu C (tomu prispôsobí aj hrúbku izolácie). Plystyrénom sa však môže zateplovať len do tzv. požiarnej výšky (22.5 m).
Odpovedať
@ivana_ipp Tu sa jedná len o opravu starej deravej strechy ešte z komunistických čias. Keďže sa tam musí niečo dať a vlhká tepelná izolácia zhodiť, tak zároveň sa strecha musí znovu zatepliť. Čiže nie je to projekt kompletného zateplenia bytového domu. Na opravu nemáme žiadny projekt, máme ponuky s rozpismi cien za materiál/prácu a vyberáme dodávateľa. Je aj oprava strechy pokladaná za rekonštrukciu po ktorej sa musí dodržať energetická trieda C ?
Odpovedať
@stavepeter pokial neziadate uver z Fondu podpory byvania, mozte zateplit v miere aku uznate za vhodnu a aku vam nasledne projektant naprojektujete. Pri uvere z FRB je podmienka 30% uspora v spotrebe tepla, aj to len ak ziadate o uver na kompletnu rekonstrukciu bytoveho domu (strecha, zateplenie obvodoveho plasta, pivnic, oprava systemovych chyb.... Podrobnosti na webe FRB. Odporucala by som si dat spravit projekt, kde sa opravi strecha nielen tepelna ale aj hydroizolacie, oplechovanie atiky, bleskozvody, prechodyokolo instalacnych sachiet. V pripade kompletnej opravy strechy je cena polystyrenu pomerne zanedbatelna polozka, a ci sa da 10 cm alebo 20 cm to az taky vplyv na cenu nema. Presne cisla neviem, u nas sa len projektant vybera, ale co sme si robili prieskum po firmach a okolitych domoch tak su tam ine polozky, ktore su vyrazne drahsie ako polystyren. V kazdom pripade ma byt izolacie tolko, aby sa rosny bod posunul z muriva do izolacie a seriozny projektant nepodlahne tlaku "lachvatych" investorov a nepojde pod tuto hranicu. Susedia ako stavebni neinformovani pseudoodbornici sice mozu mat na danu temu vlastny nazor, ale aj tak si nepomozu. U nas su tiez taki mrdrci, ze im nie je zima, im do bytu netecie, oni nepestuju na chodbe sampinony, takze netreba ziadne zateplenie strachy, staci diery (uz zas asi po 10x) zalepit. Nastastie sa nam ich podarilo prehlasovat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?