Heluz family 30 rosny bod

Vie mi niekto vypocitat rosny bod pre heluz family 30 zatepleny greywall-om hrubky 15 a 20cm? Radsej by som zateploval 20tkou ale obavam sa ze budu okna velmi dnu a bude to hlupo vyzerat. 15cm by malo stacit na splnenie NED.
Odpovedať
1
2
rosny bod sa neda presne vypocitat, musel by si poznat presnu teplotu a relativnu vlhkost interieru a presnu teplotu a relativnu vlhkost exterieru a presnu vlhkost muriva a milion dalsich faktorov aby si to vedel odhadnut.. a hned ako by sa zmenila teplota o zlomok stupna, uz to prestava platit rosny bod je doslovne podla definicie - ked relativna vlhkost dosiahne 100%, to dosiahnes napriklad tak, ze mas 30 stupnov a 90% relativnu vlhkost a dokazes znizit teplotu na nejakych 28 stupnov pricom ten priestor musis mt hermeticky uzatvoreny - vtedy sa docieli 100% nasytenie a zacne kondenzacia ergo rosny bod mozes mat aj v teplote -10 ale aj pri teplote +20, aj pri teplote +90 (sauna) navyse, preco ta to vlastne zaujima, co si myslis, ze rosny bod s tou stenou spravi? o rosnom bode sa vela debatovalo ked sa zateplovalo 5cm polystyrenom, lenze ta doba je davno prec a nemam dojem, ze by sa niekde pisalo, ze sa tie chabo zateplene panelaky a rodinne domy zosypali..
Odpovedať
Profilova fotka
@sv3853 za predpokladu že okno je osadené na okraj muriva tak pri zateplení 20-kou bude okno v strede múru a bude vyzerať celkom v poriadku. Zateplením 20-kou nemôžete v tomto prípade vôbec nič pokaziť.
Odpovedať
@virnik27 ale ved teraz je nejaky vylepseny ktory ma povrch z vonkajsej strany biely a odolny UV ziareniu.
Odpovedať
@virnik27 To začali vyrábať nejaký nový biely polystyrén, že má ,, lepše tepelnoizolačne vlasnosti ako grafitak" Daj aj nám typ kde taký predávajú.
Odpovedať
@virnik27 to je podla mna to iste ako greywall plus https://www.isover.sk/produkty/isover...
Odpovedať
@virnik27 ja neplanujem zateplovat v auguste, mozno Oktober a to uz nieje horuco a ani slnko nieje take silne. Predpokladam ze ta reflexna vrstva pomoze pocas lepenia aby sa neprehrieval. A ak sa nalepi a zatiahne lepidlom tak uz sa prehrievat nebude v lete a uz nebude nasledne pracovat. Cize ked sa dokonci fasada tak sa uz nic nestane aj keby bolo vonku 40...
Odpovedať
@cache nevyznam sa v tom velmi ale nechcem aby mi plesnela stena koli nejakej vlhkosti ktora je zapricinena tym ze rosny bod je v murive. Podla teba ak tam dam 15 alebo 20 tak rosny bod bude urcite v zatepleni?
Odpovedať
Profilova fotka
@sv3853 Vidím že zasa jeden čo v tom nemá moc poriadok, rosný bod bude vždy na povrchu konštrukcie a vždy tam aj bude akurát môžeš ovplyvniť podmienky za ktorých kondenzácia vznikne ( ak pod rosným bodom tedy myslíš teplotu rosného bodu ). Ak sa bavíme o kondenzácii v konštrukcii tak to môže byť v dôsledku difúzie vodných pár a v takom prípade neviem kto rozširuje bludy ako že je najlepšie keď kondenzujú v tepelnej izolácii veď to je tá najhoršia možnosť lepšie je keď kondenzujú v murive ale tiež nie hoci ako ale množstvo skondenzovanej vodnej pary musí byť menšie ako ročné množstvo odparenej vodnej pary, najlepšie aj najlogickejšie je keď navrhujem novú konštrukciu alebo obnovujem nejakú jestvujúcu aby v nej ku kondenzácii nedochádzalo vôbec. Ešte jedna otázka viem že tu na MS ( modrej streche ) je plno MS ( majstrov sveta ) čo "všetko vedia" ale nebolo by lepšie takéto veci preberať z projektantom a potom dodržať to čo je v projekte ako sa riadiť radami anonymov z internetu lebo čo si tak všímam na tomto fóre rady tú síce dostaneš zadarmo ale väčšinou sú aj nadarmo.
Odpovedať
@sv3853 Ako pisal @martosko - ak sa bavime o plesniach na stenach a kondenzacii na stenach, tak tie vznikaju prave len a len vtedy, ked vznika rosny bod na povrchu steny. Ten moze vzniknut napriklad tym, ze je stena silno podchladena oproti teplote vnutorneho priestoru a zaroven musi mat vnutorny priestor vysoku relativnu vlhkost. Inak povedane, musi byt v tom mieste tepelny most (t.j. napriklad nezatepleny zelezobetonovy preklad, veniec, ...) a zaroven sa v tom priestore nedostatocne vetra. Tento problem vznika v 99% pripadoch v starych stavbach, kde sa vymenia okna za moderne tesne a koli uspore na kureni sa nedostatocne vetra (zvysuje sa relativna vlhkost). Zvysne 1% su odflaknute novostavby, bud nedostavane (nezateplene, aj ked je zateplenie projektovane), alebo stavba bez planovaneho zateplenia a odflaknute detaily (nedodrzanie postupov pre dany material). V tvojom pripade je uplne jedno, ci zateplis 15 ci 20 centimetrami akejkolvek izolacie, pokial to zateplenie bude spravene poriadne. Ak tam nebudes mt tepelny most (odflaknute nezateplene miesto), tak ti steny plesniet nebudu. Ja som z prveho prispevku chapal, ze sa obavas hypotetickeho (cisto teoretickeho a nikdy v praxi zaznamenaneho) pripadu, ze koli slabemu zatepleniu vznikne v murive kondenzacia a pri prudkom poklese teploty tento kondenzat v murive zmrzne a roztrhne murivo.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, vyplňte formulár a Baumit vám tento výpočet poskytne grátis :) Dostanete pekný výpočet aj s grafmi. http://www.baumit.sk/servis-a-dokumen... Alebo kliknite na našu orientačnú tabuľku hrubkazateplenia.sk, kde si vyklikáte vašu tehlu a vyhodí vám min. hrúbky izolantov tak, aby vyhovovali požiadavkám noriem.
Odpovedať
@sv3853 okná nebudú vôbec vyzerať blbo, dnes tak vyzerajú skoro všetky energeticky úsporné stavby a podľa všetkého ti vyjde aj 15 aj 20cm izolácia. na výpočet kondenzačnej zóny a bilancie vodných pár môžeš použiť program fragment od isoveru. @martosko "...neviem kto rozširuje bludy ako že je najlepšie keď kondenzujú v tepelnej izolácii veď to je tá najhoršia možnosť lepšie je keď kondenzujú v murive ale tiež nie hoci ako ale množstvo skondenzovanej vodnej pary musí byť menšie ako ročné množstvo odparenej vodnej pary, najlepšie aj najlogickejšie je keď navrhujem novú konštrukciu alebo obnovujem nejakú jestvujúcu aby v nej ku kondenzácii nedochádzalo vôbec." to hádam nemyslíš vážne!!! pri návrhu nesmieš dovoliť aby kondenzačná zóna vznikla v nosnej konštrukcii (stene) a keďže okrem osobitých prípadov sa kondenzačnej zóne nevieš vyhnúť musíš ju presunúť do izolácie, ktorá je pružná a z pohľadu difúzie najlepšie odvetrateľná. @cache myslíš že zosypanie budovy je jediná porucha, ktorej treba predchádzať? BTW: "páči" sa mi tvoja teória ohľadom rosného bodu a jej aplikácie a príčinách v stavebníctve :-) @sv3853 rieši skôr kondenzáciu v konštrukciách, to s vetraním a výmenou okien nemá až toľko spoločného ako vlhké a plesnivé povrchy stien o ktorých pojednávaš ty. vy ste v škole fyziku nemali?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ďalší čo tu šíri podobný blud, a vieš mi povedať ako si prišiel na to tvoje tvrdenie že kondenzácia vodnej pary sa má cielene presúvať do izolácie čo ovplyvňuje jej vlastnosti a životnosť namiesto toho aby si navrhol skladbu konštrukcie kde ku kondenzácii nedochádza :-| .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko o tom blude (ako ho ty nazývaš) pojednáva STN EN ISO 13788 Výpočtová metóda. SÚTN 2004, STN 73 0540-2: 2002. Táto zákonná povinnosť pri projektovej príprave stavieb vyplýva z ustanovení vyhlášky MŽP SR č. 532/2002 Z. z. o všeobecných technických požiadavkách vo výstavbe. Zanedbanie tejto povinnosti v projektovej príprave stavieb môže viesť počas prevádzky budov k ich závažným poruchám a finančne náročným opravám. učí sa to na všetkých stupňoch stavebných škôl a je to o bezpečnosti stavieb. vieš, po tejto zemi chodia dva druhy ľudí, jedni čo za svojou prácou nesú zodpovednosť a tí druhí ako si ich správne nazval majstrov sveta čo všetko vedia a šíria bludy, ale obávam sa že ty do tej prvej nepatríš. @sv3853
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav A ti aj ovládaš čo sa píše v tých normách alebo poznáš len ich čísla ? Lebo Podľa STN 73 0540-2 bez kondenzácie vodnej pary musia byť navrhnuté strechy, stropy a steny, v ktorých by skondenzovaná vodná para ohrozila ich požadovanú funkciu: Mc = 0 kde Mc je celoročné množstvo skondenzovanej vodnej pary v konštrukcii v kg/(m2 Podľa vyššie uvedenej STN je však možné navrhnúť strechy, stropy a steny, v ktorých kondenzuje vodná para, pričom musia byť splnené všetky tieto podmienky: a) skondenzovaná vodná para neohrozí požadovanú funkciu konštrukcie; b) ročná bilancia skondenzovanej a vyparenej vodnej pary je priaznivá, Mc < Mev kde Mev je celoročné množstvo vyparenej vodnej pary v kg/(m2 c) prípustné celoročné množstvo skondenzovanej vodnej pary je pre jednoplášťové strechy Mc ≤ 0,1 kg/(m2 pre ostatné konštrukcie (napr. obvodové steny) Mc ≤ 0,5 kg/(m2 V podstate sa tam udáva čo som písal akurát som nespomenul že kondenzácia nesmie ohroziť funkciu konštrukcie ale to mi prišlo samozrejmé pri tej kondenzácii v murive som mal presne ny mysli tep prípad b). Keď si sa už oprel o tie normy možno to len neviem nájsť ale kde presne sa tam píšeo o tom že sa majú konštrukcie navrhovať radšej tak aby v nich kondenzovala vodná para ako tak aby v nich nekondezovala, pokiaľ som si všimol tak je taký návrh MOŽNÝ ale len za splnenia vyššie uvedeného a určite to nieje odporúčané.
Odpovedať
@martosko tak si skús podľa toho výpočet a namodeluj nech je kondenzačná zóna v konštrukcii a potom v izolante. Pri EPS sa ti to ukáže hneď (aby si sa netrápil s hľadaním izolantu ktorý vyhovuje a ktorý nie). Je pekné že to už vieš nájsť, ale stále nevidím argumenty za pozíciu kondenzačnej zóny k konštrukcii oproti v izolante ako si uviedol na začiatku. A pri zateplenej stene (s kondenzačnou zónou v konštrukcii - napr. zateplená ytong delta alebo theta) budú tie podmienky splnené?
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Ak si si doteraz nevšimol ja považujem za ideálny stav taký kde ku kondenzácii v konštrukcii nedochádza a argumenty sú jasné voda konštrukciám škodí a aj v norme s ktorou si prišiel sa uvádza niečo také že kondenzácia je síce možná po splnení určitých požiadaviek ale nikde tam nevidím argumenty na to čo tvrdíš ty že sa majú navrhovať konštrukcie v ktorých vodná para kondenzuje a najlepšie v tepelnej izolácii ( alebo to len neviem nájsť, kľudne mi to tam vyhľadaj ty ). Ak by tie podmienky pri zateplenej stene neboli splnené treba návrh konštrukcie preriešiť na novo veď kvôli tomu sa to aj posudzuje a prerátava, to len tu na MS sa hrúbka izolácie určuje štýlom dražby že kto dá viac je väčší frajer.
Odpovedať
@martosko ja som si len vsimol "... neviem kto rozširuje bludy ako že je najlepšie keď kondenzujú v tepelnej izolácii veď to je tá najhoršia možnosť lepšie je keď kondenzujú v murive..." a to som aj riešil, aby si túto tézu nestihlo osvojiť veľa ľudí. Ak tomu čoilen trochu rozumieš (javí sa že áno) tak ti netreba vysvetľovať, že s istou kombinaciou materialov sa kondenzačnej zóne nevyhneš a vtedy je lepšie ak je v izolante.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Tak ak sa bavíme o tom že kondenzácii sa nedá vyhnúť, samozrejme sa bavíme o malých množstvách aj tak je lepšie keď kondenzuje v murive lebo aj malé množstvo vlhkosti zhoršuje vlastnosti tepelnej izolácie ale stene sa vlastnosti nezhoršia. Ako si prišiel na to že je lepšie keď je kondenzácia presunutá do izolácie.
Odpovedať
@martosko t,y si uplne mimo. Ty si ochotny uprednostniť zhorsenie statickych a bezpecnostnych parametrov budovy pred väčšou spotrebou tepla a predpisy co som postol (aspon 2 z nich) to zakazuju! Zbytocne tu mrhame čas. Ja som na to nemusel prichadzat, ale pomohlo by keby si na to prisiel ty.
Odpovedať
@slavoslav @martosko Zaujímavá debata, len mám jednu otázku. Boli časy, keď zateplovanie bolo ešte v štádiu sci fi, tak že kondenzačná zóna by mala byť v murive. To ako že všetky stavby s tej doby by mali byť statický narušené?
Odpovedať
@slavoslav Ako laika by aj mna celkom zaujimalo, preco by kondenzacna zona v murive mala sposobovat staticke a konstrukcne defekty. Pod zateplenim budu aj plusove teploty a povedzme porobeton posobenim vlhkosti hadam nemeni staticke vlastnosti. Celorocne by sa to tak ci tak malo odparit...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Neviem kto je tu s toho mimo, veď keď si už spomenul tú normu aj v tej sa píše že v konštrukcii môže vodná para kondenzovať len za podmienok a) skondenzovaná vodná para neohrozí požadovanú funkciu konštrukcie; b) ročná bilancia skondenzovanej a vyparenej vodnej pary je priaznivá, Mc < Mev Takže malé množstvo skondenzovanej vodnej pary funkciu muriva neohrozí ale funkciu izolácie zhorší, tak rád by som počul tie argumenty za kondenzáciu v tepelnej izolácii keď píšeš že si na to prišiel tak nám povec ako lebo mne to nejde do hlavy a sám na to asi neprídem. Keby to bolo ako píšeš tak každý len trocha zavlhnutý dom by sa zložil ako domček s karát :-D, to mi nehovor že si to myslel vážne. @ruren Keďže staré stavby boli deravé ako rešeto vzdušná vlhkosť sa dostala von hocikadiaľ a nemusela ísť cez steny čiže ku kondenzácii v takejto konštrukcii nemuselo dochádzať ale ťažko to paušalizovať.
Odpovedať
@ruren nie lebo tá má priaznivú ročnú bilanciu skondenzovanej a vyparenej vodnej pary, problém je tam kde podmienky pre to nenastanú. @rillwen napr. jedna z možností: lebo tam kde je voda je aj život a ten vie narušiť štruktúru muriva. Určite bude mať rovnakú pevnosť suchá aj mokrá tvárnica? Nie všade sú podmienky na to aby bola v prípade kondenzácie priaznivá ročná bilancia skondenzovanej pary. A pri návrhu sa nemôžeš spoliehať na náhodu. Alebo si predstav betónový prievlak a výstuž v ňom (korózia výstuže je neprípustná v akomkoľvek návrhu), alebo premočené tehly, tiež po čase nebudú mať vlastnosti ako v suchom stave po rokoch a stavby sa navrhujú so storočnou, životnosťou a počas nej musia zabezpečiť bezpečnosť návrhu.
Odpovedať
@slavoslav Neviem presne na co (v mojich prispevkoch) narazas. Uraza sa lahsie, ako diskutuje. Pouzivatel @sv3853 riesil, citujem: "nevyznam sa v tom velmi ale nechcem aby mi plesnela stena koli nejakej vlhkosti ktora je zapricinena tym ze rosny bod je v murive", na to je spravna odpoved, ze je to uplne jedno, steny mu pri novostavbe plesniet nebudu, ak nebude mat tepelne mosty a to som aj napisal.
Odpovedať
@cache "... lenze ta doba je davno prec a nemam dojem, ze by sa niekde pisalo, ze sa tie chabo zateplene panelaky a rodinne domy zosypali...." "...rosny bod sa neda presne vypocitat,..." stačí na to jedna tabuľka "...Tento problem vznika v 99% pripadoch v starych stavbach, kde sa vymenia okna za moderne tesne a koli uspore na kureni sa nedostatocne vetra (zvysuje sa relativna vlhkost). Zvysne 1% su odflaknute novostavby, bud nedostavane (nezateplene, aj ked je zateplenie projektovane), alebo stavba bez planovaneho zateplenia a odflaknute detaily (nedodrzanie postupov pre dany material)..." trpí ním väčšina novostavieb dokončených pred zimou s izolačnými dvojsklami. ja nerád diskutujem radšej urážam a ešte radšej som ironický :-) ale neber si to veľmi k srdcu.
Odpovedať
Pani neviem ci je problem kondenzacie v murive statickeho charakteru, to si fak tnepamatam. Skladba stiem by ale ako pise slavovlav mala byt taka aby bol rozny bod v izolacii, Ked tomu nerozumiete neviem vam to mmentalne vysveltit. To ze sa vam to zda ako blbost chapem ale je to tak.
Odpovedať
@slavoslav OK, takze.. - daj nejaku referenciu, ze sa stavba staticky narusila koli rosnemu bodu v konstrukcii muriva - ukaz tu jednu tabulku, podla ktorej urcis rosny bod - skus vysvetlit, preco zrovna novostavba dokoncena pred zimou zrovna s dvojskalmi ma trpiet na plesnenie stien (a nieje to tepelnymi mostami, ako som napisal ja)
Odpovedať
@cache hľadaj na serveroch, ktoré sa venujú stavebníctvu, alebo navštív konferenciu nejakej firmy ktorá sa venuje tejto problematike, zvyčajne si tam volajú aj ľudí ktorí sa venujú inšpekcii stavieb.... nie som tvoj asistent a internet hádam máš, nájdeš tam aj tú tabuľku, už ju tu niekoľko krát na fore použili.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell @cache @slavoslav Keď vidím ako to tu metiete skúsim vám trochu vysvetliť ako to je, ale budete sa musieť snažiť chápať lebo už tu nehodlám absolvovať ďalšiu trojtýždňovú procedúru vysvetlovania už ma to nebaví vysvetľovať to každému zvlášť a hlavne keď sa všetci chcú len hádať bez argumentov.Takže na začiatku si pletiete dva rôzne druhy kondenzácie jednu zapríčiňuje rosný bod ale táto kondenzácia môže vzniknúť len na povrchu konštrukcie, druhý typ kondnezácie vzniká vplyvom difúzie vodných pár ktoré za určitých podmienok môžu v konštrukcii vytvoriť kondenzačná pásmo. Ako som tvrdil už na začiatku najlepšie je navrhovať konštrukcie tak aby v nich alebo na nich nevznikala žiadna kondenzácia preto sa či už nové navrhnuté konštrukcie alebo obnovované posudzujú či už na hygienické kritérium alebo sa posudzuje rozloženie tlaku v konštrukcii. Ak by sa už kondenzácii nedalo vyhnúť tak stále som za to aby drobné množstvo vodnej pary radšej kondenzovalo v stene nakoľko sa ľahko odparí do interiéru a odvetrá, @slavoslav síce tvrdil opak ale do teraz nedodal žiaden argument iba zbytočné reči ty typu nájdi si to sám alebo choď na konferenciu alebo hľadaj na internete, asi ťažko bude človek hľadať argument na potvrdenie niečoho čomu neverí a zvlášť keď ho nevieš dodať any ty sám. @sysell Ty nemôžeš nič vysvetliť lebo tomu tiež nerozumieš ale môžeš skúsiť aj ty pohľadať nejaký argument prečo je lepšie aby kondenzovala vodná para v tepelnej izolácii namiesto v konštrukcii, stačí na napísať to čo ťa presvedčilo o tomto tvrdení dúfam že nie to že chlapi v krčme tak vraveli :-(.
Odpovedať
@martosko skusim pozret nejaky zosit z prednasok mozno to najdem. pamatam si len to ze ma byt v izolacii. Ano ide o vodne pary odvodzuje sa to z molierovho diagramu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?