Fúkaná vata svojpomocne

Profilova fotka
Ahojte, neviem ci to tu uz niekto riesil, ale chcem dat fukanu vatu nakolko mi to pride ako najlepsie riesenie, len mam problem s cenou za pracu. Mam bungalov uzitkova plocha 190m2, mam spravene sadrokartonove stropy s cd, ud a noniusmi pripravenymi na zataz 80kg/m2, nad tymto stropom mam klestiny strechy a priestor medzi stropom a vrchom klestin je 60cm. Preco chcem fukanu vatu a nie normalnu? Lebo mam v strope rozvody od krbu s motorom do 4 miesnosti, dalej po celom strope rozvody rekuperacie a 4 svetlovody, plus ked si pripocitam zavesenie sdk stropu, tak by som tam strikoval normalnu vatu mesiac. Prislo mi rozumnejsie spravit vsetky rozvody +strop a zasypat to cca 55cm vaty. A teraz sa az dostavam k podstate co som sa chcel spytat :). Vatu som sa rozhodoval zobrat bud z Knaufu, alebo Isoveru, kde som si predbezne zistoval cenu cca do 4000€ aj s nafukanim, ALE pri prestudovani parametrov jenotlivych vyrobcov som zistil, ze Isover Granulate je baleny v mechoch a vyzera, ze tu vatu je mozne vysypat rovno na miesto bez stroja co by znizilo cenu o viac ako polovicu na cca 1800€. V mojom pripade by som vedel takto rozsypat tu vatu po celej povale, lebo mam vsetko z vrchu pristupne. Knauf supafil by z boja vypadol, lebo je baleny tak, ze ho musi masina natrhat a tak dopravit hadicou na miesto, co podla vsetkeho u Isover granulatu nieje potrebne. Mate niekto s tymto skusenost?
Odpovedať
Fukana vata je zbytocne draha, a zrejme aj zdravotne problematicka. Nechajte si nafukat celulozu alebo este lepsie steicozell. Ma najlepsie parametre v zadrziavani tepla v horucom lete.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tomuto som sa chcel vyhnut, prave naopak, vata ma svoju cenu pre svoje vlasnosti a mimochodom nech si mysli kazdy co chce, ale podla mna je najprirodnejsi material so vsetkych, nakolko je to cisty nerast najmenej podlieha akemukolvek zvetravaniu. Drevo je super, ale ked je vcelku a na stavbe ma svoje miesto, ale o drevnej bunicine ci uz vo forme fukanej celulozy, alebo inych formach sa nechcem vyjadrovat. K zdravotnemu hladisku, nemam v plane vatu inhalovat, nepredpokladam, ze cez parozabranu a sdk mi bude padat na hlavu. Kazdy material ma nejake zdravotne hladisko :). Nechcel som v tejto teme polemizovat o druhu izolacie, ale o mnou navrhnutej aplikacii.
Odpovedať
@poooak Ahoj. Foukání vlny pomocí kompresoru je pouze postup, aby se nemusely ty pytle s vlnou pracně přemisťovat do prostor, kde se zatepluje, do prostor, kde není přístup (dutiny ) a přináší to významnou úsporu času a práce. Pokud máte dobrý přístup do všech míst, které potřebujete zateplit, tak nevidím žádný důvod proti volnému vysypání granulovaného Isoveru na celou zateplovanou plochu. Budete si muset pohlídat, aby celá plocha byla rovnoměrně pokryta a aby i měrná hmotnost vlny v celé ploše byla pokud možno stejná. Asi to budete muset nějak opatrně stlačovat, aby se to následně ( třeba za rok, za dva roky ) neslehlo tak, že někde bude 60 cm a jinde jenom 40. Ale jak píši - chce to mít dobrý přístup na všechny místa. Firma to dofoukne kamkoliv a umí to i rovnoměrně aplikovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Vdaka za tvoj prispevok, utvrdil ma v mojom postupe. Pokial by mi niekto vedel z okolia Presova nafukat povalu za povedzme 500€ tak by som to neriesil a zavolal firmu, ( co je podla mna adekvatna odmena za den prace) ale neviem dostat lepsiu ponuku ako cca 2000€, za pracu. Co je podla mna vela. Aku vatu a aj cenu si viem poriesit k mojej spokojnosti. Potrebujem 100m3 Isover granulat co je 300 mechov, bude to sice makacka, ale vsetko som si robil sam tak zvladnem aj toto. Som nazoru, ze lepsie je sypat vatu na zem ako si ju ukladat nad hlavou :) aj to bol jeden z dovodov preco som sa rozhodol pre tento sposob izolacie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj poooak,prosim ta kde si zohnal ten isover granulate a kolko stoji ,aj ja to budem asi takto riesit,dik
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@poooak ako sa podarilo ?
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt podla albumu daval nakoniec klasicku vatu http://www.modrastrecha.sk/blog/poooa...
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx mas pravdu, spravil som to nakoniec po starom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Zdravim, tak ja som nakoniec to spravil tak, ze som kupil izolaciu ISOVER GRANULATE, bolo to v 10kg vreciah, mam bungalow 155m2 , daval som vrstvu 45cm , a potreboval som na to asi 320 vriec. Vrecia sme po 50ks najskor povyhadzovali na povalu, a potom rucne vysypali pomedzi vazniky. (mam vaznikovy krov) , cele sme to dvaja spravili za 1,5 dna. cize sme rucne vsetko vysypali na povalu, merali sme vrstvu na 45cm a len rukou jemne udusavali. Na vreciach bol stitok o spotrebe , na 100m2 priblizne 238 vriec. Islo to celkom fajn, zasypal som vsetky potrubia od rekuperacie, vliezlo to vsade. mal som ponuku na fukanu izolaciu na 30cm za 2700€ , takto ma vyslo 45cm svojpomocne za 1,5dna 2200€ . celkom som spokojny, vonku v noci je -12°C , cez den -3 az -5 , poobede som zakuril v krbe, tak jemne, teplota v dome o 22:00 vecer bola 25°C , do rana sa nekurilo, teplota cez noc klesla na 22°C :) , ani TČ sa nezaplo :) ... isover granulate ma pisany tepelny odpor lambda 0,036 .
Odpovedať

Odpovedať
@damima Zdravim,prosim Vas kde ste zohnali spominane Isover vrecia? Inak to vyzera zaujimavo ;-)
Odpovedať
@damima aky je rozdiel oproti beznej vate? ziadny. Fukana celuloza a drevovlakno maju uplne ine vlastnosti, predovsetkym v narabani s vlhkostou v zime
Odpovedať
Článok sa načítava...
@angelina1987 normalne som to objednal cez stavebniny , ktore dodavaju produkty od izoveru.
Odpovedať
@damima nechceli ste robit rozvody elektriky a rekuperacie pod parozabranou? Boli tie elektrikarske krabice naozaj nevyhnutne?
Odpovedať
Profilova fotka
mozno ze vysavac na listie by to v pohode zvladol nafukat
Odpovedať
@stowasser nedalo sa pod parozabranu, lebo pod parozabranou je osb strop , ktory je prichyteny na vaznikoch a na nom naskrutkovany sadrokarton. cize nespustal som strop, preto som dal hadice po povrchu a aj elektrinu do chranicky a vsetko sa zasypalo 45 - 50 cm vaty... cez tie najvacsie mrazy -16 , -18 sa uz kurilo v dome, na povale som to kontroloval a vsetko bolo ok , nerosilo sa to. ani rekuperacia sa nerosila .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@poooak @damima Zdravim, ako s odstupom casu hodnotite zaizolovanie stropu? dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?