EPS do odvetranej fasády

Skúsite mi niekto konkretizovať, prečo by sa nemohol do "odvetranej" fasády (fasáda s prevetranou medzerou) použiť EPS? Celý dom okrem jednej strany bude zateplený klasicky EPS, a tá odvetraná sa tam bude riešiť kvôli oplechovaniu. (čiže dôležitejšie ako to odvetranie je rošt aby bolo do čoho kotviť) S eps si myslím že je jednoduchšia manipulácia, nedokonalosti sa dajú vypeniť, majú ho skladom uplne všade a neni problém s dodávkou (ako s vatou v napr.mojich stavebninách kde mi objednajú len celú paletu). Zvyšok by som vedel síce použiť na zateplenie povaly, ale tak isto tam môžem použiť aj EPS keď ostane. Priorita pre mňa je skôr zateplenie ako odvetranie, jediné plus čo mi príde pri vate je lepšia zvuková izolácia, ale aj ten parameter neviem či je tak celkom merateľný, alebo podstatný keď je nad zateplením ešte odvetraná medzera, 20mm (asi) OSB a plech. Uvažovaná hrúbka je 200mm, za ušetrené by tam mohol byť trebars aj ten grafitový.. Ako by ste to riešili vy?
Odpovedať
@cotibebemore pouzit EPS je do odvetravanej fasady je nezmysel kvoli jeho vysokemu difuznemu odporu, ale kedze ty vlastne odvetravanu fasadu vobec nechces, tak je podla mna dost jedno co bude pod rostom.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore mozes mi vysvetlit na co konkretne chces odvetravat EPS ?
Odpovedať
@majkoj podla mna len poplietol pojmy, odvetravat nechce nic, len chce dat na EPS rost na plechove oblozenie, co mu prirodzene tu 20mm "odvetravanu" medzeru urobi.
Odpovedať
@cotibebemore jediný dôvod prečo by sa nemohol použiť je komínový efekt pri horeni fasády ale pri poschodovom dome je to irelevantné. Pod ten plech osb dosku predpisuje technologický postup? Lebo mne to veľký zmysel nedáva. Na plechu bude vznikať kondenz a osb zabráni jeho odvetraniu. Ten EPS v celom tvojom riešení je najmenší problém, kľudne ho tam môžeš nechať, len si prekonzultuj celú skladbu s niekym kto tomu rozumie.
Odpovedať
@majkoj @gashtaan Preto som to nazval "odvetranou" v uvodzovkach lebo chcem prioritne zatepliť, na fasade bude falcovaný plech, a na to treba nejakú pomocnú konštrukciu. Len ma zaujíma či tým niečo pokazím ked do toho roštu dáme EPS namiesto vaty, ale nemám taký pocit. Ešte by ma zaujímal váš názor na baumit open, ktorý by mal podľa toho čo som čítal zabezpečiť podobnú funkciu ako vata, tým pádom by možno ostalo zachované aj to ospevované dýchanie :-) @slavoslav Technologický postup neviem čo predpisuje, ale tie príchytky do falcov do niečoho ukotviť musia. Na strechu dávali aj tú bauder foliu na zaklop, či to pôjde aj na stenu neviem, až tak do detailov som sa nad tým nezamýšlal.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore a na co potrebujes rost ? Aj tak ho budes musiet kotvit cez ten plech (ktoreho vyznam na fasade mi tiez unika), to mozes rovno kotvit EPS cez ten plech. Baumit Open ma vyznam tam kde treba odviest vlhkost. Nie je mi jasne ako by presla cez ten plech :)
Odpovedať
@majkoj asi sa nerozumieme, na stene bude pomocná konštrukcia (asi z dreva) ktorá bude vyplnená vatou/EPS. Smerom von bude toto celé zaklopené OSB doskou a na nej falcovaný plech. Je to čisto dizajnová otázka, a aby sme nemali moc jednoduchý život (k tomu sa netreba vyjadrovať) Vlhkosť je odvádzaná tou odvetranou medzerou, ktorá je v prípade použitia EPS asi zbytočná (na rošt by ešte asi prišla folia, kontralata, zaklop a plech) Prípadne s tým openom by to mohlo ostať rovnako ak je to tak ako si myslím
Odpovedať
@cotibebemore veľkosť medzi EPS a OSB bude vznikať v menšom rozsahu ako medzi OSB a plechom, preto by mi viac dávalo zmysel nahradiť OSB latovanim o ktoré by sa uchytavali Zámky plechu.
Odpovedať
@slavoslav plny zaklop tam aj tak chcem, nie.ze nahodou maly opre bicykel o to a ostane tam preliacina. Dosky neodporucali kvoli tomu ze ked sa zosusi a vykruti ju aby to nahodou nebolo vidiet.
Odpovedať
@cotibebemore OSB nemôžeš dať pod plech. Moc veľká váha. Predpokladám že projekt nato nemáš. Predpokladám že sa ti páči prevetravana fasada s fasadnymi panelmi. Ale je to veľmi drahé, tak si sa rozhodol ich nahradiť lacným plechom.
Odpovedať
Profilova fotka
pripadá mi to ako nezmysel, tak sa fasáda nenavrhuje, ani konštrukčne ani remeselne.
Odpovedať
@cotibebemore s akou vyskou toho plneho zaklopu pocitas?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tominohorvath predpokladas zle, panely sme nechceli, chceli sme ,,lacny,, plech. Ten plech do niecoho musia srobovat (prichytky). Na streche je doskovy zaklop, o kolko je lahsia doska od osb? Videl som viacero realizacii a VSADE boli bud dosky alebo tazke osb. Skusme sa drzat otazky a nefilozofovat o nepodstatnych veciach ze co je pre mna drahe a lacne, vidim ze uz viackrat ta to trapilo ked som sa na nieco pytal. Dostal som takyto navrh tak sa na to pytam. Ak vies poradit, porad lepsie riesenie. Prisiel s tym klampiar, mna zaujima co to znamena pre mna @jan45 v com je chyba? Nahradenie vaty eps? Fasada s odvetranou medzerou je davno vymyslena, a nevymyslel som ju ja. Budem rad za konstruktivnu radu ako dostat falcovany plech na fasadu konstrukcne a remeselne spravne. @jozefsv akou vyskou? Od zeme az po odkvap, alebo co presne mas na mysli?
Odpovedať
@cotibebemore kolko je vyska stavby, pre plny zaklop z osb na vyssiu vysku potrebujes dobre latovanie. inac by ta skladba mohla byt, ze sa to takto nerobi neznamena ze to nemoze byt
Odpovedať
@jozefsv 2poschodia, pozri dom v albume. Co som sa s nimi bavil nebude latovanie, ale ten rost bude z forsni alebo hranolov, medzery vyplnene izolantom a kotvene do muriva nejakymi (asi) L profilmi, tak moc do detailov som sa nepytal, ale nerobia to prvykrat, len mi ponukli eps namiesto vaty, celkovo som mal pocit ze asi preto lebo sa im s tym lepsie/lahsie robi, a zas na druhej strane tie detaily co bypri vate odflakli a povedali ze lepsie to nejde tu aspon mozu vypenit. To mi pride asi ako hlavne plus.
Odpovedať
@cotibebemore strecha a zavesená fasada je rozdiel. zopar odvetraných fasad som uz spravil. ci uz drevené, trespa, 1x timbermax aj cetris. zial fasadu z plechu s plnym debnenim som nevidel,
Odpovedať
Uplne chapem ostatnych, co toto vobec nechapu... Dovody tohto rozhodutia neriesis, ale mozno by si mal vsetko este zvazit a mozno by ta to vratilo na rozumnu cestu a tou je celu fasadu zateplit rovnakym systemom...standardne izolacny material, lepidlo, omietka. Ale ked chces mat na jednej stene dreveny rost a oplechovanie. Ja v tom vidim prakticke nevyhody (aj ked si tu fasadu neviem tiez dobre predstavit), ked budes potrebovat nieco riesit pod oplechovanim napr. zatekanie, hlodavce, hmyz, tak budes asi strhavat ten plech zo steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore nahradenie vaty eps pokladám za správne, odvetraná fasása je vymaslená dávno, ale stále je to nezmyselresp. je funkčná pri určitom zložení, ale potom neplní funkciu odvetrana. Plech je nepredyšný materiál, vyžaduje odvetranie, preto musí byť na stene parozábrana, potom eps a rošt , medzera, plech.Ale stále je to zlepenec. Je iné použiť na fasádu plech v Taliansku a iné u nás.
Odpovedať
@cotibebemore ja si myslim ze EPS musi byt zasietkovany,zaklebrovsny kvoli hlodavcom ,vtakom.aj pri tomto type fasady mineralna vlna nie ..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?