Elektrické podlahové kúrenie alebo tepelné čerpadlo?

Zdravim, nenaslo mi kategóriu kurenie tak som to označil takto. Chcem sa opýtať, ma niekto z vas skúsenosti s elektrickym podlahovym kúrenim formou el. vodičov? Projekt je navrhnutý ako nizkoenerg. A0 s vykurovnaním pomocou tepelneho čerpadla, no pravda je taka, ze oproti el. podlahe cca4000€ je to o dost drahsie (Tč 14000) a zivotnost TČ je o dost menšia. Čiže neexistuje aby sa mi vstupne naklady vratili. Ide mi len o to ci pri el. podlahe nestratim status nizkoenerg. domu ked čochvíľa bude povinnost ho takto skolaudovat. Doplnujica otázka, mate niekto skusenost s firmou "kurenie-eko" z Piešťan ktora sa zaobera elektrickym vykurovanim? Vdaka za rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@matus2108 co ti pomoze, ze to bude lacnejsie, ked neskolaudujes ?
Odpovedať
@matus2108 podľa metodiky pre použitie el kúrenia (okrem TČ) budeš musieť mať po 2020 v dome rekuperáciu a ekologický zdroj napr. fotovoltaické panely .
Odpovedať
@majkoj Vieš mi napísať aké teploty dosahuje tvoj zmený kolektor v lete a zime? Vieš kuriť aj psívne a má to účinok?
Odpovedať
@majkoj Vieš mi napísať aké teploty dosahuje tvoj zmený kolektor v lete a zime? Vieš chladiť aj psívne a má to účinok?
Odpovedať
Profilova fotka
Zasadne by som sa ani nebavil s firmamy prezentujucimi elektricke kurenie ako "eko", "chytra pena" a pod. Kolaudacie sa obavat nemusis,pre teba platia normy platne v case vydania stavebneho povolenia, t.j. A1. Takze ak mas nejaky krb, mal by si sa do toho vmestit aj s el. kurenim. Uvazuj ale rozumne a na 30r. dopredu... 4000€ pri velkej rozlohe (dedukujem z ceny cerpadla) sa ti vrati co by dup.
Odpovedať
@kaspy to vies ked tie prachy nemas tak ich nedas a ludia chcu rychlo byvat, tak radsej budu platit vela mesacne to im uz nepride ze boli odrbani. To mas ako s vecami na splatky nemaju 500 na telku tak si ju zoberu na splatky za 700 lebo 30E mesacne je malo :-D Ludia si kupujú blahobyt na dlh a nerozmyslaju dlhodobom horizonte !
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ked uz prachy nema vo faze vyberu kurenia, tak to rychlo dostava... Aj ked podla mna zabudol do rozdielu v cene zapocitat podlahovku, lebo ak ta uz nahodou v cene zapocina je, tak fakt nie je o com....
Odpovedať
@kaspy v dnesnej dobe ludia zabudaju na matematiku zakladnej skoly a stavaju "sak nejak bude, banka pozicia" Potom pridu do banky s vyplatnymi paskami a zistia, ze su chudaci a jednoducho viac nepozicia a dovi dopo. Ja som si pozical postavil a jeste zbylo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec teploty sa pohybuju od 0 do 20C a neviem presne co si predstavujes pod pasivnym kurenim.
Odpovedať
ja aj tak tomu nerozumiem ..tak dobrý dom je taký dom kde možeš kurit v krbe , či piecke ako v 13 storočí....Každý chodí do práce , vačšinou príde večer , to potom rozloží ohník a hreje sa ...popol, drevo , triesky..niekto povie brikety , ale tie zas smrdia...prosím , zakurit v krbe popozerat do ohníka , atmoška ....ale mat to ako zdroj kurenia? No a vyrubat les je ekologickejšie a lepšie pre planétu ako vytažit uhlie zo zeme? emisie , ale tie vytaté stromy predsa robia kyslík ..ako to vlastne je?
Odpovedať
@daralbajda ked výrubeš strom a na jeho miesto zasadíš 5 sadeníc, tak minimálne 5-10 rokov to bude v mínuse, čo sa týka absorbovaný co2 tými sadenicami verzus pôvodný veľký strom. Deto s produkciou kyslíka,
Odpovedať
Profilova fotka
@fural toto je strasne lacny argument. Vazne je tak tazke pochopit, ze nejde o jeden konkretny moment, ale priemer za cyklus spracovania ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj som sa pomylil, myslel som pasivne chladenie nie kurenie, nevidiš teploty kolektoru na zariadení? V akej hlbke je kolektor a v akej celkovej dlzke a hrubke ho mas?
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec ano mam pasivne chladenie a funguje to. Teploty kolektoru samozrejme vidim , kolektor je cca 1,5m hlboko, je tam skoro 700m rur a neviem co myslis pod hrubkou.
Odpovedať
@daralbajda stalo by za to prepocitat tu drevnú bilanciu, od celkového spáleného množstva za vykurovaciu sezonu v m3 určitého domu , časovú obnoviteľnosť potrebého dreva z konkretneho lesa kde sa taží, množstvo CO2 ktoré spalinami vyprodukuješ, zaroven množstvo CO2 ktoré bude vďaka vyrubaním stromom v negatívnej bilancii / učinosť vychytávania CO2 zavísí hlavne od veku stromu, čím starší tým efektívnejší clearenc / zaratať transport z lesa, spálenú fosílnu ee na chystanie... Myslím že kurenie drevom z lesa je vzhľadom na určitý počet ľudí z lokality vs. les z ktorého sa taží vs. množstvo v dreva v m3 z dlhodobého hľadiska udržateľný a ekologický, len miera tažby vs miera obnovy lesa nesmie mať negatívnu bilanciu, a zaroven je potrebné mať kvlaitné spalovacie zariadenia s vysokou efektivitou horenia. / čiže jednozančne nejaká akumulačná nádoba a max. teplota v spalovacej komore. / Ked pozriem na náš les a aké pásové výruby za časové obdobie vidím, nemyslím si že to je ten prípad, lesný hospodar by mal toto všetko zohladniť a určiť možnú vytažitelnosť za určité obdobie no biznis je biznis. Výrub má samozrejme preventívny účinok na kvalitu dreva ako aj choroby a vek lesa.
Odpovedať
@majkoj hrubka hadice , aby som mal aspon približnú predstavu o plošenej výmene tepla medzi zemou a kolektorom / v m2 /
Odpovedať
@kaspy Tak si predstav, že mám aj fólie, aj chytrú penu a som nad mieru spokojný.
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec DN32
Odpovedať
@majkoj stabilná teplota v zemi je v hlbke 20m a to 12 st. C. Kazdých 31 metrov stúpa teplota o ďalších + 1 st. No kopať do takej hlbky vs. čepradlové skupiny a eergetická strata by nebola už asi rentabilná.
Odpovedať
@majkoj takže výmenná plocha cca 70m2
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec ano, bolo byt nerentabilne, lebo by to nefugovalo :), plosny kolektor vyuziva slnecnu energiu, nie geotermalnu.
Odpovedať
@majkoj zaujíma ma Váš osobný názor .Je lepšie kopat zemný kolektor hlbšie /1,2-1,4m / , alebo plytšie 0,8-1,0m. Niekto tvrdí že musí byt v nezámrznej hlbke a čím hlbšie tým lepšie , niekto zasa že hlboko nie , lebo využíva naakumulované teplo v zemine zo slnka. čo je vlastne pravda? ked su zemné vrty tak sa robia 80-120 m , to pochopím , ale ako to je s plošným kolektorom..?
Odpovedať
@fural @fural ak spáliš za zimu 20m3 dreva , tak ani keby si rýchlo rastuce bambusy sadil tak to v tých sadeniciach nedobehneš...
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren nemam nic proti pene ani foliam. Su jednym z rieseni izolovania a vykurovania. Kazdemu co je libo. (rezen alebo svieckova...) Ak je vsak pena "chytra" a folie "eko" tak utekam nakupovat z teleshopingu.
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda tych 1,5m je asi optimum a nema vyznam ist plytsie ani omnoho hlbsie. To ze sa vyuziva slnecna energia sedi. Preto sa moze stat, ze ak je to velmi hlboko, tak bude problem s "dobijanim" kolektora.
Odpovedať
@daralbajda no,tak v krbe ako v hlavnom zdroji kúrenia si nemôže dovoliť kúriť každý dom,len tie ,, lepšie,,a tie sú zas drahšie,v preklade to znamená že večer prídeš domov a z 22 stupňov Ti kleslo na 20,5, pravda je že aj keď dokuriš pomerne rýchlo do hodiny,ako hlavný zdroj by som to nedala,ono nie vždy sa človeku chce ísť kuriť
Odpovedať
@rkorba nemamproblem s rozpoctom neboj 😄 akurat hľadám najlogickejsie riesenie, TČ je fajn pokial ide, no je na tom o dost viac veci co ti mozu odist resp nutne sa dat servisovat oproti elektrike v zemi. Prepocital som si cca naklady nakurenie, vyslo mi to ze za 10 rokov co je asi zivotnost TČ by sa mi investicia don nevrátila, hoc by som platil za kurenie elektrinou viac, + po tych 10 rokoch mozem kupovat nove cerpadlo, resp draha oprava kompresora- ale stavim sa ze firma sa s tym babrať nebude, povie ze to je uz zastarale tak radsej nove 😀... 14000 ma vyjde TČ + podlaha, podla metraze mojho domu, uz som dostal ponuku, kdez to el. podlaha cez 4000.
Odpovedať
@slavoslav fotovoltika je fajn a dala by sa skombinovat s el. podlahou, no do buducna, teraz je to este dost nakladne, prave koli tomu by som uprednostnil el.vodice s moznym napojenim na fotovoltiku do buducna
Odpovedať
@matus2108 akekolvek kurenie na elektriku formou premeny tepla prietokom prudu je neekonomicke. To radsej klímy a za usetrene prachy fotovoltaiku.
Odpovedať
@daralbajda to kto spali??? 😲😲 My sme v starom, nezateplenom dome, 2 poschodia spalili 5 m za sezónu (teplovodne) a to boli o dost chladnejsie zimy
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?