Efektívne zateplenie domu - zníženie celkovej spotreby energie

Dobrý deň, obraciam sa na vás ohľadom rady na efektívne zateplenie domu. Jedná sa o to, že som si dal spraviť energetický certifikát pred kolaudáciou a nie som veľmi spokojný s výsledkom. Celková spotreba energie mi vyšla 109KW m2. Preto moja otázka smeruje, ako efektívne znížiť celkovú spotrebu energie? Jedná sa o jedno podlažný bungalov v tvare L 140m2, elektrické vykurovanie infra (CALEO), ohrev teplej vody el. bojler 120l, 2 ľudia. Obvodové steny sú z Ytong 450mm (bez izolácie), okná 3skla Ug=0,7, strecha 25cm min. vlny a v podlahe je 8cm polystyren. Podlahu zatepľovať už nemá zmysel, preto čo by ste odporučili, zatepliť ešte viac strop, ak áno koľko cm ešte. Alebo zatepliť obvodové steny polystyrénom, ak áno koľko cm? Píšem zámerne o efektívnosti, aj keď viem, že to je široký pojem, v mojom ponímaní je to čo najrýchlejšia návratnosť a najlepší pomer medzi cenou a znížením celkovej spotreby. Energetický certifikát: Potreba energie na vykurovanie: C 96kW Potreba energie na prípravu teplej vody: B 13kW Celková spotreba energie: B 109kW Minimálna požiadavka R:110 Typická budova R: 220 Za vaše rady vopred ďakujem ;)
Odpovedať
Profilova fotka
Projekt ste mal čo sa týka zníženia energetickej náročnosti asi dosť slabý. Tých 25 cm v strope je fakt žalostne málo, najmä keď sa bavíme o tom, že teplý vzduch stúpa hore a bungalow má veľkú plochu stropu. Na strop prihodťe aspoň 20 cm minerálnej vlny, malo by to byť rýchle, bez zásadných stavebných zásahov a teda aj pomerne rýchlo návratné. Čo sa týka obvodovej steny, ak máte hotovú fasádu zatiaľ by som to neriešil a počkal kolko prekúrite prvú zimu. Inak., ten kto vám poradil tie infra panely pri takto navrhnutom dome bol zvrhlý.
Odpovedať
@danield to obvodove super murivo vam kto odporucil???? mozete sa mu podakovat ,lebo zateplit takyto drahy mur nieje ziadna sranda... do stropu dajte este raz tolko ako mate ...ako mate osadene okna???
Odpovedať
bungalovy do L maju vyssiu tepelnu stratu, stevosk radi dobre. Pridat 20 do stropu. S pripadnym zateplenim steny pockat az po zime a dalsom lete 2016, ytong aj tak velmi dlho schne /az 2 roky/. Spotreba elektriny sa da znizit lacnym kurenim kachlami a klimou. Viac sa urobit neda. S dokurovanim sa snad dostanes pod 1000 Eur rocne za kurenie, plus TUV a ostatne. Skoda, ze nemas v dome plyn, alebo tepelne cerpadlo. Ale s dokurovanim budu platby este prijatelne, hlavne pri tak nizkej investicii do kurenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@danield Načo byť teraz nervózny...? Teraz - keď už dom stojí...? Tento výpočet si si mal dať spraviť, než si začal stavať... Vtedy si mal byť nervózny. Pri takto izolovanom dome ísť do elektriny.... - to je (slušne povedané) trúfalosť. Do stropu môžeš doložiť ešte zhora nejakých 20 cm a na fasádu tiež môžeš dať ešte nejakých 10... S podlahou už nespravíš nič... 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danield ja ta nechcem strasit, ale ak dodrzia vsetci zakony v tomto stave to ani neskolaudujes. Urcite nie s elektrickym vykurovanim. Co mas v tom cerifikate ako globalny ukazovatel primarnej energie ? Predpokladam, ze okolo 300 kWh/m2/rok. Do konca tohoto roka je max 216 a potom uz len 108 V certifikate by malo byt doporucenie co mas spravit, nemas to tam ?
Odpovedať
Ďakujem pekne za názory. V prvom rade nie som nervózny a neporušujem zákony. Spýtal som sa na váš názor, či už je kladný alebo záporný. Viem, že múr je dosť hrubý, nechal som si odporučiť, že ho už nebude treba zatepľovať. Tiež uvažujem zatepľovať strop viac, keďže je to najjednoduchšie riešenie. Nerozumiem veľmi otázke ako máme osadené okná... Čo sa týka spotreby tak od 1. októbra do 28.3. más spotrebu nt. 7100kW vt 200kW. Podotýkam, že prvá zima, denne 3-4 krát intenzívne vetranie. V obývačke je krbová vložka, ktorú 2 krát do týždňa "zapnem" ;) Problém v elektrickom kúrení nevidím, skôr by som celu debatu smeroval na tú dodatočnú izoláciu. V priebehu roka plánujem pred-ohrev vody cez solar...
Odpovedať
Uznávam, že v podlahe mohlo byť viac cm, ale tak "som si nechal poradiť" =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@danield krb si nespominal :), cisto s elektrickym kurenim to proste neskolaudujes, lebo to zakon zakazuje, ja som netvrdil, ze ty porusujes zakon. Dolezita je kolonka globalny ukazovatel primarnej energie musi tam byt cislo mensie ako spominanych 216. Co sa tyka zateplenia to vidim viacmenej bezpredmetne. Ked uz byvas, strechu prerabat asi nebudes a bez nej nema vyznam zateplovat steny.
Odpovedať
@danield podlaha ma na tepelnu stratu najmensi vplyv, vyssia hrubka by pri usetrila malo. Ostatne je urobene podla projektu na standardny dom. L-ko je nevyhodny podorys. S krbom sa dostanes do 1000 rocne za kurenie.
Odpovedať
@majkoj myslis, ze tie cisla aj niekto kontroluje? ked som kolaudoval ja, tetu jedine co ohladom certifikatu zaujimalo bolo, ci ho mam...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan preto som pisal "ale ak dodrzia vsetci zakony" :) , jeden clovek co sa tym zaobera mi spominal , ze sa to vraj zacina naozaj kontrolovat nejakou inspekciou. Neviem nakolko je to pravda...
Odpovedať
@majkoj Ten globalny ukazovatel mam 110. Ja skôr neverím tým výpočtom, lebo celé to nesedí. Podľa výpočtov by som mal mať "spálené" ďaleko viac. Pripomínám, že denne často krát intenzívne vetrám, takže som čakal to čo je v certifikáte alebo viac. Prečo je zateplenie "bezpredmetne"? Steny a strop viem zatepliť ešte stále. Skôr zateplenie podlahy je "bezpredmetné", pre komplikovanosť a efektivitu ;) Krb vyhrieva tak cca 33% domu, je to skôr imidžovka, ktorú využívame podľa chuti. @peto99 zdieľam rovnaký názor, presne toto mi hovorili, strata je tuším od 5% do 15%, čo ja nepovažujem za efektívne dávať tam viac polystyrénu. Takže odporúčate dať 25cm áno? Spolu potom bude 50cm. Či?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danield strop treba zateplit aj kvoli prehrievaniu v lete, vata je velmi lacna. inak sa mi nezda projekt zly, podorys ma najvacsi vplyv na vysoku potrebu tepla. Bolo treba ine kurenie, ale krbom sa da usetrit. Do druheho kridla by som dal klimu. Steny zateplit najskor po lete 2016, ak vobec, lebo spotreba tuto zimu je prijatelna.
Odpovedať
Profilova fotka
@danield jedine, co sa da teraz urobit je naozaj len dat viac do stropu... 20cm naviac... Poznamka o spôsobe osadenia okien bola na mieste..pretoze ak pri murive 45 cm su okna zabudovane cca v strede hrubky, potom by fasada naozaj nevyzerala dobre, ak by ste aj chcel zateplovat... Tieto hrube vonkajsie steny su zial tragediou... zakazal by som pre bezne rodinne domy predavat väcsiu hrubku obvodovaho muriva ako 30cm..s pribudajucimi rokmi by som to este znizoval..aby sa konecne prebrali aj vyrobcovia a prestali predavat stavebnikom vzduch, ale ozajstnu hmotu...
Odpovedať
@peto99 Ďakujem. Viem, že L-ko je horšia alternatíva, ale necheli sme kocku ani obdĺžnik. S plynom bol problém, preto elektrika. Uvidím ako bude po ďalšej zime, lebo teraz ovplyvňuje spotrebu hlavný faktor vlhkosť a vetranie. Áno, krbom sa dá ušetriť, ale neplánujem robiť "kuriča" :-D preto zateplím ešte viac strechu. @drasnican1 Okna sú osadené v strede.
Odpovedať
Profilova fotka
@danield ako som pisal, pokial nezateplis strop, budu investicie do zateplenia stien neefektivne. Otazka je ci mas moznost zateplit strop. Pokial ano vyznam to ma, pokial nie podla mna to nic neprinesie. A do tvojej potreby musis zapocitat aj drevo co spalis v krbe.
Odpovedať
Profilova fotka
nechápem ako niekto môže stavať bungalov zo 45 cm ytongu, veď 20 cm EPS a 30 ytong vyjde rovnako , ale tepelný odpor domu je niekde inde a úspora obytnej plochy minimálne o 4 až _5 m2... skús si prepočítať tých 15 cm navyše po celom obvode.. hmm
Odpovedať
@danield viac vaty v strope nieco usetri, ale ak nechces robit v zime kurica, jedina moznost je kurit klimou. Okna mas v strede, uz sa neda stena zateplit. Niekto mal rovnaky bungalov 30 tehlu a 10 EPS, mal rovnaku spotrebu elektriny, takze ytong izoluje dobre. Kurim klimou celu zimu, samozrejme, ze to nie je podlahovka, ale setri 400 rocne.
Odpovedať
@peto99 tak ono aj na takuto hrubku muriva sa da este nieco nalepit napr mio ma ostenie skoro 40cm a kedze to skosil tak je to ako keby mal 20cm... cize keby nalepil na 45ku mur 15EPS mal by ostenie podobne no len asi 3 krat drahsi mur :-)
Odpovedať
@doors454 @danield bungalov do L ma vacsiu plochu fasady ako obdlznik. Investicia do zateplenia by bola cca 6000, ak je hotova uz aj fasada tak 7500. Ytong 45 uz izoluje velmi slusne, takze pri zatepleni usetri na kureni mozno 300-400 rocne. Ak bude viac kurit drevom a klimou, tych 300-400 hravo usetri. Mne sa javi zateplenie nenavratne. Na TUV je navyhodnejsi bojler s tepelnym cerpadlom, Drazice, tatramat, Sinclair. Dalsia uspora 150 E rocne. Solar je drahy min dvojnasobne a neusetri o nic viac.
Odpovedať
@peto99 jasne je to tak ako pises preto som pisal ze cena je niekde uplne mimo nejakej ak vobec navratnosti ...
Odpovedať
@danield teraz riesit pomer cena/znizenie spotreby je ako po sexe nasadit prezervativ. urcite by som na tvojom mieste v pripade, ze konecne pridu dotacie na fotovoltaiku, nainstaloval niekolko panelov a aspon olovene baterie. dnes som bol pozriet buduceho suseda, bolo pod mrakom a 5,75kWp FVE mu davalo 1,8-1,9kWh. cez leto tym zivi klimu a Nissan Leaf. ma 40-50 rocny barak, zateplovat sa mu nechce. tebe by to v lete tiez mohlo zivit klimu a v zime by ti to znizilo cenu za kurenie. zateplit strop ti uz radili, ja by som urcite pridal aj 10cm na fasadu, ked to pojde a ked ti vyschnu steny. par dni dozadu som sem pridal odkaz na testy tych super-duper izolacnych tehal a jasne tam bolo vidno, ze prestup tepla z vonkajsej na vnutornu stranu bol obrovsky. najlepsie kupit niekedy v zime, klebrom to nalepis aj sam, urcite neodporucam kotvit (to su tie osypky na stavbach, co vidis), vznikaju tam tepelne mosty. ps: ja od augustu minuleho roku neriesim nic ine, nez aby som dom urobil podla energetickeho certifikatu spravne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 Pokiaľ viem, tam mio23 má predsadenú montáž okien, čiže určite nemá ostenie 40, ale len cca 30 + to skosenie niečo urobí
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?