Drevodom - difúzne otvorená konštrukcia

Dobrý deň, potrebujem radu odbornika. Rozhodol som sa pre difuzne otvorenu konštrukciu stien, pričom skladba steny bude: vnútorný obklad, konopná izolácia 25cm, vonkajší záklop, vzduchová medzera, tatranský obklad. Prvá nejasnosť je parozábrana. V rôznych článkoch čítavam, že parozábrana sa dáva hneď za vnútorný obklad aby bol difúzny odpor na vnútornej strane najvyšší aby vlhkosť postupovala von. Stretol som sa ale aj s názorom, že parozábranu dať až na vonkašiu stranu tepelnej izolácie. Potom je tu nejasnosť v pojmoch - parozábranu, alebo len parobrzdu ? Aký je v tom rozdiel ? Ktorá znich prepúšťa vodné pary len jedným smerom ? Môže niekto objasniť ako to vlastne je, či je paro-fólia na vonkajšej strane nezmysel a prečo, atd. ?
Odpovedať
Parozabrana je ako igelit, neprepusta nic ani jednym smerom. Parobrzda prepusta vlhkost v jednom smere (z teplejsieho prostredia do chladnejsieho). Ak chces difuzne otvorenu stavbu na pojem parozabrana v tom pripade uplne zabudni. Princip difuzne otvorenej stavby spociva v tom, ze navrstvenie zvnutra smerom von ma nizsi a nizsi difuzny odpor. Takze v tvojom pripade by som parobrzdu umiestnoval dovnutra. Okrem toho sa mi nejako nepozdava tvoja skladba steny, asi je to dnes moderne, nebojis sa Irmi? :-D
Odpovedať
@kurenco Co by si na skladbe steny zmenil ?
Odpovedať
@stavepeter dám ti radu, najprv študuj a potom sa rozhoduj, ušetríš si peniaze a aj problémy. Tá tvoja stena s konopnou izoláciou bude drahá ako šľak, štandardne sa dáva do drevených stien lacná minerálna vlna, ktorá má uplne rovnaký efekt a naviac je nehorľavá a neorganického pôvodu. Tatranský obklad na fasáde tiež nieje najšťastnejšie rieśenie, drevo treba pravidelne natierať, lebo to časom bude vyzerať ako staré humno. V tvojej skladbe nevidím vzduchotesnú vrstvu, ktorú v DO konštrukcii tvorí OSB na vnútornej strane steny s prelepenými spojmi. Ak chceš riešiť parozábranu tak to už bude difúzne uzavretá (DU) konštrukcia. Parozábrana sa dáva na vnútornú stranu izolácie, tých čo ti radia opak by som poslal nech si to tak oni postavia a za 5 - 10 rokov môžu stavať znova.
Odpovedať
@stavepeter? Co by som zmenil? Asi celu myslienku, skladbu steny si neopisal boh vie ako podla mna, predpokladam stlpikova konstrukcia, ale co je zaklop? Konopna izolacia, neviem preco - mineralna vlna,
Odpovedať
@kurenco Zvnutra von: zaklop z dosiek 20mm, parobrzda, konope 25cm v dvoch vrstvach 10cm v pridavnom roste a 15cm v priestore medzi stlpmi, vonkajsi zaklop z dosiek 20mm, vzduchova medzera, tatransky obklad. Nechcem ziadne mineralne vlakno ani osb dosky ani inu chemiu napriek tomu, ze ma to vyjde draho. Bavme sa preto o skladbe z prirodnych materialov, o ktorych hovorim.
Odpovedať
treba sa radit aj s dobrym projektantom ci to vobec splni normu A1. Ci nebude treba viac ako 25cm konope
Odpovedať
Vdaka za pomoc a odpovede.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den , chcel by som radu na kontrukciu ktoru planujem pouzit v konstrukcii. Sadrokarton - Rost 4cm - Osb - 15cm rockwool superrock ako vypln konstrukcie- Zaklopena DHF -mineralna vata isover TF 10cm. Jedine v com mam viac menej nejasno , je ci mozem pouzit dhf na zaklopenie. Kedze chcem stavbu ponechat difuzne otvorenu a dhf je vysoko difuzna.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?