Drevenica ako rodinny dom ?

Pozdravujem. chcem sa opytat, ci niektory z vas byvaju v starej prerobenej drevenici? Zaujimaju ma hlavne informacie ohladom izolacie a kúrenia a ake su priblizne naklady? Oplati sa do toho pustat? dakuejm za odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@marekdanton my sice nie, ale kamaratka s priatelom take isli riesit a doteraz ich to stoji peniaze zatial sa tam vzdy nieco naslo co potrebovali spravit, hovorili, ze keby vedia postavia si rovno novy dom.
Odpovedať
@marekdanton financne sa to urcite neoplati... na taketo nieco treba silny fetis na drevo.
Odpovedať
V prvom rade sa spýtaj manželky/priateľky či vôbec bude ochotná ísť bývať do starej barabizne. Dnešné ženy chcú doma svetlo, čisto, teplo a žiaden hmyz. Keď sa budeš snažiť prerábať drevenicu, tak sa jednak narobíš a ju v určitej etape nenávratne zničíš. Nebude to ani drevenica, ani rodinný dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekdanton nie neoplati. V takej drevenici sa byva koli stylu byvania, nie usetreniu nakladov ci komfortu
Odpovedať
@roman_x Mám starú barabiznu r.v 1890 , steny oholene na drevo , podlaha a stropy detto. Nove rozvody voda/elektrika , steny - izolacia plus omietka .Nemam pocit , ze by som daco nenavratne znicil , svetla je tam dostatok ,cisto teplo a hmyz nekomentujem. Mam dalsi rodinny dom r.v 2016 a hmyzom , teplom a spinou sa teda majitel vysporiadat uplne dovnako. Nespomínam vyborne izolacne vlastnosti drevenice , mam pocit ze je to lepsie ako polystyren a porfix v novom dome . A ako bonus pozemok 100x100 - to v novostavbach nehrozi max 20 x 30 v normalnej cene :D
Odpovedať
@kollega Predpokladam, ze taka drevenica je z makkeho dreva (smrek), ktore ma sucinitel tepelnej vodivosti tak λ = 0.15 W/m.K Aby si dosiahol tepelny odpor podla normy - R = 6.5(m2 . K)/W, tak by musela byt smrekova stena hruba d = R*λ = 0,975 metra (ano, skoro meter). Ak by sa ale jednalo o gulatinu, tak by by priemer kmena musel byt este vacsi (kedze v spojoch radov je hrubka podstatne mensia), aby sa dosiahol celkovy priemer 6.5. Tolko ku "mam pocit ze je to lepsie ako polystyren a porfix"
Odpovedať
@cache Zistil som , ze nie vzdy sa daju aplikovat teoreticke vypocty ( tie ovladam tiež ). Ale pocitaj dalej a prid do tej chalupy v lete , ked uz mas v modernom dome davno teplo ako v peci a predstav si ze tam je chládok ...
Odpovedať
@kollega A zem je plocha, pretoze nevidim ze by bola zakrivena :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekdanton Mal som chalupu - drevenicu - pod Poľanou. Cca 35 cm hrady, znútra omietky. Rýchlo sa vykúrila - rýchlo vychladla. Myslím si, že čo sa týka tepelného odporu v pohode, čo sa týka akumulácie (zotrvačnosti) - tam je to už horšie. Ale pri umne nadimenzovanom vykurovacom systéme sa nemusíte obávať, že by ste skrachovali. Ako písali už vyššie, drevenica je životný štýl, tak niečo treba obetovať. Mám známeho, čo má taký ten masážny bazénik (jakuzzu) a celú zimu ho kúri, aby to nezamrzlo. Myslím, že prekúri viac, ako majiteľ drevenice...
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Ver tomu, že žiadna stará, klasická drevenica nie je postavené z mäkkého smrekového dreva. Ak by ich pred 120 - 150 rokmi takto stavali, už by tu dávno neboli. Ja mám kamenný dom, ktorý ma necelých 100 rokov a strešné trámy, ako aj záklopy sú z poctivého tvrdého dreva a sú určite po tých rokoch v lepšom stave, ako 15 - 20 ročný krov z mäkkého dreva, aké sa robia dnes. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ludia stavali z toho, co bolo po ruke. Ked tam mali bukovy les, tak z buku. Ked jelsovy, tak z jelse. Ked smrekovy, tak zo smreku. Ked sa tam tazil tuf, tak z tufu, ako ma aj moja svokra v Ruzomberku, dom ktory sa neda v zime poriadne vykurit a uprostred leta, ked sa tie metrove mury rozpeckuju, tak sa v nom neda existovat, pretoze chladne az do novembra.. Mimochodom, asi ti nedoslo, ze som ten smrek povedal schvalne, pretoze makke drevo ma mensiu objemovu hmotnost, takze je to LEPSI izolant. U tvrdeho dreva sa uvadza sucinitel λ = 0,42 W/m.K, ergo aby si dosiahol s tvrdym drevom dnesny normovany tepelny odpor, potrebujes mat steny hrube 2.73 metra.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Už teraz začínam ľutovať všetkých Kanaďanov, čo bývajú v drevených domoch v tých ich zimách. :-) Keď sa tak vyznáš v tepelných odporoch (priznám sa že pre mňa je to španielska dedina, lebo som to nikdy neriešil) koľko má tepelný odpor sneh? Lebo eskymáci, pokiaľ vieš stavajú domy zo snehu a nezmrznú v nich. :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 Jop, kanada, aljaska, uplne fajn zrubove byvanie, kde musi nonstop horiet ohen v krbe, inak je tam proste zima. Iglu to iste, je to samozrejme nasobne lepsie ako otvoreny ohen na otvorenom priestranstve, ale skus ten ohen zahasit. Nikto ti nebrani si dnes postavit drevenicu a rubat niekolko tatroviek dreva.. Vlastne brani, normy, zrubove stavby uz mozu byt len ako chalupy, nie na celorocne byvanie. Preco asi..
Odpovedať
Profilova fotka
@marekdanton Ako klasický rodinný dom dnešných parametrov určite nie a po poctivej kompletnej rekonštrukcii by ti s tej drevenice aj tak skoro nič nezostalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Drevenica na Kysuciach. Zo starej 200 r. stodoly. Dreva priemer 30-40cm s medzerami. V medzerách zvonka PUR pena zarezaná do roviny na nej nalepená tenkovrstvá omietka 5 mm. Zvnútra rošt z CD profilov, v medzerách kamenná vlna, na tom sadrokartón. V zime po cca 3 hod z -5°C na 20°C. Po 24 hod kúrime cca 6 hod. denne v jednom krbe alebo v peci v kuchyni a užívame si tepelný komfort. V zime drží teplo v lete chlad. Je to príjemnejšie ako v tehle aj keď veľa argumentov je proti masívnemu drevu. Dosť som to určite vylepšil výplňou škár a vnútornym obkladom zo sadrokartónu. Bola to z núdze cnosť, nakoľko drevo bolo zvnútra dosť škaredé, tak je to nakoniec taký sendvič z masívu. Stavebnú fyziku uznávam ale pocitovo to je v masíve o niečom inom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 cize ty si ochotny si postavit iglu , lebo ekimaci v nom nezamrznu ? Fyzika proste nepusti.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ja som staval iglú už v roku 1967, keď som ako 14 ročný bol v scautskom oddiely a boli sme cez víkend na výlete a najprv sme si iglú postavili a potom sme v ňom aj dve noci prespali. Bol to zážitok, na ktorý spomínam ešte aj dnes a v tom iglú vôbec nebola zima. Skôr naopak, vďaka tomu že sme si tam nadýchali, tak tam bolo príjemne. Netvrdím, že by som si teraz staval iglú. Hlavným dôvodom je ale to, že by som nemal v letel kde bývať. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 rad by som ta upozornil ze je drobec rozdiel vykurit 3m3 a 300m3 :) + dovolim si pochybovat, ze si v iglu behal v trenkach ako doma :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Asi Ťa teraz sklamem, ale áno. Ja dokonca aj keď odhadzujem v zime sneh, tak zásadne bosý a v trenírkach. A to mám už od detstva... Fotky ako dôkaz. :-)
Odpovedať
@jamk1 Eskimaci v iglu urcite nebehaju v trenirkach
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa Neviem povedať, ešte som medzi nimi nebol. :-D
Odpovedať
ďakujem za každý nazor :) osobne až tak tú drevenicu zachovať nechcem ako v skanzene ani neoćakavam,že s nej bude naďalej drevenica v kaźdom ohľade ako pred tym.hľadame si byvanie a tato ma neskutoćne krásne prostredie a pozemok.Bolo mi poradené od majstrov,že je možne ju oteplit ako z vnútra tak aj z vonku tak aby nadalej dýchala. Z vnútra tenkou vrstvou ovčej vlny a steny vyrovnat sadrośom - ćo nestoji majland nakolko je tam malo štvorcov a z vonku rośt,vatu,paropriepustnu foliu a falośny zrub.myslim, že v kombinacii tychto dvoch zaleźitosti + 20 cm hrubeho dreveneho múru by to malo staćit na pohodlné kúrenie. Komentare typu postav novy akceptujem,avśak po dôkladnej kalkulacii + rezerva by ma ten nový s podobným pozemkom vyšiel asi tak o 50 tis.viac... Vśetko je otázka financii.. dovolim si tvrdiť, že takmer u 90 % začínajúcich rodin :)
Odpovedať
@marekdanton v prvom rade si zisti či je tá drevenica zdravá, vlastnil som jednu drevenicu, zvonku pekná, zachovalá ale keď som do nej zvnútra zarubol tak drevo bolo zpráchnivené, najmä odspodu keďže vtedy ľudia nemali hydroizolácie a takisto strop zasypaný hlinou bol prehnitý. Ako bonus všetko drevené vnútri vrátane nábytku bolo napadnuté červotočom. V takom niečom by som teda bývať nechcel.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ked takto vydrzis von celu noc, potom mozeme debatovat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marekdanton ten novy by ta podla mna vysiel viac len na papieri, ked prejdes toto forum najdes vela pripadov, kde sa rekonstrukcia ukazala ako daleko nakladnejsia ako bol predpoklad a to aj pri murovanych stavbach. Chapem ludi, ktori chcu zachovat drevenicu, lebo sa im paci. Ale v tom momente ako zacnes planovat jej zateplovanie z von a vnutra, zabudni na to. Nic z nej neostane a len si koledujes o problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslím že ovčia vlna je drahšia, to však nemusí byť problém. Trochu je však problém, keď pod sadrokartón vlezie dáky hlodavec. Odhadujem, že tá ovčia vlna mu bude chutiť. Ak má byť drevenica na trvalé bývanie zvnútra by som dával dvojitý sadrokartón alebo plnú tehlu na kant. Dosaihne sa tak dlhšia tepelná zotrvačnosť, ktorá nie je vhodná pri chate ale pri RD by mala mať význam.
Odpovedať
@kosto13 hlodavcovi vlna chutit nebude, skor sa mu tam bude prijemne byvat. Vlna chuti akurát moliam... Ovcia vlna pre izolacie sa osetruje chemickym bordelom ako sa osetruje celulozova izolacia, takze sa do nej, aspon prvych par rokov, ziadny inteligentny hlodavec ani hmyz nenastahuje. Je otazka ci prave ten bordel je vhodny ako izolacia z interierovej strany.
Odpovedať
@zita19 bola by si prekvapena ako plchom chuti izolacia osetrena proti hlodavcom, mam ich plnu strechu a to ked tam strielam s plynovyni nabojmi tak iba cumia ako nepricetny a ani bohovy sa ich neda zbavit asi aj tie plchy uz rozoznavaju prava obcanov socialneho statu a niekedy mi to pripada, ze aj volebne pravo dostali od socialneho zderu pardon treba tu byt slusny / smeru/ socialnej demncie / a preto ich treba vystrielat / samozejme myslym tie plchy lebo birmovany sudruh ma predsa ochranku :-D :-D :-D
Odpovedať
@kavar oni ju nezeru, to sa neboj. Oni tam hajaju, trtkaju, rodia a robia kadejake ine nepristojnosti. Este aj spajzicku si tam vyrobia Plchy mi vadia menej (asi preto, ze u nas na chaticke nebyvaju), ale kebyze nasho dobrotivého súdruha nateraz chvalabohu pana expremiera nieco trafilo (co ja viem jablko z jablone, kvetinac s muskatom, daco na šerco.. mozgova prihoda asi nie, ta nema kde trafit) aj prispejem dva centiky na veniec... :-N
Odpovedať
Profilova fotka
Ja bývam v drevenici z r. 1912, časť je aj kamenné steny. Je omietnuta. Žijeme v chladnej oblasti. Zhora je nafukana nejaká izolácia, medzi povalu a podlahu pôjdu, také akoby rozzute noviny. No a kurime, hej, celú zimu. Co ja viem.... Keďže nemám veľmi ako porovnať, mne sa tu zdá tepelne v pohode...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?