Dom - en. certifikat B

Ahojte, mam otazku ohladom spotreby, kurenia a certifikatu. Mam moznost kupit dom, su to domy postavene na biznis, niekolko domov vedla seba, pozemok 420 metrov. Zastavana plocha domu je 100 metrov, uzitkova 80 metrov, ide o trojizbovy dom, pre mna akurat. Je z Ytongu, strecha Tondach, predpokladam, ze pri tej cene je to standardna kvalita. Okna budu zrejme dvojkomorove. V dome je elektricke kurenie. Bojim sa energetickeho certifikatu triedy B. Pozeral som a od roku 2016 musia splnat triedu A, tento ma B a kolaudaciu na zaciatku aprila. Nebude problem pri kolaudacii, pripadne stavebne povolenie bolo vydane napriklad v roku 2014, po roku zacali stavat a teraz kolauduju, cize staci trieda B? Ake su orientacne naklady na kurenie pocas zimy, lokalita severneho Slovenska (Martin, smer Dolny Kubin, slnecna strana) pre trojclennu domacnost? Vedel by to niekto odhadnut prosim? A este k zumpe, ake su naklady na odvoz zumpy 1x mesacne? Dakujem pekne, Igor
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@ecc musí spĺňať tu energetickú triedu aká bola v dobe vydania stavebného povolenia. Kolaudácia je vlasne len kontrola či to bolo postavené tak ako mali stavebné povolenie Tie okná si myslel 2-sklo :-N A spotreba energie........strašne málo informácií :-| K stavebnému potrebovali aj energetické hodnotenie....Pokiaľ sa vieš k nemu dostať bolo by to dobré. Pokiaľ nie, tak zisti si koľko zatepľovať steny, strop a podlahu.....a potom už len porovnávať stim čo tu píšu iný.... Alebo popros @blacksk to je TOP odborníčka :-N ťa bude mať prehľad
Odpovedať
@ecc Co sa tyka zumpy, tak je priblizne 3-4 krat drahsia ako kanalizacia. Takze ak ta stoji 1m3 vody v kanalizacii cca. 1EUR, tak pri odvoze autom ta bude stat cca. 3-4EUR. Priemerna 4 clenna rodina minie priblizne 12m3 mesacne, takze odvoz zumpy raz mesacne ta bude stat okolo 40-50EUR. Ciste elektricke kurenie aj s ohrevom vody v 80m2 dome v kategorii B odhadujem na priblizne 1200EUR rocne, plus 400EUR za ostatne spotrebice. Ale su to len hrube odhady, kedze nevieme potrebu tepla na m2. Jednoducho povedane, cisto elektricke vykurovanie v B-eckovom dome je ekonomicka samovrazda. Pre developera naopak maximalizacia zisku :-).
Odpovedať
@danculd prepac, ale mam cisto elekricke kurenie v B-čkovom dome (a dost velkom) a mam po 9mesiacoch minutych cca 7000kwh. Este som nemal rocne vyuctovanie, no pre info si zhruba viem zistit ako na tom som. Ekonomicka samovrazda je byvat v kupenom byte v BA za 200.000 s trpaslicimi izbami a platit si "najom" dalsich 200-300€. Takze taketo odborne vyhlasenia si prosim nechaj ]-( Ludia zabudate, ze plyn nie je lacnejsie kurenie ale vyssie naklady, revizie, niekolkokrat za zivot vymena draheho kotla. Ak vam vypadne prud, ste aj tak v zime, lebo kotol bez neho nebezi. Plyn si na streche domu nevyrobis, elektriku ano. 8-)
Odpovedať
@autoholik ale no, aj ty dost prehanas 😄 Je problem dat ku plynovemu kotlu zalozny zdroj za par eur a kurit aj pri vypadku elektriny? Kolko elektriny vyrobis v zime na tej streche na kurenie?
Odpovedať
Profilova fotka
@autoholik a kolko dreva padlo popri tych 7 MWh ? :)
Odpovedať
@codyy zijem na juhozapade,tu mame zasnezenej strechy tak 5 dni v roku :) ani satelit som nemusel tuto zimu cistit
Odpovedať
@majkoj tazko to zratat, kedze su to odrezky zo stavby. kubik? dva? nemam odhad. krb bol len doplnok na prikurenie obyvacky, ziadny vyrazny zdroj tepla v dome. tahala to elektrika.
Odpovedať
@autoholik takze kolko vyrobis elektriny v zime? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@autoholik nuz to mas 2-3MWh z dreva :) takze o nevyraznom zdroji nemoze byt ani rec :)
Odpovedať
@majkoj dobre, prerataj to na 308 odrezkov :-D @codyy neostali mi peniaze ani na interierove dvere, solarne panely su hudba buducnosti. Ale je to realnejsie ako si na dvore narazit plyn :-D
Odpovedať
@autoholik takze pokial nie su peniaze nazvys tak je to asi narovnako ako s plynom na dvore :-D
Odpovedať
Profilova fotka
My tiez kurime elektrikou, domcek maly, 80m2 ale drevodom. Mesacne nas naklady vyjndu na 75 € za elektriku. Zimu sme zvladli max v pohode. Stavebne rozhodnutie sme dostali v decembri 2015 a kolaudacia bola v decebri 2016 , energeticky certifikat B, nebol to problem. Planujeme folovoltaiku, trecha na juh, nic tam netieni. Ja by som nezavrhovala elektriku. Je to ciste a ak nevykurujes velky dom, tak aj cenovo unosne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@autoholik velky dom, nizska spotreba elektriny. to je take dost realitacke, ked predavaju nepredajny kus. napriklad, ja mam rychle auto s nizkou spotrebou :) (PS: prave vtedy, ked sa plazim 90kmh na dialnici, 3 metre za korbou kamionu, kedze je tam nizsi odpor vzduchu)
Odpovedať
@danculd 12m3 mesačne štvorčlenná rodina? Vážne blbosť. My sme 5 členná a minieme mesačne 6m3.... Aspoň nestrieľal z brucha čísla...
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt & @codyy & @autoholik & @majkoj & všetci ostatní diskutéri... Táto debata mi pripomína podobné témy ako. nafta versus benzín... :-) :-) :-) Mám dom, kúrený elektrikou... Dnes viem, že ak by to bol plyn, delil by som náklady za elektrinu číslom 2,4. Ale pri ploche môjho domu (90 m2) sú to nepodstatné peniaze, ak navyše zoberiem do úvahy, že rohože ma stáli cca 1000 €. Ale zas je pravdou aj to, že o tepelnej strate na úrovni @majkoj môžem ja iba snívať... 8-( @ecc Developerskému domu s elektrickým kúrením by som však až tak veľmi neveril. Stavia sa na kšeft, preto sa dáva elektrické kúrenie. Švagrovci kupovali podobný domček (na južnom Slovensku) a developer im povedal: toto je tak zaizolovaný dom, že budete kúriť maximálne 2 x počas zimy... :-D :-D :-D A hádaj, či to bola pravda....?
Odpovedať
@megdesign Tak to je mi tvojej rodiny uprimne luto. Hygienicke minimum je 70 litrov/osoba/den. A to akosi na 5 clenov nevychadza tych 6m3. https://www.etrend.sk/ekonomika/spotr... My sme 3 clenna rodina a rocne minieme 130m3 vody a tiez ti nehovorim, ze pises blbost.
Odpovedať
@leonardom presne tak, najlepsie je si postavit dom sam. Netvrdim svojpomoc, bud vlastnym menezovanim, alebo aj s pomocou kvalitnej firmy. Takto clovek vie, co tam ma, kde usetril, kde nesetril, atd. A kto sa citi, tak svojpomocne si to cele odmakat. Lebo v dnesnej dobe kupovat nieco od developera, tak to je riadny risk. Urcite su aj seriozne developerske projekty, a ak by ma z nejakeho dovodu tlacil cas, alebo nieco ine, tak mozno by som nad tym uvazoval. Ale nikdy clovek nevie, aka je skladba domu. Reklamny letak znesie vela, ale skutocnost moze byt uplne ina.
Odpovedať
@danculd predstav si. Umývačka každý deň, práčka každý deň, sprcha každý deň. Ja sprcha v práci. A nie sme humusáci, neboj. :-)
Odpovedať
a čo tak kúpiť hrubú stavbu?nie je to lepšie,či?ináč všimli ste si kedysi realitky len predávali nehn.teraz ich stavajú,za mňa neštandartné,či?ja viem zarobia,ale?
Odpovedať
@marta2610 uz pri hrubej stavbe by si mala vediet, aky dom a v akom standarde asi chces. Lebo ked budes mat sfusovanu hrubu stavbu, napriklad zaklady alebo strechu, tak mozes zateplovat izolovat kolko chces, uz to nie je ono. Realitky iba posunuli level vyssie, ale neboj sa, oni to nestavaju. To maju len dohodnute stavebne firmy, s ktorymi maju dohodnutu spolupracu a je to vyhodne pre obe strany - pre realitku a pre tu stavebnu firmu.
Odpovedať
@megdesign Tak potom tomu nerozumiem, pretoze 6m3 vody mesacne je pri 5 clennej rodine 38 litrov denne. Das jednu sprchu, 30 litrov fuc a to si este nebol na zachode, neumil si si zuby, neopral, neumil riad. Fakt to nevychadza, ved schvalne sa opytaj aj inych tu na fore.
Odpovedať
@jurkoboss však toto a každý zarobí?! tým pádom kdesi šetriť musia...........
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 Ono to nie je len o "šetrení" na materiáloch - ale aj o poctivosti prevedenia. Môžu dať predpísané hrúbky izolácií do stropu, aj správne fólie, aj v správnom poradí..... - ale stačí, aby robotníci poctivo neprepáskovali všetky spoje a montážne body a izolácia navlhne... - a už to ide... Plieseň, strata funkcie, zvýšené náklady... a tak dokola. 8-(
Odpovedať
@danculd netreba sa sprchová hodinu a hlavne nemať hlavicu s prietokom 10l/sec. A počas šampónovania sa nenechať vodu tiecť. Všetko je to o zvyku. ;-)
Odpovedať
@leonardom dík,pardon za vstup o inom,prosím ťa daj ktorý?bungalov 4 iz .vstup zo severu,terasa jasné juh,dom musí mať s oknom špajzu,s oknom tech.miestnosť , tiež okno iba 1 kúpeľka spolu s wc+vaňa+spr.kut a terasa nesmie byť akoby zasunutá v dome,ale mimo,teda akoby prirobená teda vysunutá mimo domu,ďakujem.
Odpovedať
@megdesign Ale to nie je len o sprche, jedno pranie v pracke a 50 litrov vody prec. A nehovor mi, ze pri 5 clenoch operiete vsetko na dve pracky za tyzden. A ak su deti a chces im dopriat aj nejaku tu vanu, nech sa poclapkaju, tak to je uz uplne mimo. Jedno velke splachnutie 6 litrov, male 3 litre a krasne sa to napocita. Takze ako jedine mi vychadza, ze maximalne jedna sprcha denne, potom ste cely den mimo domu a vecer hned spat :-).
Odpovedať
@danculd co ja ti viem.... Naša práčka ma spotrebu 34l/cyklus... Drobci majú spoločnú vaňu vždy v sobotu. Inak spoločná sprcha.
Odpovedať
@megdesign až taká blbosť s tou spotrebou vody to nie je . My sme ttojčlenná rodina a 11 -12 m3 mesačne je smutná, ale reálna spotreba vody ;-(
Odpovedať
@megdesign až taká blbosť s tou spotrebou vody to nie je . My sme trojčlenná rodina a 11 -12 m3 mesačne je smutná, ale reálna spotreba vody ;-(
Odpovedať
@vrajoz tak to mate sakra veľa. Nezávidím. Ja idem dávať 15m3 žumpu a vychádza mi vývoz cca raz za 3 mesiace. Ale bude trojkomorova, v prvej a druhej komore baktérie a z tretej využívať vodu na polievanie záhrady. Tak hádam tým cyklus o dáky ten mesiac predĺžim....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?