Docasne zateplenie rovnej strechy

Zdravim Vas, chcel by som s vami prebrat jedno riesenie. Mame "chatu" kde je spravene prve poschodie 8x7 metrov. Ma rovnu strechu z I-ocelovych profilov meter od seba, medzi ktore bola vlozena taka duta tehla (100x20-25 cm a vyska asi 10 cm) a nasledne na to cele asi 10-12 cm beton. Na tom celom je zvrchu dvojita izolacia z ipy. Stavba je vo svahu kde z jednej strany je vchod a z druhej (vrchnej) teren az po strechu. Takto to je pripravene na stavbu poschodia uz vyse 10 rokov a najblizsich niekolko rokov sa poschodie ani stavat nezacne, ale potom to v plane je. Uz je v hornej casti aj spravena taka mala zakladova platna , pretoze poschodie sa planuje trochu vacsie/dlhsie. To prizemie je obyvatelne, avsak je tam znacny unik tepla a v lete sa ta strecha slusne prehrieva a toto by som chcel odstranit. Samozrejme da sa spravit jednoducha kontrstrukcia, na to trapezovy plech a medzi plechom a strechou naukladat polystyren resp. vatu. Ale ked sa zacne robit poschodie, tak toto budu vyhodene peniaze. Z vnutra stropy zateplovat nechcem, pretoze by boli priliz nizke. Preto som rozmyslal, ze sa na tej streche spravi prvy rad murov a priecok z ytongu (25cm), spravi sa poter do urovne toho prveho radu priecok, pod ktorym bude povedzme 17 cm EPS a cela tato rovina by sa nasledne zakryla jazierkovou foliou a na to tenku vrstvu kamienkov aby ju neodfuklo. Takto by to niekolko rokov cakalo a plnilo izolacnu funkciu. Co si o tom myslite? Vidite v niecom problem? ...ja len v tom, ze potom budem musiet vedenia (elektrina, voda, kanalizacia prerazat cez poter, ale to je len drobnost). Dakujem za podnetne prispevky.
Odpovedať
Este doplnim, to horna stavba bude planovana ako samostatna so svojim vchodom z hornej casti pozemku. Strecha spodnej casti teda bude sluzit ako uz hotova zakladova platna.
Odpovedať
Profilova fotka
@zetak je to dobré riešenie, materiál sa bude dať znovu použiť, nie jazierkovú ale strešnú fóliu.
Odpovedať
@zetak Ahoj. Nebylo by lacinější místo potěru to zakrýt deskami a tu folii dát na desky ? Pak to v pohodě rozeberete, nebudete muset nikde nic prorážet a taktéž EPS bude jako nový. ;-) Všechno následně použijete bez žádné ztráty. :-D
Odpovedať
Dobrý deň. Nie moc dobré riešenie, ked sa fólia aj strešná iba tak prevesí cez kraj strechy bude stekať voda ako po stenách? Usadený prach v kamienkoch čo majú priťažiť fóliu dažďovú vodu zašpiní a bude stekať špina po stenách... ja by som volil obrátenu strechu: Na jestvujúcu asfaltovú hydroizoláciu dať geotextíliu stačí 200g/m2 na to XPS podľa potreby a na to znova geotextíliu a štrkový zásyp... štrkový zásyp by mal byť minimálne cca 5-6cm a nestavať žiadne kraje po obvode. XPS bude aj po 10rokoch myslim že v použitelnom stave. Toto riešenie je vhodné ak je asfaltová hydroiolácia v dobrom stave a riadne natavená na odkvapový plech po obvode.
Odpovedať
Rozmyslal som aj nad tymto. Asfaltova hydroizolacia je ok, ale v tomto pripade by som musel pouzit XPS kedze EPS nasiakne. V lete by to urcite fungovalo, ale bojim sa ze v zime by medzi tym XPS bola od jesene do jari voda a neplnilo by to tepelnu izolaciu. S tou spinavou vodou zo strechy v pripade mnou navrhnuteho riesenia sa to da vyriesit myslim jednoducho - po obvode pod izolaciou to zdvihnem napr. 5cm doskou (vytvorim taky kvazi bazen) a len na jednom, povedzme 30cm mieste dosku nedam a tadial bude vsetka voda odtekat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?